Skocz do zawartości
IGNORED

opony na lato

kapelli

Rekomendowane odpowiedzi

11 letnia opona choćby miała bieżnik w dobrym stanie nie nadaje się do użytkowania. Guma po prostu traci swoje własności z czasem. Średnio zaleca się wymianę opon, co 4 lata.

A co do wcześniejszych wypowiedzi na temat Michelin ES to było kilka serii tych opon m.in. 7 i 7+, które różną się mieszanką gumy, z której są zrobione.

Jestem przyzwyczajony do miękkich i cichych opon z niskim ws tarcia co za tym idzie oszczędzających paliwo, oprócz drogich Michelinów które miałem od nowości auta, ostatnio zmieniłem wysłużone francuzy na KLEBER DYNAXER HP2 i jestem bardzo zadowolony, polecam.

pozdrawiam F.

niestety klasa opony zalezy bezposrednio od ceny

nie ma dobrych opon tanich,tanie sa tylko budzetowe ktorych cała -masa niemieckie,hiszpanskie,włoskie

zwłaszcza te z mniejszymi oporami toczenia to typowy lep na muchy

jak dla mnie solidne firmy do jazdy szosowej to continental w USA i michelin w Europie zwłaszcza w niższych profilach.

5 lat to bezwzgledna wymiana opony w zwykłym aucie bez wzgledu na przebieg

2 lata jest podawane dla szybkich aut z racji mozliwych uszkodzen konstrukcji z czego skwapliwie korzystaja polskie szroty oponowe :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Na Polskę szkoda opon z najwyższej półki - Ojciec raz stracił dwie za jednym zamachem bo sowiet z TIR'a kiełbachę smażył i wyjechał na środek a krawędź drogi była mocno poszarpana.

Poza tym te drogie lubią znikać razem z felgami. Dlatego osobiście jestem wierny klasie średniej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy z kupowaniem opon w internecie związane są jakieś niebezpieczeństwa? Trzeba uważać na coś poza rozmiarem?

Gość z pobliskiego warsztatu za te opony

Ukryta Zawartość

chce 320 zł i to po sprowadzeniu, pod ręką ich nie ma.

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

rok produkcji czyli czy to nie lezaki

roznica ceny to zmienne :transport montaz wywazenie marża

kwestia gwarancji jest taka sama czyli uszkodzenia mechaniczne ich nie interesuja obojetne gdzie kupisz maja cie w nosie

jak kupuje w serwisie oponiarskim bo daja dobra cene/po rozmowach/ i mam u nich składowanie plus czesto gratis drobne naprawy

Dzięki cir

>roznica ceny to zmienne :transport montaz wywazenie marża

No tak, jak pokryję te zmienne sam, to będzie to różnica ceny na 1 oponie. 2 różnica już będzie tylko dla mnie.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

>> marivs, 3 Kwi 2009, 12:32

Tutaj jest test ADAC-a, co prawda dla rozmiaru 205/55 R16 V, Carat Progresso nie wypadają za dobrze - najniższe zużycie w stawce oznacza że hamowanie może nie być za dobre. To chyba opony dla skąpych taksiarzy:

Ukryta Zawartość

IMHO opona musi się zużywać żeby trzymała...

Ukryta Zawartość

Z drugiej strony tu Dynaxer HP2 wypadł nawet gorzej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z własnych doswiadczen opony "wieczne" łatwo sie slizgaja

nadal pozostaje kwestia jakie szybkosci kolegów interesuja

do przepisowej jazdy i Debica da rade

Po co zaraz Dębica?? Skoro oszczędzać, to na maxa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> cir, 3 Kwi 2009, 17:16

Interesują nas szybkości osiągalne na polskich drogach.

Jest jedna ciekawostka - indeks prędkości opony dla danego rozmiaru podwyższa się m.in. poprzez utwardzenie mieszanki. Chodzi o to żeby przesunąć rezonans (idący jakby po promieniu) wyżej. Twardsza guma oznacza pogorszenie przyczepności na nierozgrzanych oponach...

Drugim wyjściem jest obniżenie profilu (i zwiększenie średnicy felgi) ale to nie zdaje egzaminu na dziurach. Mam w piwnicy trzy pogięte alusy i dwie zniszczone opony z którymi nie wiem co zrobić...

Opon idealnych nie ma - opona terenowa będzie gorsza na szosę. Szeroka jest lepsza na suchym a wąska na mokrym. I tak dalej...

Tak czy siak na polskich drogach "najszybsze" opony niekoniecznie muszą być najlepsze.

misimor ale patrząc na profil zbliżony do tego który mnie interesuje to Progresso nie wypadają tak tragicznie a Kleber'a nie ma wcale

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj z kolei Fulda Kleberowi dokopała:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dotarłem do testu Auto Świat z drugiej połowy marca 2006 - rozmiar 195/65 R15 H. Kleber Dynaxer HP2 był tam w stawce z Continental PremiumContact 2, Nokian NRe i wieloma oponami z "trzeciej półki" - takimi jak Barum, Ceat, Dębica, Kormoran, Sava.

Klebery uplasowały się na drugim miejscu, niewiele ustępując Continentalom. Zaskoczeniem były fatalne wyniki Nokianów.

Ciekawostką były tam rosyjskie opony Kama w przedpotopowej technologii. Drogę zatrzymania na mokrym miały 95m wobec 73m dla Continentali. Do tego aquaplaning na zakręcie występował przy 2 razy mniejszym przyspieszeniu bocznym. Za to zużycie było nie do pobicia, pozostałe opony po teście były do wyrzutu podczas gdy Kamy - jak nowe.

Skądś informacje trzeba brać. Mnie do Dynaxerów HP2 przekonał ten właśnie test Auto Świata oraz bardzo duża ilość pozytywów ze strony zwykłych użytkowników tutaj:

Ukryta Zawartość

Nie zawiodłem się na tych gumach, i kupiłem do większej fury. Wolałbym GY Hydra Grip, ale przez całą zimę rozsądnej promocji nie ustrzeliłem, a potem kryzys przyszedł i można spodziewać się większej ilości dematerializacji opon razem z felgami. Zwłaszcza jak ceny skoczyły, większa ilość rodaków pragnących najwyższej jakości za najniższą cenę skieruje swoje kroki w stronę używek na alegro czy też na giełdach.

Ukryta Zawartość

Od 22 lat bazuję w firmie na oponach Dębica/Olsztyn i nigdy się nie zawiodłem / przebiegi ogromnioaste/.

Oczywiście zawsze można lepiej / Michelen/,ale uwzględniając czynnik ekonomiczny nasze opony nie są złym wyrobem !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.