Skocz do zawartości
IGNORED

CEC 3300R / Onkyo DX-7555 / C-733

deep

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Echhh... to będzie naprawdę dobre. ;)

Znajomy poprosił mnie o pomoc. No, nie powiem wymagania to on ma całkiem, całkiem.

Ma to grać ze wzmacniaczem MF. Chce dobrać do niego CD. Problem jak zwykle ten sam, kasa 2-3 kzł.

Życzenia klienta:

1 . Budowa

- dobry napęd, cichy - bez cykania, dobrze by było żeby szuflada otwierała się i zamykała cicho

- sensowny ściemniany i wygaszany do zera wyświetlacz

- elektornika w miarę sesnownie zrobiona i raczej nowa - tranzystor nie lampa

- trafo toroid

- ma to efektownie wyglądąć (żona)

2. Brzmienie

- zdecydowanie nie męczące, bez szczeleszczącej, zapiaszczonej góry

- góra ma być szczegółowa, ale nie napastliwa, aksamitna, ale nie zamulona

- średnica o holografię w tym przedziale cenowym trudno, dobra na tyle na ile może być

- bas może być bardziej miękki, ale z dobrą kontrolą, nie rozlazły

Cichooo... wiem że powiecie zbyt wysokie wymagania. hihi ;) Spóbujmy jednak może coś się da wymyśleć.

Co gość zrobił i co wykluczył:

Rotel 02 chyba - podobał mu się średnio

Denon 1500 - podobał mu się mniej niż średnio

Arcam - zbyt jasny

CA - jazgotliwa góra

HK - zamulona góra

Quad - nie pasuje mu wygląd

Na placu boju pozostało w sumie niewiele:

Sprzed nosa uciekł mu Myryad MCD 200.

Osobiście radziłem mu Cairn Fog v2.0 XLR z kartą 24/192, ale facet boi się tego pokrętła, które nie wiadomo jak działa.

Co mu się podoba:

- CEC 3300R (nawet, nawet)

- Onkyo DX-7555 (bardzo)

- Onkyo C-733 (mniej, ale w tłoku ujdzie)

Chce się wybrać na dodatkowe odsłuchy, ale pytanie czy warto.

O CEC-u opinie są podzielone, wiele pozytywnych opinii o brzmieniu, ponoć szuflada wysuwa się głośno, ale stwierdzenia że to bezsenowna masówka nie warta uwagi załamują.

O Onkyo - wiadomo - nikt w tym kraju nic sesownego nie wie. Na różnych stronach 7555 ludzie określają mianem high-end, ale to reklama.

Może jednak ? hihi ;) Jak ktoś z Was słuchał któregoś z tych 3 ostatnich CD-ków to wszelkie uwagi o brzmieniu i budowie tych urządzeń mile widziane. Inne propozycje również.

Tyle, czekam na pomoc ekspertów, mnie samemu łapki opadły.

https://www.audiostereo.pl/topic/41500-cec-3300r-onkyo-dx-7555-c-733/

Jeśli może być używka to warto kupić na www.ebay.de Esound CD-E5.

Wychodzi poniżej 2k z przesyłką. Jeśli się nie spodoba bez problemu będzie go można odsprzedać u nas.

Ale na pewno się spodoba.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Co do Cd to najlepiej odsluchac kazdy, a wiem ze czasem sa niedostepne wogole na Polskim rynku:(

Sam czekam na zamowiony Onkyo C-733 i jesli wczesniej nic nie wybierzecie to napisze i Nim jak przetestuje :)

Pozdrawiam

"Lampa nie umiera nigdy"

Patryk-1980

Jak juz bedziesz mial C-733 i po osluchaniu daj znac jak brzmi cd w nowej technologii VLSC. Osobiscie dzwiek ONKYO jest dobry i dlatego posiadam, ale troszke starsza generacje. w niemczech jest cenionym producentem, a tutaj niestety nie.

>Patryk-1980

No to mamy konkret. Oczywiście poczekam aż C-733 dojedzie do Ciebie i nawet jeśli nie napiszesz odezwę się. To co mnie zastanawia to różnica w cenie:

DX-7555 - ok. 2,2 - 2,4 kzł

C-733 - ok. 3 kzł

Zobaczymy jak ten maluch zagra. Onkyo często zarzuca się suchość, być może w tych egzemplarzach coś się zmieniło. Jako alternatywa pozostaje CEC, tylko nie wiadomo do końca jak tam działa napęd i wyjazd szuflady.

Znalazlem krotka opinie cd onkyo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>manyzg

Wielkie dzięki za link. Przez ostatnie trzy dni przekopałem się przez net i mi osobiście wychodzą cztery typy:

Myryad MCD-200 - jeśli się gdzieś dopadnie używkę za rozsądną cenę

CEC 3300R - tu ponoć głośno wysuwa się szuflada, ale reszta jest OK. Czytałem jedną negatywną opinię w stylu "chińska masówka", ale bez podania CO w tej masówce klientowi NIE pasuje. Równie dobrze może to być tekst nawiedzonego, który tworzy opinię na podstawie opinii innych.

Onkyo DX-7555 - w środku wygląda całkiem do rzeczy. Dźwięk - opinie Niemców więcej niż dobre. Nie wiem jak z pilotem. Jeśli to jest takie samo rozwiązanie jak w wypadku C-733, w którym obsługa jest możliwa dopiero przy pełnym komplecie (po podpięciu CD do wzmacniacza oddzielnymi kablami) to ten CD odpada.

no i... czarny koń z dzisiejszego dnia

Carat C-57 - budowa bez zarzutu, dźwięk - jak dotąd nie zanlazłem jednego negatywu. To oczywiście nic nie znaczy, ale kto wie... to może być duża niespodzianką. Chciałbym pogadać z kimś kto go kupił, ale obwiam się że takiej osoby wśród nas nie ma.

>deep

Przegladalem katalog ONKYO i DX-7555 posiada pilota.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Depp:)

Bylem kiedys w salonie Emar-u z zapytaniem wlasnie o CD Onkyo C-733 czy jest pilot do CD w komplecie.

Pan zadzwonil do dystybutora tej marki i przekazali mu ze jest w zestawie pilot!

A tu w recenzji niebylo go bo jak masz w zestawie A-933 i C-733 to daja tylko pliot-a ktory wszystkim steruje i do tego daja takzeten przewod RI

Osobno oryginalny pliot do C-733 kosztuje okolo 120-150 zloty niepamietam dokladnie ceny.

Ale ale Ja czekam na CD wiec okaze sie na moim przykladzie czy rzeczywiscie bedzie w zestawie:)

"Lampa nie umiera nigdy"

Test DX-7555

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

manyzg

Dobrze ze podales link do testu C-933 znalazlem na tej stronie takze test A-933 :))

Tym bardziej cieszy ze nie jestem tylko jedna osoba ktora twierdzi iz ten sprzet jest naprawde dobry, a testy takze to potwierdzaja :))))

"Lampa nie umiera nigdy"

Wnetrze DX-7555

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

szukam jakiegoś CD-ka i tak zastanawiam się nad ONKYO7555, MARANTZ7001, PIONEER PD-D9

lub CAMBRIDGE 740, wszystkie są w podobnym przedziale cenowym i niby mają dobre recenzje, ale...

no własnie, te informacje są trochęmalo przekonywujące i brakuje też "rozbieranych" zdjęć.

Dzięki zaten link doONKYO, moim zdaniem te ONKYO to powinno kosztować jakieś 1200 zł nowe,

co sądzicie?

PIONEER PD-D9 kosztuje w Anglii 700 funtów, u nas można go dostać za 2,5kzł natomiast CAMBRIDGE 740 w Anglii 500 u nas 3000.

W Hi-Fi Choice CAMBRIDGE dostał 5 gwiazdek a PIONEER 4 gwiazdki a w samej recenzji piszą , że PIONEER wypada ciut lepiej, więc pewnie cena miała znaczenie , ale u nas PIONEER jest tańszy :-)

Te zdjęcia rozbierane PIONEERA na stronie Pioneera są mało widoczne, może ma ktoś jakieś linki jeszcze?

>Dzięki zaten link doONKYO, moim zdaniem te ONKYO to powinno kosztować jakieś 1200 zł nowe,

>co sądzicie?

No niestety ceny w naszym kraju sa nieco zawyzone choc nie na wszystkie sprzety. Jesli natomiast chodzi o onkyo do w Niemczech do wylapania za 450 ojro.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość

(Konto usunięte)

deep, 3 Kwi 2008, 08:47

>>Patryk-1980

>

>Dzięki za info. Hmm... więc jednak Onkyo wraca na tapetę. Hmm... Onkyo, CEC i Carat. Jak dostaniesz

>daj znać jak to gra. :)

do porównań dodaj jeszcze TEAC PD-H500, jest bardzo podobny do małego Onkyo z zewnątrz.

Nie wiem jak porównanie środka ale znam TEAC'a i to bdb dobrze grający cd i jest sterowany pilotem oddzielnie od reszty. Zakup tylko z drugiej ręki, ale i tak się opłaca.

Obiecana wcześniej opinia, test Onkyo C-733.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Lampa nie umiera nigdy"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.