Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka Technics EPC 310 MC

nadzorca2

Rekomendowane odpowiedzi

nadzorca2

To nie bedzie proste. Ja sam od kilku lat poluje na zapasowa do mojego SL-10.

Przez piec lat pojawily sie tylko 2 egzemplarze NOS na niemieckim ebay i licytacja byla ostra.

Nie wiem jak czesto pojawiaja sie na ebay.com, ale nie sadze by duzo czesciej.

Witam...

Ja ostatnio chciałem dać na Allegro za wkładkę EPC 310MC 250 zł, oprócz kiepskiego gramofonu SL-DL5, który nota bene był w nią o dziwo wyposażony. Na początku gość twierdził, że ma swoje zasady i nie przerwie licytacji a 12 godzin później przerwał twierdząc, że "gramofon zmienił swój stan"...nie wiem może przeszedł w stan ciekły lub lotny???

Jeszcze jedno, jaka wkładka T4P MC jest porównywalna pod względem jakości z EPC 310 MC?

Bo jest Ortofon X-1 MC z mocowaniem T4P, ale jej nie słyszałem.Przy SL-1600mkII mam Ortofona X-5 MC, ale jest za ostra. Ja teraz zamiennie przy SL-10 posiadam Ortofon OMP 20 MM i jest o dziwo bardzo dobra, tylko igły są drogie po 248zł.

No niestety obecnie nie ma wkladki z mocowaniem T4P, ktora moglaby konkurowac z 310 MC.

Tego Ortofona X-1 MCP mialem i nie polecam. Ta wkladka ma kiepski "tracking ability" i nienajlepszy dol pasma.

Jesli chodzi o wkladki typu MM to w Twoim przypadku zalecam 2 rozwiazania.

1. Zrobic upgrade samej igly Twojego Ortofona i zamontowac igle od OM 30 (fine line) lub jeszcze lepiej OM 40 (Fritz Gyger). Wiem, ze te igly nie sa tanie, ale SL-10 jest tego wart ;)

2. Kupic wkladke Audio-Technica AT-331LP / 8008A Studio Reference Cartridge (szlif fine line). Jest trudno dostępna, bo juz jej nie produkuja, ale jeszcze mozna gdzieniegdzie kupic.

Wiem, że jest tego wart. Mam już 44 lata i kiedyś myślałem, że wkładka przy klasycznym gramofonie to wszystko, a jednak nie...

Jak usłyszałem Revoxa B-790 to oniemiałem. Teraz posiadam właśnie SL-15 i SL-10 oraz klasyczny SL-1600km-II z X-5MC a poprzednio miałem DL-103, którą odsprzedałem i żałuję bardzo bo X-5 jest bardzo ordynarna a DL-103 miała dużą kulturę...no może mniej szczegółowa ale szczegółowość to nie wszystko.

A propos, co trzeba zrobić z tą igłą OM30, żeby ją adoptować?

Artur

Roznica jest znaczna. Szczegolnie jesli chodzi o znieksztalcenia na wewnetrznych rowkach plyty.

Po pierwsze OM 20 to zwykly szlif eliptyczny i "tracking ability" 80 µm (i tak calkiem niezle)

OM 40 to szlif Fritz Gyger i "tracking ability" 90 µm.

Zapominasz o znieksztalceniach raz na zawsze.

Moze kolega Yul cos doda od siebie, bo ma Ortofona 540 z takim samym cantileverem i ostrzem igly.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.