Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy M2 - na co zmienić?

ibanezq

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka lat temu szukałem głośników każdy polecał M2 i nie żałuję wyboru. Postanowiłem zmienić głośniki. Co można polecić za powiedzmy 4000 - 6000 zł? Jakieś hity rynkowe które warto przesłuchać?

Będzie to grało z Marantzem SR5002 i SA7001.

https://www.audiostereo.pl/topic/41617-tannoy-m2-na-co-zmieni%C4%87/

Witaj

Ja swoje M2 zamieniłem na Audio Physic Yara. W innym wątku jest mała dyskusja na ten temat. Wybór jak najbardziej słuszny ( chodzi o AP ). Wcześniej celowałem w niższy przedział cenowy. Przerabiałem Ushery 520 ( moim zdaniem totalne buuuu jeśli chodzi o dźwięk ), potem testowałem Quad'y. Te już były spoko, i gdybym nie szarpnął się na AP to pewnie miałbym Quady i byłbym zadowolony bo grały baaardzo muzykalnie. No ale mam AP i jest czad;)

Pozdrawiam

Słuchałem RLS Charon II (o ile pamiętam 5000zł) i zrobiły na mnie świetne wrażenie. Jeżeli miałbym kupić kolumny a odrzucałbym DIY to bym wziął je poważnie pod uwagę. Posłuchałbym też chętnie Tethysów Audio Academy. To takie pomysły które przyszły pierwsze. Oczywiście kolumn w tym przedziale trochę jest i warto byłoby posłuchać możliwie jak najwięcej.

Witam.

Ja rozpocząłbym od wymiany Marantzów (przynajmniej SR 5002), jeśli masz ochotę na głośniki z tego przedziału cenowego. Chyba, że przy okazji stereo - mają to być przednie do kina...

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość

(Konto usunięte)

ibanezq

Jak spojrzysz na ceny kolumn i zajrzysz do środka, jak tanie głośniki tam pakują, to Ci się odechce je kupować. Ja mam zamiar kupić projekt Akustyka RD2 z głośnikami, ale skrzynkę kupię gdzie indziej (3kzł za skrzynkę to przesadził) i to są killery co zmiażdżą wszystkie kolumienki "firmowe" w tej samej cenie. A 90% firm i tak kupuje głośniki na zewnątrz, więc to są takie same DiY :)) Polecam taką samą drogę.

pozdro

Paweł

Mozez takze posluchac (powinny byc w kazdym markecie MM, Saturn)Magnaty z Najwyzszej serii Quantum 903 co perawda w Polsce cena ok 3000 zl ale na niemieckim ebayu mozna dostac za 400 ojro =oprzesylka 22-25. Solidne skrzynki, przetworniki tez wygladaja solidnie.

link do testu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Wymieniane głośniki mogą okazać się "za dobre" do Twojego amplitunera...

I zamiast lepszego, możesz uzyskać gorsze brzmienie (głośniki pokażą niedostatki elektroniki).

Może lepiej byłoby zakupić za te pieniądze zestaw stereo (wmacniacz+kolumny) ?

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

XYZPawel nie zapominaj, że to kolumna gra, a nie głośniki. O prawidłowym zasileniu i sygnale już nie wspomnę, bo to wiadome. Także hura optymizm, że za grosze można mieć hi-end należy traktować z rezerwą, bo potem pozostanie jedynie wpatrywanie w te hi-endowe głośniki i ładne skrzynki :)

Gość

(Konto usunięte)

proplayer

Jasne, dupne głośniki zagrają w super skrzynce ;)

Oczywiście, że można zepsuć dźwięk źle dobraną zwrotnicą i skrzynką, ale z kiepskimi głośnikami nie zrobisz NIC. A kolumny Akustyka są chwalone, on sam je wszechstronnie pomierzył (są wyniki pomiarów) i ma rozsądne podejście do tematu (żadne tam audiofilskie kable i kondensatory). A same głośniki są bardzo chwalone (np. zaphaudio - liczne pomiary).

A tak w ogóle, to gra muzyka, a kolumny mają ją *odgrywać* :))

pozdro

Paweł

Gość

(Konto usunięte)

annawroc

>tylko czy wg = tak samo?

Wg twojego myślenia, nie ma dwóch identycznych kolumn na świecie. Wszystkie (tego samego rodzaju i producenta) są robione wg procedury, ale nie tak samo, drobne róznice są zawsze ;)

Czyli po co recenzje, pomiary... każda kolumna jest inna... raj audiofila :)))

pozdro

Paweł

Gość

(Konto usunięte)

annawroc

Nie za bardzo Cię rozumiem. Po pierwsze nie jestem inżynierem, po drugie, tak jak każdy tu obecny, "słyszę" wpływ kabli, jak je widzę. To się nazywa sugestia. I tak jak każdy, w ślepym teście nie słyszę.

Paweł

"To się nazywa sugestia. I tak jak każdy, w ślepym teście nie słyszę."

Jak nie słyszysz, to Twój problem. Zapraszam do siebie, jak usłyszę pijemy wódkę, jak nie usłyszę- też, ale ja stawiam :) Idziesz na to?

z tymi kablami to wyleciałem dlatego, że wcześniej nie zauwazyłem, że probuje podjąć dyskusję z... betonem (inne wątki), który, jak się okazało, boi się przekonać, że jednak inni potrafią odróżnić kabelki. Antykablarze dużo krzyczą, ale jak juz się ich zaprosi na "dowód", to albo mają za daleko, albo brak im czasu. Ech...

Gość

(Konto usunięte)

annawroc

Z betonem ?!? Przeczytaj w o mnie na temat mojego bycia betonem, tak byłem betonem audiofilskim, ale skruszałem pod wpływem faktów, czyli tego, że w ślepych testach nie słychać kabli.

Jeśli dla Ciebie bycie podatnym na fakty, to znaczy być betonem, to OK, dla Ciebie mogę być, aczkolwiek jest to rozumowanie odwrotne niż na świecie :)

Paweł

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.