Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw mały audiofil modyfikacje,lampa

Viaderny

Rekomendowane odpowiedzi

dino, 21 Kwi 2008, 20:32

>Testowałem ok 10 wzmacniaczy i w przypadku Moich kolumienek najlepeij zagrał ... NAD 320BEE.

>Teraz w zestawie z Perreaux już czuć braki ale wszystko po kolei.

>Dlatego polecam metode odsłuchu w domu. Miałem mozliwość posłuchania (i odrzucenia) i tranzystora i

>lampy. Oczywiście "podniecałem" sie opisami w czasopismach i na forum a życie pokazało że jest

>inaczej. Edgar był na EL34 i testowałem najmocniejsza wersję i ... (IMHO) lipa

>Wydawanie kasy na podstawie "światłych" opinii moze być bolesne.

>Istotne jest jedno: od czegos tzreba zacząć. Jeżeli kolega chce zostawić głosniki to moim zdaniem

>należy dobrać wzmacniacz (oprócz w/w testowałem kilka starych wzacniaczy HK, Pioneer, yamaha czy CA

>ale wszystkie wylądowały w znajomych/krewnych).

>Do tego rodzaju muzyki lampa się naprawde nadaje ale zanim podejmie się decyzje warto jej posłuchać

>a nie kupować "cudowne" kity czy "tuningowane" chiny. Pozostaje problem żródła dzwieku i tu bym sie

>upierał przy analogu. Na w miare dobrym sprzeęcie czuć np że posczególne utwory z Led Zepelin II

>były nagrywane od "garazu do porzadnego studia" i to jest dopiero frajda. Żaden sony es ... nie odda

>takiego klimatu (nie mówiac o dostepie do płyt)

>

>ps co do GC to o dziwo kit Petera który niedawno testowałem radzi sobie nieźle

Ależ nie neguję że kit Petera mógł zagrać "nieźle". Zapewne zagrał sporo lepiej od chwalonego przez Ciebie NADa C320BEE (którego zresztą uważam za straszną słabiznę), i lepiej od wielu innych tranzystorowych wzmacniaczy, nie tylko budżetowych. Sęk w tym, że są ludzie dla których "nieźle" to za mało.

W moim mieście często organizujemy odsłuchy, niemal zawsze z lampową amplifikacją. Na jednym z tych odsłuchów był też Gainclone Premium w wypasionej wersji dwa monobloki w bi-ampingu... i co? Ano zagrał właśnie "nieźle". Na tyle, że jego właściciel jeszcze w tym samym miesiącu zakupił chińskiego lampowca na KT88.

A że wybór sprzętu na podstawie osobistego odsłuchu to jest najwłaściwsza droga, to z tym chyba nikt nie zamierza polemizować. Niemniej i tak warto zasięgnąć języka na forum choćby po to, by dokonać wstępnej selekcji, część urządzeń odrzucić i nie zaprzątać sobie nimi głowy, a wybrać kilka interesujących typów godnych sprawdzenia i odsłuchania.

No cóż - co nam w duszy i uszach gra to już jest na prawdę indywidualne.

Kończąc wątek. Odsłuch przed zakupem po uprzedniej selekcji na podstawie opinii innych (a dodam tylko żeby sie nie sugerowac i czasami spróbowac czegoś niekonwencjonalnego)

Co do DF to polecam oczywiście mniej zaawansowanym jak szacowny Mc G

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I niestety bedę złośliwy

McGyver o sobie:

Zajmuję się wytwarzaniem kolumn głośnikowych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audio Show 2007:

Ukryta Zawartość

Wykonuję też tuningi kolumn oraz elektroniki, szczególnie CD i wzmacniacze Marantza oraz chińskie wzmacniacze lampowe leżą w kręgu moich zainteresowań.

Nic dodać nic ująć

- Modyfikacje CD

- Modyfikacje chiny

Moim zdaniem wpisy kolegów, którzy zawodowo lub "za pieniądze" zajmują sie w/w działalnością powinny być przez moderatora "znakowane".

Nie mam nic pzreciwko "sprzedawaniu" włsnych projektów (okupionych ciężką pracą i kosztami) i firmowanymi jednoznacznie jako "gotwce" ( patrz Peter daniel). Natomiast powinno się na forum zdecydowanie odcinać próby przemytu "cudownych" rozwiązń, o których każdy mówi jako DIY a "sa do nabycia" w ...)

Jest kilka osób. które oferują różne rozwiązania "płatne" i prośba : niech to będzie jednoznacznie zaznaczone.

Nie mam sumienia sugerować, że 90% "cudownych" rozwiążań było "ściągniete z netu" i nieznacznie zmodyfikowane a teraz są sprzedawane jako DIY i własne "cudowne" konstrukcje.

Nadal z utesknieniem czekam na link: "zbudowałem i działa, oraz źródła lub przemyslenia" z dokładnym opisem jak i dlaczego (za darmo)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dino, to może teraz jeszcze przemyśl dlaczego nie wytwarzam gainclonów, mimo że potrafię, i kilka zbudowałem? I nie widzę w tym nic specjalnie trudnego. Może po prostu "nie leżą w kręgu moich zainteresowań"?

Przemyśl też dlaczego - mając do dyspozycji konstrukcję uznaną i grającą naprawdę świetnie - Monobloki Pana Maćka - mimo wszystko używam również chińskiego wzmacniacza Music Angel po modyfikacjach?

Przemyśl dlaczego w wątkach o chińskich lampowcach podpowiadam jak i co zmodyfikować, wklejając schematy i gotowe rozwiązania. Przemyśl dlaczego publikuję niektóre ze swoich projektów na forum, do wykorzystania na własny użytek przez każdego kto zechce. Przemyśl dlaczego ze szczegółami podpowiadam na forum co i jak zmodyfikować w owych "leżących w kręgu moich zainteresowań" Marantzach

I skoro już otwarłeś moje "o mnie" to zadaj sobie trud pootwierania i przejrzenia pod tym kątem założonych przeze mnie wątków. Szczególnie pod kątem tej części Twojej wypowiedzi: "(...)zbudowałem i działa, oraz źródła lub przemyslenia" z dokładnym

>opisem jak i dlaczego (za darmo)"

Przeglądania wątków innych autorów pod tym kątem już nie będę wymagał, choć i w takich często zamieszczam swoje darmowe porady. A to dlatego, że wiem, że wymaga to czasochłonnych poszukiwań z użyciem wyszukiwarki, a jest tego masa, bo popełniłem na tym forum grubo ponad 10 000 wpisów.

Dodam, że nie mam, i nigdy nie miałem nic przeciwko oznakowaniu mojego nicka, czy też wpisów jak kto woli pod kątem zawodowego czy też zarobkowego zajmowania się szeroko pojętymi usługami związanymi z audio.

Tak więc sugeruję (bez złośliwości) byś odrobił lekcje zanim spróbujesz się nad kimś wyzłośliwiać.

Byłoby faktycznie fajnie gdyby taki info było zamieszczane - czasami i ja wolałbym zapłacic zamiast wyważać otwarte drzwi i nie jest to wyzłaszczanie sie tylko pewne wyczulenie na nasza rzeczywistośc. Strasznie czołga sie ludzi którzy oficjalnie i zawodowo podejmują się prac bnad sprzętem tworząc szeptana propagande innym którzy robia to półoficjalnie.

Absolutnie nie kwestionuje Twojego wkładu (pogałeś również mi) natomiast zbyt często natrafiafiam na "murek" typu wiem ale nie powiem bo to kosztuje stad moja "czujność"

Pozdrawiam

Dino

Jeżeli o mnie chodzi, to ja niczego nie ukrywam, dlatego w moim "o mnie" jest to co jest. Wystarczy najechać kursorem na nicka przy wpisie, i "o mnie się pokazuje. A jak komuś się nie chce, to... no cóż.

dino zauważ, iż wielu ludzi którzy zajmują się tuningiem zarobkowo również pomaga nieodpłatnie na forum - czasem wystarczy zapytać na priv o coś a w większości przypadków dostaniesz odpowiedź za free

Myślę że warto zrobić tuning M1- koszt niewielki a porównywałem M2 z M2(tuning wg. Mc Gyver) bezpośrednio słychać różnicę nawet na słabym sprzęcie.Zresztą porównywałem je też z M1 i pod pewnymi względami wolę nawet M1.

Sprawa wzmacniacza lampowego jest bardziej skomplikowana bo zależy czy ten wzmacniacz będzie pasował do M1 (dobry pewnie tak) i tobie.I tu od razu - słuchałem M1 na EL 34 w ponad 25m2!! i dzięki temu M1 pozostały u mnie, chciałem sprzedać (nie miałem wcześniej dobrego wzmacniacza- dzwięk był krzykliwy, bez basu konieczny był subwoofer).Słuchałem M1 bez woofera ,na słabym sprzęcie i na lampce było ok.

pozdrawiam

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Znowu opieram się na opiniach innych.

Ukryta Zawartość

Kolega chce zrobic "upgrade" systemu do muzyki z lat 60-80

Wasze rady - lampa

moze i madre ale .....

Cały czas walcze z opiniami , że "niezłe" jest nieładne

Moim credo jest "lepsze jest wrogiem dobrego" dlatego pozwólcie koledze szukac samodzielnie rozwiązań bez opinii typu " jak nie lampowe to nie audiofilskie"

Zdecydowanie należy kupić/zrobić "pewne" zestawy głosnikowe a potem "stroić" resztę. To jest koniec łańcucha i od tego trzeba zacząć.

Dlatego nie zgadzam się z opiniamii typu , że NAD 3200 BEE czy gainclone jest "słaby" (może i jest co czasami słyszę ale ...)

Z zupełnie innej strony pozostaje źródło dzwięku - jak płyta bądzie skaszaniona to nawet głosniki nie pomogą.

Trzeba przymierzyć możliwości finansowe końcowego użytkownika w odniesieniu do całego systemu.

Zakup lampy za 3-4kzł na pewno nie poniesie jakości całego systemu czyli B2C (back to college)

Jakie urządzenie jest najważniejsze w systemie?

Można odpowiedzieć: takie, którego nie może zabraknąć, bez którego system nie będzie działał. Taka odpowiedź pewnie nie jest satysfakcjonująca, bo zakładamy że system jest kompletny, a pytamy o urządzenie, które będzie miało największy wpływ na jakość dźwięku. Teoretycznie każde urządzenie, współtworzące łańcuch systemu, może być w tym łańcuchu najsłabszym ogniwem. W praktyce jednak nawet najtańsze współczesne odtwarzacze CD nie obniżą lotów systemu tak bardzo, jak słabe głośniki - nawet droższe od tych odtwarzaczy. Nie nadzwyczajny, ale dobry wzmacniacz stereo też można kupić za tysiąc kilkaset złotych, a za taką cenę nie znajdziemy pełnozakresowych do tego dostatecznie poprawnych kolumn. Najbardziej 'wtajemniczeni' wspomną o znaczeniu przewodów połączeniowych.... ale jak się połączy dobre kolumny z dobrym wzmacniaczem byle czym, to wciąż będzie dobrze, a nawet super kabel nie pomoże, gdy głośniki po prostu nie dają sobie rady. Uprzywilejowana pozycja kolumn w tym wywodzie wynika właśnie z ich ułomności - wyprodukowanie wysokiej klasy zespołów głośnikowych jest po prostu znacznie kosztowniejsze, niż innych urządzeń, a tym bardziej przewodów.

Ukryta Zawartość

Pomysł na dziś mam taki.

Postaram się powoli wykonać wzmacniacz 300B PSE MK2 - Parallel Single Ended według projektu Andrea Ciuffoli.

Ukryta Zawartość

Gdy uda mi się go zrobić pomyśle o innych kolumnach. (nie robię go sam, mój kolega robi identyczny a nad wszystkim czuwa inny nasz kolega bardzo doświadczony elektronik świetnie znający temat lamp.)

I albo spróbuję zrobić dobre monitory DIY albo kupię coś gotowego. (skłaniam się bardziej do DIY)

Tam gdzie mieszkam nie ma żadnych możliwości odsłuchu czegokolwiek ponieważ nie ma żadnego salonu czy choćby sklepu ze sprzętem audio.

Więc aby odsłuchać kolumny muszę wybrać się na małą wyprawę.

I łatwiej mi będzie zabrać mój wzmacniacz do salonu i tam posłuchać jak gra na różnych kolumnach niż (gdybym wcześniej kupił lepsze kolumny a nie robił wzmacniacz) pożyczać różne wzmacniacze aby w domu sprawdzić jak grają na moich lepszych kolumnach. (o ile można cokolwiek pożyczać celem sprawdzenia).

Na razie , dzięki poczcie polskiej (najlepiej jak strajkują bo nie czynią szkód) , mam wzmacniacz Sony 530ES bez najmniejszej ryski na panelu ale z połamanymi osiami gałek, urwanym radiatorem, pękniętą płytą główną. Henryk Kwinto przysłał serwisówkę wiec będę z nim walczył aby go uruchomić.

Ukryta Zawartość

>Viaderny

Fajny projekt wzmaka, jednak drogi jeśli kupować Lundahle (niektórzy mówią, że Ciuffoli jest dystrybutorem Lundahla i dlatego tyle go "pcha" w projekty :)). Sam się nad nim zastanawiałem jak szukałem schematu 300B PSE i w końcu posiłkowałem się schematem AN Conquest.

Z kolumnami nie będziesz miał bardzo ograniczonego wyboru bo 300B PSE napędza bez problemu nawet te mniej efektywne.

Trzymam kciuki i pozdrawiam.

Witam wszystkich,

tak jak kolega Viaderny mam zamiar zbudować wzmacniacz na legendarnej triodzie 300B PSE MK2 - Parallel Single Ended według projektu Andrea Ciuffoli.

Z kontrukcjami lampowymi miałem do czynienia aż raz. Zbudowałem do tej pory wzmacniacz słuchawkowy OTL na triodach... od tamtej pory lampa siedzi mi mocno w głowie.

Przeglądałem różne schematy jako, że konstruktorem jeszcze nie jestem chciałbym oprzeć się na jakimś sprawdzonym projekcie.

Czy ktoś z Was mógłby się podzielić doświadczeniem odnośnie transformatorów wyjściowych do w/w projektu. Chodzi mi o zastosowane przez konstruktora Lundahle lub rodzime polskie trafa P. Ogonowskiego.

Dziękuje z góry za pomoc

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.