Skocz do zawartości
IGNORED

Creek 4330 MK II, czy Creek 5250SE

Gość Rafał

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Rafał

(Konto usunięte)

Przekonajcie mnie, że warto zainwestować w większego brata Creek'a, bo ja nie wiem, czy warto. Nie słyszałem, żadnego z tych wzmacniaczy. Sam miałem 4040s2 i to jaka była różnica pomiędzy poprzednim wzmacniaczem to było słychać. Podobno 5250SE to już jest brzmienie o jedną klasę wyższe niż w 4330. Nie mam możliwości odsłuchu ponieważ dystrybutor, nie ma już w swojej ofercie ani jednego, ani drugiego, dlatego takie pytanie zadaję tutaj. Mój sprzęt na dzień dzisiejszy to NAD C-521i, van den Hul the Second, oraz jakieś byle jakie kable połączone z moimi głosnikami KEF Cresta 3 (mam nadzieję, że niedługo wymienię jedno jak drugie), pokój srednich rozmiarów 5m x 3m x 2,5m. Wszelkie wskazówki bedą mile widziane. Z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/4176-creek-4330-mk-ii-czy-creek-5250se/

Mam Creeka 5250SE i róźnica jest duża. Nie przekreśla to 4330 ale różnica leży w cenie. Za te pieniądze dostajemy dużo wydajniejsze zasilanie i jak na tak małe pudłeczko (te same gabaryty - chyba tylko troszke głębszy) otrzymujemy bardzo dobrą dynamikę i łatwość wysterowania kolumn podłogowych co o 4330 powiedziedzieć jest trudno. 4330 bardziej pasuje do monitorków a i to nieciężkich. 5250SE daje większą przezroczystość i mniej swego charakteru brzmienia dając bardziej pole do popisu płytom i pozostałej części pasma. Jeżeli masz większy pokój czy kolumny podłogowe bezapelacyjnie lepszym wyborem będzie 5250. Przy monitorkach da większą obiektywność i dynamikę.

Jest lepszy i to wyraźnie. Do tego jest modelem już nie produkowanym więc używany nie wyjdzie drogo a taki sprzęt w tym czasie na pewno się nie zestarzał. Sam kupiłem używany i jestem bardzo zadowolony. Myślę o wymianie na coś jeszcze silniejszego ale warte uwagi rozwiązania widzę dopiero w cenie około 10000 zł.

-> piotrek

te wzmacniacze bazują na innych płytkach. podstawowo 5250 różni się od 4330 ilością tranzystorów mocy w kanale. 5250 ma ich dwie pary, 4330 ma tylko jedną parę i na płytce tylko tyle miejsca.

Inaczej było w przypadku 4330 i 4330SE te różniły się tylko ilością kondensatorów, zastosowanie układów wyciszania i bardziej wydajnym transformatorem.

hififreak.wordpress.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.