Skocz do zawartości
IGNORED

Gospodarka sie sypie PIS wracaj

tomek7776

Rekomendowane odpowiedzi

>myslisz ze wyborcy glosowali na padniecie gospodarki,na skok cen zywnosci i innych artykulow?Ty

>glosowales na to?

Tak właśnie głosowali, nawet jeśli o tym nie wiedzieli.

Padnięcie gospodarki to teza aktualnie mocno naciągana, nic jeszcze nie padło i do padnięcia jeszcze raczej daleko. Ale faktycznie w tym kierunku zmierzamy - już przez samo wstąpienie i dostosowanie się do stetryczałej Unii Socjalistycznych Republik Jewropejskich.

Skok cen Cię zaskakuje? To przecież jasne, że nasze ceny muszą z grubsza upodobnić się do unijnych, no i to właśnie się dzieje.

No a Kaczory są konsekwentnie prounijni i prosocjalistyczni, tak więc nie są żadną alternatywą dla obecnie rządzących niby-liberałów (łże-liberałów?)

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

>po prostu czekam, kiedy wreszcie kolega jar1 zauważy, że na każdy bzdurny argument można znaleźć

>przynajmniej równoważny kontrargument

A tym kontrargumentem jest włażenie do d.. rydzykowatym i ciemnota sakramencka ! :-)

Less

niezbyt uwaznie czytales watek

tomek7776

20 Kwi 2008, 16:06

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1416 / 905 / 0

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W Polsce najdrożej

Już dziś wiele artykułów żywnościowych w Polsce jest droższych niż w Grecji, Portugalii czy we Włoszech. Choć we Włoszech w ciągu roku makaron podrożał o blisko 20 proc., to i tak jest tańszy niż w Polsce. We Francji makaron podrożał o 45 proc., mleko o 20 proc. Podrożała żywność w Słowenii, która dopiero co wprowadziła euro. Ceny ryżu, podstawowego pożywienia Azjatów, wzrosły w ostatnim roku o 147 proc.

Podwyżki cen uderzają głównie w emerytów i najbiedniejszych. W wielu dotychczas bogatych krajach w tym starej UE z powodu niskich świadczeń na poziomie 500-700 euro emerytury (choć nasi emeryci mogą o takich sumach tylko pomarzyć) wielu emerytów kradnie żywność, by zaspokoić głód. Czy to samo czeka polskich emerytów, zwłaszcza że u nas ceny żywności rosną najszybciej w Europie (z wyjątkiem Krajów Bałtyckich)?

Mylne wyliczenia GUS

W stosunku do 2007 r. sery podrożały w Polsce o blisko 30 proc., masło o 25 proc. pieczywo o 15 proc., mleko o 18 proc., drób ok. 25 proc., cytryny o 87 proc., margaryna 25 proc., makaron ok. 18 proc., jajka (10 szt.) ok. 17 proc., schab ok. 15 proc., płyn do zmywania naczyń "Ludwik" ok. 16 proc., mydło ok. 10 proc. Podrożały też wizyty u lekarza, przejazdy, w tym bilety kolejowe, autobusowe, woda, opłaty kanalizacyjne o ok. 10-15 proc., wywóz śmieci do 40 proc. Nie można się więc dziwić, że widząc ile kosztują nas zakupy w sklepie, nie wierzymy w wyliczenia inflacji przez GUS (na poziomie 4,6 proc.).

Uderzenie prądem

Jakby tego było mało, już niedługo zostaniemy porażeni cenami prądu - będziemy płacić najwięcej za prąd w relacji do płac w UE. Hurtowa cena 1 MWh to ok. 200 zł. Dla wielu oznacza już dziś przejście na gotowanie na piecu i ogrzewanie drewnem. Oby też nie oznaczało czytania przy świecach. Prąd już dziś kosztuje o 30 proc. więcej niż w ub.r. Wzrost cen energii elektrycznej w 2008 r. na poziomie ok. 20 proc. musi znacząco uderzyć w koszty utrzymania. Podniesie również koszty żywności, koszty opłat mieszkaniowych, usług, w tym usług medycznych i transportowych.

Już dziś realnie płacimy za prąd 2,5-krotnie więcej niż Grecy, dwukrotnie więcej niż Brytyjczycy i Francuzi i o 50 proc. więcej niż Szwedzi. Dokąd to zmierza? Trzeba pamiętać, że po 1 stycznia 2009 r. ma nastąpić pełne uwolnienie cen energii, co oznacza dalszy wzrost cen w prywatyzowanych zakładach dostarczających energię (RWE Stoen i Vattenfall)?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Arek__45

(Konto usunięte)

''>Skok cen Cię zaskakuje? To przecież jasne, że nasze ceny muszą z grubsza upodobnić się do unijnych,

>no i to właśnie się dzieje. "

W UK place za prad -dom - 24 funty , w Polsce-mieszkanie- 170 zl na miesiac,.....

jar1, 21 Kwi 2008, 12:27

>>po prostu czekam, kiedy wreszcie kolega jar1 zauważy, że na każdy bzdurny argument można znaleźć

>>przynajmniej równoważny kontrargument

>

>A tym kontrargumentem jest włażenie do d.. rydzykowatym i ciemnota sakramencka ! :-)

ja takich kontrargumentów nie używałem

ale skoro sam uważasz, że są odpowiednie na twoje argumenty.... :)

Arek

Nie wiem, co to zamieszkanie. Jakieś różnice cen będę, w końcu do socjalizm zachodniojewropejski a nie jakaś tam urawniłowka. No a żeby nikt nie myślał, że w Polsce mamy też najwyższe czynsze, to przeciętny czynsz BEZ kosztów ogrzewania w Niemczech w roku 2006 wyniósł 410 Euro, tak więc jeszcze mamy spore rezerwy - czynsze pewnie będą rosnąć.

Durchschnittsmiete: 5,94 Euro pro Quadratmeter - Mieten - FOCUS Online

410 Euro hat die Bruttokaltmiete für eine Wohnung in Deutschland durchschnittlich im Jahr 2006 gekostet. Jede Person hatte 43 Quadratmeter Platz.

www.focus.de/immobilien/mieten/durchschnittsmiete_aid_263693.html - Podobne strony

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Mieszkanie porownywlne a w UK uzywam wiecej odbiornikow -kuchnia elektryczna -a z okna we Wloclawku widze zapore na WIsle...

cena paliwa 4,35 zl ....UK 1,01 funta sprzataczka zarabia ok 1200 funtow....

maciek_m, 21 Kwi 2008, 12:38

macius, a jakie argumenty... i po co? Jedynym i koronnym argument od dawna jest TKM !

Akurat MY jesteśmy ładniejsi a ludzie takich wolą ! :-)

>>Akurat MY jesteśmy ładniejsi a ludzie takich wolą ! :-)

>

>Ot i cała demokracja!

I tak to lepsze to niż być skazanym na ciągle tych samych i na dodatek 'brzydkich'

Znalezione w sieci:

"Na fotelu siedzi Donek

Nic nie robi cały dzionek

O wypraszam to sobie!

Jak to , ja nic nie robię?

A kto się w lustrze przegląda

I twierdzi, że pięknie wygląda?

A kto dziś zgubił długopis

I zwalił wszystko na PiS?

A kto sprawdził, czy Stefan nie warczy?

Czy to nie wystarczy?

Na fotelu siedzi Donek

Nic nie robi cały dzionek.

Przepraszam, a nie uścisnąłem Bronka?

A nie usłyszałem dzwonka?

A nie powiedziałem ?

A nie skrytykowałem Ziobry?

A TVN-u nie oglądałem?

A znów nie obiecałem?

A nie zadbałem o ciało?

To dla Was ciągle jest mało?

Na fotelu siedzi Donek

Nic nie robi cały dzionek

Nie poleciał do Davos, bo mu się nie chciało

Nie spotkał się z Prezydentem, bo czasu miał za mało

Nie obniżył podatków, bo nie miał ochoty

Nie pomógł emerytom, bo z tym za dużo roboty

Z przepracowania przyszła mu ochota na spanie

A śniło mu się …..tanie latanie"

ciekawe kiedy tomek zrozumiesz ze po tak draastycznej zmianie rzadu potrzeba wiecej niz 100 dni czy 6 miesiecy zeby cokolwiek sie zmienilo. gospodarka polski potrzebuje 10 lat zeby poszla w gore i ludziom zylo sie lepiej ale tobie wystarczy oczywiscie pol roku zeby znowu zmienic biegun polityczny. i tak oto formuje sie polska mysl polityczna, jak wicher zawieje tak owieczki becza. przez takich ludzi jak ty od zgola 10 lat marnujemy nasze szanse na dogonienei europy, ale najwazniejsze ze jestes zadowolony bo sobie pokrzyczysz....

10 lat!?!?!?!?!? Łomatko!!!!!

Jeszcze mi powiedz, że Donek w swoim projekcie prawa wyborczego zamierza przedłużyć obecną kadencję Sejmu do owych 10 lat!?!?! :)

Albo do 20 - żeby mógł się nacieszyć owocami swej pracy. :)))

Nowość jakaś? Sam J. Kaczyński oceniał, ze na program PiS potrzeba mu lat 8 (ośmiu słowami), czyli dwu kadencji. To jak Jaro, to dobrze, a jak Tusk (czy raczej nawet nie Tusk, tylko forumowicz w imieniu Tuska) to niedobrze? Skąd ta dysproporcja?

shukenja

21 Kwi 2008, 14:25

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 256 / 233 / 0 ciekawe kiedy tomek zrozumiesz ze po tak draastycznej zmianie rzadu potrzeba wiecej niz 100 dni czy 6 miesiecy zeby cokolwiek sie zmienilo. gospodarka polski potrzebuje 10 lat zeby poszla w gore i ludziom zylo sie lepiej ale tobie wystarczy oczywiscie pol roku zeby znowu zmienic biegun polityczny. i tak oto formuje sie polska mysl polityczna, jak wicher zawieje tak owieczki becza. przez takich ludzi jak ty od zgola 10 lat marnujemy nasze szanse na dogonienei europy, ale najwazniejsze ze jestes zadowolony bo sobie pokrzyczysz....

ale zeby najpierw naprawic,to trzeba gospodarke zepsuc?nie wystarczy kontynuowac polityke gospodarcza 2 poprzednich ekip?

hm,ale zeby zepsuc gospodarke to chyba wystarczyl 1 dzien,bo tak zareagowala GPW warszawska.

inwestorzy nie docenili wyboru polakow.to byl test zaufania do po.

nie jestem choragiewka na wietrze,mam jasno sprecyzowane ,niezmienne od wielu lat poglady,ale to nie o nich jest watek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.