Skocz do zawartości
IGNORED

Spadek merytorycznego poziomu forum

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pomysł:

Na całym świecie osoby na pewnym poziomie rozwoju intelektualnego i społecznego

często łączą się i zamykają w mniejszych, izolowanych grupach.

Czują się tam lepiej, nie drażni ich codzienność, nie muszą rozmawiać ze zwykłymi,

nudnymi, często prostymi ludźmi.

Przecież są już "w realu" miejsca do których nie można wejść bez specjalnej przepustki.

Może warto by było, żeby stworzyć na forum audiostereo dział, dajmy na to "VIP"?

Wybitne, nietuzinkowe jednostki mogłyby tam prowadzić dyskusje na poziomie, rozstrząsać

poważne problemy świata dźwięku, nie męczone i nudzone jazgotem plebsu...

Co Wy na to?

nur fur deutsche, getta, Apartheid, loża masońska, sejm RP, PZPR... - to juz było.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

discomaniac- jak pisali koledzy ciągle chwalisz badziewiaste klocki po 50-500zł, a podpierasz się hiendem. Może sam sprzedajesz na Allegro a tu wciskasz kit ? Prowadziłem swego czasu z Tobą taką małą wojenkę na temat wyższości dobrych płyt audiofilskich SACD czy kolekcjonerskich audiofilskich winyli nad tandetnymi 16 bitowymi płytami CD które wychodzą z produkcji, podobnie jak odtwarzacze CD. I co ? szedłeś w zaparte że marny 16 bitowy odtwarzacz CD z bebechami od DVD LG za 300zł z zablokowanym wyjściem video jest lepszy od rasowego audiofilskiego odtwarzacza SACD grającego audiofilska płytę Mesjasza czy TDSODM. Jaki masz w tym interes, a jeszcze ten śmieszny wątek. Daj sobie luzu chłopie, ludziska mają ubaw.

Pozdrawiam

BYŁEM W OBRONIE NIE DOŚWIADCZONYCH FORUMOWICZÓW Jak ty cóż mogę powiedzieć- NIC... rozmowa ze ślepym o kolorach

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Najwiekszy ubaw maja asfanter z Ciebie:) Nie chce Ci pokazywac jak wyglada wnetrze mojego cdeka (jak juz mowisz o bebechach) bo moglbys ten swoj szmelc wyrzucic przez okno:) Ciekaw jestem jak wyglada "marny 16 bitowy odtwarzacz CD z bebechami od DVD LG za 300zł z zablokowanym wyjściem video" bo zadna firma nic takiego nie stworzyla. A moze to Twoje dziecko?:) W takim razie gratuluje:) Sprostujmy jeszcze jedna rzecz: te swoje "kolekcjonerskie audiofilskie winyle" odtwarzasz na tanim gramofonie z tandetna wkladka podlaczonym do mulacego Pioneera i Tonsilow - prawda? Rozumiem ze to jest taki Twoj maly high-end ale niestety tylko Twoj:) Do tego jako zrodlo "audiofilskich plyt SACD" gra tanie dvd z marketu (bo jest lepsze niz wszystkie odtwarzacze CD z racji ze gra SACD). Wiesz na czym polega spadek merytorycznego poziomu forum? Na tym ze ktos taki jak Ty z mina mentora poucza innych jaka maja wybrac droge w audio. Tymczasem sam nie ma zielonego pojecia o dobrym dzwieku. Na koniec mam dla Ciebie propozycje: zapraszam do konfrontacji systemow. Twoj prawdziwie audiofilski kontra moj "starodawny". O szczegolach na PW.

I w ten oto sposób przyczyniłem się do dalszego spadku merytorycznego poziomu forum :-)))

Jak już pisałem, to jest ewolucja wczesnych form internetu. Otwarte i/lub niemoderowane fora na poważne tematy to bzdura, nadają się na dyskusje o nowych kreacjach Dody albo kto wygra kolejną edycję Jak Oni Fałszują.

no Redaktorze my tu dbamy o poziom merytoryczny - a jak Redakcji idzie poprawa poziomu technicznego forum? patrz zakładka Bocznica - "Prośba o zgłaszanie błędów" oraz "Propozycje i uwagi dotyczące Forum"

Ten wątek to właśnie się zrobiła taka piaskownica, piach w garści i rzucamy się - kto głupszy, a masz! :) Powszechna definicja słowa "głupiec" to "człowiek mający opinię na dany temat przeciwną do mojej". I tutaj się to jak najbardziej sprawdza. Dla niektórych nie ma nawet znaczenia, że coś jest prawdą obiektywną lub faktem stwierdzonym. Ogłosili w prognozie, że będzie padało, więc nie przyjmuję do wiadomości, że ktoś mnie opluwa, itp.

A propos bitów - zapytajcie elektronika studyjnego na ilu bitach udaje im się uzyskać czysty sygnał, a ile zostaje zaszumionych. Wiarygodne źródło mi podało, że 20 bitów to maksymalna czystość, jaką można uzyskać w aparaturze. Ostatnie cztery bity to szum napięciowy i prądowy (pół)przewodników. Jak sprzęt ma 0.003% THD w analogu, to znaczy że kaszani bardziej niż kwantyzacja 16-bitowa. Większy pożytek jest z szybszego próbkowania niż z tych bitów w sprzęcie powszechnego użytku, ale... nevermind.

pozwolę się nie zgodzić z tezą postawioną w temacie,

jak można wyczytać na forum jestem od ponad roku, ale czytałem też wpisy historyczne,

miom zdaniem jedną z przyczyn jest sentyment "starszych" forumowiczów do "starych dobrych czasów" np. 2003 roku - dobrze to rozumiem bo też jestem syntymentalny,

natomiast co do treści wpisów, 5 lat temu wpisy dotyczyły głównie tych podstawowych znanych i renomowanych europejskich i amerykańskich producentów i było mało powodów do kłótni, jeżeli chodzi o źródła cyfrowe to pisano głównie o CD, i budżetowy odtwarzacz za 3-4 kzł można było bezkrytycznie opisywać jako hiend, a dzisiaj tak łatwo to nie przejdzie, a brak kłótni pozrnie podwyższa poziom

a obecnie:

po pierwsze doszły w dużej ilości chińskie produkty (czasmi nie gorsze), oraz moda ostatnich miesięcy DACi i tuningi, a teraz jeszcze źródła cyfrowe - i mamy rozróbę w do drugim temacie, ale pomijając brak kultury w niektórych wypowiedziach - można dowiedzieć się więcej niż 2003 roku, nawet ostatnia kłótnia discomaniaca i audioholika i ich obozów (chyba już w 3 tematach) po odsianiu plew pozwala na wyciągnięcie ciekawych wniosków,

zakładki typu diy - tu nie potrafię ocenić ale z założenia poziom wiedzy inżynierskiej nie może się cofać, a błędnie opinie mogą być kontrowane,

zakładka muzyka to mistrzostwo świata - tu nawet o modern talking można ciekawie podyskutować, a na poważnie jest naprawdę wiele ciekawych inforamcji,

czy tego chcemy czy nie to jest najlepsze krajowe forum o tematyce audio.

Do tego doszło że audiofile zamiast walczyć z takimi niewierzącymi Judaszami jak Ja i kilku innych, sami sobie skaczą do gardeł i obrzucają się błotem. Nie trzeba rzucić hasła że kable nie grają. Wystarczy dowolny temat o lampie, vinylu, CD lub SACD a już zaczyna się bratobójcza walka. A to bardzo dobrze, bo audiofile sami się powykańczają a wtedy świat będzie piękniejszy, bo będzie liczyła się tylko i wyłącznie MUZYKA a nie sprzęt za absurdalne kwoty.

• Redaktorzy

"Do tego doszło że audiofile zamiast walczyć z takimi niewierzącymi Judaszami jak Ja i kilku innych, sami sobie skaczą do gardeł i obrzucają się błotem."

A ty tak co, z boczku? :-)

rbej,

akurat to, że sprzęt audio jest zbyt drogi (nawet jeżeli do wartość materiałowej doliczymy bonus za technologię) - to subiektywne odczcie pewnie co najmniej 80% forumowiczów, i łatwo to wykazać pr. ceny innych prod. elektroniki użytkowej i samochodów, w audio nie wystepuje np. zjawisko spadku cen wraz ze starzeniem się projektu albo zbyt mały (por. telewizory LCD itd.),

ale osoby o poglądadach jak Twoje tendencyjnie używają tego argumentu dla potwierdzenia tez, że np. wszystkie wzmacniacze graja tak samo, kable nie wpływają na dźwięk itd.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.