Skocz do zawartości
IGNORED

Full HD robi wrażenie

Konrado

Rekomendowane odpowiedzi

Dodam, że im lepszej klasy sprzęt, tzn. im wyższy ma natywny kontrast, poziom szczegółowości ciemnych szczegółów czy lepszą głębię czerni, tym obraz po kalibracji będzie wyglądać lepiej niż przed.

Po prostu słabszy sprzęt tuszuje swoje niedoskonałości np. poprzez rozchwianie składowych RGB w zakresie IRE. Co jak już pisałem - może dać w pierwszym odczucie subiektywnie lepszy obraz, ale prowadzi do przekłamań. Do typowych można zaliczyć:

- zielonkowaty odcień skóry,

- mocno czerwna skóra w ciemnych scenach,

- gubienie ciemnych szczegółów,

- zlewanie się jasnych elementów - np. chmur na tle mocno jasnego nieba.

- itd...

OLED ma kontrast poza zakresem pomiarowym LOL & ROFL !!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po lewej SONY OLED ... po prawej LCD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście, że kalibruje się cały zestaw od źródła po odbiornik.

Kalibrację podstawową można przeprowadzić na podstawie plansz testowych - np. Digital Video Essentials (DVE).

Jednak prawdziwą kalibrację dokonuje się przy pomocy sprzętu pomiarowego. Kolorymetr to najprostszy sposób.

tomek7776, 6 Maj 2008, 07:50

>z tego co sie dowiedzialem,to sie kalibruje caly system,lacznie ze zrodlami,bo inaczej nie ma to

>sensu.

>czy sa gdzies plyty testowe do kalibracji?

Jeśli łączysz źródło (np. odtwarzacz "BLU-RAY") cyfrowo do odbiornika TV (więc połączenie idealnie bezstratne) to siłą rzeczy musisz kalibrować tylko i wyłącznie sam wyświetlacz - takie są uroki transmisji cyfrowej. Ustawienia barw w źródle powinny być natywne = brak jakiejkolwiek korekcji. Podstawa to skorygować wszystko w jednym miejscu .... czyli TV

Kyle

6 Maj 2008, 11:21

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1134 / 1462 / 2 tomek7776, 6 Maj 2008, 07:50

>z tego co sie dowiedzialem,to sie kalibruje caly system,lacznie ze zrodlami,bo inaczej nie ma to

>sensu.

>czy sa gdzies plyty testowe do kalibracji?

Jeśli łączysz źródło (np. odtwarzacz "BLU-RAY") cyfrowo do odbiornika TV (więc połączenie idealnie bezstratne) to siłą rzeczy musisz kalibrować tylko i wyłącznie sam wyświetlacz - takie są uroki transmisji cyfrowej. Ustawienia barw w źródle powinny być natywne = brak jakiejkolwiek korekcji. Podstawa to skorygować wszystko w jednym miejscu .... czyli TV

co jeszcze mam wlaczyc,lub wylaczyc w pdp?z systemow korekcji.

procz BR,zostawiam sobie jako zrodlo DVD maranza DV 12,ale ciekawiej odbiera na BNC.odcinki dosc krotkie max 80cm,jakies drobne straty pewnie tam sa,ale staralem sie zminimalizowac,stosujac profesjonalne kable,i srebrne wtyki. www.neopta.pl

Oczywiście, że źródło powinno pracować na neutralnych ustawieniach. Wszelkie zmiany dokonuje się li wyłącznie w odbiorniku. Chodzi, jednak o to, że jak zmieni się źródło to kalibrację należy przeprowadzić od początku. Nawet jeżeli wymieni się na ten sam model!

Po prostu każde źródło ma inną charakterystykę sygnału wyjściowego.

Konrado, 30 Kwi 2008, 17:23

>Nudno na forum więc podzielę sie z wami ostatnimi wrażeniami jaki wywarł obraz full HD na moich

>gościach.

>

>Wczoraj odblokowałem sobie kanał n-sport

Konrado tytuł tematu jest trochę mylący bo N-ka raczej nie puszcza sygnału w Full HD i nie będzię znając polskie realia w tym dwudziestoleciu.

A sam obraz w HD - no cóż dla mnie BOMBA - miałem okazje obejrzeć na Panasonicu 42PV60 mecz w transmitowany przez Premiere HD - coś pięknego pod warunkiem że siedzi się dostatecznie blisko. Bo np. z 4 metrów na 42 calach obraz jak obraz. Na Twoim projektorze musiało wyglądać super.

Ciekawe jakby rzeczywiście wyglądała transmisja tv w Full HD na 90 calach :)

Spoko. Wygląda super. Czekam teraz na finał w Moskwie, przy piwku oczywiście.

A premiriere HD nadaje w 1080p? Wydaje mi się że TV nadaje najlepiej w 1080i. Lepszy sygnał jest zbyt droga technologią dla współczesnej telewizji. Nawet na zachodzie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.