Skocz do zawartości
IGNORED

Full HD robi wrażenie

Konrado

Rekomendowane odpowiedzi

Nudno na forum więc podzielę sie z wami ostatnimi wrażeniami jaki wywarł obraz full HD na moich gościach.

Wczoraj odblokowałem sobie kanał n-sport, bo namawiany przez kolegów chcieliśmy obejrzeć półfinał Manchasteru z Barcą.

Oglądaliśmy na 90 calowym ekranie z mojego projektora. Obraz z Ligi Mistrzów w Hd (a dokładniej 1080i) był niezły, a nawet lepiej niż niezły. Jak chłopaki przyszli na początku meczu to pierwsze 15 minut zachwycali sie obrazem, kompletni ich wryło, a nawet kręcili filmiki swoimi telefonami. Zachwycali sie kolorami, soczystością, ostrością oraz trójwymiarowością przekazu. Jeszcze nie widziałem aby obraz robił na kimś takie wrażenie. A wcześniej byli już u mnie na kilku meczach, ale oglądaliśmy na wcześniejszym moim projektorze 720p więc zachwyt nie wynikał z wielkości obrazu.

Rzeczywiście mecz wygląda bosko w n-sporie, lepiej chyba niż większość filmów.

Ktoś ma inne historyjki na temat wrażeń jaki zrobił obraz HD na ludziach?

https://www.audiostereo.pl/topic/42155-full-hd-robi-wra%C5%BCenie/

Konrado nawet nie wiedzialem ,ze zmieniles projektor.

Mam jedno pytanko:

Czy koledzy na wczesniejszym projektorze ogladali mecze lub filmy 720p/1080p czy tylko DVD ?

ps. zastanawiam sie czy jesli ogladam 95% filmów 720p to czy wymiana projektora na full HD ma duzy sens? Wiem ,ze sens ma ale czy duzy sens.

Chodzi mi dostepnosc filmów. Bo jak na razie filmów 1080p jest mało lub po prostu nie warto sciagac ze wzgledu na duzy rozmiar plików (razy dwa).

O kanałach HD nie ma mowy.

Kiedy odpaliłem film 720p na 20" monitorze LCD dość dobrej klasy o rozdzielczości natywnej 1680x1050 było dobrze (DVD na takim wyświetlaczu wygląda już słabo a divx 640x272 fatalnie). ... ale kiedy włączyłem film 1080p [1920x1080] byłem zaskoczony ... wyraźna różnica względem HD 720p! I to wszystko pomimo że fullHD był skalowany w dół do rozdzielczości natywnej matrycy ! Tak więc różnica między 720p a 1080p jak najbardziej jest widoczna ... na dobrym sprzęcie.

na referencyjnym pionku pdp 5000ex,n sport jest calkiem niezly,ale ANIXE HD,jest porazajace jakoscia.

wlaczenie BR,to odlot w inny wymiar.

wlasnie leca Depeche Mode.

inwestujcie w HD ,warunek...dobrej firmy.

Nawet w środowiskach HD-maniaków zwrócono uwagę na wybitną jakość ostatnich transmisji LM.

Wczoraj równolegle na TVP2 w SD i N-Sport w HD. Szybkie przełączenie kanałów i wszystko jasne.

Przepaść.

Jako "weteran" HD zwrócę uwagę na dzisiejsze preferencje:

- Odbiornik musi przyjmować i odtwarzać materiały 24 fps aby zapewnić płynność odtwarzania.

- Osobiście preferuję LCD. Optymalny size do HD to 52". LM oglądałem z odległości 2 m.

- 100Hz to technologia skutecznie zmniejszająca efekt smużenia. Nie wszystkim producentom się udaje. Najwyżej ceniony w tej dziedzinie dziś to Toshiba serie: Z i ZF.

Żródła HD:

sprawa prosta: SONY PS3 jako Bluray PLayer

TV SAT HD: jeszcze N-ka. Ale to sie może zmienić na korzyść POLSATU do końca tego roku.

Mocnym atutem dla POLSATU są wyłączne prawa do EURO 2008. Będzie w wersji HD. I tylko u nich.

AUDIO:

Konieczny amp z HDMI 1.3a bo tylko taki input przyjmie potężny strumień AUDIO HD ( Dolby TrueHD lub DTS MasterAudio czy LPCM 5.1/7.1 96kHz/24bit)

Ja preferuję monitory aktywne dlatego używam jedynego na rynku preampa z XLR ONKYO PR-SC885.

W transmisji piłkarskiej nie ma dla projektora trudnych scen - np. całkowicie ciemnych (no chyba, że oglądamy mecz z Łazienkowskiej - tam często gasną jupitery) lub o dużej różnicy kontrastu (np. obiekt na tle słońca). W praktyce z takim materiałem radził sobie nawet AE900.

Dodatkowo teraz dochodzi jakość materiału - większa rozdzielczość i większy bitrajt. Ponieważ Sanyo ma lepsze parametry - wyższy natywny kontrast on/off i ma panele FullHD - efekt trójwymiarowości obrazu pojawia się w przekazie.

Różnica nowych projektorów w stosunku do tego co potrafiły AE900 i Z5 jest ogromna.

Dawniej zawsze pojawiał się jakiś problem. W Panasonicu irytował mnie, że często gubił ciemne szczegóły i kompletnie nie radził sobie w scenach o dużym kontraście (np. filmowana postać na tle okna).

Technologia D7 właśnie tutaj zrobiła największy postęp. Jest np. taki troszkę teatralny film Sleuth. Kręcony jest w bardzo pastelowo-śniadych kolorach. Jest w nim scena, kiedy Caine zaprasza Law do swojego mieszkania. Przekraczają jego próg, po czym jest scena, w której oboje stoją na tle jasnego pomieszczenia (z tyłu są okna). Panasonic wyświetliłby tą sceną bez dynamiki, o słabym kontraście. Nowe projektory nie dość, że zachowują kontrast, to dodatkowo pojawia się głębia obrazu!

A w scenie wyraźnie dominują szaro-jasne kolory. Nie ma żadnych pastelowych kolorów, jak np. zielona trawa boiska czy koszulki Czerwonych Diabłów.

I za to uwielbiam nowe projektory!

a tu dla pana janunio

studiowalem temat tu na audiostereo i nie tylko :)

nie potrzeba hdmi 1.3 i nowego ampli zeby cieszyc sie dzwiekiem hd duzej przepustowosci

wedlug dolby digital czy dts

na tych stronach jest to wytlumaczone

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

prosze w dts na samym dole przeczytac

jest napisane wyraznie

ze przez wejscie multi channel juz zdekodowany dzwiek dts hd ma w playerze

otrzymujemy na wejsciu pelny bitstream pelny dzwiek hd ma

o i le nasz player posiada dekoder dts np i wysyla go na wejscie analogowe

jedynym minusem mwdaje sie mi byc zakup duzo klabli polaczoniowych

dobrej jakosci rca przeciez nie zastosujemy najtanszych chinchy

a co wy sadzicie na temat tego dzwieku w moim przypadku gdzie posiadam

rxv2700 yamahe i planuje na dniach zakup bd panasonica bd10

mysle ze warto by bylo poruszyc ten temat bo niema tego na tym forum a wiele ludzi na dniach bedzie potrzebowalo informacji ! mialem do wyboru rxv1800 z hdmi 1.3 lub starszy rxv2700 wybralem starszy wyzszy model po odsluchach duzo lepiej brzmial niz nowszy rxv1800 a na 3800 puki co nie stac mnie mysle ze wymienie za dwa latka:) jak bedzie w przystepnej cenie

Kluczowy opis zagadnienia jest tu:

Ukryta Zawartość

I stosowana cytata:

" Toslink or Coaxial SPDIF - SPDIF cannot transmit DTS-HD MA in full quality. The player will extract the standard DTS core for transmission as a bitstream. "

Cannot znaczy: niepotrafią ( nie mają takiej zdolności technicznej).

I to zamyka temat.

Aby więc posłuchać audio bez stratnej kompresji musi być HDMI 1.3a. W przeciwnym wypadki słuchamy dźwięku poddanego stratnej kompresji. Chodzi o wydolność transmiterów umieszczonych na bazie gniazd HDMI. Maxymalny bitrate od dts to 1,5 Mbps. Moja PS3 wyświetla przy odtwarzaniu DST Master Audio strumień na poziomie 13,5 Mbps. A to przez Coaxial czy SPDIF nie jest przepuszczeane.

Tak w postaci DST MA czy Dolby TrueHD czy LPCM.

Bardzo namawiam do starannego przeczytania artykułu Pana Joshua Zybera.

Dla większości audiofili to będzie bardzo dramatyczny dzień.

Ukryta Zawartość

nie wspomnialem o coaxialu czy optycznym :) pojedynczym kablem RCA czy toslink tylko kazdy kabel przesyla sygnal osobno

czyli tak zwazny multichannel i wtedy sotsujemy zaleznie ile wejsc w ampli mpli masz 5 lub 7 kabli kazdy rca na osobny kanal nie przeczytaj w tym wotku jhosuy MULTICHANNEL nie SPDIF

po multilti cannel sygnald dolby truehd czy dts ma jest dekodowany do analogu i przesylany do ampli pelnym bitratem

rowniez przez multichannel idzie sygnal pcm nieskompresowany niestartny wysokiej jakosci sygnal

NIE MOWIE TU O WEJSSCIU W AMPLI TOSLINK CZY COAXIAL

tylko MULTICHANNEL ! PRZECZYTAJ JESZCZE RAZ mysle ze tak potezne firmy jak dolby czy dts nie klamaly by w ten sposob ludzi :)czy sie myle?

prosze mnie poprawic poniewaz z jezykiem angielskim nie jest na 100 % uzaznajomiiony takze moglem strzelic kuche :)

JANIUNIO INTERESUJE CIE W TYM PRZYPADKU WEJSCIE MULTICHANNEL ANALOGOWE WEJSCIE ALTERNATYWA DLA HDMI 1.3 W PRZYPADKU AMPLI NIE POSIADAJACYCH TEGO INTERFEJSU

marcin1982, 2 Maj 2008, 09:45

>po multilti cannel sygnald dolby truehd czy dts ma jest dekodowany do analogu i przesylany do ampli

>pelnym bitratem

Jak sygnał jest przekonwertowany na analog to zupełnie nie jest przesyłany bitrate'em ;)

Jeśli chodzi o SP-DIF - ograniczenia standardu sprawiają że można przesłać max 2 kanały nieskompresowane (PCM) 24 bit 192 khz (choć w spec chyba widziałem flagę do 4) jednym połączeniem sp-dif. Przy HDMI można przesłać (w nowszych wersjach) nawet 8 kanałów PCM (nieskompresowanych) 24 bit 192 khz.

czyli co z twojego postu wynika ? ze nadal przez multichannel gdzie masz przykladowo 7 x rca nie przeslesz? dd hd czy dts hd ma? to w takim razie dolby digital i dts kłamie oraz wyzej wymienony pan jhosua rowniez pisze bzdury?

marcin1982, 2 Maj 2008, 11:41

>czyli co z twojego postu wynika ? ze nadal przez multichannel gdzie masz przykladowo 7 x rca nie

>przeslesz? dd hd czy dts hd ma? to w takim razie dolby digital i dts kłamie oraz wyzej wymienony pan

>jhosua rowniez pisze bzdury?

Jak to co wynika ? Prześlesz ale nie jako bitstream - dokształć się co to bitstream i czym się różni od analogu !

Naucz się pisać po polsku np.

cyt:" dd hd czy dts hd ma?"

- co "ma" ?

cyt:"to w takim razie dolby digital i dts kłamie oraz wyzej wymienony pan

>jhosua rowniez pisze bzdury?"

- ODNOŚNIE CZEGO ! ?

I nie wiem jak DTS lub dolby D może "kłamać" jak piszesz ... no chyba że chodziło Ci o stratność sygnału ... ale wątpię abyś wykazał się tak daleko idącym stwierdzeniem biorąc pod uwagę stan Twojej wiedzy .

jhosua pisze wyraznie ze dzwiek tru hd czy dts ma (master) przejdzie po multichannel

tak i dolby i dts rowniez na ich stronei jest to napisane :) zapomnijmy o pisowni !

jak ja pisze to moj tylko i wylacznei wybór

jak sie doczytac nie mozesz nie odpowiadaj ! dziekuje:)

marcin1982, 2 Maj 2008, 12:04

>jhosua pisze wyraznie ze dzwiek tru hd czy dts ma (master) przejdzie po multichannel

>tak i dolby i dts rowniez na ich stronei jest to napisane :) zapomnijmy o pisowni !

>jak ja pisze to moj tylko i wylacznei wybór

>jak sie doczytac nie mozesz nie odpowiadaj ! dziekuje:)

Co to znaczy że "przejdzie po multichannel" ?

Multichannel to nie jest coś przez co można przejść ! Multichannel oznacza mnogość kanałów. (np.8) I tą "mnogość" można przesłać po konwersji do 8 końcówek analogowych RCA lub bez konwersji poprzez cyfrowy "interface" / złącze HDMI

ps. zwykłe 6 kanałów DTS lub 6 kanałów DolbyDigital można przesłać przez SPDIF bo są to formaty skompresowane stratnie (powiedzmy że podobne do mp3). Nie da się przez SPDIF przesłać 6 kanałów nieskompresowanych ( czyli bezstratne PCM)

to wytlumacz mi :) czyli po tym wejsciu gdzy zastosuje np powiedzmy 7 przewodow rca chinch czy mojej yamaszce uzyskam dzwiek bezstratny ? wysokiej rozdzielczocsci true hd czy dts master hd?

bo nie czaje tej sprawy i probuje ten tamt drazyc jednak malo kto umie na to odpowiadziec !

jesli juz dekodowany dzwiek w jakism dobrym blurayu ktory konwertuje sygnal do analogu i wysyla go np do mojego ampli gdzie mam kazdy kanal podlaczony osobno pod wejscie multi czy bede mial dzwiek wysokiej rozdzielczosci? bez zadnych strat? tak jak dd true hd czy dts master prosze mi odpowiedziec na to pytanie

marcin1982, 2 Maj 2008, 12:11

>czyli po tym wejsciu gdzy zastosuje np powiedzmy 7 przewodow rca chinch czy

>mojej yamaszce uzyskam dzwiek bezstratny ?

Konwersja z cyfry na analog pod jakimś względem już tam stratna jest ;) Oczywiście zawsze ona musi zajść podczas gdy chcemy "posłuchać". Tutaj miejsce konwersji na analog mieści się w odtwarzaczu i dalej analogowy już sygnał 8 kanałowy przesyłany jest prze 8 chinch do wzmacniacza.

>wysokiej rozdzielczocsci true hd czy dts master hd?

Będzie to sygnał analogowy (przetworzony z cyfry) bogatszy i dokładniejszy niż sygnał analogowy przetworzony ze "zwykłego" (też cyfry) dolby lub DTS więc można powiedzieć że będzie "HD"

ps. WIEM że się czepiam nazewnictwa - ale to ma znaczenie ... jeśli będziemy używać niewłaściwych określeń to powstaną sprzeczne informacje

ps2. mam nadzieję że to bardzo dokładnie wyjaśniłem ... po prostu sygnał analogowy to już nie jest jakiś ścisły standard którego można nazwać DTS lub DolbyDigital ... ale moze być bogatszy w informacje (kiedy pochodzi z przekonwertowania Dolby HD lub DTS HDdo analogu) lub "biedniejszy" w informacje (kiedy pochodzi z przekonwertowania do analogu zwykłego DTS lub dolby d)

a tym sposobem :) wiem juz wiecej

jednak draząc temat :) dalej

czyli ten dzwiek analogowy to tak zwany lpcm?nieskompresowany? ten ktoy bedzie wlatywal do ampli? czy myle sie

a nastepnie moze wiesz jakie na dzien dzisiejszy odtwarzacze blu ray dekoduja jeden z tych formatow true hd czy dts hd i puszczaja go na analog?

Ten analogowy dźwięk to absolutnie nie jest LPCM / PCM . PCM to standard całkowicie cyfrowy ale nie skompresowany. Odzwierciedleniem w "świecie" zdjęć tego standardu są np. obrazy BMP które tak samo nie są skompresowane aczkolwiek jak najbardziej cyfrowe.

Obecnie każdy odtwarzacz blu-ray który ma wyjścia analogowe RCA siłą rzeczy musi dekodować i konwertować na te wyjścia do postaci analogowej wszystkie DTS/DTS HD/DolbyD/DolbyD HD/PCM.

>Obecnie każdy odtwarzacz blu-ray który ma wyjścia analogowe RCA siłą rzeczy musi dekodować i

>konwertować na te wyjścia do postaci analogowej wszystkie DTS/DTS HD/DolbyD/DolbyD HD/PCM.

UWAGA: ponieważ ostatnio producenci filmów i sprzętu "dbają" o bezpieczeństwo treści/prawa autorskie to mogą być faktycznie pewne "blokady" na wyjściach analogowych - więc bądźcie czujni podczas zakupu ... i wręcz poproście o włączenie sprzętu i podłączenie na stoisku tak jak tego będziecie wymagać w domu!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.