Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C 515 BEE+NAD C 315BEE

sussel

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chcesz niedrogie stereo i masz kogoś znajomego w UK to rozważ koniecznie taka propozycje :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub trochę drożej ...ale za to z Eposami i klocki wyższej miary :

Ukryta Zawartość

Przy polskich cenach te sa śMIESZNE.

POZDRAWIAM.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja juz mam te Focale:) teraz chce je napedzic. Sledzilem ceny z linkow od kolegi piotrekguc i juz jestem po wstepnych rozmowach w sprawie zakupu NAD C542 CD i NAD C352CT. Juz mi sie powoli geba cieszy:) dzieki serdeczne

jlesien

Widzę ,że mocno pan sie chwali doświadczeniem w branży ,szczególnie konfiguracji sprzętowej.

Jestem ciekawa pańskiej opinii o zestawie:

Technics SE-A900SM2

TECHNICS SL-PS770D

USHER V601

Znajomy ma taki zestawik ,chciałabym skonfrontować soje doznania po słuchaniu tego sprzętu.

Jak pan myśli jak to powinno zagrać,jakiej charakterystyki sie spodziewać ,czego można oczekiwać a gdzie przymknąć oko.Proszę coś napisać.

Pozdrawiam

mam pytanie...

jaki wplyw na to jak gaja kolumny ma moc wzmacniacza? Nie slucham glosno muzyki, (czasami) i zastanawiam sie po co wyzsze i mocniejsze modele wzmacniacza? Prosilbym o takie "lopatologiczne" wytlumaczenie. Bo jesli to cos zmienia, to jednak ,jak radzi jlesien kupie mocniejszy wzmak.

Pozdrawiam

Witaj,

niestety nie miałem przyjemności odsłuchiwać systemu technics z kolumnami usher. Oczywiście kilka lat temu jak wielu z nas posiadałem "wieżę" technicsa, miałem kilka konfiguracji, moją opinię mogę oprzeć wyłącznie na doznaniach odsłuchowych z przeszłości. Podany model technicsa, zresztą jak każdy technics, gra dynamicznie z basem lekko rozpływającym się, góra pasma natomiast jest lekko zamazana. Połączenie jednak z kolumnami Usher powinno dać bardzo dobry efekt, kolumny powinny poprawnie kontrolować bas oraz prawidłowo przedstawić górne rejestry. Moim jednak skromnym zdaniem słabą stroną takiego systemu jest elektronika. Jest to klasa podstawowych Denonów, Yamahy - do Usherów V601 zdecydowanie proponowałbym dobry wzmacniacz - nie musi on mieć dużej mocy. Są to bardzo dobre monitory, które przy dobrej konfiguracji potrafią naprawdę miło zaskoczyć.

Kolumny JmLab Chorus 836 to bardzo poważna, duża kolumna wymagająca od wzmacniacza dosyć dużej mocy. Nie jest to kwestia głośnego słuchania, chociaż w przypadku wyższych poziomów głośności będzie ewidentnie słyszalna kompresja dźwięku - wzmacniacz nie będzie w stanie oddać tyle mocy, ile potrzeba. Nawet jednak przy cichszym słuchaniu będzie odczuwalny brak potęgi, dynamiki brzmienia. Proponuję posłuchać wzmacniacze C315, C325, C355 na kolumnach o wysokich wymaganiach (niższa skuteczność), najlepiej na Chorusach 836 - różnica będzie naprawdę słyszalna. Najlepiej usłyszeć różnicę na złożonych składach muzycznych, które wymagają od wzmacniacza dużej ilości prądu, którego niestety słabszy model nie jest w stanie oddać. Mam nadzieję że wytłumaczyłem to prostym językiem.

PS

jeśli myślisz o fabrycznie nowym wzmacniaczu, zwróć uwagę na nowy model C355 - różnica cenowa jest niewielka

Jeśli masz pre-out w amplitunerze, to oczywiście możesz wykorzystać wzmacniacz jako końcówkę mocy co zagwarantuje znacznie lepszą jakość na przednich kolumnach oraz wyższą moc na tylne i centralny - amplituner będzie odciążony.

• 3 tygodnie później...

odświeżam wątek, ponoć wielu ludzi już kupiło nowego Nad'a C315 bee...ale recenzji wciąż jak kot napłakał...jeśli ktoś jeszcze testował jakieś kolumny szczególnie missiony na tym wzmacniaczu to nich coś napisze od siebie bo waham się czy wybrać C315 bee, używanego rotela RA-04 czy może Nada C320 bee

Znalazłem jeszcze taki test wzmacniacza C315 bee :)..jak ktoś zna dobrze niemiecki to mógłby go jakoś streścić ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam w chwili obecnej w domu NADa C325bee no i muszę powiedzieć, że wbrew negatywnym opiniom, to z kolumnami łatwymi do napędzenia gra to bardzo przyjemnie - jako źródło podłączyłem mojego Arcama CD73.

• 1 miesiąc później...

Ja jeszcze do niedawna byłem posiadaczem C325BEE i C352. Za źródło służy mi Arcam Diva CD82.

Niedawno sprzedałem C325BEE, ale uważam, że nie gra on gorzej od C352, a nawet wydaje mi się, że jakością wysokich tonów, barwą dźwięku i głębią sceny przewyższa on ten wyższy, starszy model.

Zostawiłem sobie C352 ponieważ jest on znacznie "łatwiej zbywalny", a niedługo zamierzam zamienić go na jakąś lepszą, krajową produkcję.

C352 ma od C325BEE lepszy potencjometr i jest trochę mocniejszy.

piotrekguc, 7 Maj 2008, 11:13

>Jeśli chcesz niedrogie stereo i masz kogoś znajomego w UK to rozważ koniecznie taka propozycje :

>

Ukryta Zawartość

>

>lub trochę drożej ...ale za to z Eposami i klocki wyższej miary :

>

Ukryta Zawartość

>

>Przy polskich cenach te sa śMIESZNE.

>POZDRAWIAM.

Jak wygląda sprawa zasilania elektroniki? Czy sprzęt z Anglii będzie działał u nas normalnie?

Przepraszam za lamerskie pytania, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

właśnie różnie z tym bywa...trzeba zapytać w tym sklepie o dostępność wersji na 230V są inne wtyczki i w ogóle. Dziwię się ,że tyle lat koncerny samochodowe czy właśnie elektroniczne nie naciskają na rządy aby wszystko znormalizować...przecież to są większe koszta produkować 2 wersje pojazdów ( kierownica po lewej /prawej) czy elektroniki na różny prąd. No ale gdyby to była tylko anglia to pewnie już by zostało znormalizowane niestety jest jeszcze Australia, Japonia, Indie i USA ( prąd) to ogromne rynki :/

dokladnei te urządzenia nie stanowią dla siebie konkurencji...jak ktoś ma kase na xindaka to pewnie znajdzie też na Arcama, Rotela i wiele innych firm z troszkę wyższej pólki...a NAD to najniższa cenowo półka

...to jak sussel ,kupiłeś coś w Anglii czy nie ?

Jeśli chodzi o gniazda prądowe i sam prąd na wyspach ,sprawa wygląda tak:

- gniazda i wtyki różnią się ,to fakt -dla ortodoksyjnych audiofili to nie problem bo i tak kupują alternatywne kable zasilające.Reszta obcina lub demontuje wtyk angielski i zakłada polski ,około 5 minut.

- co do samego prądu nie ma różnic w całej europie ,jest znormalizowany ,sami pewnie pamiętacie jak po wejściu Polski do UE zmienialiśmy z 220V na 230V.

Dzięki za odpowiedź. Zainteresował mnie mnie ten zestaw NAD 315 + NAD 515 + Tannoy F1.

Przymierzałem się do zakupu Pianocrafta 410 i teraz mam dylemat.

Które rozwiązanie polecacie?

Pomieszczenie ok. 12m kw, muzyka bardzo różna, z przewagą różnych odmian rocka.

=> Erni

Elektronika NAD dobra.Będziesz zadowolony. Ale jak masz możliwość to dopłać parę groszy do Tannoy Merkury M2.Jest różnica w dźwięku i to duża i w większym stopniu wykorzystasz możliwości NAD-a C315BEE.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.