Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD z szybkim, skocznym basem?

mk345

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuję odtwarzacza CD (w cenie max ok. 4000-4500 zł, interesuje mnie tylko nowy CD) charakteryzującego się jak najszybszym, prężnym i skocznym basem (te cechy priorytetowe), który nie zwalnia rytmu, pzry słuchaniu dynamicznej i bardzo rytmicznej muzyki.Ponadto źródło nie ma ocieplać brzmienia, średnica ma być czysta, i może być wypchnięta przed linię kolumn. Oczywiście stereofonia, rozdzielczość, przestrzeń i głębia sceny też ma być równie dobra. Również czytać ma płytki CDR i CDRW. Najlepiej wyposażonego w gniazda XLR - do połączenia z Amplifikatorem. Które z odtwarzaczy spełniających w/w cechy warto byłoby odsłuchać.

Przemek

https://www.audiostereo.pl/topic/42308-odtwarzacz-cd-z-szybkim-skocznym-basem/

Witam,

zwróć uwagę na PRIMARE CD21. Ponadto ARCAM wprowadza nową serię świetnych odtwarzaczy CD FMJ - za kilka dni będą znane szczegóły a ceny nowej serii są bardzo atrakcyjne. Jeśli brzmienie będzie podobne/lepsze niż w poprzedniej serii FMJ, moim zdaniem będzie to najlepszy wybór a w cenie 4000 zl. napewno będzie można się zmieścić.

Wiem że ten DENON do sprzedania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

polecam

Ukryta Zawartość

Jako zwolennik szkoły dzwięku Rotela muszę zabać głos i stanowczo polecić RDC 1072. Pozd. V

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

co do nowych Arcamów to CD 17 na pewno bedzie ponizej 3 kzł , niestety wyższy model CD 37(SACD) blisko 3 krotnie droższy.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Cena troche przekracza ale zobacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) no i do wzmaka pasuje;)

post-17887-100003431 1210231162_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pisałem o Arcamie - model CD37 serii FMJ będzie dostępny w drugiej połowie maja, jest to urządzenie CD/SACD ale oczywiście dwukanałowe, jego cena będzie wynosiła około 4500 - 4700 zł. To będzie chyba najlepsza propozycja biorąc pod uwagę wymagania i kwotę

Króka wzmianka o Arcamie FMJ CD37 -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nawet też zastanawiałem się nad tym nowym Bitofonem firmy Radicon (ale ta cena...chyba 6500), wykonanie na pewno masywne, niestety nie mają go do odsłuchów (przynajmniej na razie) tam skąd brałem Amplifikatora G. No i czy jego brzmienie spełniłoby moje oczekiwania. Przypomnę, że mam obecnie Arcama CD73T (zresztą na sprzedaż). Myślałem też o Marantzu CD14 (ale chyba już nie jest produkowany).

Dlaczego uważasz że za braki basu w Twoim systemie odpowiada CD????

Wg mnie basu jak wymagasz nie uzyskasz z tych Usherów.. Trochę bez sensu jest stawiać cd za 4000 do kolumn za 1000... bo uzyskana poprawa brzmienia będzie niewielka.

Sam mam te kolumny w pracy i mają szereh zalet ale w tym wymiarze jednak i tej cenie basu nie przeskoczysz..

Nie zakładam z góry, że te Usherki pozostaną już na stałe w moim systemie, po prostu poszukuję źródła z takim charakterem brzmienia jak opisałem. Słuchałem tych Usherów podłączonych do wzm. Denona Pma 1500AE i CD Pioneera i wiem, że mogą pokazać rytmiczny i szybki bas.

ja miałem bitofon przez dwa tygodnia z ampli G. Na początku - on na początku robił wrażenie że basu jest mało a potem okazało się że jest go dokładnie tyle ile potrzeba natomiast jest bardzo wyważony - nie ma w nim zbędnego misia ( kiedy jest w nagraniu - to tylko wtedy jest ) ani nie jest suchy. Jak dla mnie to on dodaje dynamik nagraniom przez szybki bas. Może to właśnie powoduje że oprócz świetnej przestrzeni nagrania mają wręcz estradową dynamikę. Ja cały czas czekam na wersje do kupienia bo strasznie mi utkwił w głowie. Jego z granie z Amplifikatorem było super. Dla mnie spokojnie warta swoich pieniędzy - to dojrzała konstrukcja.

Przeczytałem w recenzji Bitofona (Pana Pacuły), że w Bitofonie można ustawić jeden z dwóch filtrów, tj. filtr slow oraz filtr sharp - w zależności od rodzaju słuchanej muzyki (można zmienić tryb nawet w trakcie słuchania krążka). Natomiast zmartwiło mnie stwierdzenie Pacuły, iż "rozdzielczość nie należy do najlepszych". Czy porónywałeś osobiście te 2 tryby. Czy w Bitofonie bas jest konturowy i szybki, rytmiczny? Chciałbym mieć CD uniwerslny - i do rocka, popu i jazzu. Cz dobrze czyta formaty CDR, CDRW i porysowane płytki? Czy miałeś połączony CD z Amplifikatorem G przez XLR-y?

Czesc, zgadza się są dwa położenia slow/fast - ja osobiście wolałem to opisane slow. Nie mogę powiedzieć na fast było coś nie tak - ale na slow dźwięk podobał mi się bardziej - chociaż na jednym i drugim to naprawdę klasa. Co do rozdzielczości to ja uważam ją za świetną - ale to może być kwestia reszty systemu u pana Pacuły - to zresztą wydaje mi się przyczyną użycia słowa brzytwa w jego recenzji. Ja słuchałem z Amplifikatorem ale po RCA. ( Xlo Ultra ) i kolumnami Amplifikator Etera Fibra. W pierwszym wrażeniu jak opisywałem go zaraz po odsłuchu napisałem że dynamika mną poruszyła - niektóre dźwięki spadały jak grom - faktycznie jest szybki - to chyba czyni go uniwersalnym bo fajnie słuchało się rocka - był w nim faktycznie pazur - a i mętna klasyka ( Luigi Lalo - Piano works - kameralnie i symfonicznie Eroica - Berlińscy filharmonicy ). Co do CDR czytał bez problemu , nie sprawdzałem akurat CD-RW i porysowanych płytek.

Dla mnie jego uniwersalność, dynamika i przestrzeń są takie chcę. Myślałem też o Accuphase z serii 6x z USA ale po odsłuchach stwierdziłem że bee czekał na Bitofona. Accuphase DP-500 był lepszy ale na niego mnie nie stać.

Dziś zadzwoniłem do Albatrosa i uzyskałem info że Bitofon Amplifikator pojawi się w sprzedaży gdzieś tak 30 maja br, producent wypuści do sprzedaży na początku 20 sztuk Bitofona,zostanie wstawiony wyraźnie lepszej jakości wyświetlacz, dużo bardziej czytelny i jeszcze wprowadzona będzie jakaś modyfikacja wewnątrz (dokładnie nie mówili mi szczegółów). Niestety od razu uprzedzili że cena będzie wynosić nie 6490 zł (cena podana w recenzji Pana Pacuły) ale koszt to 6999 zł.

Oj panowie ARCAM nowymi modelami cenowo i jakościowo zaskoczy wszystkich,dzisiaj rozmawiałem z kimś kto słuchał i oglądał je na targach w niemczech był zachwycony ,sam czekam na nie z ciekawością.

> marcin9999

Fast to filtr o dużej stromości odcięcia, opadania ch-ki w paśmie zaporowym, wykazuje tzw. pre- i post dzownienia widoczne np na sygnale prostokątnym. Slow filtruje łagodniej, przepuszcza więcej śmieci ale jest czasowo idelny (nie wprowadza opóźnień zbocza). Różnica subtelna, ale może istotna i słyszalna. To co yusłyszałeś preferuje ucho (mózg).

Ja etap Arcama FMJ mam już za sobą - IMHO Arcam FMJ jest trochę za bardzo "cyfrowy" - brakuje mu "analogowości", którą bardzo lubię - no i dynamika Arcama jest inna niż ta, którą preferuje. Oczywiście Arcam FMJ ma swoją klasą - ale jak już pisałem ten etap mam już za sobą - raczej interesuje mnie brzmienie zbliżone naturą do Accu DP-500 a Bitofon je oferuje i dlatego czekam na niego. Ceny na tym poziomie się spodziewałem po tym jak go słyszałem. Oczywiście to moje indywidualne preferencje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.