Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (Pro)Tonsil upadnie

tkirmuc

Rekomendowane odpowiedzi

Do wniosku, iż ta zasłużona firma nie ma niestety przyszłości, doszedłem po moich ostatnich przygodach z poszukiwaniem nowych kolumn, które miałyby zastąpić moje wysłużone i nie bardzo lubiane już przez mnie (głośne, wrzeszczące, do remizy a nie do domu) New Mildtony.

Ponieważ na rynku jest wprost wysyp różnych kolumn w cenie za parę do 2000 zł, zachęcony pozytywnymi opiniami na forach czy w High Fidelity Online na temat najmłodszego dziecka z Wrześni, pomyślałem, że może warto dać jednak szansę tej zacnej firmie i przymierzyć się do którejś kolumn z ich obecnej oferty. Ponieważ kolumny to nie opony, uważam, że zanim się zdecyduję, co będzie pieściło moje uszy w domu przez następnych kilka lat, muszę sobie ich najpierw posłuchać.

No i jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że w nie najmniejszym mieście, w jakim mieszkam, nie ma miejsca, w którym można by dokonać odsłuchów oferty f-my (Pro)Tonsil! Nie chciałem w to za bardzo uwierzyć, no bo przecież kolumn innych firm jest wszędzie pełno i z przesłuchaniem ich w tym czy innym sklepie nie ma większego problemu. A tu niespodzianka – sklep/hurtowania największego stołecznego dystrybutora Tonsil-u to po prostu dziupla w piwnicy pewnego przedszkola, gdzie jest jedynie magazyn, lada i kasa. Na moje pytanie, jak klient ma się zdecydować na zakup, skoro nie ma możliwości posłuchania kolumn, obsługujący pan (pewnie właściciel) oznajmił, iż mogę wpłacić kaucję w wysokości równowartości kolumn i zabrać je na jeden dzień do domu. Czy wypożyczane kolumny, to egzemplarz testowy? Nie – dostaję nówkę sztukę, bo „przecież nie wypożycza pan po to, żeby sobie tylko posłuchać, tylko po to żeby je kupić” (wolałem nie pytać, co by było gdyby jednak nie był zadowolony z brzmienia i chciał oddać kolumny i odebrać kasę). Czy można zobaczyć Siesty z okleiną brązową – nie, bo wszystkie są przecież zapakowane.

Powiem tak – śmiechu warte! Jeżeli w ten sposób Tonsil chce sprzedawać swoje kolumny w 2008 roku, gdy markety i sklepy zawalone są dziesiątkami konkurencyjnych produktów w tym samym przedziale cenowym, to myślę, że pracownicy firmy powinni już szukać nowej pracy. Ale zdaje się, że dobre samopoczucie ich nie opuszcza, bo pan z hurtownio oznajmił, iż Siesty sprzedają się bardzo dobrze.

Tak więc – z ręką na sercu – chciałem kupić Siesty, chciałem dać szansę polskiemu producentowi z wieloletnią tradycją i doświadczeniem ale – bez przesady. Może i dwa tysiące za kolumny to nie jest wielki majątek ale nie dam sobie wciskać kota w worku. Uważam, że to wielki obciach do takiej firmy jak (Pro)Tonsil, że nie ma w milionowym mieście miejsca, gdzie można by zapoznać się z ich ofertą.

Panowie z Wrześni – czas zauważyć, że lata 80-te juz dawno minęły!

https://www.audiostereo.pl/topic/42363-dlaczego-protonsil-upadnie/

kolumny z wrzesni maja bardzo dobry salon odsluchowy w poznania na wildzie 28 czerwca dzisiaj tam bylem i mnei zaskoczyly monitorki siesty wczesniej pojechalem na odsluch paradigm monitor 9v5 i bez urazy dla posiadaczy sluchalem to z harmanem i yamaha 661 bez urazy dlaaa posiadaczy jestem caly szczesliwy ze nie wydalem w ciemno 3000 zl na te kolumny no totalne badziewie drewniany dzwiek moje 10 letnei technicsy je powalaaja srednica przestrzennoscia i basem bo te wieze paradigma na sam wyglad to tandeta takie jest moja opinia przy 1 godzinnym spedzeniu na odsluchu tych kolumn powiem szczerze monitorki siesty lepiej brzmialy niz te paradigmy

i juz wiem ze kupuje na sourundy monitorki siesta sat !

a moje technicsy zostawiam w spokoju

bez urazy dla posiadaczy paradigm

ja też odsłuchiwalem swoje maestro II 130 w tym sklepie w Poznaniu i dzięki temu je kupiłem, było tam spokojnie, bez pospiechu, chociaż może nie "audiofilsko", ale to, co chciałem usłyszeć - usłyszałem, zwłaszcza mozliwość natychmiastowego porówniania odsłuchu różnego rodzaju kolumn

paul_67

przecież napisał (PRO) TONSIL

tak na marginesie tak z pół roku temu napisałem maila do protonsila z jakims pytaniem no i po 2 godzinach otrzymałem odpowiedź, podałem swój telefon i oddzwoniono do mnie, w tym p. Koserczyk z tego co wiem główny konstruktor siest. Byłem wtedy zaskoczony tak szybkim odzewem, na ale przez te pół roku mogło sie dużo zmienić...

>marcin1982

mówiłem, że Cie zaskoczą ;]

>tkirmuc

chyba niezauważasz, że ProTonsil ma właśnie problemy z wejściem na rynek, a to także z powodu nieuczciwej konkurencji, kilkakrotnie spotkałem się z informacją, że sklepy sa opłacane aby nie sprzedawały konkurencyjnych wyrobów, szczeólnie tych zagrażających ich produktom (czyt. ProTonsil)...

Siesty możesz wziaść z ciemno, a polecam właśnie kolor brąz, bo czarny jest kiepskawy, brąz wyglaa rewelka, ale zdjęcia wogólne tego nie oddaja...

jeden dzień testowania to mało, one potrzebują czasu na wygrzanie przetworników, bo bardzo wrażliwe są na to, po kilkudziesięciu godzinach te kolumny powalają z nóg... (w tej cenie oczywiście)...

W ogóle ciekawe podejście. Fakt, w Media Szajsach jest zatrzęsienie plastikowej chińszczyzny, którą możn posłuchć, w ogólnym zgiełku, odgłosach pracy kilkuset innych urządzeń. Gratuluję, jeśli ktoś uważa, że to jest lepsza opcja niż posluchnie u siebie w domu. A jeśli chodzi o brak modelu demo - a co cię to obchodzi? Pożyczasz, jak się nie spodoba to oddajesz, umowa jest umowa. Jak nie sprawdziłeś ani nie znasz przypadków że były problemy ze zwrotem kaucji TO NIE INSYNUUJ że cię wyrolują, bo skąd możesz wiedzieć co by zrobili.

Po następne co ma piernik do wiatraka? Nie spodobł ci się sprzedawca to dlaczego "jedziesz" po producencie? Producent nie ma na to wpływu. Poza tym znam kilku bardzo dobrych sprzedawców co zaczynali od biurka i katalogów, ale są uczciwi, nikogo nie przekręcili, znm też takiego jednego co zaczął z wielką pompą , zatowarowując cały sklep a teraz handluje śmieciami i wmawia ludziom, że padnięty laser w cedeku to wina odtwarzania w nim płyt CDR. Nie wiem czemu sobie wyobrażasz, że jk msz do wydania n2 koła to musisz być potraktowany po królewsku. Masz wybór, albo plstikowa chińszczyzna, albo pewne niedogodności przy zakupie. Jak wolisz plastik to twoja sprawa, ale czemu robisz gnój producentowi który tak naprawdę nie jest niczemu winien?

Do tego wyjśnię ci czemu w tych Media-Sredia nie ma wyrobów Tonsilu ani innych polskich producentów - bo im zleży tylko na tym żeby przyciąć jak najwięcej a nie sprzedawać dobre wyoby. Zamiast dobrych Siest za które taki sklep musiałby zapłacić 60-70 % ceny rynkowej wolą dać chińskie pudeleczka na których będą mieli kilkaset % przebitki. Każdy polski producent bardzo by chciał, żeby jego wyroby znalazły się w dużej sieci handlowej, ale wola musi być po obu stronach. Jedyna opcja jaka zostaje to NA WŁASNY KOSZT zatowarować małe sklepy, ale proszę bardzo, wyskocz z 20 koła żeby w każdym większym mieście była jedna para demówek, a potem jeszcze ryzykuj że trafisz na nieuczciwego pośrednika i nie zobaczysz ani demówek ani kasy. Łatwo jest siedzieć przed kompem i pykać w klawisze, że łeeee, to syf, nie można tego posłuchać, 100 lat za murzynami i pewnie chcieli mnie oszukać, tak firma na pewno upadnie. Muszę cię przy okazji zmartwić, na szczeście są w tym kraju jeszcze ludzie którzy zdają sobie sprawę ze wszystkiego o czym napisłem i nie płaczą że muszą przejechać czasem nawet kilkaset km żeby posluchać wyrobu made in poland, później mają nagrodę w postaci znacznie lepszej jakości od tego co by mogli nabyć w jakiś molochu.

Tyle pisania... a i tak ciągle ktoś będzie narzekał. W jednym watku, że nie dają, w innym, ze dają, w innym, że kasują za dawanie:) ARGOS, nie zadowolisz Polaka, bo to takie miejsce gdzie "ciągle pada, a lato bywa czasem niegorące":)

Kolega nie miał żadnych możliwości posłuchania w akustyku. Pan kisiel w dodatku zrobił się nie przyjemny w mailach i kolega zrezygnował. Kupił sobie nowe Susuki Bandit w salonie i jest najszczęśliwszym facetem na świecie:) I obyło się bez onetowego tytułu:)

Argos-mysle ze w MM niema Siesty bo zaden przedstawiciel chandlowy ProTonsila nie zgłoscił sie do zadnego marketu i nieprzedstawilł swojej oferty,dodam ze w MM niema zamowien centralnych tylko kazdy market robi zamowienia indiwidualnie a wiec jest to sprawa kierownika dzialu hi fi,nawiasem mowiac szkoda ze niemozemy kupic Siesty w MM ale uwazam ze z ta plastikowa Chinsczyzna to troche przesadzasz

pozdrawiam

Argos -> Chyba się nie zrozumieliśmy. Uważam, że to dziwne podejście do sprzedaży i promocji, gdy w Warszawie nie ma gdzie posłuchać ich kolumn. Oczywiście, że mogę wpłacić kaucję etc. Ale większości innych kolumn sprzedawanych u nas na rynku mogę posłuchać za darmo. Nie rozumiem, dlaczego ProTonsilowi nie zależy na właściwej prezentacji produktu. Wcale nie oczekuję od nich, że zawalą wszystkie supermarkety czy małe sklepy w naszym kraju-raju.

Producent ma bardzo duży wpływ na sposób dystrybucji swoich produktów. To od niego zależy, jakimi kanałami będzie chciał zaopatrywać rynek. Nie każdy musi pchać się do Media Markt i walczyć z plastikową chińszczyzną. Ale skoro tak, to wypada znaleźć jakiś sklep (JEDEN sklep w milionowym mieście), w którym będzie po jednym egzemplarzu z modelu z oferty z możliwością odsłuchu. Jeżeli firma nie robi ani jednego ani drugiego to moim zdaniem, wybrała kuriozalną strategię marketingową, bo na sprzedaż na zasadzie famy, słowa szeptanego i udawania deficytowych dóbr luksusowych nie ma co liczyć.

Nie jadę po sprzedawcy, bo ma biurko w piwnicy, tylko to po prostu nie wypada, żeby firma która myśli poważnie o działaniu na rynku miała tylko takiego dystrybutora w Warszawie. Elton nie zaczyna, bo to firma istniejąca od lat. Oni po prostu nie potrzebują niczego zmieniać.

Prawda jest taka, że gdybym dzisiaj u nich na miejsu miał możliwość posłuchania Siest i przypadłyby mi one "do uszu", zostawiłbym tam te marne 2 tysiące i zadowolony wrócił z nimi do domu. A tak...

Chociaż - mam nadzieję, że się mylę i ProTonsil będzie się rozwijał ku mojej radości. Bo w przeciwieństwie do większości (także na tym forum), nie uważam, że co krajowe to gorsze (szczególnie w przypadku tak zacnej firmy jak ex-Tonsil/ProTonsil).

Ostatnio spędziłem sporo czasu na odsłuchach sprzętu i kolumn spoza mojego przedziału cenowego, gdyż kolega dobierał sobie sprzęt do salonu i plazmy. Nie powiem, robi wrażenie. Ale z ręką na sercu - nie wierzę, że we Wrześni nie potrafiliby robić takich kolumn jak np. B&W 703 i to za znacznie mniejszą cenę. Dlaczego tego nie robią? Nie chcą? Nie opłaca się? Pewnie tak. Przykład Omegi (projektu z 2005 roku!) jest tutaj dobrym przykładem. Poza tym - nawet gdyby robili, to i tak nikt by się o tym nawet nie dowiedział!

Nie chodzi o żadne traktowanie po królewsku. Chodzi o normalne podejście do klienta, jakie jest już normą na rynku, czego zdaje się ProTonsil nie zauważył w zarządzaniu swoim modelem dystrybucji.

Siesty pewnie chętnie bym kupił. Ale nie ma takiej możliwości, żebym kupił je w ciemno. A że posłuchać ich nie mogę, pewnie wydam pieniądze na coś innego (za co bardzo ProTonsil przepraszam, a w szczególności Pana Koserczyka, bo zdaje się, że włożył w ten projekt sporo serca a moim zdaniem, na razie jego wisiłek idzie na marne).

Wszystkich urażonych przepraszam. Bardzo chętnie, za parę lat, odszczekam wszystko co napisałem o firmie z Wrześni.

ARGOS, 10 Maj 2008, 16:23

>W ogóle ciekawe podejście.

Upadnie bo musi.

Prze kilkadziesiąt lat nie zrobili nic godnego uwagi , co najwyżej zmieniali tzw.sreberka ,resory z gumowych na gówniane piankowe. Ludzi z wiedzą już dawno tam nie ma , a ci co coś mogli to zaraz wywalili za zbyt wygórowane ambicje.

Obecnie przeciętny Usher czy Peerles rozjeżdża wypociny Tonsila i to w tej samej cenie , lub porównywalnej.

Nie ma co płakać po tym nieszczęściu .... szkoda czasu.

Wydaje ci się. Jeśli nie ma w milionowym mieście przedstawicielstwa to znaczy że nie dało rady, a nie ze firma nie chce. Na naszym chorym rynku to nie sklep płaci hurtową cenę za towar, tylko producent musi zatowarowć sklep NA WŁASNY KOSZT I RYZYKO, a w większości przypadków i tak okazuje się, ze sklep jest zainteresowny wypychaniem tego, za co musiał zapłacić i w czym umoczył kasę a nie tego co faktycznie jest dobre. Wygląda to tak - przywieź towar, zostaw, my to może sprzedamy może nie, jak sprzedamy to potrącimy swoją marżę i oddamy kasę, a może nie oddamy. Praktycznie każdy producent przerabiał kiedyś temat pod tytułem "ściąganie należności za niezapłaconą fakturę", przeczytajcie sobie wpisy Audio Academy, pan Michał wprost npisał kiedyś ze się użera z trzema sklepami. A do tego lojalka. Jak sprzedajesz przez sklepy to musisz zawsze w cenie uwzględniać marżę, jeśli komuś sprzedasz bez tej marży i to dotrze do właściciela sklepu to mzesz mieć pewność że towar będzie robił za dekorcję. To akurat rozumiem - nie po to sprzedawca się produkuje i promuje twój wyrób zeby nic z tego nie mieć, ale w takich warunkach jak w PL (małe obroty) to jeszcze decydując się na dwustopniowy system dystrybucji ograniczas sobie możliwość korzystniejszego kształtowania cen.

Tak więc problem nie leży w tym że sklep ci odmówi przyjęcia, tylko że albo wiąże się to ze zbyt dużym ryzykiem albo się nie opłaci. Jeśli zostaniesz z jednym lub dwoma wiarygodnymi partnerami którzy rzeczywiscie coś sprzedają (bo jeszcze samą wiarygodnością nikt się nie najadł) to może się okazać, że lepiej jest zrezygnować w ogóle z posredników a w zamian za to zoferować niską cenę. Nie jest tak hop-siup jak myślicie i jak uczą na studiach z zarządzania, dlatego plis, ugryźcie się czasem w palce zanim wklepiecie taki tekst. Polski producent ma o wiele bardziej przesrane niż wam się wydaje, stąd własnie wynika zarówno mała skala produkcji i to że czasem odbywa się ona na przysłowiowym kredensie (co IMO w niczym nie przeszkadza, bo nie jest ważne gdzie się robi tylko jak się robi) a nie z czyjegoś widzimisię.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

skąd PODWóJNA różnica w cenie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Sam kiedyś handlowałem produktami Tonsila, gdy memu bratu płacili w kolumnach i powiem Wam, że ludziska mają zufanie do firmy! Od chętnych nie moglem się opędzić!Altusów jednak nikt nie chciał.W większości to były głośniki do kina domowego.Bardzo mi się podobało ich wykonanie.Nie bylo się czego wstydzić w porównaniu z zachodnimi wyrobami.Szkoda, że już jest po Tonsilu...

>xatt, 10 Maj 2008, 19:11

>

Ukryta Zawartość

>

>

Ukryta Zawartość

>

>skąd PODWóJNA różnica w cenie?

Ukryta Zawartość

"CENA W OPCJI KUP TERAZ DOTYCZY 1 SZTUKI"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak się składa, iż pracuję w dziale handlowym polskiej firmy produkcyjnej i zajmuję się właśnie współpracą z tzw. zachodnimi sieciami handlowymi i powiem że wolę aby PRO TONSIL nie wchodził w to gówno.

Ile trzeba oddać kasy, zapłacić za wejścia do każdego sklepu, za urodziny danej sieci i wiele, wiele innych opłat.(jak nie płacisz to wypier....) Te Siesty były by dwa razy droższe. Następna sprawa to traktowanie producenta, inne jest traktowanie polskiego a inne np. niemieckiego itp. Lepiej aby w większych miastach były porządne sklepy firmowe.

Irytuje mnie jak ktoś pier........ , że PRO TONSIL to gówno.

Pamiętajmy, iż ta firma działała w komunie, gdzie nie było dostępu do nowoczesnych rozwiązań, dobrych materiałów itp.,a "zachodnie firmy" miały to wszystko ! No i te firmy wchodzą do naszego kraju ze swoimi wyrobami i jak tu konkurować to cud, że ta firma jeszcze istnieje i produkuje dobre tanie zestawy. (po co w naszym kraju przemysł ? będziemy landem wypoczynkowym !)

>p.f. i reszta weołej companion... szacunek to można mieć np. na warszawskich Powązkach. Wzajemny.

Płacz i lament nie jest w stanie zagłuszyć kiepskich parametrów Tonsila.

Niestety panowie w Tonsilu są nie reformowalni.

Jeszcze bardziej radośni są goście z STX , na bazie gówna robią inne gówno.

No ! Ale jakie potrzeby melomanów takie i efekty.

Zresztą i tak przyjdą kitajce, jak walec, wyrównają wsiech.

Nawet w biblii już tak zostało to opisane.

Miłych tkań i wzruszeń.

Może jestem za bardzo krótkowzroczny i po prostu nie widzę koncepcji sprzedaży ProTonsilu. Jeżeli nie potrafią zorganizować jednego poprawnego (=z możliwością odsłuchu) sklepu w stolicy w kraju na rynku którego działają, to znaczy, że czegoś nie wiem.

A może po prostu nie zasługuję na Siesty :-). W takim razie, wszystkim VIP-om co je posiadają serdecznie winszuję przynależności do elitarnego grona :-)

Serdecznie pozdrawiam miłośników kolumn z Wrześni.

Darkul, widzę, ze okrzepłeś po swoich aferach nieskazitelny producencie... już opanowałeś sztukę biznesu? Mam tylko nadzieję, że Tonsil podobną drogą kroczyć nie będzie:)

miałem na myśli dystrybutora, który został odwiedzony przez autora.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.