Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak słuchawkowy na TPA6120 + DS1802

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

>ChUmI

>Luiis ~ jasne ze sypiam :) standardowo 4-5 godzin na dobe :) klade sie kolo 12:00 i wstaje 4:45 :) w tych godzinach jestem niedostepny i to tak ze moga mi bombardowac osiedle i mnie nie obudza :)

Dlugo bym chyba tak nie pociagnal;)

>Henryk Kwinto, 3 Paź 2008, 20:55

przy 2SK.... 10uF/16V BG STD,

za mostkami - 2200uF/35V Rubycon MHE,

przed stabilizatorem 1uF/16V Tantal AVX + 100n NPO,

za stabilizatorami 10uF/16V Tantal AVX + 100n NPO,

za TL431 duży Tantal 10uF/20V SPRAGUE (axial),

przed DS'em 10uF/50V Elna RJ3,

przy TPA 47uF/16V ROA Elna Cerafine,

Na razie HeadAmp gra bez kondensatorów 470 uF za stabilizatorami i odsprzęgającymi 1uF przy nich,

pasuje to reszty toru, chociaż nie koniecznie musi się taka konfiguracja sprawdzic u każdego.

Jak już wcześniej opisywałem HA jest bezpośrednio za NOSDAC by P.D., byc może za innym dacem było by zupełnie inaczej.

W najbliższym czasie przetestuję w tym miejscu 47uF i 100uF Rubycon ZL, jak dojadą:)

Wrażenia opiszę.

p.s.

po dwóch dniach grania nowej wersji nadal jest wyśmienicie :))

>W najbliższym czasie przetestuję w tym miejscu 47uF i 100uF Rubycon ZL, jak dojadą:)

Wrażenia opiszę.

-powyższe zdanie dotyczyc miało - brakującego kondensatora 470uF;) który jest w oryginale.

neodom,

po co te docinki? Nie wiesz do czego służą pomiary? Twoje ucho nie jest dla mnie żadnym autorytetem.

Jeśli nie masz nic do pisania to nie pisz.

Poza tym pytanie było do autora projektu.

----------------

neodom ;)

Pomiary wzmaka byłyby bardzo ciekawe, bo specyfikacja TPA6120 podana przez producenta jest niewiarygodnie dobra, aż budzi podejrzenia.

Pozdrawiam

----------------

>mirfak, 5 Paź 2008, 14:07

Zerknij na I stronę wątku, Autor zamieścił tam parę screenów z pomiarów.

- na moje ucho to ten HeadAmp gra rewelacyjnie, ale sukces zależy też od komponentów jakie użyjesz - jak się okazuje:)

mirfak ~ faktycznie specyfikacja TPA6120A2 jest niewiarygodnie dobra i taki tez jest ten uklad :) dlaczego tak dobre parametry mialy by budzic podejrzenia? Dzisiejsze nowoczesne kostki audio maja niesamowicie wysrobowane parametry - konkurencja na rynku jest coraz wieksza :) porownaj sobie parametry konkurencyjnych ukladow Nationala :) Pomiary analizatorem potwierdzaja parametry ze specyfikacji a co ciekawe pokazuja ze DS1802 zaaplikowany w takiej niestandardowej formie jak tutaj ma osiaga lepsze parametry niz to podane w specyfikacji :) Calkowite znieksztalcenia mierzone na poziomie 0,0005% to juz jest granica pomiarow - analizator na ktorym wykonywalem pomiary ma granice na poziomie 0,0001% - wlasciwie niewiem czy da sie czyms zmierzyc dokladniej :) Nie robilem jedynak faktycznie testu z prostokatem przy roznych czestotliwosciach i obciazeniu co bylo by ciekawe - jezeli nikt z kolegow wczesniej nie zrobi to postaram sie zrobic jak bede mial chwilke.

hUmI, 6 Paź 2008, 06:40

>mirfak ~ faktycznie specyfikacja TPA6120A2 jest niewiarygodnie dobra i taki tez jest ten uklad :)

>dlaczego tak dobre parametry mialy by budzic podejrzenia? Dzisiejsze nowoczesne kostki audio maja

>niesamowicie wysrobowane parametry - konkurencja na rynku jest coraz wieksza :) porownaj sobie

>parametry konkurencyjnych ukladow Nationala :) Pomiary analizatorem potwierdzaja parametry ze

>specyfikacji a co ciekawe pokazuja ze DS1802 zaaplikowany w takiej niestandardowej formie jak tutaj

>ma osiaga lepsze parametry niz to podane w specyfikacji :) Calkowite znieksztalcenia mierzone na

>poziomie 0,0005% to juz jest granica pomiarow - analizator na ktorym wykonywalem pomiary ma granice

>na poziomie 0,0001% - wlasciwie niewiem czy da sie czyms zmierzyc dokladniej :)

jest to wzmacniacz z prądowym sprzężeniem zwrotnym. Wysokie parametry ( szcególnie szerokie pasmo, duza prędkośc narastania sygnału) powodują,że łatwo wpada w oscylacje w nieprawidłowo zaprojektowanym PCB. Jednak wystarczy żeby stosować się do zalecen w datasheet i wszytko jest OK.

tomek_j ~ TPA6120 nie jest az tak bardzo wrazliwy na layout, wystarczy rzucic okiem na rozne forumowe plytki ktore juz powstaly pod ten scalak i wszystkie pracowaly bez problemu. Sam poskladalem juz wiele pajakow t TPA6120 w roli glownej i jezeli tylko nie powsadza sie w zle miejsca pojemnosci to nic zlego od samej topologii ukladu sie nie dzieje - moze nie osiga tak doskonalych parametrow ale pracuje stabilnie. W tym wzmaku staralem sie jednak zrobic layout jak najoptymalniej potrafilem :)

Chumi, gratuluje projektu, może wreszcie uda się komuś zorganizować kilka płyteczek, bo wykonałbym sobie go z przyjemnością:)

1. p.f.pawlikowski PCB + TPA

2. woytek 1 szt.

3. Zybi_S PCB 1 szt.

4. warart PCB 1 szt.

5. msfalcon PCB 1szt.

Jeżeli płyteczka będzie z poprawionymi błędami, to piszę się na komplecik tj. płytka pod TPA6120 oraz płytka pod przyciski.

2. woytek 1 szt.

3. Zybi_S PCB 1 szt.

4. warart PCB 1 szt.

5. msfalcon PCB 1szt.

6. pkrecz - 1 szt.

msfalcon ~ witaj :) cala przyjemnosc po mojej stronie ze zechcesz poskladac moj uklad :) a jak bede w okolicy Swiat w Krakowie to moze podyskutujemy o brzmieniu przy jakims malym z pianka :) Wiem, ze ja zawsze objecuje a potem sie nie pojawiam ale tym razem postaram sie poprawic! :)

Przyszlo mi do glowy ze funkcje moznaby przelaczac takimi przelacznikami wajchowymi ... a jeszcze ciekawszy bylby joystick . Czy w wolnym miejscu na pcb zmiescilby sie jakis prosty DAC ?

>2. woytek 1 szt.

>3. Zybi_S PCB 1 szt.

>4. warart PCB 1 szt.

>5. msfalcon PCB 1szt.

>6. pkrecz - 1 szt.

>7. grzecho - 1szt.

>8. Georg - 1 kpl pcb bez TPA

georg, 8 Paź 2008, 11:24

2. woytek 1 szt.

3. Zybi_S PCB 1 szt.

4. warart PCB 1 szt.

5. msfalcon PCB 1szt.

6. pkrecz - 1 szt.

7. grzecho - 1szt.

8. Georg - 1 kpl pcb bez TPA

9. wstach1 - 1kpl + TPA

2. woytek 1 szt.

3. Zybi_S PCB 1 szt.

4. warart PCB 1 szt.

5. msfalcon PCB 1szt.

6. pkrecz - 1 szt.

7. grzecho - 1szt.

9. wstach1 - 1kpl + TPA

10.adamb575-1kpl+TPA

2. woytek 1 szt.

3. Zybi_S PCB 1 szt.

4. warart PCB 1 szt.

5. msfalcon PCB 1szt.

6. pkrecz - 1 szt.

7. grzecho - 1szt.

9. wstach1 - 1kpl + TPA

10.adamb575-1kpl+TPA

11. jarekt - 1 szt. PCB

neodom ~ DAC z wyjsciem sluchawkowym to bedzie kolejna konstrukcja :) powinna sie pojawic na poczatku przyszlego roku bo obecnie nie mam na czym sluchac muzy w pracy :)

Chumi, co prawda u mnie projekty audio aktualnie ciągną się jak gluty z :), nawet już nie pamiętam kiedy ostatnio trzymałem lutownice w ręku, chyba z pół roku temu, to wzmacniacz ten wykonam jak tylko dotrze do mnie płytka:). Tak żebyśmy o brzmieniu:) mogli spokojnie podyskutować przed świętami - mam nadzieję, że nic nam nie wypadnie i będą to te najbliższe:) Daj znać jak będziesz w Krk.

OK, żeby nie było że sobie ewidentnego off-topa urządzamy, to proponuję ustalić jakiś termin zamknięcia listy oraz wymaganą ilość osób - no jakieś konkrety, żeby temat płytek nie utknął w martwym punkcie na pół roku.

Oj- mam ogromną nadzieje, że ten projekt nie umrze śmiercią naturalną! Byłoby fatalnie...

2. woytek 1 szt.

3. Zybi_S PCB 1 szt.

4. warart PCB 1 szt.

5. msfalcon PCB 1szt.

6. pkrecz - 1 szt.

7. grzecho - 1szt.

9. wstach1 - 1kpl + TPA

10.adamb575-1kpl+TPA

11. jarekt - 1 szt. PCB

12. Olekbiker - PCB 1 kpl + TPA (i jak to możliwe inne elementy)

2. woytek 1 szt.

3. Zybi_S PCB 1 szt.

4. warart PCB 1 szt.

5. msfalcon PCB 1szt.

6. pkrecz - 1 szt.

7. grzecho - 1szt.

9. wstach1 - 1kpl + TPA

10.adamb575-1kpl+TPA

11. jarekt - 1 szt. PCB

12. Olekbiker - PCB 1 kpl + TPA (i jak to możliwe inne elementy)

13.javo - PCB 1 kpl + TPA (i jak możliwe to elementy SMD)

paru ludzi na tym forum ( w tym ja ;) posiada pewną ilość 2sk170 , Pozostaje pytanie do Chumiego i Luisa o jak stopień sparowania chodzi

2sk389 jako podwójny jfet gwarantuje sparowanie zarówno parametru Idss zdaje się w granicach 0,5mA jak również parametru Vgs w zakresie +/- 20mA

jeżeli szukamy takiego sparowania to trzeba mieć setki 2sk170 aby skompletować kilka , lub kilkanaście par

Obawiam się , że sparowanie tylko wg Idss da nam większy offset na wyjściu

Jeżeli chodzi o sam IDss nie ma sprawy mogę wspomóc kogoś w potrzebie ,;)

Dodo ma rację, żeby dobrać pod wzgl. Idd z dokładnością powiedzmy 0,01-0,02mA te 8 szt sk170, trzeba by mieć ok setki tranów.

Później jeszcze trzeba "pomieszać" pomiędzy sobą dobrane tranzystory (najlepiej w podstawkach) tak by mieć najmniejszy offset na wyj. Zajmuje to "chwilę" ale można uzyskać nawet dość niski offset. Obecnie mam u siebie na L kan. 2,3mA a na R-ka. 0,7mA. Różnica wynikła chyba stąd, że dobierałem trany na układzie który miał wlutowane podstawki i oczywiście TPA, póżniej przełożyłem tylko DS'a i wszystkie trany w to samo miejsce.

Nie jest tragicznie, zważywszy, że na tym samym komplecie tranów uzyskałem rekodrowy Offset wynoszący 17mA/19mA !

Obecnie 2SK170 są jeszcze dostępne i dość tanie, więc opłaca się grupowo zamówić większą ilość.

Niestety rozrzut parametrów w zakresie jednej grupy jest ogromny, a Idd dobieramy przecież z dokładnością min. 0,05mA

Z moich szacunków wynika, że na ok 10 kpl (8 tranów) trzeba by mieć jakieś 500 szt do selekcji.

Jak sądzisz Dodo?

ja z tym dobieraniem Idss to bym nie przesadzał , jak badałem 2sk389 to obie połówki różniły się od siebie nawet ponad 0,3mA , ważniejsze chyba dla minimalnego offsetu jest sparowanie pod względem Vgs dla danego Ids ( i tu znowy zagadka bo ChumI bazował na bufforze J. Curla , który z napięciem 15V używał 2sk389V a więc o Idss od 12mA w górę

Z z Rs =10 R wychodziło , że Ids jes gdzieś w okolicach 10mA

Z kolei Papa Pass w swym B1 stosował SK170 BL tak aby Ids wbył gdzieś w okolicach 5-6mA

( swoją drogą nie zaryzykował on i za bufforem umieścił 10iF polipropylen)

Łatwo dostępne i tanie są 2sk170GR o o Idss 2,6- 6,6 mA

problem polega na tym , że w tej apolacji , tak mi się wydaje można użyć tylko te górnego zakresu tj 5,8-6,6 mA A co zrobić z resztą

2sk 170BL są dużo trudniej dostępne

a 2sk170V prawie prakycznie nieosiągalne

Dajcie zamiast rezystora "100R" potencjometr nastawny w szereg, powiedzmy 2.2k, jeśli sprzężenie zwrotne op-ampa jest tak jak na rysunku, to sobie doregulujecie offset dla obydwu kanałów, i żadnego parowania nie trzeba.

>michelangelo, 9 Paź 2008, 16:02

..tak, ale na tej płytce nie za bardzo jest miejsce na wlutowanie na potka stałe, ponieważ rezystory są smd, chyba że w "nowej wersji" ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.