Skocz do zawartości
IGNORED

Narszszcie sa Nareszcie są - OBUDOWY na

miqolaj87

Rekomendowane odpowiedzi

Wiesz neodym ale aluminium to kiepski materiał na ekran w tym miejscu, moim skromnym zdaniem to powinna tam być dość gruba blacha żelazna (można to łatwo sprawdzić za pomocą magnesu, to znaczy dobra jest taka co się jej magnes łapie) taka np. grubości np. 0,7-1 mm.

Tak , wiem co to sa metale niemagnetyczne i magnetyczne . Tyle ze mam akurat taki aluminiowy profil ( rekaw ) 4x4cm - chcialem go nasunac na gniazdo i oprzec o radiator , kable lecialyby w tunelu z aluminium i pod radiatorem .

Co do kabli rca to beda poprowadzone do gory . Cd bedzie stal na polce nad wzmacniaczem wiec kabel sieciowy bedzie zwisal w dol . kable audio nie beda sie z nim krzyzowac . Mysle tez ( w swietle tego co napisales ) by przykleic na profil z alu laminat dwustronny .... czy jednak blacha stalowa jest konieczna ? Mam tez taka ocynkowana 0.8mm ...

Generalnie chodzi o to, aby w przewodach małonapięciowych od źródeł nie indukowały się żadne pasożytnicze prądy wywołane silnym polem elektromagnetycznym od przewodu 220V. Ekran powinien być z metalu przewodzącego, który te "pasożyty" odprowadzi do masy a jak wiadomo masa dąży do 0 :)

>neodom

kup przewód sieciowy w ekranie naprzykład 3x2,5 (3x1,5) plus ekran i sprawa załatwiona. kupisz w każdej hurtowni elektrycznej. Sam takiego używam.

To dajcie jakis domowy prosty dposob jak mocowac shaft/przedluzke od potencjometru do przedniej scianki obudowy , chodzi mi konkretnie o to by taka oska nie "latala" w przednim panelu ... w co ja wsunac , w jakas tulejke czy co ? Na fotkach galki wcisnalem na oklejonej na shafcie tasmie klejacej ale chce to zrobic extra a nie jakos tak niechlujnie ... Bede wdzieczny za wszelkie pomysly .

Ja mam takie coś.Mosiężna tulejka z gwintem zewnętrznym do przykręcenia w obudowie + ośka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Neodyn

Niestety mam tylko 1szt. a wygrzebałem to ze starego tunera. Do kompletu jest jeszcze dość ciężkie koło stalowe coby się fajniej(poczucie masy) pokrętłem kręciło. Pewnie gdzieś można kupić ale niewiem. Zanim znalazłem to miałem pomysła z zaadoptowaniem jakiegoś potencometra po uprzednim wybebeszeniu tak by właśni została tulejka z możliwością przykręcenia we froncie jako "łożysko" dla osi więc może tak spróbuj pokombinować :)

Witam po krótkiej nieobecności.

Neodom - świetna obudowa;) co do tulejki mozesz zapytac tutaj - moze alurat maja cos pasujacego:

Ukryta Zawartość

a jak nie to zawsze mozemy wytoczyc galke z takim wpustem ktory wejdzie w obudowe. do tego przedluzke z rurki aluminiowej i pozamiatane;)

Juro wyślę resztę paczek, ponoć już wszystko gotowe.

czy komuś jeszcze coś się nie zgadza? czy paczki były kompletne?

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Moze nie mam zbyt dobrego zdjecia, ale widac sposob w jaki rozwiazalem problem o ktorym wpsomniano powyzej. Ogolnie prosta sprawa, zadnej zbednej filozfii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

miqolaj87 mi brakuje jednej krótkiej śróbki do słupka (było 7 a powinno być 8). Nie jest to żaden problem, ale jakby co to mógłbyś mi dołożyć do słupków.

neodom pręt mosiężny 6mm kupisz w np. Leroy Merlin.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś by mógł pstryknąć parę zdjęć dobrej jakości pokazujące jak są wykończone krawędzie i powierzchnie po frezowaniu. Może być na e-mail. Z góry dzięki !!!!

Mikolaju , czy bylbys w stanie zrobic taka anodowana galke ( 2szt ) ?

Nigdy nie robilem rysunkow technicznych a tylko gdzies je widywalem wiec moze cos nie tak powymiarowalem .... Moze tez ktos ma jakies sugestie , szczegolnie chodzi mi o ten nieszczesny wymiar 9,8mm ( ma to byc wsuniete w 10mm otwor w obudowie , to samo tyczy sie otworu 6,1mm w ktory ma wejsc "przedluzka" ) , Nie jestem do konca pewny czy te wymiary "spasowalem" odpowiednio ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja z takim nietypowym pytaniem:-) Czy ma ktoś i mógłby się podzielić rysunkiem "dziury"na gniazdo IEC (chodzi o takie gniazdo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )? Takim aby można go było użyć w projekcie tylnej ścianki obudowy. Byłbym wdzięczny za pomoc.

Ukryta Zawartość

Wyżej link się troszkę popsuł;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pod ten wtyk wycial mi otwor Mikolaj . Dawalem mu rysunek ale skad go wzialem juz nie bardzo pamietam . Moze Mikolaj ma go jeszcze ... Szukajac rysunku w google wklepalem '' gniazdo IEC-B '' i w jakims pdf'ie bylo .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.