Skocz do zawartości
IGNORED

vincent SV-226MK wymiana lamp - warto?

kessey

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, to mój pierwszy post (ten tydzień był baaaardzo długi ;) ), więc przede wszystkim chciałbym się przywitać :)

Chciałbym się dowiedzieć od użytkowników tytułowego wzmacniacza, którego jestem szczęśliwym właścicielem czy warto zmieniać fabryczne lampy i jeśli tak, to na jakie? :) i jakie ewentualnie będę słyszał efekty przy zmianie.

Przy okazji chciałbym wiedzieć, czy wyłączacie swój sprzęt, czy zostawiacie włączony, żeby od razu cieszyć się jego brzmieniem.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

pozdrawiam,

Paweł

https://www.audiostereo.pl/topic/42901-vincent-sv-226mk-wymiana-lamp-warto/

Chińskie prawie zawsze warto wymienić, choćby na taniutkie NRDowskie NOSy RFT.

Mógłbyś podać chociaż typy lamp, to będzie łatwiej coś konkretniejszego napisać.

Jak masz niedaleko, to możesz też wpaść do mnie, mam całe pudło różnych lamp więc można będzie przetestować.

kessey, 16 Maj 2008, 13:49

> nie wiem :(

>Ale podobno jakaś chińska masówka ....

Niekoniecznie. Wypożyczyłem na ten weekend wzmacniacz Shengya A10CS (podobno to producent wzmacniaczy Vincenta) i tam fabrycznie siedzą ruskie Sovtek 12AX7LPS. Nie są to ideały, ale nie chińska masówka. Tak więc Vincent sprzedawany 2 razy drożej powinien być zbudowany na jeszcze lepszych lampach.

Przy okazji zapytam - na jakie lampy warto zamienić wspomniane Sovteki. Narazie jestem po dwóch godzianch odsłuchu wspomnianego Shengya i jestem pod dużym wrażeniem. Na pewno ta hybryda lepiej pogrywa niż posiadany przeze mnie Yaqin MS100B. To dzwiwne, ale jego brzmienie jest bardziej "lampowe" niż lampy Yaqina.

12AX7 to popularne lampy. Jest im nawet poświęcony wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poczytaj, dowiesz się więcej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czytałem ;-) W końcu przez tydzień coś tu robić musiałem :)

Chciałbym usłyszeć coś od użytkowników tego wzmaka. Sklep, w którym kupiłem wzmacniacz ma lampy, które pasują do mojego wzmacniacza, chce za nie 600zł za komplet (3 szt) i zastanawiam się czy warto, czy nie.

Niestety nie wiem co to za lampy :(

Mam jeszcze taki problem, że we wzmacniaczu są trzy lampy, na rynku można natomiast kupić parowane, ale tylko 2 ;-) Rozumiem, że najlepiej byłoby mieć "sparowane" 3 sztuki, żeby było idealnie ... :(

Witam ja za namową kolegi wymieniłem "seryjne" w swoim wzmacniaczu i cd (amplifon) na lampki mullarda (sciągnołem sobie z Angli) i szok zmiana w dzwięku zdecydowanie bardziej słyszlna niz zmiana okablowania. Ale trzeba uwazac bo np kolega zamienił ecc82 philipsa na electro harmonix i było nieciekawie podobnie jak z lampami JJ . Więc warto próbowac ale mozna sie rozczarowac - niebawem moze zakupie telefunkeny ponoc są the best.

Pozdrawiam.

nautilus81, 20 Maj 2008, 18:52

>Witam ja za namową kolegi wymieniłem "seryjne" w swoim wzmacniaczu i cd (amplifon) na lampki

>mullarda (sciągnołem sobie z Angli) i szok zmiana w dzwięku zdecydowanie bardziej słyszlna niz

>zmiana okablowania.

A jakie to były konkretnie lampy Mullard'a?

• 1 rok później...

Wiecie może czy w Vincencie 226MKII mozna wynieniac tylko 1 lub 2 lampy, czy zawsze wszystkie 3 muszą być tego samego typu?

Czy rola wszystkich 3 lamp jest taka sama czy każda ma inne zadanie w przedwzmacniaczu?

Halo, halo...

Przecież na 100% ktoś wie, ...

czy w Vincencie 226MKII mozna wynieniac tylko 1 lub 2 lampy, czy zawsze wszystkie 3 muszą być tego samego typu?

Czy rola wszystkich 3 lamp jest taka sama czy każda ma inne zadanie w przedwzmacniaczu?

Miałem 10 ponad lat temu dużego Vincenta hybrydowego, preamp był zbudowany chińskich ECC83. Część służyła w obwodach RIAA gramofonu, reszta jako liniowe.

Czy muszą być tego samego typu? Jeśli są identyczne, to pewnie muszą takie być. Inaczej trzeba by wzmacniacz przerabiać.

Należy wyjąć lampy z gniazdek, sprawdzić co jest na nich napisane, a potem kupić i włożyć nowe o takich samych (lub odpowiadającym ich oznaczeniach) do właściwych gniazdek.

Życzę powodzenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.