Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizacja odtwarzacza

Rekomendowane odpowiedzi

z Pioneera tylko PD-S06, ale on wcale nie jest lepszy od DCD1450AR, a jego ceny na rynku wtórnym są absurdalne.

Jest jeszcze bardzo fajny Akai CD79 na PCM63, ale jest rzadki na rynku wtórnym.

Więc jeszcze dobrym przetwornikiem do wykorzystania jest PCM63. Jego zastosowanie znalazłem w Pioneerze PD 8500 lecz tutaj może być problem z dostępnością lasera gdyby odmówił posłuszeństwa. Może jeszcze jakaś rada za jakim sprzętem się rozglądać takim do którego można jeszcze dostać laser. Który scalak byłby lepszy pod względem jakości przetwarzania dźwięku PCM63 czy PCM1702 i czy duży wpływ na zlampizowanie ma ilość takich przetworników wmontowanych w odtwarzaczu? Dwie kości w zupełności będą spełniać dodany układ lampowy, czy warto rozglądać się przyszłościowo za odtwarzaczem na większej ilości przetworników niż dwa?

PCM1702 i PCM63 to przetworniki monofoniczne, dlatego są dwa. Jeżeli masz wzmacniacz niezbalansowany z wejściami RCA to NIE MA SENSU szukać cedeka na więcej niż dwóch monofonicznych przetwornikach.

Szukanie cedeka na czterech monofonicznych przetwornikach ma sens TYLKO I WYŁĄCZNIE wtedy, kiedy chcesz zrobić źródło w pełni zbalansowane z wyjściami XLR i używać go ze wzmacniaczem w pełni zbalansowanym.

Dziękuje bardzo za ukierunkowanie.

W takim wypadku będę rozglądał się za odtwarzaczem z dwoma przetwornikami i teraz czy mógłbym prosić o radę którymi z nich się lepiej zainteresować PCM63 czy PCM1702 mając zamiar w przyszłości poddać urządzenie lampizacji?

Kup tego DCD1450AR, zlampizowałem kilka sztuk tego modelu. Rezultaty zawsze były bardzo pozytywne, a miejsca w środku jest pod dostatkiem. Foty:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3550-072377900 1293907331_thumb.jpg

post-3550-089398400 1293907583_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kup tego DCD1450AR, zlampizowałem kilka sztuk tego modelu. Rezultaty zawsze były bardzo pozytywne, a miejsca w środku jest pod dostatkiem. Foty:

Ukryta Zawartość

post-3550-072377900 1293907331_thumb.jpg

post-3550-089398400 1293907583_thumb.jpg

Witam , potwierdzam lampizacje Denon DCD 1450AR od McG. gra b. dobrze, jestem b. zadowolony z lampizacji a koszta smieszne pozdrawiam w NR 2011 :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Będę się przymierzał do tego modelu Denona DCD1450AR, mam jeszcze pytanie czy będzie się dobrze spisywał w jazzie i dynamicznym rocku? Widzę wystawioną jedną sztukę na allegro, jest już chyba ok miesiąca do sprzedaży, teraz czy cena nie jest zawyżona biorąc pod uwagę bardzo dobry stan urządzenia?

Faktycznie trochę drogo, co potwierdza już sam fakt że przez długi czas się nie sprzedał. A może sprzedawca będzie otwarty na negocjacje?

Jaki jest orientacyjny koszt wykonania lampzacji takiego denona?

I jakie efekty daje wykonanie lampizacji - jakie aspekty dźwięku się zmieniają/poprawiają?

Jak robisz samodzielnie, to koszt wyniesie tyle co trafo zasilające, płytki, części i lampki (a te mogą kosztować różnie, od 5 do 500zł/szt).

Dobrze wykonana lampizacja nie poprawia "aspektów" tylko winduje jakość dźwięku na zupełnie inny poziom. Pod każdym względem.

A nie ma Twoim zdaniem słabych stron analogu lampowego w porównaniu z krzemowym ? W kilku testach daców i cdków Xindaka z możliwością wyboru wyjścia lampa/krzem , powtarza się stwierdzenie że owszem na wyjściu lampowym gra dźwiękiem gęstszym , bardziej nasyconym , ale kosztem szczegółowości i precyzji.

Ale w Xindakach nie ma lampowej analogówki. Jest opampowa analogówka do której jest doczepiony lampowy buforek. Przez pominięcie buforka uzyskuje się wyjście "krzemowe".

Chciałbym jeszcze dopytać czy jest jeszcze coś do drobnych modyfikacji oprócz lampizacji w tym Denonie DCD1450AR które przyniosłyby dobre rezultaty poprawy dźwięku? Mam na myśli kosmetyczne wymiany części na inne o lepszych parametrach tzw. poprawa słabych punktów?

Jak robisz samodzielnie, to koszt wyniesie tyle co trafo zasilające, płytki, części i lampki (a te mogą kosztować różnie, od 5 do 500zł/szt).

Dobrze wykonana lampizacja nie poprawia "aspektów" tylko winduje jakość dźwięku na zupełnie inny poziom. Pod każdym względem.

Ciekawe jest to co piszesz.

Powiedzmy że kupie sobie odtwarzacz denona 1450 AR za 700-800zł i oddam go do zlampizowania za (jakąś tam kwotę) - na poziomie jakich nowych odtwarzaczy będzie grał taki zlampizowany denon?

Miałem kiedyś cd Sony 20es - i choć dźwiękowo nie był to jakiś cud to budowa i mechanika tego odtwarzacza przewyższa o wiele obecnie dostępne. Mój egzemplarz miał ładnych parę lat a działał wprost idealnie, bezgłośnie i szybko.

Obecnie ze znanych mi pewnie nowe Accuphas'y tak działają i może nowa Yamaha - choć tu już słyszałem różne opinie (odtwarzacz jest stosunkowo krótko na rynku ale pierwsze wrażenie jest pozytywne).

Ciekawe jest to co piszesz.

Powiedzmy że kupie sobie odtwarzacz denona 1450 AR za 700-800zł i oddam go do zlampizowania za (jakąś tam kwotę) - na poziomie jakich nowych odtwarzaczy będzie grał taki zlampizowany denon?

Nie sposób jednoznacznie odpowiedzieć na tak postawione pytanie, ale spróbuję coś przybliżyć. Swego czasu porównywałem zlampizowanego Denona DCD655 (model niższy od DCD1450AR, ale też na PCM1702) z odtwarzaczem za więcej niż 10 000zł, i Denonek wygrał bezapelacyjnie. Nie jest to tylko moja opinia, ale również forumowiczów którzy wraz ze mną słuchali. Denonek grał też lepiej niż Naim CD5i, Meridian 506.24 oraz Linn Genki.

Miałem kiedyś cd Sony 20es - i choć dźwiękowo nie był to jakiś cud to budowa i mechanika tego odtwarzacza przewyższa o wiele obecnie dostępne. Mój egzemplarz miał ładnych parę lat a działał wprost idealnie, bezgłośnie i szybko.

DCD1450AR też działa szybko i niezawodnie, choć mechaniką ustępuje Soniakowi. Zaletą jest niedrogi i dostępny laser oraz sporo miejsca w środku na lampizację. No i znakomite przetworniki PCM1702.

Obecnie ze znanych mi pewnie nowe Accuphas'y tak działają i może nowa Yamaha - choć tu już słyszałem różne opinie (odtwarzacz jest stosunkowo krótko na rynku ale pierwsze wrażenie jest pozytywne).

Znam Yamahę 2000, mój kolega ma. Wykonanie i owszem, robi wrażenie, ale zlampizowany Denon 1450AR jest brzmieniowo lepszy.

McGyver - jakbyś coś wymyślił aby zlampizować Nemesisa DC-1 to z miłą chcęcią zleciłbym Ci robótkę!!! wiem wiem brak schematu ale może coś znajdziesz...

Nie sposób jednoznacznie odpowiedzieć na tak postawione pytanie, ale spróbuję coś przybliżyć. Swego czasu porównywałem zlampizowanego Denona DCD655 (model niższy od DCD1450AR, ale też na PCM1702) z odtwarzaczem za więcej niż 10 000zł, i Denonek wygrał bezapelacyjnie. Nie jest to tylko moja opinia, ale również forumowiczów którzy wraz ze mną słuchali. Denonek grał też lepiej niż Naim CD5i, Meridian 506.24 oraz Linn Genki.DCD1450AR też działa szybko i niezawodnie, choć mechaniką ustępuje Soniakowi. Zaletą jest niedrogi i dostępny laser oraz sporo miejsca w środku na lampizację. No i znakomite przetworniki PCM1702.

Znam Yamahę 2000, mój kolega ma. Wykonanie i owszem, robi wrażenie, ale zlampizowany Denon 1450AR jest brzmieniowo lepszy.

Witam kolega byl u mnie z Denonkiem dcd 655 po lampizacji porownywalismy go z moim BYLYM Cd Musical Fidelity A3.2 smiech mnie wzial jak tani Denonek po lampizacji rozjechal MF A3.2 ( placka z niego zrobil bo tak MF gral jak placek ) , sprzedalem Cd MF A3.2 zakupilem Denona DCD1450AR + lampizacja i ze sprzedazy MF A3.2 kasa jeszcze mi zostala !! normalnie teraz to tylko smiech mnie ogarnia:):):) jak niektorzy sie zachwycaja jak to ich sprzet za 6000- 8000zl gra a tu Denonek za 120zl + lamizacja rozjezdza klocek jak chce , jade do znajomego porownac swego Denonka DCD 1450AR z Nadem s 500 ciekawe co z tego porownania wyjdzie ...czy koles zrobi to samo co ja uczynilem ??

Edytowane przez slaw123

Masz rację - Jak przerobiłem mojego Rotela RCD02 to w zasadzie nie ma porównania do tego co było przedtem. Poprawa jest pod każdym względem nawet na tanich lampach - nasycenie, barwa, szczegóły, trójwymiarowść dźwięku. Trzeba tylko prawidłowo zasilać i ustawić punkt pracy bo jak się tu skopie to efektu zupełnie nie ma - zatem trzeba zainwestować w dobry zasilacz, który jest wydajny prądowo i potrafi dać w miarę czyste napicie. Bardzo ważne są kondensatory od przetwornika do lampy - ja mam mundorfy silver oil i dopiero z nimi zaczyna grać. Należy też pamiętać o zegarku - tania przeróbka a poprawa bardzo duża.

Polecam eksperymenty - lampy są bardzo wdzięczne i wytrzymałe - byle czym się ich nie zniszczy.

Pozdrawiam.

Tomek

Nie sposób jednoznacznie odpowiedzieć na tak postawione pytanie, ale spróbuję coś przybliżyć. Swego czasu porównywałem zlampizowanego Denona DCD655 (model niższy od DCD1450AR, ale też na PCM1702) z odtwarzaczem za więcej niż 10 000zł, i Denonek wygrał bezapelacyjnie. Nie jest to tylko moja opinia, ale również forumowiczów którzy wraz ze mną słuchali. Denonek grał też lepiej niż Naim CD5i, Meridian 506.24 oraz Linn Genki.DCD1450AR też działa szybko i niezawodnie, choć mechaniką ustępuje Soniakowi. Zaletą jest niedrogi i dostępny laser oraz sporo miejsca w środku na lampizację. No i znakomite przetworniki PCM1702.

McGyver. Piszę tutaj, bo to Twój ostatni post z wczoraj, i jak na razie jedyna możliwość kontaktu, bo na maile nie odpisujesz i telefonu nie odbierasz. Mam nadzieję że odezwiesz się i dokończymy sprawę. Nie chciałbym wszystkiego opisywać na forum (przepraszam wszystkich za off topic)

Witam. Na dniach jak tylko dojdzie reszta gratów będę lampizował dopiero co kupione Onkyo DX 6700. Sprzęt jest w idealnym stanie i bardzo podoba mi się wizualnie, a środku siedzą całkiem nadające się PCM61P i typowy napęd kss-210a, więc myślę że jest dobrą bazą, tym bardziej że dźwięk w serii mi nie odpowiada, jest taki płytki i sztucznie podbity w środku pasma. Onkyo będę przerabiać wg. schematu Łukasza Fikusa, dam znać co udało się uzyskać.

Co sądzicie o tym zlampizowanym odtwarzaczu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam jeszcze pytanie, gdybym nabył sprzęt DCD1450AR to czy jest jeszcze w sprzedaży orginalny laser Sharp H8147AF?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 40 zl !!!! podobno pasuje ?? a tu ten sam 32 zl

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez slaw123

Ceny za te lasery są niskie ale czy jest to orginalny produkt czy wschodnia podróbka Sharpa H8147AF?

Prosze zadzwonic samemu sie zapytac ...jak tanio zle , jak zadrogo tym bardziej zle ?? cale nasze polskie spoleczenstwo !! , za ta kase warto nawet jakby mial tydzien byc sprawny a potem pasc :) bez urazy pozdrawiam .

Co sądzicie o tym zlampizowanym odtwarzaczu?

Ukryta Zawartość

Ciekawe, czy spytał się Pkrecza, czy może wykorzystać jego PCB w celach komercyjnych.

Jak sprzedaje nawet niewygrzany to nie świadczy to dobrze o jego właścicielu/konstruktorze.

Ukryta Zawartość

Witam. Jestem już po lampizacji Onkyo z PCM61 na pokładzie. Użyłem dwóch 6N1P i brzmi to znacznie lepiej, ale zauważyłem coś niepokojącego. Mianowicie, dźwięk jakby przesunął się w górne rejestry, praktycznie zniknął bas, średnica i wysokie są lekko przesterowane i ostre. Domyślam się, że winne są nieustalone punkty pracy lamp, do tego napięcie anodowe wynosi 340v na lampę, więc sporo za dużo. Jutro będę odwijał nadmiar zwojów z uzwojenia anodowego, nie wiem tylko jak ustawić właściwe punkty pracy lampy dla anodowego 200 volt bo takie chciałbym uzyskać po wyprostowaniu i odfiltrowaniu. Obecnie rezystor katodowy mam 680 Ohmów, rezystor konwersji 80 Ohmów. Mógłbym liczyć na pomoc w dopracowaniu tego?

• Pokaż nowe odpowiedzi