Skocz do zawartości
IGNORED

TV 1080p warto już kupić czy lepiej 720p

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad wyborem telewizora z aktualnych ofert. Czy sądzicie że ceny Full HD jeszcze mocno spadną?

Odległość od telewizora mam 2,5 do 3 metra.

Na razie planuję zakup telewizji "n" i chyba telewizora 32''.

Nie wiem czy zaoszczędzić i kupić telewizor w opcji HD Ready za około 1800zł (np. samsung)

Czy dołożyć i kupić już Full HD za około 2800zł (sharp)

1000zł to spora różnica. Na przykład za monitor 24'' full hd pół roku temu płaciłem 1800zł, a teraz już można kupić ten sam za 1150 :). Masakra.

póki co nikt nie nadaje w full hd , i nie zmieni sie to w przeciagu 2 lat takie jest moje zdanie więc wydawanie 1tyś wiecej jest zbędne , no chyba że stawiasz na filmy w BR i HD to wówczas musisz przemyśleć zakup Full HD

Taka jest moja opinia, ale najlepiej samemu zobaczyc np w sklepie jeden obok drugiego. Tylko najpierw trzeba zrobic prosta kalibracje (kolor, jasnosc, kontrast), bo ustawienia "sklepowe" sa takie zeby przyciagnac klienta a nie dac jak najlepszy obraz.

3m to duża odległość i na 32" Ja osobiście nie uznawał bym za priorytet Full-HD. Miły dodatek byłby to na pewno, ale przy takim stosunku odległości do rozmiaru ekranu różnica jakości sprowadzi się najprawdopodobniej jedynie do poziomu subtelności.

Idź do salonu np. SONY (tam mają porządne źródła w np. Katowicach w hotelu Qubus) i sam zobacz ;)

Patrzałem dzisiaj i uważam że filmy i programy w HD powinny być realizowane trochę inaczej, to znaczy na przykład postaci bardziej oddalone, wtedy można by używać komfortowo nawet dużego TV. A teraz to optymalnie by wyszło 37'' HD Ready. Czy jest jakiś telewizorek 720p 37 cali przystępny cenowo, ale z nowoczesną matrycą o świetnych parametrach?

32" to mniejszy ekran niz CRT 29".

1080 nie jest tu potrzebne.

Weź większą przekątną.

Spróbój LCD 42" od f-my Easy-Touch.

Bardzo fajny LOW-END w hipermarketach Carrefour.

Cena śmieszna: 2 799 zł i na 20 rat "0" %.

Dwa HDMI, niezła czerń.

32" to dobre jako monitor do PC.

Postąpiłem jednak zgodnie z pierwotnym tropem. Od dzisiaj mam:

Samsung LE32A551 Full HD

Rewela! 32'' to nawet trochę za dużo się okazało. Telewizor w pokoju wydaje się wielki. Optymalnie by było 3,5m od głowy. Warto było iść w ten nowy model :) Różnica pomiędzy 780p (np TVN HD) a 1080i (Discovery HD, MGM HD) jest widoczna i bardzo znacząca. A nawet byłoby widać jeszcze więcej na full HD przy odległości 3m.

janunio, 20 Maj 2008, 18:34

>32" to mniejszy ekran niz CRT 29".

>1080 nie jest tu potrzebne.

LCD 32" (jest to 32" widzialne) ma większą powierzchnię i oczywiście przekątną od CRT 29" który realnie ma przekątną widzialną jedynie 27" (!!!)

1080p jest potrzebne przy małej odległości ... np. strzelam 1,8 m obserwator od ekranu ... w sam raz do małego pokoiku

Piotr_1, 20 Maj 2008, 19:44

>Rewela! 32'' to nawet trochę za dużo się okazało. Telewizor w pokoju wydaje się wielki. Optymalnie

>by było 3,5m od głowy.

No nie przesadzaj ;) Przy 3,5m to tak 52" jak dla mnie powinno być OK ;)

I tu się zaczyna problem. Odległość od telewizora powinna być inna dla każdej rozdzielczości niezależnie już od tv i są to spore różnice, czasem problem nie do wytrzymania jak obraz kiepskiej jakości nagle jest za blisko, wszyscy muszą zacząć nadawać w hd :/

Jesli nie myslisz o blue ray lub graniu na konsoli - nikt wiecej niz ok. 1300x800 nie nadaje. CHoc moze sie to zmienic niedlugo. Na twoim miejscu jesli nie grasz lub nie planujesz w perspektywie 2 lat blue ray lub grania - nie wydawalbym kasy. W przeciwnym wypadku - doplacilbym te 1000 zl. To mniej niz kupno nowego nawet za 2 lata :).

Ale już mam :) Naprawdę polecam wam ten model. Full HD przeważnie są nowszej generacji, kontrast 15000. Nawet jeżeli go nie wykorzystam rozdzielczościowo, to warto było. Wad telewizora nie widzę, no jedynie pewne braki przy szybkim ruchu (nie smuży, ale w momencie szybkiego ruchu chyba nie zdąży się w pełni wyświetlić całe przejście. Potęguje to w sumie wrażenie sporej prędkości, choć ideał to nie jest przy szybszych ruchach). Poza tym kąty patrzenia, szybkość, ostrość, kontrast, rysowanie, kolory (po kilku ustawieniach na mniej nasycone). Czerń bez zarzutu jak na lcd (w nocy trzeba zredukować siłę podświetlenia matrycy do połowy).

• 2 tygodnie później...

Oglądając TV o przekątenj 32" z odległości 3,5m nie można zauważyć różnicy pomiędzy formatem HD ready i Full HD. Wynika to z ograniczeń naszego wzroku.

Polacam artykuł "Subiektywna ocena obrazu cz.3 " zamieszczony w zeszłym roku w A-V. Mozna go pobrać z ich strony internetowej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli więc kolega Piotr widzi różnicę to jest to zapewne jego subiektywna ocena wynikająca np. z faktu ,że akurat źródło podające obraz full HD ( kanał TV, odtwarzacz) jest generalnie lepszej jakości niż to działające w standardzie HD ready. Przy optymalnych warunkach dla obu żródeł jakość obrazu w opisanych wyżej warunkach powinna być taka sama.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mówiłem 2,5 do 3m. Owszem, widać różnicę znaczącą. Widać to na przykład jak obraz ma 720p i nie jest przeskalowany na full screen kontra przeskalowany na full screen.

Piotr: dla 32 cali, różnicy nie zauważysz nawet z odległości większej niż 1,3m (oczywiście chodzi rozdzielczość sygnału 720 vs 1080, czyli "więcej lub mniej szczegółów" ). Przeczytaj dokładnie ten artykuł, polecam.

Jeżeli są jakiekolwiek różnice to jest to spowodowane różnymi warunkami propagacji obu sygnałów.

Przede wszystkim nie kupuj nic dopóki nie uzyskasz pełnego przeświadczenia że zakup jest satysfakcjonujący. Nie ma sensu się potem wk... za każdym razem gdy oko padnie na telewizor.

To wtedy prawie gorzej niż wyrzucone pieniądze.

1080p przyda się jeśli wejdziesz w blue-ray sygnał, inaczej m/w nigdy nie odbierzesz sygnału full hd mimo posiadania odbiornika full hd.

Moim zdaniem to zależy od rodzaju badań jakie się przeprowadza żeby wysnuć taką teorię co do współczynnika widzialności. Można zapuścić kilka testów na badanej grupie osób i okaże się, że nikt nie potrafi rozróżnić jakieś tam rozdzielczości z pewnej odległości. Ale pewnego dnia ktoś przeprowadzi inny test na tych samych osobach i okaże się że wszystkie rozróżnią bo istota badań się zmieni i ograniczenia umysłowe badaczy odejdą w niepamięć. Wszystkie aktualne przeliczniki przestaną obowiązywać, bo okaże się że mózg dla każdych warunków pracuje inaczej. Dlatego nie będe czytał artykułu i liczył przeliczników. Pracuję na co dzień na monitorze full hd 24'' i jestem w stanie uznać, że granica percepcji może tu wynosić nawet 1m. Więc nie wiem jak można mówić że 1,2m dla 32''. Rozdzielczość produkowanych matryc też pewnie jest poparta teorią dr. Siang Siong Pisiora o widzialności, a mimo to za 10lat będą matryce o 4x większej rozdzielczości i 100% użytkowników będzie z nich w 100% bardziej zadowolonych.

wystarczy zamówić prezentację do domu wybranych telewizorów przed zakupem.

I cieszyć się radością zakupu z rodziną.

Okaże się że przy odległościach ponad 3,5 metra nie wiele szczegółów widać z sygnału HD nawet na ekranie 50"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.