Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  469 członków

Denon Klub
IGNORED

Klub marki Denon

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie ktoś mi powiedział że jak kupię dobry CD i będzie to leciało prosto po kablu, a nie z DVD do TV przez euro i z TV do wzmaka to różnica będzie taka, że dostanę orgazmu.

A tymczasem jest odwrotnie DVD z kina domowego gra głośniej mocniej niż CD Denona, puściłem równocześnie te same piosenki , akurat U2 i przełączałem tylko AUX i CD.

Przez AUX niby po euro jest głośniej i mocniejszy bas, ale jest ten dźwięk bardziej wibrujący, natomiast z odtwarzacza CD jest czystszy- nie słychać szumu i równo słychać woka średnicę i bas.

Może jest to normalne, a kino domowe- DVD jest stworzone aby były efektu czyli bas i wokal przoduje, Bono słychać jakby stał obok ,mnie.

Gdy słucham utworu z Cd jest ok czysto i super, ale jak przełączę na DVD to widzę różnicę na korzyść właśnie DVD, może tak ma być w Stereo ???

Edytowane przez OTTO

Gdy słucham utworu z Cd jest ok czysto i super, ale jak przełączę na DVD to widzę różnicę na korzyść właśnie DVD, może tak ma być w Stereo ???

Oczywiście, że tak ma być. Masz być zadowolony ze słuchania muzyki, to jest najważniejsze i nie pytaj tylko wież swoim uszom :)

Wyrownaj poziom glosnosci, to podstawa. Kiedyś zmieniłem tanie DVD Sony na wiele gorsze DCD-580 i różnica na plus dla CD była ogromna. Nie daj się zmanipulowac. DCD-1290 jest sporo lepsze.

?👈

nie pytaj tylko wież swoim uszom

Ale moje uszy podpowiadają że to właśnie DVD brzmi lepiej, tzn. efekty są większe.

Wyrownaj poziom glosnosci

Co masz na myśli ?

Wzmacniacz ustawiłem na tą samą głośność tylko przełączałem pokrętłem z CD na AUX a na DVD i CD leciała jednocześnie ta sam piosenka, potem zamieniłem płyty i było to samo, DVD grało bardziej efektownie, a CD równo góra, średnica i bas.

Czytałem że odtwarzacze Denona grają bardziej średnicą, więc dlatego może wokal i bas nie jest tak przodujący jak w DVD ?

No i jeśli nawet, to zaskoczyło mnie to, że przez badziewny jesli chodzi o dźwięk kabel euro, DVD tak sobie radzi ?!

Masz na myśli że CD Denona zagra równie głośno jak DVD Panasonic gdy dam głośniej podczas odtwarzania na CD ?

To wiem, nawet z kasety magnetofonowej zagram głośniej gdy dam głośniej, ale czy bas będzie bardziej soczysty, mięsisty, w piersi zadrży ???

Moim zdaniem są dwie rady:

1. zaprosić kogoś z innym CD dla porównania.

2. odłączyć głośniej grające DVD i słuchać tylko CD

:)

Teraz zastanawiam się czy warto kupować kable po 30 zł, łączące CD ze wzmakiem, skoro badziewne euro za 4,99 gra lepiej niż czincze ???

To mogą być pieniądze wyrzucone w błoto :(

Edytowane przez OTTO

Teraz zastanawiam się czy warto kupować kable po 30 zł, łączące CD ze wzmakiem, skoro badziewne euro za 4,99 gra lepiej niż czincze ???

To mogą być pieniądze wyrzucone w błoto :(

30 PLN to nie majątek. Skoro jednak nie słyszysz różnicy to nie warto. Zbędny wydatek, tak jak go nazwałeś "wyrzucenie pieniędzy w błoto". A tak poważnie, wspomniany przez Ciebie przewód IC jakościowo niczym się nie różni od twojego Euro - reszta to tylko marketing sprzedawców.

Ale co Was dziwi?Kolega wyraźnie napisał,ze jest różnica.Ze DVD gra skrajami pasma,a CD równo.Inna sprawa,ze kolega wyraźnie woli prezentację efekciarską.Do swojego dźwięku się dochodzi z czasem.Jeszcze tylko niech kolega sprawdzi,czy w denonie użył wyjścia fixed czy variable,bo tu może być problem.

A tak wogóle mam pytanie.czy któryś z Panów używał dcd 2700 jako transportu do zewnetrznego dac,i jak się on w takiej roli sprawuje?

Edytowane przez Marcin_75

.Ze DVD gra skrajami pasma,a CD równo.Inna sprawa,ze kolega wyraźnie woli prezentację efekciarską.

Dokładnie, jest tak jak napisałeś, przywykłem już do efektów z DVD i będę musiał o nich zapomnieć ;)

fixed czy variable

Podpinałem do jednego i drugiego, teraz mam podpięte tak żeby nie sterować głosem z pilota, bo ciężko ustawić równo głośność do DVD i CD

Właśnie ukazał się najnowszy test wzmacniacza PMA-2500NE Denon'a. Oczywiście w samych superlatywach - jak zwykle z resztą.

Ten "test" moim zdaniem i pewnie nie tylko moim jest jak zrzynka z materiału reklamowego. Niemniej ja kupiłem ten piecyk, bo lubię brzmienie Denon'a, potrzebowałem czegoś z wejściami cyfrowymi i wbudowanym DAC'em i akurat dostałem na niego dość dobrą cenę (ponad 1.500PLN upustu od cennika). Przyznaję, że kupiłem w ślepo, bez testów, ale znałem doskonale brzmienie 2020AE i nie spodziewałem się czegoś diametralnie innego. I... moim zdaniem gra praktycznie tak samo. Dźwięcznie, szeroko, potężnie, i choć lekko podbarwia to takie coś bardzo mi odpowiada. R E W E L A C J A moim zdaniem, idealny sprzęt do słuchania kiedy ma się ochotę na słuchanie. Do grania w tle odrobinkę męczący, ale ja cenię sobie te minuty na kanapie z ulubionymi kawałkami.

Dodatkowo nowy design jest po prostu mistrzowski. WIelkie pokrętło głośności wygląda znakomicie i dla mnie to jest high-end. Niczego więcej nie potrzebuję. Za podobnie grającego Naim'a musiałbym dać pewnie 2x tyle, Marantz 14 w tej samej cenie nie dość że gra wyraźnie gorzej to jeszcze nie ma DAC'a.

Korzystam głównie z komputera (Intel NUC) podłączonego przez USB z potężną biblioteką swoich plików + to co mi Spotify zaoferuje.

Mam nadzieję, że w EU pojawi się sieciowy DNP-2500NE ( http://www.denon.jp/jp/product/hificomponents/networkaudioplayers/dnp2500ne ), bo wygląda zacnie. A jeszcze bardziej idealnie byłoby, gdyby do nowej rodziny "NE" dołączyły niższe serie. Wtedy taki na przykład hipotetyczny DNP-1500NE na pewno pojawiłby się u mnie przy wzmacniaczu :)

Mógłbyś doprecyzować dlaczego męczący do grania w tle?

Hm... :) dobrze wiecie, że to ciężko opisać. Ogólnie dźwięk jest bardzo, bardzo dobry. Perfekcyjny wręcz. Kiedy słucham sobie muzyki rano przy kawie w ramach budzenia, to od razu włączam pozytywne emocje. Kiedy po pracy chcę się zrelaksować przy nieco mocniejszym graniu to sprzęt spełnia moje oczekiwania w pełni do tego stopnia, że aż cały dom w posadach chodzi. Wieczorem spokojniejsze nuty przy relatywnie niskich poziomach głośności brzmią dostojnie i z właściwą dynamiką. Cały czas natomiast sprzęt wymaga, żeby poświęcić mu trochę uwagi i skoncentrować się na muzyce.

Jeśli się tego nie robi, tylko np: pracuje przy komputerze, to sprzęt zdaje się przypominać o sobie różnymi detalami, które wyrwane z kontekstu muzyki mi osobiście trochę przeszkadzają. Łapię się na tym, że słyszę dźwięki dochodzące z różnych stron - ostatnio np: słyszałem szepty dochodzące wyraźnie z innego pokoju i wydawało mi się, że ktoś mi wlazł do domu ;) Najpierw podświadomie się zaniepokoiłem a później dotarło do mnie, że moje zmysły są oszukiwane. Czegoś takiego nie ma na przykład w sprzęcie syna (Denon Heos AMP + Dali Zensor 1), bo tam cały "strumień" muzyki da się idealnie pozycjonować - zawsze wiadomo, że dźwięk dobiega z komody, jest też mniej detaliczny i jakby łatwiejszy do ogarnięcia jako całość i odseparowania od nurtu myśli. Z kolei Denon i Helicon'y to mega połączenie, ale wciąga i angażuje non-stop. Chcesz robić coś innego i nie możesz bo cały czas coś słyszysz dookoła i wyobraźnia podpowiada że np: syn właśnie stłukł szklankę w kuchni, albo ptak wleciał przez otwarte okno, albo coś podobnego.

czyli miałem rację :)

Jak zawsze;-)

Hm... :) dobrze wiecie, że to ciężko opisać. Ogólnie dźwięk jest bardzo, bardzo dobry. Perfekcyjny wręcz. Kiedy słucham sobie muzyki rano przy kawie w ramach budzenia, to od razu włączam pozytywne emocje. Kiedy po pracy chcę się zrelaksować przy nieco mocniejszym graniu to sprzęt spełnia moje oczekiwania w pełni do tego stopnia, że aż cały dom w posadach chodzi. Wieczorem spokojniejsze nuty przy relatywnie niskich poziomach głośności brzmią dostojnie i z właściwą dynamiką. Cały czas natomiast sprzęt wymaga, żeby poświęcić mu trochę uwagi i skoncentrować się na muzyce.

Jeśli się tego nie robi, tylko np: pracuje przy komputerze, to sprzęt zdaje się przypominać o sobie różnymi detalami, które wyrwane z kontekstu muzyki mi osobiście trochę przeszkadzają. Łapię się na tym, że słyszę dźwięki dochodzące z różnych stron - ostatnio np: słyszałem szepty dochodzące wyraźnie z innego pokoju i wydawało mi się, że ktoś mi wlazł do domu ;) Najpierw podświadomie się zaniepokoiłem a później dotarło do mnie, że moje zmysły są oszukiwane. Czegoś takiego nie ma na przykład w sprzęcie syna (Denon Heos AMP + Dali Zensor 1), bo tam cały "strumień" muzyki da się idealnie pozycjonować - zawsze wiadomo, że dźwięk dobiega z komody, jest też mniej detaliczny i jakby łatwiejszy do ogarnięcia jako całość i odseparowania od nurtu myśli. Z kolei Denon i Helicon'y to mega połączenie, ale wciąga i angażuje non-stop. Chcesz robić coś innego i nie możesz bo cały czas coś słyszysz dookoła i wyobraźnia podpowiada że np: syn właśnie stłukł szklankę w kuchni, albo ptak wleciał przez otwarte okno, albo coś podobnego.

Faktycznie tak jest, ostatnio przyszli znajomi i chciałem w tle puścić muzę, ale jakoś nie mogliśmy się skoncentrować na rozmowie, bo wciąż jakieś dźwięki przykuwały naszą uwagę.....w końcu ściszyłembardzo mocno i mogliśmy spokojnie porozmawiać:-)

Witam,

mam problem z denonem dbt-1713ud- mianowicie pojawia mi się często błąd 'plb msg dms browse fail" po którym musze wyjmować wtyczkę kabla zasilającego żeby pracował przez chwile i problem pojawia się znowu.

w trakcie przeglądania plików i słuchania muzyki jest to dosyć irytujące.

może wiecie jak to rozwiązać?

Zadałem już to pytanie kiedyś,ale nikt nie odpisał.Może teraz będzie inaczej.Jaka jest różnica w pre phono między PMA 720AE,a PMA 2020AE ( poza MC)Czy różnica będzie tak duża na korzyść 2020,że nie będzie potrzebny zewnętrzny pre np za ok 2 tys zł. ?

Edytowane przez smax

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Zadałem już to pytanie kiedyś,ale nikt nie odpisał.Może teraz będzie inaczej.Jaka jest różnica w pre phono między PMA 720AE,a PMA 2020AE ( poza MC)Czy różnica będzie tak duża na korzyść 2020,że nie będzie potrzebny zewnętrzny pre np za ok 2 tys zł. ?

Pewnie nikt nie porównywał. Może zobacz jak są zbudowane, jeżeli tak samo, to różnicy w brzmieniu nie powinno być.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.