Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  469 członków

Denon Klub
IGNORED

Klub marki Denon

Rekomendowane odpowiedzi

No to ze trzy lata trzeba czekać.

Lepiej napisz jak po takim czasie wrażenia z obcowaniem z 2020 :)

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

To może ja coś napiszę . Byłem dziś w Kezardzie w Gdyni .Wpadłem do salonu nacieszyć oko,podotykać :).W salonie akurat klientów nie było,ale był za to bardzo sympatyczny sprzedawca . Na moje pytanie,czy podłączy mi w pokoju odsłuchowym Denona PMA 2500NE , odparł,że oczywiście :) Nie strzelił żadnego focha jak w salonie Denona w Galerii Bałtyckiej. Na początek był odsłuch z kolumnami Focal Aria 926 . Dżwięk w tym zestawieniu ,to była porażka. Straszny bałagan w dzwięku, basy niekontrolowane,nieuporządkowane . Na moje stwierdzenie ,że dzwięk mi się nie podoba ,sprzedawca stwierdził,że wcale mi się nie dziwi . Bez problemu przytargał Dali Rubicon 6. W tym zestawieniu dopiero ZAGRAŁO. Wszystko powinno być ,tak jak powinno :) . Ale i tak stwierdziłem ,że według mnie powinny być jeszcze większe kolumny . Na to sprzedawca zgodził się ze mną ,powiedział,że jeszcze dobrze Denon zagra z Kef 700 , ale tylko dobrze. Jak chce,żeby zagrało bardzo dobrze , to może podpiąć Dali Rubicon 8 . Oczywiście zgodziłem się z uśmiechem na twarzy . Faktycznie na tych kolumnach przesłuchałem jazzu,rocka ,muzyki poważnej i stwierdzam ,że od tych kolumn powinno się zaczynać słuchanie muzyki z Denonem PMA 2500. Cóż mogę jeszcze dodać ,hmm,na pewno za 3-4 miesiące jak będę zmieniał wzmacniacz,to będzie to PMA 2500NE . Wystarczy tylko odpowiedznie kolumny i można z tego wzmaka wyciągnąć naprawdę dużo. Polecam oczywiście sklep Kezard i bardzo miłą obsługę

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Jednak tego brzydala będziesz kupował? :)

Co do Focala to już od nie jednej osoby takie stwierdzenie słyszę.

Tak . Po 1,5 godzinnym przebywaniu z tym brzydalem,zaczął mi się podobać :)

Mi też Focal Arianie podpasowały z Denonem. Dali Opticon6 też nie, na Rubicony nie patrzyłem bo kasy nie miałem, ale za to MA Silver10 najbardziej się podobały. Szkoda że ich też nie słuchałeś.

Ten sklep o którym mówisz to obok Klifu jest chyba, też tam chciałem kiedyś się wybrać.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Mi też Focal Arianie podpasowały z Denonem. Dali Opticon6 też nie, na Rubicony nie patrzyłem bo kasy nie miałem, ale za to MA Silver10 najbardziej się podobały. Szkoda że ich też nie słuchałeś.

Ten sklep o którym mówisz to obok Klifu jest chyba, też tam chciałem kiedyś się wybrać.

Tak,niedaleko Klifu

Ciekawe czy ktos kiedys poslucha 2020ae/2500ne z jakimis kolumnami bardziej "niestandardowymi" typu Chario (Delphinus/Syntar533R/Pegasus) czy Heco (np. Direkt) lub cos z polskiej wytworni typu YB Zephyr czy Wiggart Arvil.

Z Megalith PX na Illuminatorach to chyba by pozamiatal taki 'zestawik' hehe.

Jak ktos uslyszy to piszcie wrazenia oczywiscie prosze.

Z drugiej strony......Smax, 2500NE + dwa Rubicony 8 to 30k ziko a to juz jest grubo. To juz samochod w salonie. Nie zagladam Ci do portfela i ciesze sie ze Cie stac na takie combo, ale moze sprobuj tez innych opcji?

Wydaje mi sie ze aktywna droga i taki Nubert A700 za 11k zl to by ten zestaw pozamiatal a koszt 3 razy mniejszy wiec no....."dosc duza roznica". Kumpel tego sluchal w Niemcowni i mowi ze to trzeba uslyszec zeby uwierzyc w to jak to gra i ze teraz dopiero rozumie wyzszosc aktywnych kolumn nad pasywnymi. Maja 30 dni na oddawanie wiec nawet jesli nie spelnia oczekiwac to masz miesiac na oddanie wiec nie ma strachu.

No i odchodzi problem z ulozeniem sie kolumn do wzmacniacza (pewnie ze 100 godzin), wygrzaniem kondensatorow w zasilaczu wzmaka (400 godzin to pewnie minimum). Tak sie zastanawiam czy w ogole odsluchy w salonach maja sens z tych powodow. No chyba ze sprzet jest juz 'profesjonalnie wygrzany' jak np. Audio GD, ale nadal pozostaje problem ulozenia z kolumnami.

A tak majac na chacie cos miesiac czasu to po 20 dniach non stop masz 480 godzin wszystko wygrzane tak jak powinno byc i mozesz krytycznie wtedy prowadzic ocene. Do tego dochodzi akustyka pomieszczenia - ktos mi powiedzial kiedys ze akustyka to 50% wplywu na dzwiek - troche mi sie wierzyc nie chcialo ze az tak duzy to procent.....ale to (chyba) kolejny mocny argument ze odsluchiwanie czegos niewygrzanego, nieulozonego z kolumnami, w salonie a nie u siebie w domu to 2 rozne bajki.

Edytowane przez Mixy

Ciekawe czy ktos kiedys poslucha 2020ae/2500ne z jakimis kolumnami bardziej "niestandardowymi" typu Chario (Delphinus/Syntar533R/Pegasus) czy Heco (np. Direkt) lub cos z polskiej wytworni typu YB Zephyr czy Wiggart Arvil.

Z Megalith PX na Illuminatorach to chyba by pozamiatal taki 'zestawik' hehe.

Jak ktos uslyszy to piszcie wrazenia oczywiscie prosze.

Z drugiej strony......Smax, 2500NE + dwa Rubicony 8 to 30k ziko a to juz jest grubo. To juz samochod w salonie. Nie zagladam Ci do portfela i ciesze sie ze Cie stac na takie combo, ale moze sprobuj tez innych opcji?

Wydaje mi sie ze aktywna droga i taki Nubert A700 za 11k zl to by ten zestaw pozamiatal a koszt 3 razy mniejszy wiec no....."dosc duza roznica". Kumpel tego sluchal w Niemcowni i mowi ze to trzeba uslyszec zeby uwierzyc w to jak to gra i ze teraz dopiero rozumie wyzszosc aktywnych kolumn nad pasywnymi. Maja 30 dni na oddawanie wiec nawet jesli nie spelnia oczekiwac to masz miesiac na oddanie wiec nie ma strachu.

No i odchodzi problem z ulozeniem sie kolumn do wzmacniacza (pewnie ze 100 godzin), wygrzaniem kondensatorow w zasilaczu wzmaka (400 godzin to pewnie minimum). Tak sie zastanawiam czy w ogole odsluchy w salonach maja sens z tych powodow. No chyba ze sprzet jest juz 'profesjonalnie wygrzany' jak np. Audio GD, ale nadal pozostaje problem ulozenia z kolumnami.

A tak majac na chacie cos miesiac czasu to po 20 dniach non stop masz 480 godzin wszystko wygrzane tak jak powinno byc i mozesz krytycznie wtedy prowadzic ocene. Do tego dochodzi akustyka pomieszczenia - ktos mi powiedzial kiedys ze akustyka to 50% wplywu na dzwiek - troche mi sie wierzyc nie chcialo ze az tak duzy to procent.....ale to (chyba) kolejny mocny argument ze odsluchiwanie czegos niewygrzanego, nieulozonego z kolumnami, w salonie a nie u siebie w domu to 2 rozne bajki.

Wzmacniacz na pewno kupię w najbliższym czasie . A co do kolumn ,to nie mam takiej kasy na nowe kolumny . Ale miesiąc temu na ebayu w Niemczech Dali Rubicon 6 ( 1,5 roczne ) poszły za 8 tys zł . Więc może jakaś okazja się trafi jak zbiore kase na lepsze kolumny :)

2010ae/2020ae/2500ne jak masz możliwość to sprawdź je, to że 2500ne jest nowy nie oznacza że lepiej zagra. 2010ae i 2020ae to sprawdzone wzmacniacze które są tańsze niż 2500ne.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

noooo, bylo juz w temacie ze 2500ne ma bardzo wysokie szumy (zmierzony SN 75dB) i przez to dynamika rowniez kuleje troche (bo sytuacje ratuje, ale tylko do pewnego stopnia, dosc wysoka moc) i obie wartoscie sa o ponad 10dB nizsze niz w przypadku poprzednika 2020ae, choc......niemieckie magazyny jak Audio czy Stereo ocenily 2500ne nieznacznie lepiej od 2020ae w kategorii jakosci dzwieku wiec....

Jak czlowiek popatrzy na Master 10 od Audio GD ktory ma SN zmierzony na poziomie 120dB i kosztuje mniej niz 2500ne to troche dziwnie sie robi. Nawet brzydkie kaczatko za 2500zl c356BEE pod tym wzgledem jest duzo lepszy (SN az 92dB), ale.......ja sie lepiej zamkne bo gadam o innych markach na Denonie :)

Szanowni koledzy, jako że zawsze posiadałem sprzęt "stary" tj. vintage :-) głównie z lat '80 gdyż bardzo mi odpowiada wzornictwo/jakość. (no i zawsze ta satysfakcja jak można coś poprawić tj.wymienić zużytego nippona na np. nichicona FG lub elnę silmic lub jakiegoś opampa :-) ) Zauważyłem że przynajmniej część z was posiada nowe produkty m.in denon'a. Patrząc się na budowę nowych wyrobów tego producenta całość wygląda naprawdę obiecująco: przekaźniki takamisawa, kondensatory elna silmic II lub Nichicon FG, solidne trafa, może tylko niepokoić technologia smd i flexy-łączówki. Jak w/g was działają te urządzenia? czy jesteście zadowoleni z wyboru? czy w tych wyrobach jest postęp, czy np. nowa integra firmy denon jest lepsza od np. genialnej sony ta f770es :-)

Panowie, jeżeli będziecie szukać Denonów na różnych portalach i traficie na avr i pma to sprawdźcie nr seryjne

Więcej tu

http://www.audiostereo.pl/poszukuje-oszusta-i-moich-zabawek_135642.html

Walory dźwiekowe docenił sam... Hirek Wrona!

post-11746-0-53392900-1510147624_thumb.png

Jakby to powiedział B. Linda: " Bo to bardzo fajny wzmacniacz jest " :)

Mówienie o sony TA-F770ES że jest genialny uważam za grubo przesadzony pomysł. To zacny wzmacniacz z roku 1992 i raczej dzisiaj umiejscowił bym go gdzieś w grupie wzmacniaczy z PMA 1520AE. postępu niestety nie da się zatrzymać i raczej trudno go przyrównać do obecnego PMA-2020AE. Lata płyną i to już nie ta liga. Jak to śpiewał k.nemo jest już "po sezonie"

Pomijam fakt, że większość soniaczy która trafia do mnie do przeglądu/serwisu jest już mooooooocno dojechana i powoli dobiega kres ich życia. Niestety w latach 90 zaczynał się powolny schyłek epoki ming i księgowi cieli już równo po bandzie..co widać po selektorach, umierających niedostępnych często uśmierconych przez środki typu "kontakt" potencjometrach volume. Niestety król zaczyna być powoli nagi.

Faktycznie słowo "genialny" jest nieco przesadzone, sprzęt po prostu zrobił na mnie b. dobre wrażenie i nie tylko na mnie :-).

Co do stanu audio vitage wszystko zależy w jakich rękach był po przednio i najlepiej jest dokładnie sprawdzić przed zakupem. Bez problemu można spotkać urządzenia zadbane które to mają już po 20 lat i więcej na karku wyglądają jak nowe. O ile hobbyści zazwyczaj dbają o sprzęt problem raczej dotyczy radosnej twórczości naszych handlarzy którzy to przywożą szrotexy kupione za bezcen i jak najmniejszym kosztem picują . Pomijam już uszkodzenia mechaniczne w transporcie który to sprzęt zyskuje bo to norma, pryskanie „kontaktem” jak popadnie. Dlatego trzeba uważnie kupować.

Wzmacniacz audio praktycznie zawsze można odrestaurować musi się jednak tym zająć osoba z odpowiednią wiedzą. O trwałość też można mieć spokojną głowę. Fakt księgowi na zlecenie swoich pracodawców zawsze cięli/optymalizowali koszty ale jeszcze kilkadziesiąt lat temu mieli gest robili to z umiarem :-)

Pozdrawiam

Ha, ha dokładnie niedawno kupiłem takiego szrotexa (piękne słowo) Denonka DCD 860 miał być dla synka kolegi na początek audiofilskiej drogi. Niestety z trudem się nadaje na dawcę organów... klocuś sobie zaliczył jakieś zalanie wodą, lub ktoś go umył w środku myjką ciśnieniową:-)

Witam wszystkich miłośników Denona, posiadając już DVD 3910 (służy do SACD), postanowiłem pozbierać trochę wiecej klocków tej marki. Ostatnio w ręce wpadł mi tuner TU-800.

Czy jest ktoś kto go posiada?

Udało mi się go dostać w bardzo dobrej cenie (podobno najlepszy tuner Denona), ale nie rozumiem kilku jego zachowań.

Tuner ma skalę Signal Level 1-7. Co bym nie robił, nigdy, na żadnej stacji nie jestem w stanie osiągnąć 7 na skali. Wszystkie radia odbiera na max. 5. Dodatkowo czasami nie gra gdy MUTE jest ustawione na HIGH nawet gdy pokazuje, że odbiera w 5/7. Przełączenie MUTE na off, rozwiązuje problem.

Jeżeli miał ktoś styczność z tym tunerem, proszę o pomoc.

Ale na wskaźniku poziomu sygnału zaoszczędzili...

A masz na pewno odpowiednio mocny sygnał aby było 7 ?

Mute to wyciszanie bez wyłączania, przynajmniej tak jest we wzmacniaczach, więc może wszystko jest ok ?

Ale na wskaźniku poziomu sygnału zaoszczędzili...

A masz na pewno odpowiednio mocny sygnał aby było 7 ?

Mute to wyciszanie bez wyłączania, przynajmniej tak jest we wzmacniaczach, więc może wszystko jest ok ?

Czemu na wskaźniku poziomu sygnału zaoszczędzili ?

Podłączałem antenę też pod sony st-s100L i on pokazuje 5/5. Tutaj niestety, jak jest mocny sygnał to na Wide - 4/7, Narrow 5/7, Super Narrow 5/7. Ta sama stacja na dwóch tunerach, na tej samej antenie. Zastanawiam się czy nie trzeba go jakiś pomierzyć, sprawdzić, zestroić. Ma chyba jakieś 28 lat, nie wiem czy kiedyś miał przegląd, więc może warto by było ?

Mute ma trzy nastawy OFF, LOW i HIGH. Sądzę, że chodzi o szumienie podczas szukania stacji. Gdzieś w recenzji jakiegoś tunera (coś na kanale reduktora szumu?) widziałem, że HIGH wycisza chyba całkowicie, LOW wycisza lekko (ale lekko szumi), OFF bez wyciszenia. Także jak radio normalnie odbiera te swoje 5/7 i świeci stereo, to wydaje mi się, że MUTE nie powinno mieć wpływu ?

Czyli najlepszy był TU-S10, tak ? I czym się różnił ? RDS i sterowaniem pilotem ? Jak wypada w odsłuchu ? Czy jest równie selektywny jak tu-800 ?

No z anteną to jest tak, że ... to jest pokojowy sonus, ale mieszkanie mam narożne, w otwartym terenie a antena stoi obok drzwi balkonowych. Na sony st-s100l pokazuje max.

Ma jeszcze możliwość podłączenia się do zbiorczej, ale .... to jest katastrofa. 2/7

Edytowane przez Popo87

Witam wszystkich. Jestem nowy na tym forum ale chciałbym się wypowiedzieć na temat mojego DENONA. W zeszłym roku kupiłem wzmacniacz PMA 2500 wraz z kolumnami Focal Aria 926 i jestem zadowolony z tego zestawu dlatego dziwi mnie twoja opinia. Moim zdaniem jest to relatywnie dobre zestawienie - oczywiście w tej cenie kolumn. Nie słuchałem tego zestawu z Dali Rubicon 6 ale ich cena jest sporo wyższa (że nie wspomnę już o serii 8). Parę nowych kolumn Focal udało mi się kupić za 7500 czy 7800 - dokładnie już nie pamiętam. Chciałem również kupić dcd 2500 ale niestety nie spełnił on moich oczekiwań i skończyło się na jednym z ostatnich nowych egzemplarzy Audiolab 8200cd. Ten cd był dużo tańszy i dużo lepiej brzmi od Denona.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.