Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  469 członków

Denon Klub
IGNORED

Klub marki Denon

Rekomendowane odpowiedzi

wszystkie klocki Denona mają 434 mm szerokości odkąd świat światem :)

Mam i miałem inne modele i z tannoy v4 grają mi bardzo dobrze jak na mój gust, z tannoy m3 trochę mniej góry ale to "zasluga" kolumn, z dali zensor3 słuchałem tylko parę dni na niewygrzanych i też bylo ok. Zaznaczam że mowa o wyższych modelach Denona

Tak sobie oglądam i podobają mi się Magnaty 753 (powyżej 2000) lub 673 (poniżej 1000 PLN). Niestety w okolicach Wrocławia nie ma gdzie ich posłuchać. Opinie mają całkiem dobre.

Edytowane przez thornlab

Chyba jednak odpuszczę sobie Denona . Słucham często późno w nocy i muszę mieć precyzyjną regulacje. W caspianie było podobnie, tyle że po załączeniu trybu mute zbijał poziom zdaje się o 20dB i spokojnie można było podkręcić potencjometr na godzinę 9-10. Gorzej jak przez przypadek tryb mute się wyłączył (dyskoteka w nocy:). Dokładnie takie samo rozwiązanie miał mój staruszek Sony TA-F 3650 z 1975r. Szkoda, że Denon o tym nie pomyślał.

Odpuszczanie wydania kilku tysięcy po jednym wpisie nie jest chyba dobrym pomysłem ;)

Sama pracyzja regulacja nie zależy tylko od wzmacniacza ale i też od sprawności kolumn . Inaczej będzie wyglądać regulacja dla kolumn o sprawności 83dB a inaczej dla tych co maja 90dB . Kazde 3dB to 100% głośniej przy tym samym ustawieniu . Do tego dochodzi wartość sygnału źródła czy nawet akustyka . Im żywsza akustyka tym " głośniej słychać "

U mnie z kolumnami mającymi około 88dB sprawności nie ma problemu nawet pilotem z trafieniem w wymaganą głośność . Trzeba po prostu szybko " kliknąć " na pilocie a i można duspko ruszyć i ręcznie ustawić ;)

Oczywiście są dokładniejsze regulacje jak ta chociażby w Krellu S300i gdzie ta regulacja jest bardzo dokładna . Tylko co z tego skoro trafa w nich tak burczą że w nocy nie idzie tej muzyki słuchać ;)

Nie ma wzmacniaczy idealnych . 2020AE na dzień dzisiejszy jest wzorcem porządnie zrobionego i grającego wzmaka w swojej cenie a Denon wstawiając taką regulację wiedział co robi . To nie firma krzak ale firma z wieloma latami tradycji i dziesiątkami przeróżnych wzmacniaczy na przestrzeni wielu lat .

U mnie z palca regulacja działa płynnie, z pilotami zależy od pilota (oryginalny, uniwersalny - i jeszcze pod którym klawiszem zaprogramowana). Mam 1520ae - chyba potencjometr taki sam ?

Aha, no i kolumny efektywność 91 dB :)

Moje Amstaffy Mini mają 91,5dB. Nie mówię, ze to są kolumny na wieczność, ale na razie nie zamierzam się z nimi rozstawać. Firmy krzaki zawsze mnie pociągały ;)

Firmy " krzaki " - chodziło mi o wzmacniacze .

Miałem kilkukrotnie Amstaffy . Polecam poczytać moje wypociny w klubie Harpii i zrobić mod zwrotnic a zwłaszcza w torze tweetera jak w wyższych modelach ;)

Ręczna regulacja pozwala płynnie zwiększać głośność z pilota nie da rady i nie ma znaczenia sprawność kolumn. Tak to niestety działa. Miałem kilka innych wzmacniaczy .. (creek, CA 851W)i nie było takiego problemu.

Kefy to słabe i mało czułe kolumny wiec niewiele na nich słychać hehe

z tym skokiem potencjometra to na serio ? :) ja jakos nie mam problemu z ustawieniem odpowiedniego volume

Kurcze a może to wina mojego pilota Logitecha, uruchomię dzisiaj oryginalnego pilota i napiszę co i jak:)

Jak wiecie obecnie do naszych amplitunerów można podłączać nie tylko pendrive ale i dyski. Wg mojej instrukcji może to być zarówno 2,5' jak i 3,5' (oczywiście z własnym zasilaniem).

Pytanie czy widzicie w tym jakieś zagrożenia (np. przepięciowe) czy coś podobnego?

Pomimo, że w instrukcji jest napisane, że można podłączać to mam małe obawy - aby nic nie uszkodzić w ampli.

Jak myślicie czy dla ampli jest jakaś różnica w podłączeniu 2,5' czy 3,5' dysków?

DENON: AVR X7200W,  DPD 3310UD, CREEK EVOLUTION 100A, CREEK  EVOLUTION 50DC, DALI MONTOR 8. JL AUDIO d110 

A Denon nadal nie czyta tylko fat i fat32?

Jeśli tak jest, to jaki sens używania dysków 2.5' i 3.5'?

Poza tym sprawdź w instrukcji, bo o ile mnie pamięć nie myli wielkopojemnych dysków USB nie przeczyta...

Czy czasem nie ma tam opcji jak długo ma " trzymać " sygnał po kliknięciu ?

W logitechu harmony jest taka opcja ustawiłem na mniejszy czas i jest lepiej w porównaniu do oryginalnego pilota .

Jak wiecie obecnie do naszych amplitunerów można podłączać nie tylko pendrive ale i dyski. Wg mojej instrukcji może to być zarówno 2,5' jak i 3,5' (oczywiście z własnym zasilaniem).

Pytanie czy widzicie w tym jakieś zagrożenia (np. przepięciowe) czy coś podobnego?

Pomimo, że w instrukcji jest napisane, że można podłączać to mam małe obawy - aby nic nie uszkodzić w ampli.

Jak myślicie czy dla ampli jest jakaś różnica w podłączeniu 2,5' czy 3,5' dysków?

Trzeba by sprawdzić wydajność prądową takiego wejścia i ile prądy dysk pobiera .

Warto jednak dać dysk ze swoim , porządnym zasilaczem . Ja do dysku 2,5 cala mam porządny zasilacz i z nim gra lepiej niż z samej " dziurki ".

Chodzi o Stream Magic 6

A Denon nadal nie czyta tylko fat i fat32?

Jeśli tak jest, to jaki sens używania dysków 2.5' i 3.5'?

Poza tym sprawdź w instrukcji, bo o ile mnie pamięć nie myli wielkopojemnych dysków USB nie przeczyta...

Niestety czyta tylko fat16 i fat32 i teoretycznie o pojemności do max 1tb

Trzeba by sprawdzić wydajność prądową takiego wejścia i ile prądy dysk pobiera .

Warto jednak dać dysk ze swoim , porządnym zasilaczem . Ja do dysku 2,5 cala mam porządny zasilacz i z nim gra lepiej niż z samej " dziurki ".

Chodzi o Stream Magic 6

Tzn dysk masz podpięty bezpośrednio do tego odtwarzacza CA czy pomiędzy nim a playerem masz jeszcze jakiś zasilacz?

ps- to wychodzi, że lepiej kupić dysk zewnętrzny 3.5' poniżej 1TB - ponieważ ma własne zasilanie? A co powiecie od dysku SSD? będzie lepszy ?

DENON: AVR X7200W,  DPD 3310UD, CREEK EVOLUTION 100A, CREEK  EVOLUTION 50DC, DALI MONTOR 8. JL AUDIO d110 

Witam,

Kupiłem CD Denon DCD-685. Napęd chodzi w nim strasznie głośno po włożeniu płyty i odczytywaniu listy. Przy odtwarzaniu jest już normalnie. Przestawianie na inne numery też sporo dźwięku generuje. Problemów z odczytem jednak nie ma. CD wygląda jakby z półki sklepowej było zdjęte. Cena na serwisie aukcyjnym 254 PLN z przesyłką. Czy coś nie tak z laserem czy ten model tak po prostu ma?

a jak długo trwa wczytywanie płyty?

Powinien to robić ekspresem, jeśli jedne krócej inne dłużej albo wszystkie długo to wyczyść laser.

...i co rozumiesz przez strasznie głośno?

Ja do dysku 2,5 cala mam porządny zasilacz i z nim gra lepiej niż z samej " dziurki ".

Chodzi o Stream Magic 6

Pytanie do muda44: Czy możesz zdradzić jaki masz (polecasz) zasilacz do dysku HD podpiętego do SM6?

Pytanie do wszystkich: 1) Szukam kabla IC do tego zestawienia (tj. SM6 - PMA-2020, kolumny ATC SCM40) w rozsądnej cenie.

2) Czy obsługując za pomocą aplikacji ipada SM6 podpiętego do HD przez USB widać wszystkie okładki płyt plików FLAC tak jak to ma miejsce przy podłączeniu do NAS?

Tzn dysk masz podpięty bezpośrednio do tego odtwarzacza CA czy pomiędzy nim a playerem masz jeszcze jakiś zasilacz?

Mam dwa dyski WD 2,5 cala bez zasilacza . Kupiłem na forum zasilacz który ma gniazdo wejściowe i wyjściowe USB z przeciętą linia zasilania i dysk ma z niego zasilacz .

Pytanie do muda44: Czy możesz zdradzić jaki masz (polecasz) zasilacz do dysku HD podpiętego do SM6?

Jak wyżej . Nie pamiętam co tam siedzi ale jakiś niskoszumowy układ bodajże LT z filtracjami itd no i daje to wyraźną poprawę brzmienia bo dysk nie zaśmieca elektroniki SM6

@UP

kurde jakoś tego nie umiem sobie wyobrazić. Czy mógłbyś podesłać jakiś link?

Edytowane przez sihborx

a jak długo trwa wczytywanie płyty?

Powinien to robić ekspresem, jeśli jedne krócej inne dłużej albo wszystkie długo to wyczyść laser.

...i co rozumiesz przez strasznie głośno?

Nagrałem video z porównaniem Denona DCD-685 i Pioneera PD-207 (wczytywanie płyt), ale nie wiem jak dołączyć plik do forum.

kurde jakoś tego nie umiem sobie wyobrazić. Czy mógłbyś podesłać jakiś link?

Dysk podpinam kablem pod puszkę w której jest zasilacz . Do tej puszki wpinam też drugi kabel USB i nim sie wpinam w wejście USB SM6

W " puszce " piny w gniazdach są zmostkowane oprócz tego z zasilaniem

costa brava wysłałem pliki na YT porównujące wczytywanie płyt.

-

(Pioneer PD-207)

-

(Denon DCD-685)

Powiedźcie czy to normalne. Jeżeli tak to zostaje u mnie. Jeżeli nie to co można z tym zrobić (poza odesłaniem do sprzedawcy, który dał 14 dni gwarancji rozruchowej). Szkoda mi go, bo Denon wygląda jak nowy, aż dziw bierze, że front panel nie ma żadnej rysy.

Kurcze a może to wina mojego pilota Logitecha, uruchomię dzisiaj oryginalnego pilota i napiszę co i jak:)

Takie skoki to moze byc wina pilota. Kiedys mialem jakiegos uniwersala Vivanco to strasznie skakal na glośnosci. Teraz mam zwyklego z Lidla i jest o niebo lepiej. Jak widac rozne piloty, wysyłają różne sygnały.

-

(Denon DCD-685)

Powiedźcie czy to normalne. Jeżeli tak to zostaje u mnie. Jeżeli nie to co można z tym zrobić (poza odesłaniem do sprzedawcy, który dał 14 dni gwarancji rozruchowej). Szkoda mi go, bo Denon wygląda jak nowy, aż dziw bierze, że front panel nie ma żadnej rysy.

Leser już słabiuśki. Typowe zachowanie. Tam siedzi KSS-213C. One sa tanie jak barszcz. Mozesz tez tego jeszcze podkecić to ci troche pochodzi, a jak sie zużyje do końca wymienić na nowy.

Witam,

Kupiłem CD Denon DCD-685. Napęd chodzi w nim strasznie głośno po włożeniu płyty i odczytywaniu listy. Przy odtwarzaniu jest już normalnie. Przestawianie na inne numery też sporo dźwięku generuje. Problemów z odczytem jednak nie ma. CD wygląda jakby z półki sklepowej było zdjęte. Cena na serwisie aukcyjnym 254 PLN z przesyłką. Czy coś nie tak z laserem czy ten model tak po prostu ma?

Ogolnie to z kulturą pracy tych mechanizmów jest średnio, są dość głośne. Nasmarowanie wszystkiego poprawi trochę sytuację. Ja swoj zakonserwowałem i jest sporo cichszy, ale i tak głośniejszy niż w wyższych modelach.

Edytowane przez rafal735r

?👈

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.