Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

>To mógłbyś dać link na forum. Chętnie skorzystam;)

Tamta aukcja już się skończyła. Teraz ma taką aukcje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety w sumie wychodzi 7 funtów drożej niż ja zapłaciłem.

Ukryta Zawartość

zulus, 14 Wrz 2008, 14:26

>Czy może mi ktoś wyjaśnić do czego układ U1(CD4053)?

Przełącznik elektroniczny, realizuje wyciszanie sygnału podczas stanów nieustalonych. Jeśli ktoś bierze sygnał bezpośrednio z dac'a, nie powinien nim sie przejmować, a wyciszanie najlepiej zrobić sobie na kontraktonach (pisałem o tym wyżej).

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

2 Pytania teoretyczne.

Czy zasilenie lampy ecc88 z 10 akumulatorów 12V coś by poprawiło?

Wytłumaczcie mi na jakiej zasadzie zmiana kondensatorów z torze cyfrowym ma co kolwiek zmienić w dźwięku?

-> zulus

Pewnie by coś poprawiło, ale sprzęt zbyt przenośny nie będzie wtedy. Poza tym jak będziesz to ładował?

Odnośnie kondensatorów w torze cyfrowym, rozumiem, że masz na myśli kondensator sprzęgający wejście SPDIF w DAC, czyli C9? Chyba oczywiste, że wymiana takiego kondensatora może coś dać, to tak jak zmiana kabla cyfrowego, tylko mniejszym kosztem. Zresztą poczytaj o eksperymentach Łukasz Fikusa z wyjściem/wejściem cyfrowym.

Jakiś czas temu zmodyfikowałem DAC sporą ilością BG i dwoma ERO 47n. Zmiany na plus to przede wszystkim barwa, znaczna poprawa oraz dźwięki nabrały wypełnienia (masy przybyło). Scena nadal niestety mnie nie zadowala, ale tutaj czeka jeszcze jeden patent.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj dorobiłem wyjście lampowe SRPP (a dokładnie Moebius preamp), zgodne ze schematem ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale trochę innym zasilaniem. Na wejściu dałem ruskie teflony 0,1uF i 100k od masy do siatki, które pewnie trochę bas filtrują, ponieważ dzięki takiemu układowi poprawiła się szybkość basu, ale brak trochę niskiego zejścia.

post-2659-100005407 1221565594_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

buble_corp, 16 Wrz 2008, 13:46

>Dzisiaj dorobiłem wyjście lampowe SRPP (a dokładnie Moebius preamp), zgodne ze schematem ze strony

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale trochę innym zasilaniem. Na wejściu

>dałem ruskie teflony 0,1uF i 100k od masy do siatki, które pewnie trochę bas filtrują, ponieważ

>dzięki takiemu układowi poprawiła się szybkość basu, ale brak trochę niskiego zejścia.

Daj 470nF na wejściu.

Ukryta Zawartość

> Scena nadal niestety mnie nie zadowala, ale tutaj czeka jeszcze jeden patent.

U mnie scena jest bardzo dobra - ale zauważyłem że to dużo zależy od kondków wyjściowych (u mnie po wielu próbach wciąż są BG-N) oraz C20 - spróbuj tam wstawić oscona, ale conajmniej 100uF i trochę to wygrzać.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>Odnośnie kondensatorów w torze cyfrowym, rozumiem, że masz na myśli kondensator sprzęgający wejście

>SPDIF w DAC, czyli C9? Chyba oczywiste, że wymiana takiego kondensatora może coś dać, to tak jak

>zmiana kabla cyfrowego,

Sorry ale dla mnie wpływa kabla cyfrowego nie jest tak oczywisty. Dla mnie nawet w torze analogowym wpływ kabli jest dyskusyjny a przynajmniej ja nie słyszę zmian.

Dlaczego dla Ciebie wymiana kondensatora C9 jest tak oczywista? Czy przez to będą inne(lepsze) 0 lub 1? Rozumieniem filtracja zakłóceń z sieci. Bo one mogą wpłynąć na działanie np. dyskryminatora zera lub szczytu. Ale akurat to łatwo wyeliminować zasilając dac z akumulatora.

Jeżeli kabel którym przesyłane są dane cyfrowe jest kiepski to po prostu nie będzie w stanie przesłać odpowidniej porcji informacji w czasie co zapewne zaowocuje błędami które będą słyszalne pod postacką pisków, atrefaktów itp. Na pewno nie uwierzę, że zmieni się barwa lub przestrzeń. Litości!

zulus, 16 Wrz 2008, 15:11

>>Odnośnie kondensatorów w torze cyfrowym, rozumiem, że masz na myśli kondensator sprzęgający

>wejście

>>SPDIF w DAC, czyli C9? Chyba oczywiste, że wymiana takiego kondensatora może coś dać, to tak jak

>>zmiana kabla cyfrowego,

>Sorry ale dla mnie wpływa kabla cyfrowego nie jest tak oczywisty. Dla mnie nawet w torze analogowym

>wpływ kabli jest dyskusyjny a przynajmniej ja nie słyszę zmian.

>Dlaczego dla Ciebie wymiana kondensatora C9 jest tak oczywista? Czy przez to będą inne(lepsze) 0 lub

>1?

>Rozumieniem filtracja zakłóceń z sieci. Bo one mogą wpłynąć na działanie np. dyskryminatora zera

>lub szczytu. Ale akurat to łatwo wyeliminować zasilając dac z akumulatora.

>Jeżeli kabel którym przesyłane są dane cyfrowe jest kiepski to po prostu nie będzie w stanie

>przesłać odpowidniej porcji informacji w czasie co zapewne zaowocuje błędami które będą słyszalne

>pod postacką pisków, atrefaktów itp. Na pewno nie uwierzę, że zmieni się barwa lub przestrzeń.

>Litości!

Zasadniczy błąd w Twoim rozumowaniu polega na tym, że wydaje Ci się że kable "cyfrowe" przewodzą sygnał cyfrowy, że przewodzą zera i jedynki. Otóż nic bardziej błędnego. kable wszelkiej maści przewodzą prąd, który z natury rzeczy jest analogowy, a nie cyfrowy. Zmiany tego prądu niosą ze sobą informację cyfrową, zgoda. Ale sam przebieg przemienny przewodzony przez kabel jest ANALOGOWY i podlega wszelkiego rodzaju zniekształceniom występującym w dom enie analogowej. Odbiornik w DACu reaguje na zbocze opadające impulsów, i z tych zboczy odczytuje informację o zerach i jedynkach. Jeżeli przebieg zostanie zniekształcony bądź zakłócony, to praca odbiornika również zostanie zakłócona.

Jest tak jak napisałeś i nie może być inaczej:) przesyłanie sygnału cyfrowego to jest mój skrót myślowy. Uważam jednak, że zniekształcenie może wystąpić tylko w przypadku kiepskiego kabla. Nie wierze w to, że kondensator takiej czy innej firmy miał wpływ na działanie odbiornika. Układ jest zaprojektowany tak, że ma sobie poradzić z odczytem niezniekształconej informacji bo inaczej cała idea transmisji cyfrowej nie miała by sensu.

przyszedł czas na lampy i u mnie.

Przerobiłem wszystkie propozycje Audiotonu, i w moim przyp. najlepiej sprawdził się układ WK-WA.

Co do kondensatora wyjściowego w Lampucerze ,to tez najlepiej wypadł BG N 4,7.

Na począdku dałem Musicapy 0,47, ale siało wysokimi nie do zniesienia.

lampy to Siemens e88cc , kondy wyjściowe mundorf silver oil.

Powoli Lampucera zaczyna grać, ale i tak po przełączeniu na NOSDAC dochodzi jakaś magia .

Walcze dalej.

-> mlb

W DAC'u bez stopnia wyjściowego miałem założone Mudorfy Silver in Oil 2.2uF, BGN tutaj nie testowałem, ale one IMHO na wyjściu zabierają sporo "powietrza" i iskierek. Spróbuję jeszcze na wyjściu DAC, czyli na wejściu stopnia lampowego dać BGN 4.7uF, a na wyjściu SRPP zostaną Mundorfy.

To jest wersja max.

Zasilana jest tylko sekcja 5v

Były BG, ale muliły .

Teraz dałem Nichicony FG i przy samej kości Rubycon ZL i jest lepiej.

To zasilanie jest inne niż w wersji mini , ciężko rozszyfrować bo wszystko czarną gumą zalane.

mam zamiar pobawić się jeszcze z akumulatorem.

-> jurek1

Ja mam właśnie urlop i w związku z tym sporo czasu na zabawę w DIY audio. Właśnie majstruję zasilanie ze stabilizatorem na zenerkach i dwóch tranach, według Yamahy (układ który poleca Marosik).

-> mlb

Możesz napisać trochę więcej o rozdzieleniu zasilania analogowego od cyfrowego? Masz rozszyfrowane które ścieżki należy przeciąć na płytce i gdzie wejść? Moja płytka jest zamazana czarną solder maską i nie widać połączeń.

>-> mlb

>Możesz napisać trochę więcej o rozdzieleniu zasilania analogowego od cyfrowego? Masz rozszyfrowane

>które ścieżki należy przeciąć na płytce i gdzie wejść? Moja płytka jest zamazana czarną solder maską

>i nie widać połączeń.

Ja też mam czarną masę ;) Ale ścieżki dobrze widać na zdjęciu Fikusa, to ta sama płytka. Należy przeciąć ścieżkę biegnącą z samego brzegu płytki. Można w tym miescu gdzie zaznaczyłem albo nieco bliżej kości DACa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

buble_corp, 17 Wrz 2008, 13:18

>-> mlb

>

>W DAC'u bez stopnia wyjściowego miałem założone Mudorfy Silver in Oil 2.2uF, BGN tutaj nie

>testowałem, ale one IMHO na wyjściu zabierają sporo "powietrza" i iskierek. Spróbuję jeszcze na

>wyjściu DAC, czyli na wejściu stopnia lampowego dać BGN 4.7uF, a na wyjściu SRPP zostaną Mundorfy.

buble_corp, widzę że jesteś z wwy, możesz któregoś dnia wpaść do mnie na Kabaty i posłuchać... za tydzień albo dwa będę miał obudowę wtedy będę mógł się gdzieś z tym DACem ruszyć, na razie możliwy odsłuch wyłącznie na miejscu. Tak, ja też mam BG-N 4,7uF przed buforem, a wyjście mojego bufora nie wymaga kondka. W każdym bądź razie BG-N zostały gdyż miały najlepszy bas i przestrzeń, nieco gorzej z barwą ale tą staram się kompensować w samym DACu i w buforze.

Warte swojej ceny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Zastanawiam się nad tym bądź zero DACem od Chińczyka.

Ukryta Zawartość

co ciekawe podpialem moja ampucele (zakupiona przez buble_corp) i... u mnie dioda swieci :) razi po oczach az niemilo patrzac. ;)

Co do dzwieku to na oryginalnym ne5532 gra sama srednica i to kiepskiej jakosci. Po zamianie na opa2134 gra lepiej. Na razie zanim sie wygrzeje wiem tylko ze ampucela z maniera przeksztalca dzwiek. np. Wyciaga sobie jakas strune z gitary i pieknie ja eksponuje gubiac pozostala mase instrumentu. Gdy na scenie zageszcza sie nagle wszystko wlazi na siebie. Powietrza malo i to mi bardzo nie odpowiada. Ciekaw jestem jak sie zmieni.

mmz>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy tu

Ukryta Zawartość

90$ to zdecydowanie nie 400 zł. Nawet jak doliczyć 30$ za przesyłkę, to mamy 120$ co przy kursie dolara 2.35 daje ok 280 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

McGyver napisał że do zlampizowania można wykorzystać przedwzmacniacz Barszczyka nigdzie nie mogę znaleźćtego schematu - czy ktoś może poratować?

Chciałbym zrobić jednaklampizacje na lampkach ECC82 ponieważ mam trafo od Pana Lachowskiego w konfiguracji audio o napieciach 14V i 200V. Moge spokojnie uzyskać 250V anodowaego. Mógłby mi ktoś podać wartości rezystorów i kondensatorów dla układu WK-WA. Niestety nie wiem jak to policzyć.Wartość napięcia anodowego to 250V.Poniżej schemat:

Ukryta Zawartość

Chciałem dodać ze układzik bedzie pracował z Gainclone i pasywką 25k.

Ukryta Zawartość

Dołączam się do pytania kolegi adigrzelczak:jak można do zlampizowania lampucery wykorzystać przedwzmacniacz pre3 Barszczyka?

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

No dobra.Kond na wej. 470nF, z wyj. wywalam potencjometr.Chodzi mi o rezystory R1,R2,R3-co proponujesz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

R2 nie ruszać. R3 też może zostać. R1 dobrac tak, by sygnał na wyjściu wynosił ok. 2-3V (np. przy odtwarzaniu nagranego na płycie sinusa 1kHz 0dB). Z wyjścia wywalić również ten opór 10k, a wyjście zbocznikować oporem 220kohm lub coś koło tego ;-))

• Pokaż nowe odpowiedzi