Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

>gagacek, właśnie tym się różnimy że staram się szanować osobę z którą dyskutuję.

Dowcip..

>Bufor o którym pisałem mam w zasięgu wzroku

To sobie go miej, używaj, zachwycaj się nim tylko NIE SZKODŹ INNYM

>Mógłbyś też posłuchać

Już dyskutowaliśmy o tym, sprzęt jaki posiadasz niweluje to co chcesz osiągnąć.

A niskonapięciowe układy próbowałem ale.. do sprzętu krótkofalarskiego, dawno temu, przy 12V działały doskonale.

Nie polecaj układu który Z DEFINICJI PRZEKREŚLA WSZYSTKIE JEGO ZALETY innym. Po co w ogóle stosować tak skonstruowany bufor?? Tym bardziej po co wprowadzać innych w błąd?? To bez sensu. Lepiej pozostać przy opampie, teraz przynajmniej wiemy dlaczego Twoje porównanie tak wyszło.

>>Wiedzą to praktycy, nie wiedzą tego teoretycy

Nie załamuj mnie. Wiesz co? Czytając co robisz, jak postępujesz odnoszę wrażenie że non-stop zaprzeczasz samemu sobie. Zachowujesz się jak dziecko wiec tak Ciebie traktuję, baw (napinaj) się dalej sam.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

mlb, 16 Paź 2008, 12:16

>o ile dobrze pamiętam to są tam rosyjskie sovteki

A niech sobie będą nawet brytyjskie Mullardy, to mało istotne. Skolro masz ten bufor w zasięgu wzroku, to nie wysilaj pamięci tylko obejrzyj i napisz jaki typ lamp tam jest.

mlb, 16 Paź 2008, 12:16

>o ile dobrze pamiętam to są tam rosyjskie sovteki

Dziękuję za odpowiedź. Poprawiłeś mi humor. :)

Poza tym zgadzam się z McGyverem, bo cóż ma taki 60V bufor na ECC88 innego robić jak dorabiać kilka procent THD? Przy okazji - po co lepszy stabilizator na cyfrę? Będą prostsze jedynki i okrąglejsze zera?

>Nie polecaj układu który Z DEFINICJI PRZEKREŚLA WSZYSTKIE JEGO ZALETY innym. Po co w ogóle stosować

>tak skonstruowany bufor?? Tym bardziej po co wprowadzać innych w błąd?? To bez sensu. Lepiej

>pozostać przy opampie, teraz przynajmniej wiemy dlaczego Twoje porównanie tak wyszło.

Jak zwykle sypiesz ogólnikami. Jakie zalety przekreśla? W którym miejscu wprowadzam w błąd? Już kiedyś Ci napisałem - Twoja aktywność na forum ogranicza się do krytykowania, sam niczego nie wnosisz. Już kilku podobnych "expertów" mam w ignorowanych, też się chcesz do nich zaliczać?

Co do lampy - spróbuję później zajrzeć, ale z tego co wiem to jest to zmodyfikowany projekt "prosiaczka".

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>Przy okazji - po co lepszy stabilizator na cyfrę? Będą prostsze jedynki i okrąglejsze zera?

No właśnie - sam tego nie do końca to rozumiem, ale po jego wymianie gra lepszą barwą. Być może pomaga zmniejszyć poziom jittera.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>U mnie znaczną poprawę, lub inaczej - zmianę, daje upgrade elektrolitu przed tym stabilizatorem, który jest

Zgadza się, a wymiana staba daje dalszą poprawę.

Ale mi się nie chce odrywać tego staba SMD. Popróbuję z kondami od cyfry, powinno wyjść na to samo. Na razie w obydwu płytkach uwaliłem DACa. Czekam na trzecią już mini i CS4397 saute, to go wlutuję na miejsce po tym ubitym.

mlb

>Jak zwykle sypiesz ogólnikami. J

Bzdury! Nie umiesz czytać co do Ciebie pisze ze zrozumieniem. Odreagowujesz tylko jak dzieciak i na tym się kończy.

Odpowiedz SAM SOBIE na postawione przeze mnie pytania:

>Po co w ogóle >stosować

>>tak skonstruowany bufor?? Tym bardziej po co wprowadzać innych w błąd?? To bez sensu. Lepiej

>>pozostać przy opampie, teraz przynajmniej wiemy dlaczego Twoje porównanie tak wyszło.

Widze że powyżej masz odpowiedzi, dodam tylko że:

Jeśli będziesz umiał odpowiedzieć na te pytania to znaczy że W KOŃCU nauczyłeś się podstaw elektroniki. Jeśli nie, to nie mamy o czym dyskutować. Nie ma z kim. Rozumiesz?

Nie mam tyle czasu (ani ochoty) pisać tutaj o podstawowym układzie, o tym jak on pracuje, dlaczego niskie napięcie nie będzie optymalne. Jeśli układ nie jest optymalnie zrealizowany to do cholery po co go stosować??

Reasumując - kolejny raz palnąłeś jak gołąb o parapet i jak cymbał trzymasz się swojego zdania. Przykre ale prawdziwe.

Trochę sensu poproszę.

a dawaliście jakiś zewnętrzny dobry zasilacz - coś na wzór junga , sulzera - zazamiast tego oryginalnego staba ?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

ps. wiem, że 78xx itp dobre są do twz. "kształtowania" dźwięku ale to jest raczej obszar patologiczny ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>Reasumując - kolejny raz palnąłeś jak gołąb o parapet i jak cymbał trzymasz się swojego zdania.

>Przykre ale prawdziwe.

Witaj na mojej liście ignorowanych

Ignoruj sobie wedle woli, gdy natrafię za kolejne Twoje "kwiatki" pojawi się mój komentarz, czytający sam oceni czy mam rację czy nie. Ostatnio pisałeś same głupoty, może będzie lepiej?

Ważne jest jedno: NIE SZKODZIĆ.

Trochę sensu poproszę.

oj, mlb nie obruszaj się. jak "wypas gość", który ma analizator wektorowy w uszach stwierdził, że podjechałeś do dobrego poziomu z lampucerą to znaczy się że rzeczywiście masz sukcesy i nie musisz obruszać się na każde zaczepne wyzwanie.

Panowie, czy ktoś tu potrafi jeszcze rozmawiac, czy to już etap jedyniesłusznej drogi ?

Jeden z kolegów wrzucił mi schemat swojego out na e88cc dla TDA1543 zasilanie 24V stabilizowane. Nie mam czym tego pomierzyć, ale gra bardzo dobrze.

24V nie 60.

Lampucera to nie zaden extra dopracowany uklad sam w sobie. Sama plytka jest na 4- i jezeli ktos ma ochote na porzadny DAC z użyciem tych kostek to zachecam do samodzielnego wykonania optymalnej płytki.

Chinczyk jako baza jest pewnym ograniczeniem.

Zasilanie w przypadku tego DAC ma podobnie jak w przypadku innych urzadzen audio spore znaczenie. Nie musi byc to zasilanie "wyrafinowane", tylko po prostu dobrze zestrojone chociazby wartosciami/typami elementow.

Polecam prosty uklad C-L-C-78xx i śmiga az milo.

Jak tak ostatnio czytam temat tego prostego jak gwóźdź ukladu i jednoczesnie dyskusja urasta do rozmiarów budowy promu kosmicznego to nie ma pojęcia czemu ma to slużyc.

Kolejny tasiemcowy watek(w dodatku nie w tej zakładce) w ktorym co jakiś czas pojawia sie ten sam zestaw pytań poprzedzony zdaniem: "jest tu 100stron i nie mam ochoty się przez całosć przebijac wieć powiedzcie: ...."

A co tu dużo mowic. Srpp(polecam), lub WK-WA. Dobrze dobrac zasilanie i gotowe.

Od biedy gra i na zasilaniu z oryginalnej chińskiej plytki i nawet z takim potrafi zagrać lepiej od niejednego firmowego DAC.

zwolennik łagodności

Ja mam przy konektorze zasilacza na płytce DACa dużej pojemności kondensatory klasy audio przy każdym z trzech napięć zasilających, i to jest jedna z najbardziej znaczących poprawek jakie można na płytce DACa popełnić. +-12V będzie nieistotne dla kogoś, kto lampizuje ten układ i korzysta tylko z CS4397 jako źródła sygnału, ale dodatkowa filtracja 5V daje dużo. Bawiłem się w różne kondensatory sygnałowe - MKP, elektrolity, tantale. Najlepsze są te co na płytce. To samo z CMout, Filt+ i +5V można podmienić pod swoje gusta. Zwarcie wyjściowych z op-ampa poprawia ewidentnie. Na analogu jako op-amp najlepiej sprawdza się to, co Cirrus Logic sam sugeruje, czyli 2x LT1028. Jak ktoś chce zostać przy op-ampach, niech zacznie od tych LT i dopiero testuje resztę modyfikacji od zera. W przypadku wszelkich innych op-ampów będzie to zmiatanie śmieci pod dywan, więc zostaje już tylko pomyśleć o osobnym stopniu analogowym.

>Jeden z kolegów wrzucił mi schemat swojego out na e88cc dla TDA1543 zasilanie 24V stabilizowane. Nie mam czym tego pomierzyć, ale gra bardzo dobrze.

24V nie 60.

lancaster, jeśli lubisz urok harmonicznych to jest to układ specjalnie dla Ciebie. Innym takim "wynalazkiem" jest zmajstrowanie układu z rezystancją katodową 300R przy Rwe lampy 1,9K, do tego sterowane napieciem 2,5V... i też gra "dobrze"! :)) tylko że w bezpośredniej konfrontacji z naprawdę dobrymi rzeczami wychodzi szydło z worka. Pytanie: czy robić dobre rzeczy czy poprawnie działające? Dla każdego coś miłego.

Trochę sensu poproszę.

>Od biedy gra i na zasilaniu z oryginalnej chińskiej plytki i nawet z takim potrafi zagrać lepiej od niejednego firmowego DAC.

To prawda.

Trochę sensu poproszę.

Ja sobie kiedyś zrobiłem "harmonizator" na JFET-cie, nawet mu dołożyłem potencjometr, żeby sobie dawkować drugą harmoniczną. Im więcej odkręciłem, tym było słodziej i fajniej, coraz dalej od wszelkiej muzycznej rzeczywistości. W pewnym momencie żałowałem, że potencjometr nie wchodzi w ujemne rezystancje, aż w końcu najlepszy dźwięk uzyskałem po odłączeniu tego g**na. W lampach nie chodzi o samą drugą harmoniczną, bo trioda dokłada drugą i trzecią. Wyższość nad tranzystorem polega na tym, że nie ma kolejnych harmonicznych, a ponadto niski poziom THD dla małych sygnałów. Tranzystory i scalaki to najczęściej gdzieś na końcu klasa AB i push-pull. Producent się chwali THD dla 3.5Vrms, a na wykresach dopiero widać, że dla 10mV jest masakra.

Wg autora uklad o ktorym piszę(24V) ma thd na poziomie 2,5V dla 4Vp/p.

Jest to sporo, ale nie slychac ujednolicenia barwy wiec dla mnie do pryzjecia.

Czasami potrafi zagrać nawet surowo.

Nie zdecydowalem się jeszcze czy przesiądę sie na niskonapieciowy stopien wyjściowy.

W kazdym razie akademicka dyskusja o nieprzydatności zasilania 60V jest jak dla mnie bez sensu.

Przy 24 V nie słychac problemow wzgledem 180v srpp. Jest inaczej.

Szukajac thd mozna sobie dać spokój z ukladami lampowymi, bo większosć tranzystorów leje pod tym względem lampę na dzień dobry.

Pytanko. Jakie thd ma dla 4Vp/p srpp zasilany 180V ?

zwolennik łagodności

>W kazdym razie akademicka dyskusja o nieprzydatności zasilania 60V jest jak dla mnie bez sensu.

Hmm... jeśli Tobie wystarcza uklad 24V wraz z wszystkimi jego przypadłościami to go używaj, ale niektórzy chcą czegoś więcej. W końcu po to układ lampowy zbudowali, spróbuj to zrozumieć. Po co iść na tego typu kompromisy? I jaki jest tego cel, pisanie głupot na forum?

Trochę sensu poproszę.

Rambo, 16 Paź 2008, 15:07

>oj, mlb nie obruszaj się. jak "wypas gość", który ma analizator wektorowy w uszach stwierdził, że

>podjechałeś do dobrego poziomu z lampucerą to znaczy się że rzeczywiście masz sukcesy i nie musisz

>obruszać się na każde zaczepne wyzwanie.

Rambo, mogę dyskutować na każdy temat, mogę mieć rację lub jej nie mieć, natomiast chamstwa nie toleruję niezależnie od tego czy dyskutuję z autorytetem czy kompletnym amatorem. Dziękuję za słowa pocieszenia, ale wiem jak gra moja wersja lampucery, mam ją do czego porównać - stąd krytyka na odległość rozwiązań które dają u mnie pozytywne efekty uważałem za ciekawe tylko do momentu dokąd ta krytyka nie stała się arogancka. W mojej wersji wprowadziłem jeszcze kilka innych zmian, ale nie będę o nich pisał bo tacy jak gagacek zamiast się zastanowić zaczynają pluć jadem gdyż odbiega to od ich punktu widzenia.

mlb, dobry wybór. Krytyka była co do szkodzenia, a to że urażona duma się odzywa, no cóż:(

Cztery osoby wskazały tobie na błędny tor analogowy, kilka następnych na błędne podejście do lampy. A jak widzisz upieranie się przy czymś co jest głupie - jest głupie, i potem pozostają same inwektywy.

Trochę sensu poproszę.

mlb - a jakie zmiany zaszły po włożeniu do obudowy, bo czytając ten wątek domyślam się, że pewne myki zastosowałeś.

>mlb - a jakie zmiany zaszły po włożeniu do obudowy, bo czytając ten wątek domyślam się, że pewne

>myki zastosowałeś.

Jest dobrze, po włożeniu do obudowy musiałem jeszcze powalczyć z kilkoma problemami, ale obecnie odkręcając gałkę wzmacniacza na full jest tylko ledwo słyszalny szum, żadnego brumienia czy innych niespodzianek. Oczywiście nie jest to definitywny wyznacznik jakości, ale pierwotnie było duużo gorzej.

chodziło mi o przestrzeń tudzież barwę

barwa włąściwie pozostała bez zmian, a przestrzeń trochę lepsza po zostosowaniu paru "myków" które pewnie znasz ;-)

no to cieszy, że stare dobre myki działają ;)

>Tranzystory i scalaki to najczęściej gdzieś na końcu klasa AB i push-pull. Producent się chwali THD

>dla 3.5Vrms, a na wykresach dopiero widać, że dla 10mV jest masakra.

A na czym robione są te pomiary przy 10mV? Mógłbyś wkleić jakieś przykłady dla porównania?

• Pokaż nowe odpowiedzi