Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

mlb, Twoje opinie są bardzo mało miarodajne. W Twoim wykonaniu jest tylko pisanina nastolatka z pretensjami do jakiejś-tam wiedzy. Po co to w ogóle piszesz? Kilka osób na raz pokazywało jakie błędy popełniasz w ferowaniu swoich wyroków, najwyższa pora aby to do Ciebie dotarło.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

A skąd wiesz czy nie zagrałoby jeszcze lepiej jakby to nie była hybryda, tylko czysta lampa lub czysty krzem? Sprawdzałem i to, i to, i tamto, i takie są moje spostrzeżenia.

gagacek, a ten znowu swoje. Masz naprawdę blade pojęcie o elektronice skoro takie głupoty piszesz.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

McG, w układzie o którym piszę na opampie był realizowany filtr dolnoprzepustowy a lampa służyła jedynie jako harmonizer. W takiej aplikacji bardzo ważne jest wzorcowe zasilanie opampa. W przypadku lampucery filtrowanie teoretycznie odbywa się wewnątrz scalaczka ale i tak śmieci częściowo wydostają się na zewnątrz, stosując filtr można zyskać dodatkową poprawę.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb,

Nie "ten", bo mylisz osoby.

Poza tym znowu może choć raz merytorycznie, np. wskaż mi taką hybryde z opampami która gra wg ciebie bardzo dobrze, może coś ciekawego się dowiemy?

Sęk w tym że naprawdę mało wiesz a dużo piszesz, w ten sposób szkodzisz tym co dopiero wkraczają w temat.

Więcej pisać nie trzeba, każdy kto myśli i prześledzi wątek sam wyciągnie wnioski; ja tylko zwróciłem uwagę.

Trochę sensu poproszę.

mlb

>na opampie był realizowany filtr dolnoprzepustowy a lampa służyła jedynie jako harmonizer.

itede itede

ręce opadają

Dziecko, idź na jakieś mp3store czy coś takiego, tam Twoje miejsce.

Trochę sensu poproszę.

>ręce opadają

>Dziecko, idź na jakieś mp3store czy coś takiego, tam Twoje miejsce.

Psycholku, znajdź sobie inną piaskownicę...

Niestety tam gdzie wiedzy brakuje zaczynają się inwektywy.

Brawo.

Zrozum w końcu że tak postępując szkodzisz tym, którzy ufając w słowo pisane pójdą Twoją drogą.

Brak słów, powodzenia w matrixie.

Trochę sensu poproszę.

gagacek, wracaj do ignorowanych, tym razem na dobre. Odpowiedziałem Twoim językiem, może w końcu coś zrozumiesz.

a co do meritum sprawy: warto spojrzeć jak do sprawy zabierają się najlepsi, np. AN w swoim DACu DIY stawia na wzorcowe zasilanie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Im wyższa wersja DACa tym bardziej rozbudowana sekcja zasilająca - można stąd wyciągnąć wnioski.

Swoją drogą ciekawi mnie co to za kostki obok LEDów na płytce DACa - dodatkowe aktywne filtrowanie zasilania?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mlb, 30 Gru 2008, 13:00

>McG, w układzie o którym piszę na opampie był realizowany filtr dolnoprzepustowy a lampa służyła

>jedynie jako harmonizer. W takiej aplikacji bardzo ważne jest wzorcowe zasilanie opampa. W przypadku

>lampucery filtrowanie teoretycznie odbywa się wewnątrz scalaczka ale i tak śmieci częściowo

>wydostają się na zewnątrz, stosując filtr można zyskać dodatkową poprawę.

To co piszesz jedynie potwierdza moje słowa. Tak się robi cedeki w Chinach, i wychodzi z tego jeden shit. Lampucerze wystarczy łagodna, pasywna filtracja, i stopień lampowy który czysto, liniowo, bez śmiecenia harmonicznymi wzmacnia sygnał. Jeżeli bufor lampowy na końcu analogówki ma za zadanie jedynie zaśmiecać harmonicznymi, to to jest bardzo kiepski pomysł.

mbl,

To nie jest mój język tylko twój :(

>a co do meritum sprawy:

Meritum? Znowu pudło. Tak się składa że to o czym ty piszesz ja mam w domu, mogę porównać

Dlaczego piszesz o tym o czym nie masz zielonego pojęcia, tylko wyobrażenia? Choć trochę rozsądku w cwałującej dziecinadzie - proszę, błagam!

Trochę sensu poproszę.

mlb, ci cytowani przez ciebie najlepsi robią właśnie tak, jak ja mówię. Przecież znam te opracowania, i w pewnym stopniu były dla mnie inspiracja do tego co robię, i jak robię.

AudioNote KIT 2.1, proszę zwrócić uwagę na brak filtracji analogowej!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mlb A piszę to, bo nie zadałeś sobie nawet trudu prześledzić jak wygląda tor zasilania w przetwornikach Audio Note. Mógłbyś się nieźle zdziwić, no i czegokolwiek nauczyć. Cały czas płodzisz tylko bzdurę za bzdurą.

Trochę sensu poproszę.

Słuchałem chińskich cedeków z lampką i pełna zgoda że brzmią one fatalnie. Problem nie tkwi w idei rozwiązania, ale w jej realizacji. Chińczycy nie robią dobrego zasilania, stosują najtańsze elementy, nie przywiązują wagi do prowadzenia mas - czyli pomijają wszystko co najważniejsze.

McG, przyjrzyj się uważniej schematowi który wkleiłeś. Tam występuje filtracja analogowa, ale realizowana nieco inaczej... Trafo samo w sobie też jest filtrem donoprzepustowym, a dodatkowo jest odsprzęgnięty kondkami po obu stronach. Myślę że AN wstawia tam coś szczególnego.

mlb- wersja podstawowa z kością Sabre8 kosztuje znacznie mniej a stopień wyjściowy + zasilacz można zrobić samemu i chyba nawet znacznie lepsze. Najważniejsza jest ultra wysokiej jakości kość Sabre8 z dobrze wykonanym PCB, w którym kontrolowano nawet impedancje poszczególnych ścieżek.

MG - to rozwiązanie AN to raczej zawiera filtr oparty na transformatorze ... nigdy AN nie usuwało filtru... może go co najwyżej różnie budowano od wersji bez trafa do wersji z trafem.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

W chińskich cedekach (w większości) już sama koncepcja jest poroniona, a właśnie zasilanie często bywa bardzo przyzwoite. Weź słabego chińskiego cedeka jak np. MHZS na warsztat, i nie ruszaj toru audio, a tylko dopracuj zasilanie. Co uzyskasz? Niewielką poprawę, może wręcz iluzoryczną. Ja natomiast w tym samym cedeku nie ruszając zasilania zmienię stopień analogowy wywalając filtrację na opampach i doprowadzając do porządku stopień lampowy uzyskam poprawę wręcz dramatyczną. Ba, nawet biorąc sygnał wprost z wyjść DACa i podając go wprost na gniazda wyjściowe będzie ogromna poprawa w stosunku do oryginału. Dlaczego tak będzie, to już było wałkowane w stosownym wątku. Odsyłam do lektury odpowiednich datasheetów.

Rambo, 30 Gru 2008, 13:53

>MG - to rozwiązanie AN to raczej zawiera filtr oparty na transformatorze ... nigdy AN nie usuwało

>filtru... może go co najwyżej różnie budowano od wersji bez trafa do wersji z trafem.

Wiem, w pośpiechu pisałem, raczej chodziło mi o to, ze nie ma filtracji aktywnej, tylko łagodna pasywna. Właśnie buduję dla siebie DAC na bazie lampucery maxi w którym jako desymetryzatory i pasywna filtracja analogowa pracują trafolki Sowtera. Jak skończę to tu wkleję fotki. Schemat koncepcji analogówki wklejałem w wątku o DACu Kustagona.

mlb, 30 Gru 2008, 13:51

>(...) Trafo samo w sobie też jest filtrem donoprzepustowym, a dodatkowo jest

>odsprzęgnięty kondkami po obu stronach. Myślę że AN wstawia tam coś szczególnego.

To nie jest nic szczególnego, po prostu dobrze wykonane trafa. To są trafa Sowtera, bez problemu można je kupić.

Rambo,

Dac jest tylko jednym z elementów układanki, nie pomoże Buffalo DAC jeśli jego otoczenie jest nieodpowiednie. A o to właśnie biega.

Co do filtru AN to bardzo proszę przelicz go najpierw i wyciąg wnioski, nie porównuj go z klasycznym filtrem dolnopzepustowym.

Trochę sensu poproszę.

McG, nie grzebałem w MHZS, tylko go słuchałem - być może w tym przypadku masz rację. Zresztę patrząc na realizację stopnia wyjściowego w lampucerze też widać jak fatalnie tor audio jest wykonany. Ale nie zmienia to faktu że mając dopracowany tor audio dalszą i to znaczną poprawę można uzyskać poprawiając zasilanie. Wszystko zależy o jakim poziomie jakości mówimy i z jakiego poziomu startujemy. Jeśli podłączasz lampki bezpośrednio do wyjścia lampucery, oczywiście że następuje poprawa. Zmieniasz zasilacz - jest kolejna poprawa. Wymieniasz kondki - jest kolejna. Dodatkowo filtrujesz zasilanie - kolejna. Poprawiasz filtrowanie cyfrówki - kolejna. Itd... Ja mówię o poprawie w sytuacji gdy podstawowe elementy zostały już poprawione i o możliwym kierunku dalszej modyfikacji. Datasheety czytałem nie raz, a z angielskim nie mam większych problemów, na codzień pracuję w tym języku ;)

mlb,

Zaplątałeś się we własne głupie odpowiedzi i wycofujesz się rakiem.

To co ty piszesz o poprawach w lapucerze inni wykonują od razu, nie muszą odkrywać Ameryki. Czujesz różnicę?

> Wszystko zależy o jakim poziomie jakości mówimy i z jakiego poziomu startujemy.

ANO WŁAŚNIE!

Wyobraź sobie że niektórzy startują dla własnej przyjemności z poziomu Audio Note i Lynx Aurora, więc reszta Twoich wypowiedzi świadczy o tobie i twoich możliwościach/umiejętnosciach.

Trochę sensu poproszę.

>>(...) Trafo samo w sobie też jest filtrem donoprzepustowym, a dodatkowo jest

>>odsprzęgnięty kondkami po obu stronach. Myślę że AN wstawia tam coś szczególnego.

>

>To nie jest nic szczególnego, po prostu dobrze wykonane trafa. To są trafa Sowtera, bez problemu

>można je kupić.

To popatrz na charakterystykę na stronie producenta:

Ukryta Zawartość

Jeśli nie jest to filtr dolnoprzepustowy - to co to to jest?

Ukryta Zawartość

Znakomita większość chińskich (i nie tylko) cedeków ma spierdzielona analogówkę. Zbyt ostra aktywna filtracja analogowa to nic dobrego, nadmiernie "miętosi" sygnał i filtruje nie tylko to, co powinna filtrować. U Audio Note nigdy nie widziałem aktywnej filtracji po DAC A czasem nie ma jej wcale, cytat z opisu DAC KIT 2.0: "The DAC Kit 2.0 now contains NO digital or analog filtering"), nie widziałem też nigdy mieszania opampów z lampami. I to by było na tyle...

mlb, 30 Gru 2008, 14:28

>>>(...) Trafo samo w sobie też jest filtrem donoprzepustowym, a dodatkowo jest

>>>odsprzęgnięty kondkami po obu stronach. Myślę że AN wstawia tam coś szczególnego.

>>

>>To nie jest nic szczególnego, po prostu dobrze wykonane trafa. To są trafa Sowtera, bez problemu

>>można je kupić.

>

>To popatrz na charakterystykę na stronie producenta:

Ukryta Zawartość

>

>Jeśli nie jest to filtr dolnoprzepustowy - to co to to jest?

Człowieku, czytajże ze zrozumieniem zamiast szukać dziury w całym. Czy ja twierdzę że to nie jest filtr? NIE. Ja twierdzę że nie są to żadne szczególne trafa, tylko trafa które ja moge kupić, ty możesz kupić, Gagacek może kupić, Rambo może kupić, KAŻDY może kupić. Jak myślisz, dlaczego kupiłem sowtery, hę? Sądzisz że nie czytałem datasheetów przed zakupem? Nie oglądałem charakterystyk?

Ukryta Zawartość

mlb,

To co tutaj prezentujesz jest tragiczne. Pozostawiam fakt filtracji przez trafo Sowtera bez komentarza;)

Z innej beczki, gdybyś miał AN mógłbyś po prostu je usunąć i porównać ich wpływ, podłączyć zamiast ich też inne; ja porównywałem np. z trafami Lundahla.

Samo AN wypowiada się co do tego czy taki filtr jest czy też go nie ma. Poszukaj i przeczytaj.

Póki co tobie pozostaje tylko pisanie kolejnych głupot.

Trochę sensu poproszę.

>Człowieku, czytajże ze zrozumieniem zamiast szukać dziury w całym.

To nie jest szukanie dziury w całym tylko polemika, bo wyrażasz się chaotycznie i zaprzeczasz samemu sobie.

Przypomnę Twoją tezę: filtracja analogowa jest niepotrzebna.

Dalej najpierw twierdzisz że AN filtracji analogowej nie stosuje i taka nie jest potrzebna, później że owszem stosuje sowteki które mają charakterystykę filtra dolnoprzepustowego i doskonale o tym wiesz.

Później że hybryda opamp+lampa to najgorsze rozwiązanie i jako przykład chiński CD-ek, a następnie mówisz że chńczycy tną za ostro i dlatego to źle gra. Trudno się z tym nie zgodzić, ale gdzie jest dowód że taka hybryda z dobrze skonstruowanym filtrem nie jest dobra?

Jeśli to Twój sposób na mącenie ludziom w głowach to pewnie osiągasz swój cel, ale ja lubię proste i logiczne odpowiedzi.

ps. Gagacka już nie czytam - nie dość że nie używa logicznych argumentów to przyjmuje rolę klakiera. Po co?

>Później że hybryda opamp+lampa to najgorsze rozwiązanie i jako przykład chiński CD-ek, a następnie

>mówisz że chńczycy tną za ostro i dlatego to źle gra. Trudno się z tym nie zgodzić, ale gdzie jest

>dowód że taka hybryda z dobrze skonstruowanym filtrem nie jest dobra?

Za przeproszeniem, do czego w takim układzie służy lampa?

michelangelo,

Nie nabijaj się proszę, bo to nie komedia tylko dramat:)))

mbl

>ps. Gagacka już nie czytam

ha ha! czytasz dziecko, czytasz;)

>- nie dość że nie używa logicznych argumentów

Przypomnę że odpowiedzią na logiczne argumenty są Twoje inwektywy...

> Po co?

Po to aby ustrzec nieświadomych przed nastolatkiem wprowadzającym w błąd innych. Ot co.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi