Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

artPaw, 3 Kwi 2009, 21:49

>słuchałem tej skrzynki

>DUŻY szacun za dzwięk

Nieskromnie przyznam że brzmienie mi też się podoba. Dźwięk zrobiony w konwencji tego co robi gregaudio, sporo mi w tym projekcie pomógł.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>Można by było prosić o coś więcej?Chodzi mi o modyfikację.

W sumie nie mam nic do dodania to tego co już pisałem w tym wątku wcześniej: mam desymetryzację i lekkie filtrowanie na opampie ad797brz (zasilany dobrej jakości +/- 15V, prawidłowo odsprzęgnięty), później idzie to na bufor lampowy zbudowany na wzór "prosiaczkowego" X1 - lampy sovtek, zasilanie lamp z powielacza - czyli wszystko to co wg McG czy gagacka nie ma prawa grać :-)) Kondy różne, dobierane na słuch pod mój system.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Może ktoś zamieścić schemat zasilacza 5V dla części cyfrowej lampucery? Przejrzałem caały wątek i nigdzie nie ma

takowego. Wiem, że jest dużo różnych wariantów zbudowania takiego zasilania ale prosiłbym o wariant w miarę prosty i

dobry z opisem elementów. Może być odręcznie w paintcie ;)

weź datasheeta dobrego stabilaztora LDO do tego daj ultraszybkie diody i dobre kondy do filtracji i masz gotowca wszystko da się zmontować na avt 727. Pewnie można o niebo lepiej ja mam tak

Nie wszystko high-end co się świeci......

Po wielu ewolucjach, moja w zasadzie skończona wersja lampucery bez lamp. Sowter na pokładzie. Płytka sprzężona z powodzeniem z sample rate converter Behringer.

Marek,

dzięki za pomysł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9803-100008613 1238861186_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Artur, no, no...

Tak myślałem że się sowtery nie zmieszczą... ale tą metodą jeszcze i na lampki jeszcze masz miejsce... dużo miejsca :))

-> artPaw

Czy z tym upsamplerem lampucera gra lepiej? Ja mam u siebie DAC na CS4396 (praktycznie to samo co 4397) i upsampler NPC SM5849 i niestety z włączonym upsamplerem DAC gra IMHO troszkę gorzej. Dźwięk jest bardziej rozjaśniony, słychać pewną techniczność, gorsza jest też barwa i lokalizacja źródeł pozornych.

cześć buble_corp,

Pamiętam że taki efekt słyszałem kiedyś u siebie gdy moja lampucerka nie była dopracowana, później to znikło. Teraz cały czas słucham przez upsampler.

Nie jest gorzej

Nic mi nie rozjasnia przy 96 Khz. Wręcz przeciwnie, wygładza co powoduje skupienie na barwie.

Rozdmuchuje też ładnie scenę.

Dużo bałaganu w barwie CS-a i każdego innego daca może narobić niewłaściwie dobrany lub przypadkowo na pałę wsadzony kondek odsprzęgający w kilku wrażliwych miejscach.

Ja mam firmowego DAC'a i nie chcę go modyfikować, bo późniejsza odsprzedaż będzie bardziej problematyczna. Słuchałem DAC'a mlb, jeszcze bez lampek na wyjściu i grał bardzo fajnie, ciepło i analaogowo, a przy tym dosyć szczegółowo, chętnie bym go odsłuchał u siebie w systemie :). Ciekawegą lampucerkę ma kolega Marosik. Spędził masę czasu nad jej modyfikacją i wprowadziła wiele ciekawych ulepszeń, szczególnie w zakresie prowadzenia masy, zasilania poszczególnych kostek oddzielnymi PSU i doboru kondensatorów odsprzęgających. Skopiował też stopień wyjściowy na tranzystorach z mojego DAC'a, który desymetryzuje wyjście i nie posiada kondensatora w sygnale.

Rambo, 2 Kwi 2009, 01:02

"m.zd. c20 odpowiada za zasilanie cz. analogowej" ..

----------------------------------------------

Ponieważ nie używam w ogóle optycznego, zrobiłem eksperyment i wywaliłem c20 c2 c5 L1.

Pomogło bardzo. Pojawiły się zamazane do tej pory dzwięki w tle muzyki. Oddechy, szmery, akustyka sali itp.

I bardzo dobrze ArtPaw, że wywaliłeś to zasilanie! Też tak planuję. To ważny wpis! Niedługo zamieszczę moje dodatkowe płyteczki do zmian (odsprzęganie przetwornika, odbiornika, PLL i zasilacz przetwornika). Jeśli chodzi o wymianę ceramików, o której mówiłeś, to myślę, że nie trzeba szukać "muzealników" - wystarczy dobrej firmy NP0 lub COG.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Patrząc po mini lampucerze, to chińczyk nie zna się na projektowaniu i jego celem nie było robienie wysokiej klasy urządzenia. Cała zaleta to wysokiej jakości kość przetwornika.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

A tam Chińczyk. Popatrz po "zachodnich" czy też japońskich odtwarzaczach, nawet tych renomowanych i cenionych firm, jak są zaprojektowane i zbudowane? Taki np. Marantz SA7001 też ma CS4397, i co z tego? Gra znacznie gorzej niż surowa, nic nieprzerobiona lampucera prosto od Chińczyka, wsadzona byle jak do pudełka po butach ;-)))

Idąc Twoim tokiem rozumowania należałoby stwierdzić że...

właśnie, że co? Że Chińczyk mimo wszystko zna się na projektowaniu lepiej niż inżynierowie Marantza? Czy że u Marantza mają w dupie jak to zagra?

Jedno jest pewne, znakomita "kość" nie jest sama w sobie gwarancją dobrego dźwięku, czego dobitnie dowodzi powyższy przykład.

Tak obserwuje sobie ten temat i dochodze do wniosku ze w sumie mamy tak wielu "wybitnych" konstruktorow ze warto by bylo pokusic sie o wykorzystanie ich potencjalu i skonstruowanie forumowego projektu z uzyciem tego ukladu :)

Jakies pomysly?

hehehehe - MG - sukces Chińczyka jest właśnie w prostocie tej aplikacji (u Marantza jest to zazwyczaj przekombinowane) i raczej poprawnej masie.

Też nie podejrzewam żeby to projektował ktoś narodowości chińskiej...

Co do projektu forumowego - w tym wątku kolega próbuje czegoś podobnego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>mlb

>Też nie podejrzewam żeby to projektował ktoś narodowości chińskiej...

No to kolega pojechal teraz po bandzie.

Aby sie wyzwolic z tego typu sugestii najelpiej tam pojechac i zobaczyc na wlasne oczy co znaczy narodowosc chinska (Pekin, Shanghai, GuangZhou, ...)

Zreszta kto inny mieszka w:

Hong kong

Makau

Republika Chinska - Taiwan

??

• Pokaż nowe odpowiedzi