Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Czy to jest zasilacz stabilizowany? Sprawdź napięcia jeszcze raz pod niewielkim obciążeniem (np. podłącz na wyjściu zasilacza rezystory około 500 ohm).

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

aaa to spokojnie jeśli dalej masz zasilacz stabilizowany. Radiatorki stabów będą się odrobinę mocniej grzały.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Mam pytanko.Chcialbym zmniejszyc napiecie transformatora 2x17v przynajmniej o 2-3v zeby radiatorki stabow w maxi nie grzaly sie tak mocno.Chcialbym wiedziec czy moglbym dodatkowo puscic napiecie z transformatora przez zasilacz (stabilizator) ktory zmniejszy napiecie o te 2-3v i dopiero do maxi.

Przykladowy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co za różnica czy temperatura odłoży się na jednym radiatorze czy dwóch z roznych zasilaczy - tylko wiecej miejsca zajmie drugi zasilacz - jak juz to zmien radiator na wiekszy. Wydaje mi się że nie bedą aż tak gorące żeby parzyły. Jakie masz tam napiecie stałego przed stabilizatorem?

Skoro zmienny byl 17V, to stały raczej powinien miec 22,6V, a nie 12,6 - no chyba że trafko marniutkie i nie daje rady. Jak radiatory jeszcze nie parzą, to nie jest znowu tak źle. Jak Ci przeszkadza temp. to daj wieksze radiatorki.

witam

proszę kolegów o poradę w następującej kwestii:

zbudowałem lampizację opartą na pre nr3. W konfiguracji przedstawionej na rys gra wyśmienicie, ale z charakterystyki siatkowej odczytałem, że z tak dobranymi punktami pracy lampa jest przeciążona,

- czy ja błędnie interpretuję wykres ?

- czy źle zmierzyłem napięcia?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Wiesz co? Przydałby się kond sprzęgający miedzy a1 i s2.

Zgadzam się - z kondem gra dobrze, to układ prosiaczkowy a'la, taki jak u mnie.

Ale może i bez konda też? Nie jestem pewien czy polaryzacja siatki w ten sposób jest optymalna.

Nie. Po co dodatkowy kond w torze? Z tym kondem trzeba będzie spolaryzować S2 z podzielnika w katodzie K2 co jest właśnie rozwiązaniem nieoptymalnym. Tak jak jest, jest dobrze. Trzeba tylko dobrać odpowiednie wartości rezystorów. Ja bym np. zmniejszył rezystor w A2, ustawił prąd K1 na 8-10mA, a potem dobrał rezystor w K2 tak by uzyskać podobny prąd.

czy dobrze wyliczyłem

R4 270R i K1 - masa 1,6V daje 5,9mV na pierwszej lampie

R6 730R i K2 - masa 78v daje 10,6mA na drugiej ?

czy na A2 powinno być 16,5mA ?

miernik pokazuje około 11mA - dlaczego?

mae, 28 Maj 2009, 21:00

>czy dobrze wyliczyłem

>R4 270R i K1 - masa 1,6V daje 5,9mV na pierwszej lampie

>R6 730R i K2 - masa 78v daje 10,6mA na drugiej ?

>czy na A2 powinno być 16,5mA ?

>

>miernik pokazuje około 11mA - dlaczego?

Miernik pokazuje dobrze.

Prąd a1 płynie od zasilania, przez R5, potem połówkę lampy - a1, R4 i do masy = 5,9mA

Prąd a2 płynie od zasilania, przez połówkę lampy - a2, R6 i do masy = 10,6mA

Przez siatkę praktycznie nie płynie prąd. W bance masz dwie połówki = dwie lampy i są one niezależne.

próbowałem podłączyć lampucerę pod lampizację bez kondów sprzęgających i ...

dźwięk uległ poprawie poprawa w każdym aspekcie i żandych skutków ubocznych.

wiem że na wyściu lampucery jest 2.5DC

czym ryzykuję zostawiając taki układ?

Ryzykujesz dodatnim napięciem na siatce i przeciążeniem lampy. Prawdopodobnie poprawę jakości uzyskałeś dzięki temu że wzrósł prąd. Zmierz prąd, prawdopodobnie będzie sporo za duży, i zwiększ rezystor katodowy tak, by ustawić właściwy prąd. Możesz wtedy usunąć całkowicie rezystor od siatki do gleby.

R katodowy dobrałem i prąd mam teraz 10,4mA na jednej połówce - chyba ok?

rezystor siatkowy zostawiłem.

Czy w układzie bez C sprzęgających istnieje jakieś zwiększone ryzyko uszkodzenia DACa?

Gość

(Konto usunięte)

Witam,

Mam pytanie. Wczoraj odciąłem stopień analogowy w mojej lampucerze, a sygnał puściłem bezpośrednio z cyfrówki przez dwa kondensatory MKP (3,3 uF). Gra sporo lepiej jadnak podczas wyłącznia dac'a z kolumn wydobywa się dziwny dźwięk przypominający buczenie / pisk (coś pomiędzy). Co to może być?

Poza tym mam "wolny" preamp lampowy oparty o lampki 2 x 6N1P z regulacją głośności. Czy myślicie, że mogę go zastosować na wyjściu zamiast wzmacniaczy operacyjnych? Czy muszę coś w nim przerabiać? Chciałbym, żeby był podłączony do praempa w moim wzmacniaczu, tylko nie wiem czy dwa preampy to nie o jeden za dużo. Nie chcę rezygnować z preampa wbudowanego w wzmacniacz.

Dziękuję za odpowiedź.

Tomek

Witam wszystkich, właśnie skończyłem modernizację lampucery mini, kolejnym krokiem jest lampizacja, mam forumowe PCB, zaczynam kompletować części i tu mam kilka pytań ( będę wdzięczny za informacje ):

- mam lampy 6N1P, czy to dobry wybór ?

- jeżeli lampy się nadają to jakie trafo mam kupić, z tego co wyczytałem potrzebował bym toroid o wyprowadzeniach wtórnych, dla żarzenia 6,3V/1A ( większy prąd dla komfortu pracy ), dla anody 250V ( a jaki prąd?), to tak według parametrów lampy a jak powinno być faktycznie ?

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi