Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko, a nie mogę dokopać na tych wszystkich stronach. Ile prądu pobiera szyna 5V lampucery mini? Złożyłem sobie nowy zasilacz 5V z shuntem i nie wiem jak ustawić mA..

12V nie używam bo mam zlampizowaną.

Ach, lutowania że lutowania i z tego wszystkiego zepsułem punkt lutowniczy w C19... nóżka plusowa i teraz nie wiem co z tym zrobić. C19 na płytce to ten sam kondensator co na schemacie? Czy inny? Do czego bezpośrednio przylutować tą plusową nóżkę aby obejść ten punkt lutowniczy i żeby obyło się bez problemów? Dzięki;)

Tak jest :) Lampucera MINI. Czyli co? Wlutować C19 w miejsce C13? a co z Wimą w miejscu C13? Co z tym małym SMD? Wszystkie 3 mają tam być wlutowane? Czy tylko SanyoWG C19, a pozostałe wywalić? Acha- +C13 jest od zewnątrz płytki czy od środka?

mamut

masz może miernik z buzzzerem?

Popiszcz trochę, Punkt do punktu. Gotowe podpowiedzi gdzie plus, gdzie minus rozleniwiają. Zerknij na schemat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może i rozleniwiają, ale jak czytam wypowiedzi że C19 jest pomylone z C20, C14 do C41 to boję się że coś pochrzanię i z lampucery zostanie mi bezużyteczna płytka PCB, ponadto nie ma już ich więcej na allegro ;) wiec nie chciałbym jej zepsuć. Czy C19 na płytce i schemacie to to samo? Czy C14 i C41 są pomylone? Może ktoś rozwiać te wątpliwości? Pozdrawiam i dzięki.

26 pin to masa to napięcia tam na pewno nie będzie ;)

Sprawdź, czy na nogach VDD, VA i Vref masz napięcia zasilania. Jak są, a na wyjściach nie ma składowej stałej to DAC uwalony. Dodatkowo uwalony SC4397 potrafi mieć tylko kilkaset omów pomiędzy VA, a masą.

Napięcie na wskazanych punktach jest, na wyjściu również (przedtem skakało, a obecnie wynosi ~0.0262v, raz widziałem 4.77V :P ), opór też prawidłowy, więc pomysł ze spalonym dac'iem mam z głowy, ale to nie rozwiązuje problemu.

Przełączniki działają pewnie i zdecydowanie.

Natomiast przy przechodzeniu przez biblioteki

w komputerze w lewym kanale następuje pyknięcie

i cisza, w prawym natomiast tylko szum

(jakby obracającej się płyty).

• 3 tygodnie później...

Nabyłem nową lampucerę na PCM1798 i mam ją oczywiście zamiar zlampizować ,chcę zastosować omawiany wcześniej wzmacniacz różnicowy na 6n1p/ecc88 i tutaj pytanie jaką mniej więcej wartość rezystorów konwersji powinienem zastosować ?

macc666, 21 Kwi 2010, 16:25

>Nabyłem nową lampucerę na PCM1798 i mam ją oczywiście zamiar zlampizować ,chcę zastosować omawiany

>wcześniej wzmacniacz różnicowy na 6n1p/ecc88 i tutaj pytanie jaką mniej więcej wartość rezystorów

>konwersji powinienem zastosować ?

Musisz znać realne wzmocnienie UKŁADU (nie lampy) który będzie zastosowany. A potem to już prawo Ohma. Chcesz uzyskać na wyjściu standardowe 2V? No to dzielisz te 2V przez wzmocnienie układu. Wynik tego działania dzielisz przez 4,2mA i otrzymujesz wartość rezystora konwersji. Trzeba dać tam trochę większy niż wynika z wyliczeń, i po sprawie.

Ale to nie jest inwerter różnicowy, tylko wzmacniacz różnicowy, dodatkowo sterowany sygnałem symetrycznym (bo chyba tak chcesz podłączyć?). Jeżeli Sa*Ra>mi to układ będzie miał wzmocnienie zbliżone do wzmocnienia triody. Mniej nie ma co dawać, bo THD rośnie. Ostatnio zaprojektowałem nowy układ, tylko jeszcze nie przetestowałem. Generalnie jego idea jest prosta i została zaczerpnięta z urządzeń firmy BAT. Brak wtórnika, duży prąd, małe Ra.

Obciążałem wyjścia PCM1798 tak, że widziały 2-3 omy (przez trafo 1+1:20), a na DACu nie robiło to żadnego wrażenia. Bardzo mi się podoba ta kostka.

Im DAC widzi mniej tym lepiej. Najlepiej, aby było to zwarcie, ale to chyba tylko krzem może zapewnić. Dla PCM1798 to chyba pasuje założyć nowy wątek, bo to jednak jest inny DAC.

A odnośnie transformatorów , kupiłem wersję bez tego ST-DV709 na wejściu i nie wiem czy dokupić taki , czy przy połączeniu kabelkiem wewnątrz cd jak mam zamiar to zrobić nie ma potrzeby ?

Trafo daje separację mas. Jeżeli jest Ci ona potrzebna do czegoś to wyjścia nie ma. Jeżeli jednak nie, to wystarczy zwykły przewód i dopasowanie impedancji. Wtedy tylko trudno odseparować DAC od obudowy CD, a bez tego będzie pętla masy i wszystko w pizdu.

Witam,

Od wczoraj mam pewien dyskomfort z Lamucerą MAXI, mianowicie po włączeniu przekaźnik mutujący nie "odmutowuje" sygnału wyjściowego. Tak jakby się zawieszał i nie odklejał do końca od elektromagnesu. Wystarczy lekkie puknięcie palcem i wszystko wraca do normy. Po nagrzaniu się DACA wszystko jest ok i przekaźnik działa jak należy. Czy ktoś z kolegów się spotkał z takimi anomaliami? CZy wystarczy wymienić przekaźnik? Czy szukać czegoś innego?

>Wystarczy lekkie puknięcie palcem i wszystko wraca do normy.

Sam sobie odpowiedziałeś. Prawdopodobnie masz przekaźnik z wstępnym podmagnesowaniem i zaczął się on po prostu "kleić".

> Po nagrzaniu się DACA wszystko jest ok i przekaźnik działa jak należy.

Dodatkowo odebrałeś lekcję, co się dzieje z paramagnetykiem przy zbliżaniu się do punktu Curie :) (to tylko hipoteza, bo przyczyn może być kilka).

• Pokaż nowe odpowiedzi