Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

czy moge zamiast uwalonego

PCM1798

wlutować

PCM1794 albo PCM1796

Robmok, możesz bez obaw wlutować pcm1794 - jest 'pin-to-pin compatible'. PCM1796 niestety nie, bo wymaga innego sterowania (software).

Przy wlutowaniu PCM1794 warto sprawdzić lub poprawić filtr wyjściowy, bo ten scalak ma nieco inne wymagania odnośnie filtra niż PCM1798.

hififreak.wordpress.com

Witam,

zrobiłem pomiary mojej L. maxi za pomocą E-MU 0202. Przy okazji wyszła ciekawa rzecz dotycząca (oczywiście) zasilania. Na zał. obrazku biała krzywa to szumy przy standardowym zasilaniu L z trafa. Widać piki na 100,200,300 Hz kolejno malejące. Tych zakłóceń nie ma przy zasilaniu L z akumulatora lub zewnętrznego zasilacza stabilizowanego (krzywe niebieska i fiolet.). Dalsze pomiary pokazały, że są to zakłócenia na masie układu. Pomiary pomiędzy dowolnymi dwoma punktami masy oddalonymi o kilka cm dają właśnie takie same piki - osłabione powtórzenie przebiegu napięcia po mostku prost.

Na zielono szumy samego E-MU jako odniesienie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam,

zrobiłem pomiary mojej L. maxi za pomocą E-MU 0202. Przy okazji wyszła ciekawa rzecz dotycząca (oczywiście) zasilania. Na zał. obrazku biała krzywa to szumy przy standardowym zasilaniu L z trafa. Widać piki na 100,200,300 Hz kolejno malejące. Tych zakłóceń nie ma przy zasilaniu L z akumulatora lub zewnętrznego zasilacza stabilizowanego (krzywe niebieska i fiolet.). Dalsze pomiary pokazały, że są to zakłócenia na masie układu. Pomiary pomiędzy dowolnymi dwoma punktami masy oddalonymi o kilka cm dają właśnie takie same piki - osłabione powtórzenie przebiegu napięcia po mostku prost.

Bardzo mnie zaciekawiło to co napisałeś. Moja E-MU0404 PCI, którą używam do pomiarów od pewnego czasu ma podobne piki w prawym kanale i nie potrafiłem sobie poradzić z ich usunięciem. Tylko czy wina leży po stronie zasilania? Przecież oba kanały zasilane są identycznie.

Zamieszczam dwa zdjęcia. Jedno z przed dwóch lat a drugie z obecnych pomiarów.

Ukryta Zawartość

post-17098-036865700 1298630431_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo mnie zaciekawiło to co napisałeś. Moja E-MU0404 PCI, którą używam do pomiarów od pewnego czasu ma podobne piki w prawym kanale i nie potrafiłem sobie poradzić z ich usunięciem. Tylko czy wina leży po stronie zasilania? Przecież oba kanały zasilane są identycznie.

Zamieszczam dwa zdjęcia. Jedno z przed dwóch lat a drugie z obecnych pomiarów.

Zakładam, że na obrazkach są pętle E-MU wyj. do E-MU wej. Ja pisałem o zasilaniu lampucery, moje (pożyczone) E-MU było zasilane standardowo z USB i na jego pętli nie widzę jakichś charakterystycznych pików - sam przypadkowy szum. A czy mierzyłeś "puste" wejście bez sygnału innym programem niż RMAA? Ja masę L. badałem programem TrueRTA, który na żywo robi FFT. Przy takich niskich poziomach sygnału nawet ułożenie kabli na stole ma wpływ na zakłócenia. W przypadku karty PCI jest małe pole manewru, jeżeli chodzi o zasilanie. Może coś cię obluzowało/ukruszyło w tych przejściówkach, które się wtyka do karty? Dziwne, że wcześniej ich nie było, i się pojawiły. Może dokładałeś do kompa jakieś urządzenie (kartę, dysk), która śmieci zakłóceniami? BTW - te twoje zakłócenia i tak są pod poziomem szumu mojego E-MU 0202 - może też je mam, ale po prostu nie jestem w stanie ich zobaczyć...

Zakładam, że na obrazkach są pętle E-MU wyj. do E-MU wej. Ja pisałem o zasilaniu lampucery, moje (pożyczone) E-MU było zasilane standardowo z USB i na jego pętli nie widzę jakichś charakterystycznych pików - sam przypadkowy szum. A czy mierzyłeś "puste" wejście bez sygnału innym programem niż RMAA? Ja masę L. badałem programem TrueRTA, który na żywo robi FFT. Przy takich niskich poziomach sygnału nawet ułożenie kabli na stole ma wpływ na zakłócenia. W przypadku karty PCI jest małe pole manewru, jeżeli chodzi o zasilanie. Może coś cię obluzowało/ukruszyło w tych przejściówkach, które się wtyka do karty? Dziwne, że wcześniej ich nie było, i się pojawiły. Może dokładałeś do kompa jakieś urządzenie (kartę, dysk), która śmieci zakłóceniami? BTW - te twoje zakłócenia i tak są pod poziomem szumu mojego E-MU 0202 - może też je mam, ale po prostu nie jestem w stanie ich zobaczyć...

Obraz ki są w pętli i takie pomiary prawego kanału wychodziły bez względu czy masa w pętli była łączona czy nie.

Na szybko sprawdziłem oba kanały programem Arta i wygląda, że jest czysto. Poziom szumu ciut powyżej -140dB. Muszę ten problem gruntownie przebadać.

Jakie kondensatory będą najlepsze na wyjściu lampki 6n1p będącej lampizacją DACa?

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Pytasz jakie najlepsze?

No to dla mnie te

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamieniłem Obbligato na czerwone Jantzeny 2,2mikro i jest strasznie. Może pojemność za duża?

Zamieniłem Obbligato na czerwone Jantzeny 2,2mikro i jest strasznie. Może pojemność za duża?

A możesz rozwinąć słowo - strasznie?

Nie dajesz szans na poprawna odpowiedź.

Było tak. Zamieniłem rzeczone kondensatory. Dzwięk się bardzo spłaszczył. Pozostała kultura, przestrzeń też, ale mało altów i sopranów. Czy teoretycznie nie powinno być odwrotnie, przecież kondensatoty puszczają wysokie częstotliwości. Jest też ciszej. O dynamice trudno mówić, jeżeli nie ma równowagi dzwięków. Na anodzie mam 249V.

Kłaniam się.

Hmm. Chyba nie rozumiesz w czym problem. Jeżeli chcesz aby ktoś Tobie poradził, a piszesz zdawkowo i nie wyczerpująco przedstawiasz problem, to uniemożliwiasz automatycznie udzielenie poprawnej odpowiedzi.

O tym czy kondensator ma za dużą czy za małą pojemność nie decyduje napięcie na anodzie, a rezystancja za tym kondensatorem połączona do masy.

Po drugie. Każdy kondensator inaczej wpływa na dźwięk. Piszesz: zamieniłem Obbligato na czerwone Jantzeny, ale rodzajów Obbligato jest sporo, a co do Jentsenów, to się domyślam, że chodzi o Superior Z-cap.

Wpierw musisz sobie odpowiedzieć na zasadnicze pytanie: czy chcesz sobie kondensatorem na wyjściu układu lampowego dopasować brzmieniowo dźwięk do reszty toru, czy może uzyskać równowagę tonalna na wyjściu tylko układu lampowego, bo to zupełnie co innego.

Załóżmy, że znam jak powinien wpłynąć na dźwięk Obbligato i Jentsen Superioe Z-cap i będę chciał Tobie doradzić aby zmienić na inny kondensator, który powinien sprawdzić się lepiej w Twoim przypadku ale jeżeli reszta toru audio nie jest zrównoważona tonalnie, to cała dorada mija się z celem. "Masa energii psu w dupę"

Te Obbligato to czarne duże jak rozumiem olejaki też 2,2 mikro. O napięciu na anodzie napisałem nie w zwiazku z kondensatorami, tylko brzmieniem. Może o to chodzi. Poprzedni zasilacz dawał o 20V więcej ale uznałem, że to za dużo. Równowagi tonalnej nie ma z żadnym wzmacnaczem. W najgorszym razie wrócę do stanu poprzedniego. Ale teraz chciałem trochę poeksperymentować.

Kłaniam się.

mgrkleszcz

Ale teraz chciałem trochę poeksperymentować.

Kłaniam się.

mgrkleszcz

Nic tylko się cieszyć z takiego postanowienia i życzyć dużo wytrwałości.

Teraz Ty jesteś oszczędny w słowach. Myślałem, że pomożesz w doświadczeniach...

Czy zakup czegoś takiego ma sens? Sam nie będę w stanie dłubać i poprawiać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rotor

Rotor..

Sens ma. Tylko nie wiadomo czy dźwięk będzie odpowiadał Twoim preferencjom. Możesz trochę zmienić we własnym zakresie doborem opków. Mi pod 4398 podszedł lt1361.

Edytowane przez homodelfinus

Posiadam lampucere MAXI oraz wlasnie zainstalowalem sobie opampy THS4032 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Sa one na podstawce SO8 wiec musialem uzyc adaptera. Niestety sie piekielnie mocno grzeja. Nawet na chwilke nie mozna dotknac opka bo parzy. W specyfikacji podane niby jest, ze moze pracowac nawet przy 130 stopniach. Poprawa jakosci dzwieku w stosunku do opa2134 jest kolosalna ( szczegolnie po przylutowaniu kondensatora bocznikujacego pomiedzy zasilaniem a masa ). Niestety nie posiadam oscyloskopu, stad nie mam jak podejrzec , czy przypadkiem na wyjsciu opka nie ma znieksztalconego sygnalu. Czy ktos doswiadczony moglby rzucic okiem na to, czy moge spokojnie uzywac tego opka z ta lampucera, badz czy musze wprowadzic jakies korekty na DACu albo adapterze.

Ukryta Zawartość

Witam,

jako, że jest to temat LAMPUCERY i pochodne nie bedę zakładał nowego.

Mam pytanko, czy ktos z was miał w rękach słuchał takiego cuda, lampucero pochodnego.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Adam

Ukryta Zawartość

tak na sucho to nie wiem, bo nie slyszalem lampucery bez przerobek. porownywalem natomiast obie konstrukcje po duzych modyfikacjach i 1796 zagral lepiej i na sluchawkach i na kolumnach MOIM zdaniem

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

• Pokaż nowe odpowiedzi