Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Wyszedłem bezpośrednio z gałęzi ujemnych DAC.

Sygnał dałem na integrę lampową z z czułością 300uV i daleko mu jeszcze do DAC Petera na dobrych elementach.

Zobaczymy co będzie po lampizacji i tuningu.

Na wzmacniaczach operacyjnych ni eda się słuchać.

Masa huku.

->daru0105 napisał:

"Czy jak przylutuje oscony + tantale 0,47uF to dodawać jeszcze równolegle te Wimy MKP 0,22uF do tych smd jak jest na stronie Łukasza czy już z nimi dać sobie spokój?

cz zamiast tych MKP na smd dolutować tantale?"

No właśnie ,jak to ma być z tymi kondami?Bo Javoreczek już mi je wysłał.

Myślę reż o zasilaniu na aku żelowym.

Jak rozwiązaliście do aku zasilanie + ładowanie.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

a co sadzicie na temat tego daca:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?????????????

ta lampa to zapewne bufor, jak w wielu innych. Warto to kupic czy raczej od razu lampucere??mam w planach wzmak zbalansowany dlatego mnie ten klocek zainteresowal. pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nookie736, 14 Sie 2008, 14:02

>a co sadzicie na temat tego daca:

>

Ukryta Zawartość

> ???

>

>ta lampa to zapewne bufor, jak w wielu innych. Warto to kupic czy raczej od razu lampucere??mam w

>planach wzmak zbalansowany dlatego mnie ten klocek zainteresowal. pozdr.

Lampucera ma kostkę CS4397 która ma wyjścia zbalansowane. Wystarczy zrobić odpowiednią analogówkę na lampach, i będziesz miał te XLRy.

Ukryta Zawartość

Słucham właśnie tzw. lampucery, wrażenia są takie, że nie przerabianej niestety b. daleko do Beresforda. DAC na CS4397 ma więcej góry od Beresforda, ale brak mu basu, wypełnienia barw no i lokalizacja jest kiepska (powietrze jakieś jest), ale czuć potencjał.

A czy zapala się Wam dioda przy odbiorniku SPDIF w momencie pojawienia się sygnału? To mnie trochę dziwi ale u mnie się dioda nie zapala, kiedy sygnał cyfrowy jest podawany na DAC. Jest to podejrzane, ponieważ odbiorniki z serii CS841* mają odpowiednie wyprowadzenia.

buble_corp, zrób porządek z zasilaniem na dzień dobry, czyli dobre, duże elektrolity audio przy wtyczce zasilacza na płytce DACa, poza tym wyrównaj napięcia, bo te -14.7V na ujemnym podnosi poziom THD w op-ampach w sposób słyszalny, i powodzenia w doborze komponentów. Ja już mam dźwięk ciekawszy (lepszy?) niż podbierany prosto z tego CS4397, i wcale nie trzeba wywalać tych fabrycznych kondensatorów (mówimy o wersji mini), Wima, Elna i tym podobne wynalazki grały u mnie w najlepszym razie tak samo dobrze, a raczej gorzej. Przez te kondensatory na prawdę można bardzo dużo usłyszeć, tylko trzeba zasilanie uporządkować i odsyfić. Słuchałem fabrycznego Beresforda, faktycznie może być lepszy od fabrycznej płytki CS4397, ale jak przy niej nieco pokombinujesz, to dźwięk powinien podskoczyć o kilka klas.

A skąd tam - 14,7 na ujemnym?Przecież są tam w zasilaczu staby +-12V

daru0105, 16 Sie 2008, 10:03

>A skąd tam - 14,7 na ujemnym?Przecież są tam w zasilaczu staby +-12V

Czy Ty masz Lampucerę mini? Przeanalizuj sobie na spokojnie schemat zasilacza wydumany przez Azjatę, to zrozumiesz. On wszystkie trzy napięcia zasilania postawił na jednym mostku Graetza. Poza tym użyj woltomierza, spekulować nie ma sensu. Może w Maxi jest inaczej. Ja bym tak tego zasilacza nie zrobił, no ale mój schemat by wyszedł drożej o jakiegoś dolara. ;)

-> michelangelo

Ja mam mini lampucerę i nie mam takich dysproporcji między + a - w zasilaniu wzm. operacyjnego, wyniki były praktycznie identyczne. Tak w ramach eksperymentów, zastąpiłem zasilacz oryginalny szybko skleconymi zasilaczami na 7805 dla cyfry i LT317/337 (ustawione na +/-13V), ale na małych pojemnościach filtrujących i niestety trochę góry i basu zabrało, no i pogorszyła się separacja instrumentów, czyli DAC we fragmentach muzyki z dużą ilością instrumentów zaczął się gubić.

Trzeba przetestować jeszcze akumulator jako element zasilania cyfry ( to się zawsze bardzo dobrze sprawdza).

Dla tych którzy chcieliby zmienić sobie filtr PLL na ten zgodny z datasheet'em CS8416 to trzeba podmienić elementy na wartości C23=1nF, R2=3k, C22=22nF, osobiście zauważyłem, że po tym zabiegu przestrzeń rozciągnęła się trochę do tyłu i wybrzmienia instrumentów są lepsze, nie gra tak b. płasko.

A tak wygląda nowa płytka DAC, jest czarna tak jak już wcześniej ktoś wspominał. Dioda LED o której wcześniej pisałem, służy do uzyskania napięcia 3,3V z 5V (na czerwonych diodach LED jest spadek około 1,7V).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Mam pytanie, czy do lampizacji lampucery nadałby się taki preampik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) koszt niewielki wszystko na jednej płytce

pozdrawiam d@rek

Ukryta Zawartość

michelangelo

16 Sie 2008, 18:39

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 577 / 1479 / 0

daru0105, 16 Sie 2008, 10:03

>A skąd tam - 14,7 na ujemnym?Przecież są tam w zasilaczu staby +-12V

Czy Ty masz Lampucerę mini? Przeanalizuj sobie na spokojnie schemat zasilacza wydumany przez Azjatę, to zrozumiesz. On wszystkie trzy napięcia zasilania postawił na jednym mostku Graetza. Poza tym użyj woltomierza, spekulować nie ma sensu. Może w Maxi jest inaczej. Ja bym tak tego zasilacza nie zrobił, no ale mój schemat by wyszedł drożej o jakiegoś dolara. ;)

Pierwsze co zrobiłem po zakupie lampucery to przed włączeniem daca pomierzyłem napięcia wychodzące z oryginalnego zasilacza.Napiecia bez obciążenia daciem były (chociaż są tam staby) to +12V,-17V i 5V.

Po podłączaniu pcb z daciem napiecie ujemne stanęło na poziomie normalnym czyli -12V.Reszta napięć też norma +12 i 5V.Fakt ze ten zasilacz jest do dupy,ale napięcia są stabilizowane i powinny być jak wyżej napisałem.

Zasilacz 5V i tak zrobiłem nowy.Reszta napieć mi nie jest potrzebna bo pozbyłem się szajsowatej analogówki.

pytanie do osób które słuchają lampucery bez stopnia wyjściowego (bez opampa, lamp itd.), jaką impedancję wejściową ma następny stopień w waszym systemie (przedwzmacniacz, wzmacniacz, itd.)?

Po usunięciu stopnia wyjściowego zaobserwowałem u siebie efekt głośników szerokopasmowych, czyli osłabienie góry i basu, szczegółów oczywiście przybyło, ale dźwięk stał się bardzo delikatny, brak jest trochę dosadności. Może jest to przyczyna kondensatorów wyjściowych (dałem tymczasowo MKP ICEL 4,7uF) czego dzisiaj nie omieszkam sprawdzić.

Ja go puszczałem na 10k potencjometr, a to, co jest pomierzone w datasheecie CS4397 dotyczy 1k, czyli tego DACa można spokojnie obciążać, byle nie jakąś chamską pojemnością typu kabel. U mnie poszedł na krótko. Zamiast brać z połówki DACa sygnał lepiej zrobić kulturalną desymetryzację, bo się połowa DACa marnuje, czyli 6dB dynamiki w plecy. U mnie analog korzystający z obydwu wyjść gra już lepiej niż jedno wyjście podpięte na krótko. Zapewne najlepszy byłby ten pomysł z trafem, czyli obydwa sygnały DACa przez konda na pierwotne, a wtórne uziemione i syngał z drugiego końca, ale przydałby się tu jakiś fajny rdzenik amorficzny.

No i po porównaniach nie modyfikowanej lampucery bez stopnia analogowego, puszczonej przez kondy 4,7uF z Beresfordem. Wyniki - lampucera wypadło blado, techniczne cyfrowe granie, powietrze nadmuchane poprzez wyostrzenie góry, brak gładkości, muzykalności, wypełnienia.

Trzeba zabawić się w wymianę kondensatorów na płytce. Ile tych BG NX trzeba wstawić, 4, 6?

-> michał anioł

a jaki układ do desymetryzacji zastosowałeś?

Ja mam w planach lampizację poprzez układ SRPP na przerobionych na triody pentodach 6aq5, bo takie akurat mam.

Ja mam na razie op-ampa, tylko dobrze dobranego. :) Poza tym powtórzę się: trzeba podeprzeć wszystkie napięcia zasilania na płytce DACa dobrymi kondensatorami audio. Problemem jest zaśmiecenie napięć zasilania i zbyt duża jego impedancja widziana przez płytkę DACa, bo ostatnie wielkie elektrolity masz na drugim końcu tasiemki. Daj no najmniej 1000uf na każde napięcie zasilania. U mnie jest po 3300uF na każdym. Na 5V też daj konda typowego dla audio, nie "cyfrowego", bo do odśmiecania składowych w.cz. masz już te na płytce. Poza tym, jak są napięcia analogowe nierówne, to wyższe trzeba zbić, choćby na jakichś diodach wpiętych w szereg np. w połowie przewodu danego napięcia w tasiemce. Kondensatory na czarnej płytce mini są świetne, jak ktoś nie wierzy, zapraszam do mnie na odsłuch. Jakiekolwiek ich podmiany, próby puszczenia innymi "lepszymi" dawały dźwięk najwyżej inny, przeważnie gorszy. Najbliżej była Elna Silmic II, ale i tak wolę te fabryczne. Nie wiem jak mogą tantale lub elektrolity Teapo zagrać lepiej od nich? Teapo to nic ciekawego, że tak to eufemicznie nazwę, mam w domu co najmniej dwa rodzaje ich elektrolitów, wiem czym pachnie ich stosowanie i nie jest to przyjemny aromat. Oscon SP mi kaszanę robił na cyfrówce, a zwykłego nie mam, żeby spróbować. Od biedy można dać na cyfrówkę Sanyo WG lub Nippon Chemicon KZG, ale i tak lepszy będzie jakiś dobry klasy audio.

grzesik, 20 Sie 2008, 07:40

>michelangelo, 19 Sie 2008, 23:52

>A staby w cyfrze warto wymieniać?

Nie sprawdzałem. U mnie za "staba" robi czerwona LED 5V->3.3V ;) Jak masz dobre odsprzęganie i dobrze podpięte (zdublowałem ścieżki do zasilania op-ampa drutami), to stabilizator traci na znaczeniu.

Widzę, że parę osób wspomniało o upgrade wartości kondensatorów pętli PLL. Żródło:

Change the values if you want - foillowing the link for which I thank John Underhill:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) R2 becomes 3k, C22 becomes 22nF, and C23 becomes 1 nF

Nie róbcie tego, nie jest to dobre posunięcie. Zajrzyjcie do noty katalogowej CS.

Wspomniane wyżej wartości służą do słuchania materiału próbkowanego na 96 i 192 kHz, a nie próbkowanego na 44,1 kHz z płyt CD. Nie są to wartości optymalne. Oryginalnie wstawione w SMD są OK dla CD i lepiej tego nie ruszać lub wymienić ale na elementy O TAKICH SAMYCH WARTOŚCIACH nie SMD.

Stosowna tabelka z wartościami pętli PLL znajduje się na stronie 17 pkt 5.2.2.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak dasz przewlekane zamiast SMD, to będzie co najwyżej tak samo dobrze, ale raczej gorzej. Przy takich częstotliwościach im krótsze wyprowadzenia tym lepiej, a w SMD ich długość jest praktycznie zerowa.

ja zmieniłem te elementy z pętli PLL, na zalecane w datasheet i gra inaczej, chyba trochę ostrzej, ale robiłem więcej zmian w tym samym czasie więc trudno ocenić. Ktoś wie jakie wartości są tam oryginalnie?

• Pokaż nowe odpowiedzi