Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Można ecc82 ,ale nap. żarzenia musi wynosić 12,6v.

W tym celu zwierasz nogę 4-5, dając jeden przewód zasilania żarzenia ,a drogi dajesz na nogę nr9,upewniając się że nie jest podłączona do masy.

Nap zasilania wtedy 220-240v

jurek1, 18 Wrz 2008, 10:25

>Można ecc82 ,ale nap. żarzenia musi wynosić 12,6v.

>W tym celu zwierasz nogę 4-5, dając jeden przewód zasilania żarzenia ,a drogi dajesz na nogę

>nr9,upewniając się że nie jest podłączona do masy.

Zróbcie tak, a zniszczycie te ECC82. Pod zwarte nogi 4-5 oraz 9 podłącza się napięcie żarzenia 6,3V. Jak ktoś chce żarzyć ECC82 z 12,6V to powinien się podłaczyć pomiędzy nogi 4 a 5.

Dla ułatwienia pinout ECC82:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robiłem tak wiele razy i lampy żyją

Ukryta Zawartość

Przy zmianie zasilania żarzenia oraz po dobraniu prądu anodowego każdej triody (5-8 mA), przy napięciu zasilania ok. 250V można zastosować bardzo dobre i łatwo dostępne ECC81 lub ECC82.

Lampa ECC81 ma dość wysokie wzmocnienie, ok. 55 natomiast ECC82 - 17. Ta ostatnia wydaje się być lepsza do naszych zastosowań.

Użycie tych lamp wymaga zwiększenia napięcia żarzenia do 12,6V pomiędzy nóżkami 4-5. Gdy mamy do dyspozycji tylko żarzenie 6,3V, zwieramy nóżki 4-5 ze sobą, a napięcie podajemy pomiędzy te zwarte nóżki (4-5) a nóżkę 9.

Zwróć uwagę na różnicę pomiędzy zasilaniem lamp ECC81-83 a ECC88.

Nóżka 9 w przypadku ECC88 to wyprowadzenie ekranu który rozdziela triody w bańce lampy (można go zewrzeć do masy), natomiast w przypadku ECC81-83 nóżka 9 to wyprowadzenie środka układu żarzenia, dzięki czemu można je zasilać napięciem 12,6V lub 6,3V.

Jeżeli podłączałeś do ECC82 napięcie 12,6V pomiędzy zwarte nóżki 4-5 a nóżkę 9, to za długo te lampy by nie pożyły. Cytat z audiotonu:

"Użycie tych lamp wymaga zwiększenia napięcia żarzenia do 12,6V pomiędzy nóżkami 4-5. Gdy mamy do dyspozycji tylko żarzenie 6,3V, zwieramy nóżki 4-5 ze sobą, a napięcie podajemy pomiędzy te zwarte nóżki (4-5) a nóżkę 9."

Czyli:

-żarzenie 12,6V należy podłączać pomiędzy nóżki 4 a 5. Nóżka 9 w tym wypadku nie jest podłączona do niczego.

-jeżeli mamy do dyspozycji tylko 6,3V to żarzenie podłączamy pomiędzy nóżkę 9 a zwarte ze sobą nóżki 4 i 5.

Niech żyje czytanie ze zrozumieniem.

Prostuję to po to, by ktoś sobie nie zepsuł lamp kierując się błędnymi wskazówkami.

jurek1, 18 Wrz 2008, 11:01

>przecież pisze że nap musi wynosić 12.6 czyli 2x6,3v.

>inaczej ta kombinacja pozbawiona była by sensu.

>MG czyżbyś Ty tez był forumowym pieniaczem?

Człowieku, przecież we wpisie:

>W tym celu zwierasz nogę 4-5, dając jeden przewód zasilania żarzenia ,a drogi dajesz na nogę

>Nap zasilania wtedy 220-240v

każesz zewrzeć nogi 4-5, i podłączyć pomiędzy te zwarte 4-5 a 9 napięcie 12,6V, co jest oczywistą bzdurą. Zrobiłeś babola, a teraz wykręcasz kota ogonem i na mnie zwalasz?

jurek1

Każdy może się pomylić i nie ma w tym nic złego, natomiast upieranie się przy błędzie z głupio pojętej ambicji i świadomie szkodząc tym którzy chcieliby skorzystać z porady to jest karygodne.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Ok

Dla mnie było oczywiste że , kolegoa pyta o ecc82 jako alternatywę dla lamp zasilanych żarzeniem 6,3.

przynajmniej tak to zrozumiałem.

Jeśli nie to przepraszam.

I dalej nie rozumiesz. We wpisie:

Ten wpis jest błędny, bo kazałeś podłączyć te 12,6V w taki sposób jak podłącza się do tych lamp 6,3V. Podanie dwukrotnie większego napięcia żarzenia na pewno zniszczy lampy, jeżeli nie od razu, to wkażdym razie dość szybko. Zatem jeszcze raz:

Jak ktoś chce żarzyć ECC82 z 12,6V, to powinien się podpiąć pomiędzy nóżki 4 a 5 bez żadnego zwierania. Nóżka 9 w tym wypadku nie jest podłączona do niczego.

Jak pisze Gagacek, popełnienie błędu może się zdarzyć każdemu, ale upieranie się przy nim jest po prostu szkodliwe. Jak ktoś sobie sfajczy drogie NOSy opierając się na Twoich wskazówkach, to co wtedy?

Panowie żażenie wiem jak podłączyć. Chodzi mi tylko o wartości rezystorów w układzie dla ecc82. Czy zmiana R5 na 47kOhm i napięcie anodowe 250V wystarczy???Oczywiście nie mowię o wartościach dzielnika na wejściu bo to McGyver opisywał jak dobrać

Dalej twierdzę że odebrałem to pytanie ,jako alternatywa dla lamp ecc88 i podobnych,które żarzone są napięciem 6.3v.

Jeśli zwykłe przepraszam nie wystarczy?

No cóż.

jurek1, 18 Wrz 2008, 11:30

>Dalej twierdzę że odebrałem to pytanie ,jako alternatywa dla lamp ecc88 i podobnych,które żarzone

>są napięciem 6.3v.

Ale nie chodzi o to jak to odebrałeś. Chodzi o to co radziłeś. A radziłeś podłączyć żarzenie w sposób NISZCZĄCY lampy. Udzieliłeś nieprawidłowej porady. I jeszcze się przy tym upierałeś.

To teraz powiedz, czy podłączenie 12,6V pomiędzy nogę 9 a zwarte nogi 4i5 w lampie ECC82 jest prawidłowe? A tak właśnie radziłeś we wpisie:

W tym wpisie zawarte są nawet dwie nieprawdy, bo dla ECC82 napięcie nie MUSI wynosić 12,6V, choć może. A żarzenia 12,6V NIE WOLNO podłączać do tych lamp w taki sposób jak radziłeś. Ja sprostowałem te błędy żeby nikt sobie lamp nie zniszczył, i co? Zostałem nazwany pieniaczem.

Nadal uważasz że ten Twój wpis był w porządku, a Ty "tylko" niewłaściwie odebrałeś pytanie?

W końcu znalazłem jakiś preamp na ecc82. Panowie nada sie do lampucery???Oczywiście na wejściu zastosuję dzielnik zamiast potencjometru tak jak kazał McGyver a pozostałe bez zmian. Proszę o opinie:)Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uparłem sie na ECC82 bo mam trafo pod ecc82.Ponad 200V zmiennego a nie wiem czy zbije zasilaczem RC do wymaganego 120V. Nie wiem czy rezystory się nie będą grzały. I nie wiem czy można żarzyć Ecc88 napięciem 12,6V podobnie jak Ecc82.Za trafo troche zapłaciłem więc chciałbym je wykorzystać...

ECC88 nie można żarzyć z 12,6V. Tylko 6,3V. Mozna za to połączyć szeregowo grzejniki dwóch lamp ECC88 i razem to podpiąć pod 12,6V.

Ale jak koniecznie chcesz lampy wysokonapięciowe z żarzeniem na 12,6V to na ecclab masz gotowy schemacik na ECC81:

Ukryta Zawartość

Oczywiście trzeba dać konda na wejściu, za nim dzielnik, oraz konda na wyjściu a za nim opór 100k-220k do gleby.

Ukryta Zawartość

To jeżeli moge połaczyć grzejniki to tak własnie zrobię. Co do anodowego zrobię filtr RC zbijający napięcie odpowiednio a za nim podłączę swój stabilizator napięcia tylko wymienie w nim diody zenera które będą mi stabilizowały napięcie nie na 240V tylko na np 120V i zastosuje ecc88.I jak wygląda moj pomysł?Chyba że ECC81 spisuje sie tak samo dobrze jak ecc88 wtedy bedzie mniej kombinacji:)

Jak zamiast ECC88 wstawisz E88CC to nawet nie musisz zbijać napięcia.

Możesz też zrobić SRPP na ECC88, wtedy lampy dla napięcia zasilającego są połączone szeregowo, i każda z nich "widzi" połowę napięcia zasilającego. Jak się robi SRPP szukaj u Fikusa.

Czyli stosując układ ze strony audiotonu oznaczony jako preamp 3 mogę po prostu wymienić lampki na e88cc i podać moje napięcie 240V. Oczywiście uwzględniając wszystkie poprawki o których napisałeś wcześniej. Wartości rezystorów pozostają takie samejak dla ecc88?Przepraszam że tak pytam ale naprawde nie mam pojecia jak dobrać wartości rezystorów pod punkty pracy lampy. Dlatego szukam gotowego schematu.Jak wypada brzmieniowo e88cc w stosunku do ecc88?Chce uzyskać jak najlepszą jakość dźwięku:)

adigrzelczak, 18 Wrz 2008, 20:40

>W końcu znalazłem jakiś preamp na ecc82. Panowie nada sie do lampucery???Oczywiście na wejściu

>zastosuję dzielnik zamiast potencjometru tak jak kazał McGyver a pozostałe bez zmian. Proszę o

>opinie:)Pozdrawiam

Mam taki właśnie układ u siebie na E88CC z odpowiednio podwyższonym napięciem zasilającym i używam go do GC jako przedwzmacniacz z świetnym efektem. Z połączeniem do lampucery nie mam doświadczenia ale do robiłem próby z podłączeniem do DACa CXD2552Q Sony i nie byłem tym zachwycony (raczej słabo to wypadło). Trudno powiedzieć jak by to zagrało z lampucerą, sam jestem ciekaw.

Dobra decyzja podjęta - koniec z kombinacjami. Zastosuję ecc88. Wykorzystam moje trafo zrobę zasilanie RC żeby osiągnąć z mojego zmiennego 200V stałe ok 120V a żarzenie lamp podłączę tak jak kazał McGyver - lampki szeregowo.Do tego celu wykorzystam preamp nr3 z audiostonu po przeróbkach wg McGyvera. A co to jest IHMO???W zyciu o tym nie słyszałem. Może jakiś schemacik jest na forum???Jakie lampy polecacie? Tesla,....

adigrzelczak, 19 Wrz 2008, 12:39

>Wartości rezystorów masz takie jak na schemacie???Tzn w preampie nr3 na ecc88?

Nie jestem pewien czy to do mnie ale jeśli to: wartości elementów są takie same, rezystor w katodzie 3,6k do masy, wejście przez kondensator 2,2uF i rezystor 220k między siatkę a masę, zasilanie 180V. Może kiedyś pobawię się w ustalenie optymalnego punktu pracy E88CC pod kątem brzmienia bo być może nie jest optymalny i coś więcej da się jeszcze wycisnąć.

• Pokaż nowe odpowiedzi