Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

>mlb, z czego jest ten patent powyżej? Nie za bardzo rozumiem jaki sens ma grzebanie przy napięciu

>wzorcowym przetwornika i co to ma do redukowania szumów własnych daca, to że zmienia dźwięk to

>oczywiste tylko czy to jest krok we właściwym kierunku?

Z CDB43122 - Evaluation Board for CS43122/CS4397. Skoro sam producent zaleca to rozwiązanie dla uzyskania optymalnych rezultatów to nie widzę powodów do narzekań ;) Zresztą testy odsłuchowe potwierdzają sens tej zmiany. Z kolei w CDB4696/7 jest wersja bez kondka i piszą żeby używać tego jeśli także DSD jest w użyciu... chyba nie trzeba wyjaśniać dlaczego :)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Mlb - odnośnie CMout - na jednej z evaluation board jest notka dotycząca tego rozwiązania:

"USE THESE RESITORS FI USING PCM AND DSD MODES". Sprawa wyjaśniona, jeśli wpuszczasz sygnał SACD lub PCM i masz przełączanie między trybem 32-96 kHz a 96-192 kHz :-) to należy stosować.

Natomiast dwie uwagi są godne rozważenia (str. 4, pkt. 9 - grounding and power supply decoupling)

1. Pin 28 Vref - b. ważne, aby umieścić jak najbliżej pinów kondensatory odsprzęgające do masy stosując jak najmniejszą lokalną pętlę masy (hula sobie 6 MHz) - wniosek, najlepiej wlutować wręcz na piny te kondki (NPO 0.01 uF i 100 uF low ESD lub tantal)

2. Pin 27 - FILT+ - kond o większej pojemności 470 uF poprawia zniekształcenia w niskim pasmie 0-40Hz.

mlb, dzięki.

Z ciekawości, czy któryś z producentów to rozwiązanie stosuje? Niespecjalnie teraz mam czas na dociekanie, może ktoś z was jest zorientowany??

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

-> zulus

stosowanie powielacza z 12V do uzyskania napięcia anodowego według mnie jest kompletnie bez sensu. Odpowiednie trafo naprawdę dużo nie kosztuje, zobacz ceny w telto.

McGyver, 24 Wrz 2008, 12:58

>Dlatego wolę nawet i bez desymetryzacji, byle bez opampów. A że trafa drogie, to fakt. Za to

>pozwalają się pozbyć kondensatorów sprzęgających wyjście DACa ze stopniem analogowym.

McGyver, a gdzie na tym schemacie który wkleiłem tu widzisz kondy sprzęgające?? W buforku z którego korzystam też kondów w torze nie ma.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>Mlb - odnośnie CMout - na jednej z evaluation board jest notka dotycząca tego rozwiązania:

>"USE THESE RESITORS FI USING PCM AND DSD MODES". Sprawa wyjaśniona, jeśli wpuszczasz sygnał SACD lub

>PCM i masz przełączanie między trybem 32-96 kHz a 96-192 kHz :-) to należy stosować.

madly, a zastanowiłeś się dlaczego trzeba to stosować?

No dobrze, to napiszę jasno że dla SACD wymagane są niższe poziomy szumów i zniekształceń niż dla CD. Właśnie głównie z powodu bardziej rygorystycznych wymagań dla DACa a nie z powodu gęstego zapisu płyty SACD zazwyczaj brzmią lepiej. Jeśli DACa dla zwykłego CD zrobi się równie dobrze, dźwięk z płyty CD wcale tak bardzo nie odbiega od dźwięku z SACD.

Mlb - SACD/CD - nie zaczynaj dyskusji o wyższości formatów, bo nam watek się rozmyje ;-)

Odnośnie DAC i zasilania, zgodzę się i podpisuję - podstawa to ciche, dobre zasilanie, odsprzęganie, pętle masy, itd. Świetnie opisuje to ilimzn w tym wątku (link od strony, na której zaczął się udzielać) -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - inny CD i DAC, ale to są ogólne wnioski i wytyczne (też przetwornik typu Delta Sigma).

To, że lampucera jest tak mała i ma elementy SMD w części cyfrowej, myślę, że nie ma wpływu na jakość dźwięku - w tym wypadku pozytywną - indukcyjności połączeń przy takich zakłóceniach i częstotliwościach przekładają się już na wyjście audio...

Jednak nie wszystkie zmiany należy wykonywać bezkrytycznie - patrz zmiana stałej czasowej w pętli PLL - mod zastosowany na zewnętrznym forum - i co? Powrót do wartości dla CD, a nie materiału 96/192 kHz. Ponieważ w tym wypadku było wskazanie na użycie tylko przy PCM i SACD, włącza mi się lampka ostrzegawcza.

Czy ten mod wykonałeś u siebie i czy dał pozytywne zmiany?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mlb, trochę przesadziłeś:)

Żaden z producentów mając zalecenie producenta IC (sic!) nie stosowałaby dowgrade, zwłaszcza w lepszym sprzęcie. A przecież to tylko kilka elementów biernych na krzyż:)

Ja na przykład nie znam dogłębnie wykorzystanego tutaj mechanizmu i dlatego nie wyciągam daleko idących wniosków.

Trochę sensu poproszę.

Najprawdopodobniej jest tak, że CMOUT to wyjście wewnętrznego podzielnika napięcia zasilania na dwie połówki dla syngałów wyjściowych, które są symetryczne względem 2.5V. Dołożenie dzielnika na 2x 1k to dodatkowe usztywnienie tego dzielnika na wypadek, gdy np. będzie duży pobór prądu z części analogowej DACa. Zwróćcie uwagę, iż CS4397 ma parametry opublikowane dla obciążenia symetrycznego 1k, czyli małego. Analogicznym więc rozwiązaniem powinno być założenie znacznie większego kondensatora na CMOUT niż zaleca datasheet, co uczyniłem u siebie, i nawet przejście z 47 na 2x 47uF dało dalszą poprawę, ale ja zewnętrznego podzielnika 5V nie stosuję, i nie zamierzam. Podzielnik taki nie ma szans być identyczny z wewnętrznym, więc płynie jakiś prąd wyrównawczy w DACu przez generator wewnętrznej sztucznej masy na 2.5V, co musi mieć wpływ na dźwięk, a czy korzystny? Lepsze jest to, co się bardziej podoba, ot co. :)

>Czy ten mod wykonałeś u siebie i czy dał pozytywne zmiany?

W przeciwieństwie do niektórych kolegów najpierw staram się sprawdzić modyfikacje, a później o nich pisać ;) Napisałem wcześniej jakie zmiany usłyszałem.

gagacek, wiem że to OT, ale czy naprawdę myślisz że obecnie producenci przykładają dużą wagę do jakości dźwięku? Jest wręcz przeciwnie, producenci starają sie użyć jak najprostszych i najtańszych rozwiązań, a jakość dźwięku jest mierzona jedynie na tyle żeby mieściła się w parametrach podanych w folderach reklamowych. Dlatego Sony dla odtwarzaczy SACD (czyli formatu DSD) wydaje dokładne zalecenia techniczne żeby dowieść rynkowi że ten format gra lepiej a producenci odtwarzaczy SACD tego za bardzo nie zepsuli.

mlb, 25 Wrz 2008, 11:14

>McGyver, 24 Wrz 2008, 12:58

>>Dlatego wolę nawet i bez desymetryzacji, byle bez opampów. A że trafa drogie, to fakt. Za to

>>pozwalają się pozbyć kondensatorów sprzęgających wyjście DACa ze stopniem analogowym.

>

>McGyver, a gdzie na tym schemacie który wkleiłem tu widzisz kondy sprzęgające?? W buforku z którego

>korzystam też kondów w torze nie ma.

A czytajże ze zrozumieniem! Trafa zastosowane wraz z analogiem na lampach pozwalają się pozbyć kondensatorów sprzęgających DAC z lampą, to jasne.

McGyver, pax, chyba za dużo kawy od rana ;)

Natomiast niezależnie od tego czy to jest trafo czy desymetryzator na opampie, gra to lepiej niż tylko sygnał zebrany z jednczego pinu, nawet jeśli bardzo krótkim drucikiem jest podany na siatkę lampy.

>stosowanie powielacza z 12V do uzyskania napięcia anodowego według mnie jest kompletnie bez sensu.

>Odpowiednie trafo naprawdę dużo nie kosztuje, zobacz ceny w telto.

Odpowiednie trafo już mam cały czas tylko chodzi mi po głowie zasilenie wszystkiego z aku i porównać. Mogę sobie ta to pozwolić bo obudowa będzie duża i pojemna.

mlb

>gagacek, wiem że to OT, ale czy naprawdę myślisz że obecnie producenci przykładają dużą wagę

Ale ja odnosiłem się tylko do topowych urządzeń, bo tylko takie są w moim zainteresowaniu.

>Natomiast niezależnie od tego czy to jest trafo czy desymetryzator na opampie, gra to lepiej niż

>tylko sygnał zebrany z jednczego pinu,

to jest ten sam sygnał podany w przeciwfazie

Trochę sensu poproszę.

zulus, 25 Wrz 2008, 17:06

>>stosowanie powielacza z 12V do uzyskania napięcia anodowego według mnie jest kompletnie bez

>sensu.

>>Odpowiednie trafo naprawdę dużo nie kosztuje, zobacz ceny w telto.

>Odpowiednie trafo już mam cały czas tylko chodzi mi po głowie zasilenie wszystkiego z aku i

>porównać. Mogę sobie ta to pozwolić bo obudowa będzie duża i pojemna.

Tylko że powielacz zasilony napięciem stałym nie będzie działał.

Mam pytanie odnośnie trafa do lampucery mini, laickie zresztą, jakie musi mieć parametry? Czym różni się że będzie 2X12V 0.09A od 2X12V 0.5A ? Ile najlepiej żeby miało mocy, ile Wat? 10 czy 100? Bo z tego co szukałem to trafo 2x12V może być i za 7 zł i za 100 zł

A co jak dam trafo za 7 zł 2X12V 0.09A? Będzie buczeć, syczec? Będzie skaszaniony dźwięk? Będzie mało spójny? Skróci się żywotność podzespołów? Coś się przegrzeje? 7zł a 100 zł to różnica a pewnie i na tym i na tym by działało

-> Le_G

Trafo z wydajnością 0,09A będzie zdecydowanie za małe, myśle, że minimum to 2x12V (2x0,5A), mniej bym nie dawał. Gdy obciążysz trafo za dużym prądem wyniki będą takie, że spadnie napięcie poniżej nominalnego (a więc i dźwięk się pogorszy), trafo się będzie grzało (aż do przepalenia) oraz będzie buczeć. Zobacz na ofertę Telto, np trafo:

TS 15/34 - 2x13.5V-2x0.5A . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . EI 60/20 O E1 25,41 31,00

>-> Le_G

>

>Trafo z wydajnością 0,09A będzie zdecydowanie za małe, myśle, że minimum to 2x12V (2x0,5A), mniej

>bym nie dawał. Gdy obciążysz trafo za dużym prądem wyniki będą takie, że spadnie napięcie poniżej

>nominalnego (a więc i dźwięk się pogorszy), trafo się będzie grzało (aż do przepalenia) oraz będzie

>buczeć. Zobacz na ofertę Telto, np trafo:

>TS 15/34 - 2x13.5V-2x0.5A . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . EI 60/20 O E1 25,41 31,00

I wszystko to zasilając jednego podwójnego op-ampa. :) Zobacz w notach aplikacyjnych jaki mają prąd zwarcia wzmacniacze operacyjne na wyjściu, oraz ile prądu biorą na polaryzację układów. Jeszcze uwzględnij, że każda połówka zasilania jest wykorzystywana średnio przez pół okresu sygnału, a obciążenie dla op-ampa to będzie 10kohm lub więcej. W życiu nie dojdziesz do 90mA.

-> michelangelo

Z tego co Le_G to trafo ma być dla DAC + OPAMP (ja bym dał oddzielny odczep na 5V dla DAC, ale jak chce tanio) więc lepiej dać więcej, poza tym takie trafo będzie "na przyszłość" jakby Le_G chciał zastosować bardziej rozbudowany układ np. desymetryzator z buforem.

No to daj większy, ale nie pisz katastroficznych teorii, które tu są nie na temat. Nie budujemy wzmacniacza. CS8416 bierze do 40mA przy 3.3V i 192kHz, CS4397 bierze 20mA. Zostaje 30mA rezerwy na pół okresu. Mniejszych niż 20VA toroidalnych chyba nikt nie robi, więc można dać taki 2x 12V.

Desymetryzatora z buforem raczej nie będę stosował bo wogóle nie znam się na elektryce ale dzięki za odp. Moje chińskie trafo ma 292 mA i cicho ale buczy dlatego rozglądam się za czymś innym i pewnie dam torroida o mocy 0.5A i będzie spokój. Ale jakie napięcie? Kolega buble_corp napisał że jest zwolennikiem małego przewymiarowania i że by dał 2x13.5V-2x0.5A ale czy takie trafo nie skróci żywotności podzespołów i będzie? Jakie są uboczne skutki takiego małego przewymiarowania?

Zmierz napięcia na swoim trafie i daj z takimi samymi, ale na nieco większe prądy. Przewymiarowany transformator zawsze ma nieco wyższe napięcia, gdy nie jest obciążony nominalnym prądem, wynika to z rezystancji uzwojeń.

• Pokaż nowe odpowiedzi