Skocz do zawartości
IGNORED

Pass DIY - płytki drukowane

Przemek

Rekomendowane odpowiedzi

DonWojtas> Przecież my tej płytki nie poddajemy działaniu zewnętrznego zmiennego pola magnetycznego. Wówczas bowiem wystąpiłyby dwa przypadki:

1) biegnąca dookoła masa stanowi cewkę o jednym zwoju zwartym więc na skutek indukcji popłynąłby jakiś prąd zwarciowy.

2) Każdy przewodnik mający jakieś wymiary ( powierzchnię) jest dla zmiennego pola magnetycznego jak gdyby układem wielu zwartych zwojów ( patrz blacha transofmatorowa) . I te zaindukowane prądy nazywamy prądami wirowymi.

Ich wpływ minimalizuje się w przypadku transformatora między innymi poprzez złożenie rdzenia z wielu cienkich blach izolowanych od siebie

W ten sposób nawet płytka Twojego projektu mająca duże metalowe powierzchnie jest podatna na powstawanie takich prądów. W praktyce w układach analogowych stosuje się duże powierchnie ale nie w postaci "solid" tylko "hatched" bo redukuje to negatywne zjawiska.

Pozdr.

Jacek

• 2 tygodnie później...

> JacekPlacek - nie poddajemy ??? Cały świat to wielkie śmietnisko zmiennych pól magnetycznych. Komórki, radio telewizja nie wspominając o indukcyjności rozproszenia trafa. Zamknięty obwód masy to świetna antena.

• 3 lata później...

>Jar1

"Sa trzy rodzaje wzmaków Passa:

1. seria Aleph - single ended

2. seria X - zmostkowane wersje wzmaków w działajacych w klasie AB (choć przy dość duzym pradzie spoczynkowym)

3. najnowsza seria XA - zmostkowane alephy (tez single ended)

XA ma mieć wszystko to co daje kążda poprzednia osobno.

>>Jacek

Sam zrobiłem AX (na 4 ohm mam 12,5W RMS) - jest miodzio (również bez aktywnego przedwzmacniacza)

Z samym potencjometrem do regulacji głośności też gra dobrze (ja mam 2x10k).

Wcale nie trzeba robić duzych mocy.

pozdr

Jarek"

Mógłbyś podrzucić schemat tego AX (na 4 ohm mam 12,5W RMS) ?

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.