Skocz do zawartości
IGNORED

odtwarzacz SACD/HDCD

spid

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

"HDCD pozwala na uzyskanie do 6 dB lepszej dynamiki w porównaniu ze zwykłą płytą CD. Dodatkowe informacje zapisywane są na dwóch najmłodszych bitach sygnału w taki sposób, że odtwarzacz bez HDCD usuwa je w procesie korekcji błędów. Dla uzyskania sygnału HDCD stosowane jest próbkowanie 24 bit/192 kHz, następnie konwertowane na standardowe 16 bit/44,1 kHz + dodatkowy sygnał HDCD."

...16bit + dodatkowy sygnał HDCD... Z tego wynikałoby, że jest te pełne 16.

z linku który zapodał xniwax na to by wynikało, ale są też inne źródła mówiące, że jednak najmniej znaczący bit LSB tj 16ty bit wykorzystywany jest już dla potrzeb kodowania hdcd... chociaż z tego co na szybko się zorientowałem owe źródła to na razie tylko fora, postaram się jeszcze coś więcej na ten temat wyszukać...

kolejna wypowiedz "one problem is that if you use a CD player without HDCD (like most do), you will hurt the soundquality. You will lose 1 bit of the 16 bit on the CD"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zakładam że to nie prawda, aczkolwiek jeśli ktoś mógłby powiedzieć to ze 100% pewnością, byłbym wdzięczny za info

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

"HDCD pozwala na uzyskanie do 6 dB lepszej dynamiki w porównaniu ze zwykłą płytą CD. Dodatkowe informacje zapisywane są na dwóch najmłodszych bitach sygnału w taki sposób, że odtwarzacz bez HDCD usuwa je w procesie korekcji błędów. Dla uzyskania sygnału HDCD stosowane jest próbkowanie 24 bit/192 kHz, następnie konwertowane na standardowe 16 bit/44,1 kHz + dodatkowy sygnał HDCD."

Czyli co? Tylko cdeki z przetwornikiem 24 bity/192khz moga miec HDCD? Bzdura.

To nie jest bzdura tylko definicja HDCD. Przeczytaj uwaznie disco, to co napisałeś nie ma miejsca akurat.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość

(Konto usunięte)

Tak jak napisał to nie bzdura, tylko definicja HDCD i nie ja ją zredagowałem, tylko przekopiowałem - dlatego w cudzysłowiu :-) I moim zdaniem jest ona logiczna.

I zgadza się z tym, co i Ty powiedziałeś, bo w niej nigdzie nie jest napisane, że potrzebne są przetworniki 24 bitowe, by odtwarzać HDCD. Oczywiście ten "patent" działa i na niższych przetwornikach. Więc w czym widzisz problem?

A pytanie wcześniejsze, do którego wkomponowałem tę odpowiedź, dotyczyło tego, czy "znika" 1 bit.

I z tej definicji wynikałoby, że nie. Wszystko... :-)

Nie jest potrzebny. HDCD wykorzystuje technikę przełączania dynamiki, która w porywach może odpowiadać 20-tu bitom przetwarzania liniowego, a próbkowanie na płycie jest jak było - 44.1kHz. Rzeczywiście, ostatni bit jest traktowany jak szum przez odtwarzacz RBCD, bo w nim jest kodowane użycie dodatkowych 4-ech bitów warstwy HDCD, a w nim siedzi włączanie soft clipping, dithering lub zmiana zakresu dynamiki (podnoszenie efektywnej rozdzielczości dla małych sygnałów).

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Oczywiscie wiem jak jest:) Myslalem tylko ze koledzy sie przejezyczyli:) Przyklady? Rotel RCD 991 AE - PCM 63 plus bodaj PMD 1000 czyli scalak firmy Pacific Microsonics. Krell KAV 250 CD - PCM 1702... Itp itd.

Gość

(Konto usunięte)

Nie odbierz tego niewłaściwie:-) Nie, nie zakochałem się w Tobie! ;-)

Ale jestem w sumie nowym forumowiczem i wiele sensownych rzeczy usłyszałem od Ciebie

(wcześniej już czytałem sporo na Audiostereo) i szczerze to w jakiś sposób żal mi,

że chcesz zniknąć...

Należysz do tych niewielu tutaj, którzy naprawdę coś z sensem mają do powiedzenia i rzeczywiście siedzą w temacie :-)

Szkoda...

A na zwsze, czy tylko "przerwa techniczna"? ;-)

michelangelo, 10 Lip 2009, 12:05

>Nie jest potrzebny. HDCD wykorzystuje technikę przełączania dynamiki, która w porywach może

>odpowiadać 20-tu bitom przetwarzania liniowego, a próbkowanie na płycie jest jak było - 44.1kHz.

>Rzeczywiście, ostatni bit jest traktowany jak szum przez odtwarzacz RBCD, bo w nim jest kodowane

>użycie dodatkowych 4-ech bitów warstwy HDCD, a w nim siedzi włączanie soft clipping, dithering lub

>zmiana zakresu dynamiki (podnoszenie efektywnej rozdzielczości dla małych sygnałów).

a jednak 15bit/44kHz, wydaje mi się że w związku z tym ostrzeżenie, że dana płyta jest HDCD (czyli umieszczenie loga na płycie) powinno byc obowiązkowe.

Bezsprzecznie płyta HDCD jest 16bit/44.1. Jest to w nośnik spełniający standard Red Book.

Żadnego ostrzeżenie być nie musi. Oznaczenie HDCD jest dobrowolne - za wykorzystanie logo należy zapłacić właścicielowi praw czyli firmie Microsoft.

Proponuję przeczytać dokumentację, zrozumieć ją i więcej nie pisać głupot. Już podawałem link do dokumentacji ale podam raz jeszcze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Błednie rozumujesz płyta Hdcd na CD-ku bez mozliwosci dekodowania HDCD bedzie odczytywana jako 16/44.1. i nie trzeba tu kombinować tylko dla dowartosciowania własnego ego ;)

xniwax, 10 Lip 2009, 20:08

>Błednie rozumujesz płyta Hdcd na CD-ku bez mozliwosci dekodowania HDCD bedzie odczytywana jako

>16/44.1. i nie trzeba tu kombinować tylko dla dowartosciowania własnego ego ;)

wiele osób mówi, że owszem jest 16bit ale 1bit to tylko szum (z wykorzystaniem tego bitu kodowana jest informacja hdcd), dokładnie tak jak mówi michelangelo.

xniwax, ja tylko pytam, szukam informacji, to w sumie Twoje ego dowartościowuje, bo możesz pokazać jaki jesteś mądry po przez swoje odpowiedzi :]

Nie akurat w tym temacie jest mi to obojetne czy 15,16,18, 20 i w końcu 24 bit.

Jesli chodzi o szum to masz racje ale w przypadku przetworników obsługujacych wyżej niz 16 bit ale mniej niz przewiduje filtr HDCD i jego działanie. Oczywiscie ja to tak rozumiem i nie traktuje tego jako pewnik. Zbyt duzo pewników pada tu na forum w sprawach tak indywidualnych jak odbiór dźwieków przez ludzkie ucho.

zawsze mi sie wydawalo ze HDCD uzywa 2 najmlodszych bitow, ktore odtwarzacz RBCD uzywa do korekcji bledow

Ukryta Zawartość

kupujac odtwarzacz (albo DAC) z zaimplementowanym HDCD trzeba pamietac o jednej dosc istotnej rzeczy, mianowicie ze zgodnie z licencja Pacific Microsonics odtwarzacze z HDCD musza zciszac konwencjonalne plyty o 6dB tak aby nie bylo skokow glosnosc pomiedzy plytami zakodowanymi w roznych standardach, oczywiscie wplywa to negatywnie na jakosc dzwieku, dlatego jezeli komus wydaje sieto istotne trzeba szukac urzaddzen w ktorych "HDCD auto gain matching" da sie wylaczyc

Ukryta Zawartość

ememka, 10 Lip 2009, 12:24

>

>Nie odbierz tego niewłaściwie:-) Nie, nie zakochałem się w Tobie! ;-)

>Ale jestem w sumie nowym forumowiczem i wiele sensownych rzeczy usłyszałem od Ciebie

>(wcześniej już czytałem sporo na Audiostereo) i szczerze to w jakiś sposób żal mi,

>że chcesz zniknąć...

>Należysz do tych niewielu tutaj, którzy naprawdę coś z sensem mają do powiedzenia i rzeczywiście

>siedzą w temacie :-)

>Szkoda...

>A na zwsze, czy tylko "przerwa techniczna"? ;-)

disko kreuje sie tutaj na jakiegos znawce i guru a tymczasem wielokrotnie sie skompromitowal, wiekszosc jego wpisow to sprzeczne bzdury i inwektywy pod adresem innych uzytkownikow, zachecam do lektury jego wpisow

disko ma zamiar zniknac z forum ??? a to ci nowina, czyzby z powodu ostatniej kompromitacji z PD-75 ??? w sumie tylko sie cieszyc - jednego trolla mniej

Może jeszcze dla rozwiania watpliwosci;

"Jest to opracowany przez amerykańską firmę Pacific Microsonics, sposób zapisu płyty pozwalający poprawić niektóre parametry bez utraty kompatybilności ze standardem CD. Kompatybilność jest obustronna, co oznacza, że zwykłe odtwarzacze, które nie zostały wyposażone w dekoder HDCD mogą odczytywać płyty HDCD. Dodatkowe informacje są „zatopione” w samym sygnale fonicznym. Odtwarzacz bez dekodera odczytuje ten dodatkowy sygnał jako bardzo cichy szum, maskowany jednak przez sam sygnał. Według firmy Pacific parametry kodowania są całkowicie niesłyszalne.

Proces przygotowania nagrań HDCD zaczyna się od konwersji analogowo-cyfrowej wykonanej z częstotliwością próbkowania 192 lub 176,4 kHz. Następnie sygnał jest konwertowany do częstotliwości 96 lub 88 kHz, i rozdzielczości 24 bitów przy pomocy specjalnych filtrów i poddany dalszej obróbce, po której uzyskuje się sygnał o częstotliwości próbkowania 44,1 kHz. Procesor HDCD podczas nagrywania wykorzystuje różnego rodzaju filtry, dzięki czemu uzyskujemy dźwięk o większej dynamice i jakości.

Płyty nagrane z kodem HDCD są rozpoznawane przez odtwarzacz w którym zainstalowano dekoder, automatycznie. Odczyt tak nagranej płyty jest sygnalizowany najczęściej zapaleniem się diody, widocznej na panelu odtwarzacza."

Nie wiem czy nie traktować ten szum jako cos w rodzaju informacji "podprogowej" dodatkowej, nałożonej ;) ale nieczytelnej dla słuchu i zwykłego przetwornika.

schemat ogólny kodowania do hdcd

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

xniwax, 10 Lip 2009, 21:03

>Może jeszcze dla rozwiania watpliwosci;

rozwiewa jak rozwiewa "Dodatkowe informacje są "zatopione" w samym sygnale fonicznym. Odtwarzacz bez dekodera odczytuje ten dodatkowy sygnał jako bardzo cichy szum, maskowany jednak przez sam sygnał."

powiedziałbym nie do końca ;)

Odświeżając wątek zapytałem się tylko o rodzaje płyt audio odtwarzanych w CD z HDCD.

A tu cały naukowy wykład.Bity i kity.

A ja nadal za wiele się nie dowiedziałem........

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

kaviter jakiej kompromitacji? Nie no Panowie to jest normalnie zalosne... Facet ktory pitolil trzy po trzy, nadety bufon ktory nie potrafi przyznac sie do bledu teraz swoje wpadki przypisuje mnie. Nawet w obliczu skanu instrukcji serwisowej mowiacej jasno i wyraznie ze PD 9300 i PD 71 to jedno urzadzenie na rozne rynki twardo trwal przy swoim. Bartek udodnil mu takze ze PD-S 901 i PD 65 to jedno. Jakiej kompromitacji z PD 75? Dibunia wkleil zdjecie PD 65 przez pomylke - sprawa zostala zalatwiona. Inna kwestia: czy iwanicki wystawil zlotego PD 75? Nie bo nie istnieje. I to Ty sie skompromitowales trwajac przy swoim. kaviter czy Ty jestes pacjentem szpitala psychiatrycznego? Jakie inwektywy czlowieku? Dzialasz jak plachta na byka na wszystkich tych ktorzy faktycznie wiedza cos na temat Pioneera.Piszesz bzdury. Miales strone internetowa ktora byla stekiem klamstw i niescislosci. Udowodnili Ci to bartasxx i inni. Na szczescie ja zlikwidowales. Czego jeszcze chcesz? Wszyscy maja juz obraz Twojej osoby i wystarczy.

PS Czlowiek ktory upiera sie mimo jasnych i niepodwazalnych dowodow jest po prostu glupi. Albo zbyt zadufany w sobie. Przekonany o swojej nieomylnosci.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.