Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

A co takiego dodajesz, czego nie można dodać do IMAGE + CUE?

Rzeczy, które są charakterystyczne dla poszczególnych utworów: 'creditsy', teksty, komentarze (własne i nie tylko), wykonawców, kompozytorów, dodatkowe daty, to co jest zawarte we wkładce do płyty.

Edytowane przez Bryan

hififreak.wordpress.com

Istnieje kilka bardzo fajnych pluginów do Logitech Media Server. Dają możliwość dla każdego utworu wyszukania biografii wykonawcy, tekstu utworu, recenzji płyty, a także podobnych wykonawców. O ile bezpośrednio na moim SB ciężko to czytać, to już na 4,3 calowym wyświetlaczu Samsunga Galaxy S, którego używam do sterowania Squeezeboxem, jest niezwykle wygodnie

Panowie, indeksację robi się raz, na początku, więc w czym problem? Włączcie w nocy i idźcie spać albo zindeksować żonę :) Po ponownym podłączeniu zasilania kilka minut trwa sprawdzenie czy nie ma nowych, zmienionych plików, a nie indeksacja, na tym blogu piszą głupotę.

Dziś serwer wyszukiwał ponad 5 minut. Zatem ile zajęłoby to samo tylko na SBT? Pół godziny czy dłużej? Dalej twierdzę, że podłączenie dysku do SBT tylko w ostateczności. Chyba, że tych płyt jest niezbyt dużo

Zamiast ciąć przerób na FLAC, nie ma problemu nawet z odtwarzaniem FLAC z zaszytym w środku cue. FLAC stał się takim mp3 dla lossless i szkoda IMO używać innych formatów, APE jest zbyt zasobożerny i stąd problemy.

Jaką aplikację polecacie do konwersji APE to FLAC?

Xrecode II. Darmowy.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

foobar

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Dziś serwer wyszukiwał ponad 5 minut. Zatem ile zajęłoby to samo tylko na SBT? Pół godziny czy dłużej? Dalej twierdzę, że podłączenie dysku do SBT tylko w ostateczności. Chyba, że tych płyt jest niezbyt dużo

Nie bardzo rozumiem o co chodzi? Co ma SBT wyszukać? Odtwarzam z dysku 500 GB prawie w całości pełnego i dojście do konkretnych płyt po wykonawcach to parę sekund, nie korzystam z żadnej wyszukiwarki, bo i po co. Jeżeli chodzi o reindeksację po ponownym włączeniu to już pisałem, kilka minut.

CUETools

Mój system: 250GB danych, 8500 utworów, 730 albumów

Serwer (Atom 330 + HDD500GB SATAII) : Pełne wyszukanie prawie 5 minut, reindeksacja 45s

Squeezebox Touch + USB HDD: Pełne wyszukiwanie 7 minut, reindeksacja 6-7 minut.

Generalnie daje radę, ale muszę przyznać że serwer znacznie wygodniejszy.

hififreak.wordpress.com

Nie bardzo rozumiem o co chodzi? Co ma SBT wyszukać? Odtwarzam z dysku 500 GB prawie w całości pełnego i dojście do konkretnych płyt po wykonawcach to parę sekund, nie korzystam z żadnej wyszukiwarki, bo i po co. Jeżeli chodzi o reindeksację po ponownym włączeniu to już pisałem, kilka minut.

Wyszukać nową i zmienioną muzykę (czyli reindeksacja).

Gdzie tego szukać?

Jeśli to do mnie - tak jak większość pluginów w zakładce plugins w LMS.

Tam dodaj Album Review, Biography, Song Ingo, Song Lyrics.

Jeśli ich nie widzisz to włącz opcję: Show all 3rd party plugins

Mój system: 250GB danych, 8500 utworów, 730 albumów

Serwer (Atom 330 + HDD500GB SATAII) : Pełne wyszukanie prawie 5 minut, reindeksacja 45s

Squeezebox Touch + USB HDD: Pełne wyszukiwanie 77 minut, reindeksacja 6-7 minut.

Generalnie daje radę, ale muszę przyznać że serwer znacznie wygodniejszy.

Sorry, literówka mi się wkradła.

Pełne wyszukiwanie na SBT + USB to nie 7 ale 77 minut

hififreak.wordpress.com

Sorry, literówka mi się wkradła.

Pełne wyszukiwanie na SBT + USB to nie 7 ale 77 minut

To teraz pomnóż to x3 (bo tyle mniej więcej jest danych u mnie). I dlatego twierdzę, że podpinanie hdd pod usb to ostateczność :)

5 minut.

U Ciebie 5 minut, u mnie trwałoby to znacznie dłużej. Ponad 5 minut trwała reindeksacja na serwerze c2d 3,6 GHz, 4 GB RAM.

Kupiłem to cudeńko - SBT.

Dysk Fujitsu-Siemens Storagebird XL-E: 3,5", 500 GB, USB 2.0, własne zasilanie, 3 partycje NTFS, pliki wszelkiego rodzaju, w tym kilkadziesiąt GB muzyki. Zaraz po rozpoczęciu indeksowania komunikat, że aplikacja (LMServer) została przerwana ponieważ pojawił się problem. Jaki to problem, to mam już sobie chyba zgadnąć.

Spróbuję jeszcze z Plextorem 2,5" USB 2.0, zawierającym tylko pliki muzyczne mp3 i WAV do 96kHz.

Czy podział na kilka partycji NTFS może być problemem dla SBT?

Karta SD 32 GB, prawie pełna, pliki audio i video, kilkanaście minut przy pierwszym indeksowaniu.

Załadowanie utworu trwa dłużej niż na przenośnym odtwarzaczu mp3, do 5 s., a odpowiedni ekran pojawia się jeszcze później. Generalnie zmiany tych ekranów, to jakby jakiś Atari to obsługiwał.

Na razie mam ładny zegarek z radiem i dodatkowym bajerem w postaci odtwarzacza.

Porównywałem SBT + karta SD z jakąś bardzo starą kartą muzyczną w komputerze zintegrowaną na płycie, podłączone do NAD C340 i B&W CDM2SE na solidnych podstawkach Rogoz Audio:

1. WAV 24/96 - fortepian solo koncert - dźwięk SBT jakby przyćmiony, mniej przestrzeni, mniej ostre kontury dźwięków, za to bardziej miękki i ciepły

2. WAV, rip z CD - metal - zdecydowanie lepiej z SBT, zdecydowanie pełniejszy nasycony dźwięk, lepszy bas

3. mp3 320 kbps - metal - nie słyszę różnicy

Czy u Was też podświetlenie raz świeci jaśniej raz ciemniej? Niezależnie, czy coś się robi na SBT czy nie, to się samo zmienia.

Czy u Was też podświetlenie raz świeci jaśniej raz ciemniej? Niezależnie, czy coś się robi na SBT czy nie, to się samo zmienia.

Normalna rzecz, tak masz ustawione (regulacja jasności). W zależności jak jest jasno w pomieszczeniu tak świeci wyświetlacz. Można to regulować, albo wyłączyć. Fajna rzecz- przydaje się jak słuchasz np w nocy, po ciemku.

Kingu, teraz czas na serwer :)

Dysk Fujitsu-Siemens Storagebird XL-E: 3,5", 500 GB, USB 2.0, własne zasilanie, 3 partycje NTFS, pliki wszelkiego rodzaju, w tym kilkadziesiąt GB muzyki. Zaraz po rozpoczęciu indeksowania komunikat, że aplikacja (LMServer) została przerwana ponieważ pojawił się problem. Jaki to problem, to mam już sobie chyba zgadnąć.

Spróbuję jeszcze z Plextorem 2,5" USB 2.0, zawierającym tylko pliki muzyczne mp3 i WAV do 96kHz.

Czy podział na kilka partycji NTFS może być problemem dla SBT?

Karta SD 32 GB, prawie pełna, pliki audio i video, kilkanaście minut przy pierwszym indeksowaniu.

Dokładnie SBT wymaga, aby na dysku była tylko jedna partycja, przy większej ich ilości są problemy.

Co do czasu indeksowania to jest słaby, podobnie ze startem, on najpierw musi trochę sobie odczytać z dysku, zanim zacznie proces odtwarzania. Generalnie przy stosowaniu rozwiązania SBT + DYSK na dysku najlepiej jest mieć jedną partycję, sformatowaną w FAT32, NTFS lub linuxowy ext2 /ext3. Na tym dysku trzymać tylko muzykę + ewentualnie playlisty i okładki (nie większe niż 500x500pix) i żadnych innych zbędnych plików, żeby nie tracić czasu na wyszukiwanie. Serwer indeksując skanuje całą zawartość dysku, więc lepiej oszczędzić mu zbędnej pracy.

Jak się chce robić więcej rzeczy i mieć szybciej, to bez serwera ciężko.

hififreak.wordpress.com

Rzeczywiście :) Jak zapaliłem lampkę obok SBT, to od razu się ściemnił.

Tak zrobię, jedną partycję NTFS 500 GB tylko z muzyką i zobaczę jak to zadziała.

Dzięki za odpowiedzi :)

U Ciebie 5 minut, u mnie trwałoby to znacznie dłużej. Ponad 5 minut trwała reindeksacja na serwerze c2d 3,6 GHz, 4 GB RAM.

Może tak, może nie. To zależy od ilości plików, nie danych, mam nie pocięte płyty na utwory i to znacznie zmniejsza czas przeszukiwania, jest mniejsza ilośc plików. A płyt jest ponad 1500 więc trochę tego jest.

Dla wszystkich zainteresowanych, od kilku dni można już korzystać z serwisu muzycznego "Deezer"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co ważne, ma on wsparcie na Squeezeboxa, koszt abonamentu 30 PLN/miesiąc (Premium+).

Jeśli ktoś nie chce płacić, może słuchać radia internetowego i zajawek (30 sec) tylko na kompie.

Procedura bardzo prosta choć płatność raczej przez PayPal.

To chyba pierwszy serwis, gdzie można mieszkając w Polsce legalnie posłuchać muzyki na życzenie, bo inne serwisy (LastFM, Spotify itd.) wymagają obejścia prawa.

Ukryta Zawartość

Może tak, może nie. To zależy od ilości plików, nie danych, mam nie pocięte płyty na utwory i to znacznie zmniejsza czas przeszukiwania, jest mniejsza ilośc plików. A płyt jest ponad 1500 więc trochę tego jest.

A widzisz. U mnie jest ponad 30 000 plików i dlatego tak to długo trwa.

To zależy od ilości plików, nie danych, mam nie pocięte płyty na utwory i to znacznie zmniejsza czas przeszukiwania, jest mniejsza ilośc plików. A płyt jest ponad 1500 więc trochę tego jest.

W jakim formacie zgrane są te płyty? Czy poszczególne utwory są indeksowane w obrębie tego pliku, tzn. czy można pomiędzy nimi przełączać (poza przewijaniem)?

Jakim programem i sprzętem zgrywałeś?

Dla wszystkich zainteresowanych, od kilku dni można już korzystać z serwisu muzycznego "Deezer"

Ukryta Zawartość

Co ważne, ma on wsparcie na Squeezeboxa, koszt abonamentu 30 PLN/miesiąc (Premium+).

Jeśli ktoś nie chce płacić, może słuchać radia internetowego i zajawek (30 sec) tylko na kompie.

Procedura bardzo prosta choć płatność raczej przez PayPal.

To chyba pierwszy serwis, gdzie można mieszkając w Polsce legalnie posłuchać muzyki na życzenie, bo inne serwisy (LastFM, Spotify itd.) wymagają obejścia prawa.

No i super ciekaw jestem jaka jest jakość. I to jest własnie przyszlosc internetu.

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

No i super ciekaw jestem jaka jest jakość. I to jest własnie przyszlosc internetu.

Teoretycznie 320 kbs. Nie mam jak sprawdzić, na razie chodzi tylko na kompie, SBT ma jakieś problemy, czekam na odpowiedź z tech-support Deezera (w weekend nie pracują).

W jakim formacie zgrane są te płyty?

1 płyta cd = 1 plik flac (w środku zaszyty plik cue i jpg z okładka)

Czy poszczególne utwory są indeksowane w obrębie tego pliku, tzn. czy można pomiędzy nimi przełączać (poza przewijaniem)?

Tak, po to jest plik cue.

Jakim programem i sprzętem zgrywałeś?

Do zgrywania EAC i zwykły odtwarzacz dvd czy cd w komputerze.

Edytowane przez duhzgur

Co oznacza funkcja w programie Logitech media server uruchom bez rozszerzen uzytkownika "tryb bezpieczny")

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

1 płyta cd = 1 plik flac (w środku zaszyty plik cue i jpg z okładka)

Czy można coś takiego zrobić z WAV? Tzn. 1 plik = 1 CD ale poindeksowane jego poszczególne fragmenty jako utwory. Może być bez okładki.

• Pokaż nowe odpowiedzi