Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam SB Touch podpięty analogiem do Cambridge Audio 750A dalej do kolumn Monitor Audio RX8. Muzyka - flac - leci po kablu z QNAP 212. Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad DAC. Nie wiem czy ładować $ w Arcam rDAC czy kupić coś tańszego typu Nostromo, V-DAC? Czym więcej słucham tym głupszy jestem. Z jakim DAC'em gra u Was SB?

Często czytam pytanie jaki serwer kupić do SB:...

Jakiś czas temu sam przerabiałem temat testując rożne opcje. Trochę przez te testy $ straciłem :) ale w końcu padło na QNAP 212. Polecam gorąco QNAP'y lub ewentualnie coś z Synology. Ładnie chodzi wszystko. Duże możliwości rozbudowy.

PS: u mnie w QNAP 212 wentylator też był głośny, poradziłem sobie z tym kupując kontroler obrotów i zwolniłem je o 60%. Wentylatora nie słychać nawet w kompletnej ciszy. Koszt to 10zł za regulator. Czas montażu 1 minuta :). Ewentualnie można podpiąć nowy/lepszy/cichszy wiatraczek - ale i tak bez kontrolera obrotów się nie obejdzie.

Jeszcze kilka miesięcy temu używałem SB połączonego po analogu z NAIM-em Nait XS. Chciałem zmienić mój zestaw i wypożyczałem do odsłuchów kilka DAC-ów (T+A Music Receiver, PS Audio, Cambridge Audio Dac Magic, Blacknote DAC ) i dwa wzmacniacze (Macintosh MA6600, Lyngdorf TDAI 2200). Słuchałem różnych kombinacji tego sprzętu, z pewnością każdy z tych DAC’ów brzmiał lepiej z SB niż bezpośrednio po analogu. Zdecydowałem się na Lyngdorfa – dla mnie brzmiał nieco lepiej od McIntosha i nie musiałem kupować DAC’a ponieważ TDAI 200 posiada wejścia cyfrowe a ja osobiście nie słyszałem różnicy w brzmieniu pomiędzy SB podłączonym do Lyngdorfa bezpośrednio po sygnale cyfrowym i pośrednio poprzez DAC’a.

Pozdrawiam

Wszystkim leniom z NAS/serwerami polecam nauczyć się korzystać z opcji WOL. Bajka.

moze bys wytlumaczyl co masz na mysli z tym wake-of-lan + squezebox?

Edytowane przez antymalkontent

chwilowy brak działalności w audio.

Mam na myśli to, że skonfigurowałem windowsa na serwerze pod WOL tak, bym nie musiał chodzić po domu i go włączać palcem gdy chcę słuchać muzyki. Przy okazji ustawiłem tryb uśpienia, by po 10 minutach nieużywania się wyłączał. Wygoda i oszczędność naraz.

Gość partick

(Konto usunięte)

Przy okazji ustawiłem tryb uśpienia, by po 10 minutach nieużywania się wyłączał. Wygoda i oszczędność naraz.

jak ci płyta albo dyski padną, to się nie zdziw.

jak ci płyta albo dyski padną, to się nie zdziw.

Co masz na myśli? Sam jestem posiadaczem Synology DS411+II i mam włączoną funkcje WOL. Zaprogramowałem również wyłączenia NASa na 23.00.

Czy według Ciebie nie powinno się zostawiać dysków w stanie uśpienia?

Edytowane przez WildStar

Mam maly problem

Konfiguracja: Sbt+synology z LMS+ipad

Niektore plyty po wgraniu maja "wewnatrz" podwojna zawartosc, tzn, plyta sie zgrywa, a utwory sbt widzi podwojnie, czyli powiedzmy zamiast 10 utworow w albumie jes 20 ( po dwa razy kazdy)

Sytuacja w moim przypadku dotyczy okolo 2, moze 3% nowo wgranych albumow

Dodam ze w folderze muzyki wszystko jest ok (utwory w albumie po jednym razie nagrane)

Ktos wie o co chodzi, i gdzie lezy problem???

Synology DS112j / QNAP TS-112 + Logitech Squeezebox Touch + DACmagic+ > wzmak

Vs

zwykly dysk zewnetrzny 2.5 USB 3.0 + Oppo BDP-93EU + DACmagic+ > wzmak

czy odczuje roznice w dzwieku (mp3/flac) ?

Gość partick

(Konto usunięte)

weź dwu-dyskowy NAS - w razie padu jednego dysku nie stracisz danych.

nim kupisz zewnętrzny DAC, posłuchaj samego SBT - bo może się okazać, że nie odczujesz różnicy.

mam nadzieje ze nie bedzie gorzej od cd w okolicach 4 tysi / Dac juz mam ale jakbym przy samym SBT był zadowolony to przerzucilbym go na inny system. (mialo to by zagrac z caspianem i focusami)

chce kupic wydajnego i niedrogiego nasa ktory dobrze wspolpracuje ze squezeboxem, co polecacie?

obecnie zastanawiam sie nad modelami:

Netgear stora

Zyxel NSA310 moj typ ze wzgledu na cene i niezly procesor

Qnap TS-110 kolejny typ jesli zyxel nie jest odpowiednim nasem

Qnap TS-112 ze wzgledu na cene nie jestem zdecydowany

jesli macie inne propozycje w dobrej cenie i lepsze od ww to napiszcie co warto kupic

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale sklepu nie znam i nie wiem czy nie ściemniają z tymi dyskami :(

Osobiście od roku użytkuję coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do tego dokupiłem za 30 PLN napęd CD i zainstalowałem darmowego Vortexboxa

Ukryta Zawartość

Mam teraz RipNasa który bez problemu chodzi po WiFi. Vortexbox jest robiony pod Squeezeboxa więc tu nie ma żadnych problemów. Sterowanie obecnie Samsung na Androidzie i jest ok.

Chyba, że musisz mieć serwer w pomieszczeniu gdzie słuchasz muzyki, wtedy szukaj gdzie indziej, ten się nie nadaje jest zbyt głośny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy do SQ Touch zamiast serwera plikow mozna by bylo podpiac:

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

(czyli SAN zamiast NAS)

??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pienio

Ukryta Zawartość

Ale sklepu nie znam i nie wiem czy nie ściemniają z tymi dyskami :(

Osobiście od roku użytkuję coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do tego dokupiłem za 30 PLN napęd CD i zainstalowałem darmowego Vortexboxa

Ukryta Zawartość

Mam teraz RipNasa który bez problemu chodzi po WiFi. Vortexbox jest robiony pod Squeezeboxa więc tu nie ma żadnych problemów. Sterowanie obecnie Samsung na Androidzie i jest ok.

Chyba, że musisz mieć serwer w pomieszczeniu gdzie słuchasz muzyki, wtedy szukaj gdzie indziej, ten się nie nadaje jest zbyt głośny.

tak serwer (a raczej nas) bedzie w pomieszczeniu w ktorym slucham muzyki ale serwery sieciowe raczej do profesjonalnych zastosowan to nie dla mnie ja tylko muzyke chce przeslac do squezeboxa mysle po prostu nad nasem

jest sens wywalac taka kase na serwer do squezaa ?

nie nie ma nawet najprostszy sobie poradzi pod warunkiem ze bedzie mial mozliwosc zainstalowania squezecenter ale moze byc troche wolny w dzialaniu wiec warto czasami troche lepszy wybrac ale bez przesady muzyka nie wymaga zbyt duzych zasobow, ale audiofile maja to do siebie ze wybieraja czesto najdrozsze rozwiazania, tak dziala ten biznes bo taka mentalnosc maja audiofile...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

weź dwu-dyskowy NAS - w razie padu jednego dysku nie stracisz danych.

Można pisać o tym do upadłegoo... n-dyskowe nasy w zastosowaniach domowych do bzdura do kwadratu. Więcej chałasu, większe zużycie prądu i iluzoryczne poczucie bezpieczeństwa...

Do SB należy kupić jednodyskowy nas (no chyba, że ktoś ma gigantyczne potrzeby na miejsce na dysku) i robić backup po usb na 2 ZEWNĘTRZNYM dysku, który po backupie chowamy do szuflady.

Gość partick

(Konto usunięte)

Można pisać o tym do upadłegoo... n-dyskowe nasy w zastosowaniach domowych do bzdura do kwadratu. Więcej chałasu, większe zużycie prądu i iluzoryczne poczucie bezpieczeństwa...

jakieś liczby? o ile dB zwiększy się poziom szumu w odległości 1m, 2m, 3m i o ile wzrośnie zużycie prądu w kWh?

BTW. a co do hałasu, to słownik polecam sobie doinstalować.

Do SB należy kupić jednodyskowy nas (no chyba, że ktoś ma gigantyczne potrzeby na miejsce na dysku) i robić backup po usb na 2 ZEWNĘTRZNYM dysku, który po backupie chowamy do szuflady.

to i tak się robi - właśnie jako backup. natomiast jeżeli kolega informatyk nie wie do czego służy RAID1, to ja nie mam więcej pytań.

ok wlasnie testuje SQ touch - fajny gadzecik ... ale nie zagral z Caspianem/Focusami tak jak DacMagic+ via USB z laptopa -- płaski dwiek w porownaniu do daca, wszystko gorzej moze poza basem ktory schodzi nizej na SQ i jest troche masywniejszy -- no ale SQ ma byc coaxialem(starlight) podlaczony do DACmagic+ i wtedy mam nadzieje ze rozwinie skrzydla..... a na koniec wszystko przyrownam do CA 751BD(kombajn ktory moze zastapi DAC+SQ+NAS) vs Rega Apollo-R

--------------------------------------

wracajac do NAS (zakladajac 1 dysk) doradźcie.... :

1) QNAP TS-112 (1.2Ghz-256Ram)

2) QNAP TS-119P II (2.0Ghz-512Ram)

3) Synology DS112j (1Ghz-128Ram) -- cena ta sama co Q ts-112 ale gorsze parametry

i czy

-

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

moga z powodzeniem zastapic NAS(czyli sieciowa pamiec masowa kontra serwer plikow) ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.... natomiast jeżeli kolega informatyk nie wie do czego służy RAID1, to ja nie mam więcej pytań.

Kolega informatyk dokładnie wie do czego służy RAID1.

W omawianych TUTAJ zastosowaniach - kompletnie bez sensu.

Generalnie mirroring w zastosowaniach typowo domowych jest bez sensu.

Nie zamierzam z nikim polemizować w tej kwesti jak ktoś chce to może sobie nie wiem jakie raidy budować... tylko niech to robi samemu i nie doradza innym.

Gość partick

(Konto usunięte)

Kolega informatyk dokładnie wie do czego służy RAID1.

W omawianych TUTAJ zastosowaniach - kompletnie bez sensu.

Generalnie mirroring w zastosowaniach typowo domowych jest bez sensu.

"bez sensu" - uzasadnienie na miarę habilitacji wręcz.

Nie zamierzam z nikim polemizować w tej kwesti jak ktoś chce to może sobie nie wiem jakie raidy budować... tylko niech to robi samemu i nie doradza innym.

no to nie doradzaj czegoś co może narazić użytkownika na stratę danych przy padzie dysku.

niech każdy sam policzy czy go stać na dwu-dyskowy NAS i co za tym idzie, w dwa dyski twarde.

no to nie doradzaj czegoś co może narazić użytkownika na stratę danych przy padzie dysku.

niech każdy sam policzy czy go stać na dwu-dyskowy NAS i co za tym idzie, w dwa dyski twarde.

RAID + 2 dyski to nie jest przepis na bezpieczne dane przy padzie dysku (często lecą oba!, np. pada kontroler i sieje po dyskach - widziałem nie jeden taki przypadek i to również w pro macierzach, gdzie na dyskach jest sieczka - jak nie wiesz o czym mowię to proszę się nie wypowiadaj bo gadasz głupoty).

W warunkach domowych RAID przy założeniu hot-swapa to co najwyżej zachowanie ciągłości pracy (a raczej wygoda przy wymianie) i trochę lepsze parametry I/O co w omawianych tutaj zastosowaniach jest na wyrost.

Owszem dyski 2: Pierwszy w nasie a drugi w szufladzie z kopią danych. Wydawania kasy na nasa z 2 dyskami + 3 dysk do backupu w sytuacji gdy starczy miejsca na 1 dysku nie ma większego sensu, ale jak ktoś lubi zbędne wydatki to jego sprawa.

Jeszcze co do głośności dysku to sorki, ale kolega ma chyba coś z uszami... słychać i to dobrze - zwłaszcza w nocy - nie zawsze jest możliwość schowania nasa do szafy.

Poza tym 1 dysk jest łatwiej schłodzić - można obyć się w nasie bez wentylatora, który też jest dość głośny.

Gość partick

(Konto usunięte)

jak często lecą oba, a jak często tylko jeden? - w domowych warunkach.

natomiast jeżeli chodzi o wygodę, to np. zwiększenie pojemności volumenu, przy mirrorze, jest wręcz trywialne.

co do głośności, to przeważnie NAS stoi podpięty skrętką do routera ADSL w przedpokoju i tyle go słychać.

Gość partick

(Konto usunięte)

a czy na SAN postawisz Logitech Media Server? bo jeżeli nie, to musiałby to obsługiwać serwer na SBT - ze wszystkimi tego ujemnymi konsekwencjami - patrz obsługa dysków USB. no i jeszcze pytanie, czy SBT zobaczy SAN?

RAID + 2 dyski to nie jest przepis na bezpieczne dane przy padzie dysku (często lecą oba!, np. pada kontroler i sieje po dyskach - widziałem nie jeden taki przypadek i to również w pro macierzach, gdzie na dyskach jest sieczka - jak nie wiesz o czym mowię to proszę się nie wypowiadaj bo gadasz głupoty).

W warunkach domowych RAID przy założeniu hot-swapa to co najwyżej zachowanie ciągłości pracy (a raczej wygoda przy wymianie) i trochę lepsze parametry I/O co w omawianych tutaj zastosowaniach jest na wyrost.

Owszem dyski 2: Pierwszy w nasie a drugi w szufladzie z kopią danych. Wydawania kasy na nasa z 2 dyskami + 3 dysk do backupu w sytuacji gdy starczy miejsca na 1 dysku nie ma większego sensu, ale jak ktoś lubi zbędne wydatki to jego sprawa.

Jeszcze co do głośności dysku to sorki, ale kolega ma chyba coś z uszami... słychać i to dobrze - zwłaszcza w nocy - nie zawsze jest możliwość schowania nasa do szafy.

Poza tym 1 dysk jest łatwiej schłodzić - można obyć się w nasie bez wentylatora, który też jest dość głośny.

no ludziom nie przemowisz, mowisz ze najbezpieczniej jest wykonac kopie zapasowa na dysku zewnetrznym i schowac go do szafy a oni swoje... jak grochem o sciane

kilka pytan na wyobraznie:

1. co sie stanie z nasza kopia kiedy zasilanie padnie i bedzie przebicie i poleci nas?

2. co sie stanie kiedy piorun zalanie pozar i kazdy inny nieszczesliwy wypadek zdarzy sie w miejscu gdzie mamy nasa?

3. co sie stanie kiedy padnie nas? a co sie stanie kiedy dodatkowo bedzie mial wlasny system zapisu danych i ich kopii czy wlasny algorytm szyfrowania i akurat go uzyjemy tak ze nie zczytamy tego wpinajac dysk do pc-ta?

4. co sie stanie kiedy bedzie wada oprogramowania wynikla albo z wady firmwaru/oprogrammowania akltualizujacego (po zaktualizowaniu nasa) albo z ukrytej wady oprogramowania/elektroniki nasa?

a wystarczy zrobic kopie na dysku zewnetrznym i wyniesc ja z dala od pc-ta (nasa) i nic nam nie grozi, istnieje tylko ryzyko niespodziewanej awarii akurat wtedy kiedy bedziemy zczytywac dane z dysku bo w nasie akurat padl (oczywiscie takie ryzyko istnieje rowniez w nasie dwudyskowym i jest ono dokladnie tak samo prawdopodobne - 100% pewnosc da nam zrobienie 2 kopii na dyskach zewnetrznych ale raczej nie jest to konieczne wystarczy jedna byle ten dysk byl nie wpiety do zasilania i byl w bezpiecznym miejscu przechowywany i regularnie sprawdzany np. regularnie uzyuelniac dane)

a tak swoja droga duzo tutaj teorii ale praktycznych rad jak na lekarstwo, 2 osoby wraz ze mna zadaly pytanie o nasa jakiego wybrac do squezeboxa i tylko ja cos probowalem pomoc rozsadnie a tak wychodzi ze nikt nic nie wie?

Piszesz, że nasze odpowiedzi są nierozsądne, podajesz teoretyczne uzasadnienia - przy okazji, Pentagon zaleca trzymać kopię danych minimum 100 km od oryginału bo powódź może być :-) - i dziwisz się, że ludzie nie chcą pisać?

Gość partick

(Konto usunięte)

czy byłbyś łaskaw używać polskich znaków diakrytycznych i korygować swoje literówki?

kilka pytan na wyobraznie:

1. co sie stanie z nasza kopia kiedy zasilanie padnie i bedzie przebicie i poleci nas?

http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=bk350ei

2. co sie stanie kiedy piorun zalanie pozar i kazdy inny nieszczesliwy wypadek zdarzy sie w miejscu gdzie mamy nasa?

3. co sie stanie kiedy padnie nas? a co sie stanie kiedy dodatkowo bedzie mial wlasny system zapisu danych i ich kopii czy wlasny algorytm szyfrowania i akurat go uzyjemy tak ze nie zczytamy tego wpinajac dysk do pc-ta?

4. co sie stanie kiedy bedzie wada oprogramowania wynikla albo z wady firmwaru/oprogrammowania akltualizujacego (po zaktualizowaniu nasa) albo z ukrytej wady oprogramowania/elektroniki nasa?

od tego mamy backup.

istnieje tylko ryzyko niespodziewanej awarii akurat wtedy kiedy bedziemy zczytywac dane z dysku bo w nasie akurat padl (oczywiscie takie ryzyko istnieje rowniez w nasie dwudyskowym i jest ono dokladnie tak samo prawdopodobne

a to akurat bzdura.

RAID1 zabezpiecza przed padem jednego z dysków pomiędzy backupami.

a tak swoja droga duzo tutaj teorii ale praktycznych rad jak na lekarstwo, 2 osoby wraz ze mna zadaly pytanie o nasa jakiego wybrac do squezeboxa i tylko ja cos probowalem pomoc rozsadnie a tak wychodzi ze nikt nic nie wie?

kobitę też ci trzeba wybrać za ciebie?

nie wszyscy polecają rozwiązania o których tylko czytali ;-/

Patrick - z tym.tlumaczeniem to po co ci to? Nie gadaj ze nie radisz sobie z czytaniem jezyka ,,niepoetyckiego,,

A.co do raidow i innych podoba ci sie to stosuj mi na razie to podwajanie wszystkiego wraz z.kosztami nie potrzebne

No ok wiec pytanie jakie nasy z przetestowanych przez.was polecacie do squezeboxa?

I drugie pytanie. Czy ktos uzytkuje lub uzytkowal qnapa ts110 ze squezeboxem dziala w.ogole takie polaczenie? Jak z komfortem i szybkoscia dzialania?

• Pokaż nowe odpowiedzi