Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Ale wiecie, że mówicie o telefonach? Urządzeniach, które jak się zepsują lądują w koszu. Co kogo obchodzi czy ma jakąś "otoczkę", czy nie ma? Czy to będzie np Samsung ze swoim androidem, czy Apple, ze swoim ios.

I tak używam jakiejś zwykłej nokii, bo nie potrzebuję 48 rdzeniowego procesora siedzącego w miniaturowym komputerze, do dzwonienia.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Witam

jaka jest różnica w brzmieniu pomiędzy wyjściem coxialnym a optycznym w Squeezeboxie ?

czym lepiej połączyć go z przetwornikiem ?

W zacietrzewieniu nie zauważyłeś, że Jobs nie żyje.

Wcielenie zła w branży komputerowej nie istnieje. Zapewne nie słyszałeś o Fear, uncertainty and doubt, skoro tak wciskasz jaki to Gates i Microsoft jest cacy. A może po prostu musisz używać komputera, a z Linuksem byś sobie nie dał rady?

Microsoft "nie pozywa firm które produkują podzespoły PC", bo nie ma do tego prawa, nie jest właścicielem tej technologii. Za to próbuje opatentować wszystko co na drzewo nie ucieknie. A swój wspaniały Windows to de facto zerżnął od Apple. Od tego się zaczęło.

Nie piszę tego, aby ci dokuczyć, ale w prawdziwym życiu nic nie jest czarne, ani białe. Wszystko jest w kratkę. Aby uciec od złych praktyk i draństwa koncernów nie możesz używać komputera, co uwolni cię od rozmaitych praktyk Google i producentów systemów, nie powinieneś słuchać płyt, w żadnym wypadku pić coca coli i robić jeszcze tysięcy czynności. Aby uwolnić się od tego zła, powinieneś poszukać bezludnej wyspy.

I aby zahaczyć o temat - koniecznie bez Squeezeboxa ;)

tak zgadza sie, ale oczywiscie zeby funkcjonowac w systemie to czesto nie da sie, zreszta korporacje walcza o to zeby wylapac i zmonopolizowac kluczowe segmenty rynku tam gdzie musisz skorzystac albo wypadniesz z gry jako obywatel wiec czasami sie nie da,

ale oczywiscie rozwiniete kraje poradzily sobie z tym, minimalizuja koniecznosc kupowania korporacyjnych tworow na rzecz wlasnej produkcji, u nas w polsce mentalnosc jest odwrotna, ale to nie zmienia faktu ze jesli ktos przejal kluczowe segmenty i niemal zmonopolizowal je to nie ma nawet tam wyboru albo wybor nie spelnia wymoglow dzisiejszych czasow (patrz google czy m$ czy apple czy xxx innych glownie hamerykanskich korporacji)

Witam

jaka jest różnica w brzmieniu pomiędzy wyjściem coxialnym a optycznym w Squeezeboxie ?

czym lepiej połączyć go z przetwornikiem ?

a to zalezy czego oczekujesz i jaki masz sprzet pozostaly, coaxial zazwyczaj lepiej sie sprawuje dzwiekowo, wiec i tutaj jest podobnie

Edytowane przez antymalkontent

chwilowy brak działalności w audio.

apple została uznana za jedną z najbardziej przyjaznych gejom .... i niech tak zostanie.

ta ich wojna na patenty śmieszy , zresztą po ostatnim Apple musi na swojej stronie przyznać, że Samsung nie kopiuje iPada

'' jaka jest różnica w brzmieniu pomiędzy wyjściem coxialnym a optycznym w Squeezeboxie ?

czym lepiej połączyć go z przetwornikiem ? ''

u mnie nie było - ale podobno na glass toslinku jest :] - - najlepiej porównać samemu ale SB Touch grał (ethernet) na tym samym poziomie co z podłączonym DM+

zdecydowanie coaxial, porównywałem oba i jakoś ten optyk słabo wypada, strasznie płaski dźwięk się pojawił w zestawie

strumieniowiec, lampy i tuby

Porównywał ktoś może squeezeboxa Touch do linn majik ds? zastanawiam się na ile jest różnica w jakości dźwięku

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Porównywał ktoś może squeezeboxa Touch do linn majik ds? zastanawiam się na ile jest różnica w jakości dźwięku

:):):), ze tak powiem

Gość partick

(Konto usunięte)

Różnica (używając obydwu tylko jako transport plików) zdecydowanie nie jest tak wielka jak w cenie tych dwóch urządzeń.

http://www.audiostereo.pl/ds-olivia_92218.html/page__p__2409475#entry2409475

Jako transport, porównywaliśmy u rocha, SBT podłączonego do dac-a Wadii 381i, z jej wewnętrznym transportem cd. Różnice jeśli jakieś były, to na granicy percepcji,

Gość Wireless

(Konto usunięte)

http://www.audiostereo.pl/ds-olivia_92218.html/page__p__2409475?do=findComment&comment=2409475

Jako transport, porównywaliśmy u rocha, SBT podłączonego do dac-a Wadii 381i, z jej wewnętrznym transportem cd. Różnice jeśli jakieś były, to na granicy percepcji,

Pytanie nie dotyczylo, jak zakladam, wykorzystania SBT jako transportu (jako, ze nic o tym autor nie wspominal)

Edytowane przez Wireless

Zastanawiam sie czy przejsc na linna czy kupic jakiegos dobrego daca, poki co gram na ps audio digital link III i brak mi starego mojego starego cd, tj slychac degradacje dzwieku w porownaniu z tym co bylo, sprawdzal ktos moze do jakiej kwoty warto inwestowac w daca do SBT by bylo jeszcze slychac roznice

Do 100.000 pln warto zamieszać z dac-iem, a skłiza zostawić, później to już trudna rada bo można jeszcze skłiza modyfikować i wtedy się okaże , ze do 200.000 pln warto dac-a szukać...tak czy siak nie na poziomie transportu plików jest pies pogrzebany w systemie więc bym się na Twoim miejscu akurat tym nie zadręczał, zbierałbym kasę na kolejne wymiany głośników, w sumie to najrozsądniej wydane pieniądze w audio, można też adaptację akustyczną zrobić jak są warunki ku temu....w ogóle przetworniki grają coraz lepiej, transporty plików sa coraz lepsze i wypadałoby tylko z tego korzystać, nie slyszałem natomiast żeby coś do przodu szło z kolumnami czy wzmacniaczami, dalej lepsze rzeczy bardzo dużo kosztuja, byc moze dlatego wielu audiosyfilityków w ogóle nie dowierza , że serwer za 5 tysięcy oparty na skłizboksie i jakiś dac samodział czy ze studyjnej firmy krzak o ktorej nikt nie slyszal za drugie 5 tysięcy moze tak dobrze zagrac? moze dlatego ciagle poszukuje się tego snake oil? jest moze jakieś głeboko w sercu przekonanie wytrenowane przez setki artykułow prasowych wielkich redaktorów audio , że to 'nie moze grać Panie'.....stad moze ten niepokój Rysiu?

Edytowane przez electro

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Zastanawiam sie czy przejsc na linna czy kupic jakiegos dobrego daca, poki co gram na ps audio digital link III i brak mi starego mojego starego cd, tj slychac degradacje dzwieku w porownaniu z tym co bylo, sprawdzal ktos moze do jakiej kwoty warto inwestowac w daca do SBT by bylo jeszcze slychac roznice

Najlepiej sam sprawdz. Posluchaj i ocen co Ci bardziej pasuje.

Jesli chcesz stosowac SBT wylacznie jako transport - to mozesz poprobowac.

Jesli natomiast chcesz porownywac samego SBT z Majikiem, to ... nie ma porownania :).

Jak najbardziej SBT traktuje tutaj jako transport, dzieki electro ale 100.000 za daca to dla mnie troche za duzo:-), posprawdzam w takim razie pare dacow, zastanawialem sie tylko przy jakiej klasie daca, SBT jest juz ograniczeniem jako transport i powoduje brak slyszalnej poprawy dzwieku

Jak najbardziej SBT traktuje tutaj jako transport, dzieki electro ale 100.000 za daca to dla mnie troche za duzo:-), posprawdzam w takim razie pare dacow, zastanawialem sie tylko przy jakiej klasie daca, SBT jest juz ograniczeniem jako transport i powoduje brak slyszalnej poprawy dzwieku

to 100 tysiecy to była taka audiosyfilijska przenośnia bardziej:)

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Gość partick

(Konto usunięte)

lepiej kase wywalic w glośniki - mój SBT z DM+ i M-Dac zagral pdoobnie (cena audiolaba 2 x wyższa) zresztą sam SBT bez podłączonego dac dawał sobie świetnie rade i dużego przeskoku z zew. przetwornikiem nie odczułem. (połaczenie via ethernet)

zanim zacznie ktoś ujadać to dodam jeszcze, że pewnie mam mało wrażliwy sprzęt na zmiany albo z uchem coś nie tak ......

Edytowane przez Pienio

Mam daca PS Audio i zastanawiam sie czy lepiej zestaw SB i dac wymienic na linna czy w cenie linna kupic lepszy dac niz PS

Mam Avantgarde uno pro i kupno nowych kolumn chwilowo nie wchodzi w rachube.

jak maja sie modele egzemplarze slim devices V3 do squeezboxa classic?

mam na mysli software logotecha - jest to w 100% kompatybilne czy sa jakies kruczki z instalacja i ewentualnymi upgrejdami?

Gość partick

(Konto usunięte)

jak maja sie modele egzemplarze slim devices V3 do squeezboxa classic?

to ten sam ze zmienioną nazwą.

http://wiki.slimdevices.com/index.php/Hardware_comparison

no to fajnie<br />

szkoda ze teraz juz nie produkuja classica - ponoc ten nowy touch ma skopane zasilanie i nie zagra tak jak ten poprzednik

nie skopane tylko gówniane, ale za niewielkie pieniądze można wymienić na lepszy zasilacz i wtedy zagra lepiej

Gość partick

(Konto usunięte)

szkoda ze teraz juz nie produkuja classica - ponoc ten nowy touch ma skopane zasilanie i nie zagra tak jak ten poprzednik

chyba ci się z Transporterem pomyliło.

http://www.logitech.com/en-us/speakers-audio/wireless-music-systems/transporter-se

nie nie - wygrzebalem gdzies na necie ze cos jest wlasnie z modolem zasilania - w touch jest zintegrowane cos tam na plycie i trzeba grzebac a w classicu wystarczyt podpiac lepszy zasilacz i gra muzyka

Kolejny coś wygrzebał na necie...i nie wie co.

Akurat Touch ma poprawione zasilanie względem classica i duet.

Edytowane przez mimat

Kolejny coś wygrzebał na necie...i nie wie co.

jak na razie trzy osoby w tym watku odpowiedzialo za kazdym razem cos innego wiec jak widze nie ma powszechej zgody co do zasilania.

• Pokaż nowe odpowiedzi