Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też w końcu sobie poradziłem. Postawiłem LMS na NAS4Free bo FreeNAS 9.1.1 nie za bardzo chciał współpracować. Coś tam w konfiguracji Jail nie pasowało. Koniec końców stoi to na NAS4Free. Sama wydajność serwera NAS jest wyższa niż FreeNAS 0.7 natomiast LMS strasznie się ślimaczy. To co na wersji 0.7 chodziło płynnie w Jail'u pozostawia wiele do życzenia. Ale głównie chodziło mi o zwiększenie transferów pomiędzy NAS a klientami sieci i to poprawiło się znacznie. Transfery po WiFi podskoczyły ponad dwukrotnie.

Ja robiłem na freenas 9.1.1 zgodnie z informacjami z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przy okazji w tym jailu (vanilla type) można posadzić prawie wszystko co jest portowane na FreeBSD.

Jeśli zaś chodzi o wydajność, ja zrobiłem ugrade z platformy na Atomie 330 i 2GB RAM i UF na HP Microserver z N54L i 6 Giga RAM (docelowo 16GB) i ZFS - żadnych problemów wydajnościowych nie mam (na atomie faktycznie się ślimaczyło, a teraz transfery po lanie sięgają 80MB/s. Oczywiście FreeNAS w wersji 64 bit.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bryan

hififreak.wordpress.com

Ja robiłem na freenas 9.1.1 zgodnie z informacjami z

Ukryta Zawartość

Przy okazji w tym jailu (vanilla type) można posadzić prawie wszystko co jest portowane na FreeBSD.

Jeśli zaś chodzi o wydajność, ja zrobiłem ugrade z platformy na Atomie 330 i 2GB RAM i UF na HP Microserver z N54L i 6 Giga RAM (docelowo 16GB) i ZFS - żadnych problemów wydajnościowych nie mam (na atomie faktycznie się ślimaczyło, a teraz transfery po lanie sięgają 80MB/s. Oczywiście FreeNAS w wersji 64 bit.

A jakie koszty sprzętu wyszly?

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4

Ukryta Zawartość

A jakie koszty sprzętu wyszly?

W sumie 1500zł za nowy sprzęt na gwarancji:

HP MicroServer G7 N54L 2GB ECC RAM, 250GB HDD - 900zł

4GB DDR3 ECC RAM - 150zł

3TB WD RED - 550zł

Sprzęt jest kompaktowy, cichy, ma możliwość włożenia 4 dysków do kieszeni, i jeszcze przynajmneij jednego do gniazda 5,25" + eSata.

Na 250GB dysku, który był w zestawie z serwerem postawiłem ZFS i w nim trzymam JAILe.

3TB tworzy osobny system plików na którym trzymam muzę i inne multimedia.

hififreak.wordpress.com

ostanio na modzie miałem problem ze mi trzeszczał squezebox przywrocilem ustawienia fabryczne i sprawdze czy się poprawi a jak nie to trzeba będzie szukac dalej w dacu przewodach i gdzie jeszcze?

chwilowy brak działalności w audio.

Na jakim modzie trzeszczał ? Ja tak miałem jak zainstalowałem Mod Soundchecka 3.0 i mod Triode. Po wyrzuceniu Mod Soundchecka brak trzasków.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Wiesz Bryan dziwi mnie jedna rzecz. Jak patrzę na obciążenie systemu w momencie wyszukiwania przez bazę danych, czy wczytywania folderu muzyki to obciążenie CPU jest na poziomie 25% a pamięć wykorzystana w 30%, a muli się to strasznie. A najdziwniejsze jest to, że nie zawsze jednakowo. Jednego dnia chodzi jakby płynniej, innego dużo wolniej. Sam nie wiem co na ten temat myśleć. Najłatwiej było by wydać "parę groszy" i postawić serwer na wzór Twojego, ale powstrzymuje mnie przed tym właśnie małe obciążenie mojego serwera podczas tych problematycznych operacji. Dodam, że z płynnością odtwarzania muzyki nie ma problemu. Wszystko brzmi elegancko. Transfery przez WiFi również się poprawiły po przejściu z FreeNAS 0.7 na NAS4Free 9.1.1. Mam wrażenie, że głównym problemem jest tu sam silnik bazy danych w LMS 7.8.0. Czy u Ciebie podczas wyszukiwania nowej muzyki również serwer się zawiesza? Gdy robię skanowanie całej bazy od nowa wszystko jest OK, natomiast podczas wyszukiwania nowych i zmienionych plików multimedialnych baza się zawiesza, wyszukiwanie trwa w nieskończoność a niejednokrotnie zawieszeniu ulega cały serwer.

Dużym problemem jest postawienie LMS na czystym systemie bez Jail'a. Jak wypadała płynność pracy na czystym systemie w porównaniu do LMS postawionego w Jail'u?

Wiesz Bryan dziwi mnie jedna rzecz. Jak patrzę na obciążenie systemu w momencie wyszukiwania przez bazę danych, czy wczytywania folderu muzyki to obciążenie CPU jest na poziomie 25% a pamięć wykorzystana w 30%, a muli się to strasznie. A najdziwniejsze jest to, że nie zawsze jednakowo. Jednego dnia chodzi jakby płynniej, innego dużo wolniej. Sam nie wiem co na ten temat myśleć. Najłatwiej było by wydać "parę groszy" i postawić serwer na wzór Twojego, ale powstrzymuje mnie przed tym właśnie małe obciążenie mojego serwera podczas tych problematycznych operacji. Dodam, że z płynnością odtwarzania muzyki nie ma problemu. Wszystko brzmi elegancko. Transfery przez WiFi również się poprawiły po przejściu z FreeNAS 0.7 na NAS4Free 9.1.1. Mam wrażenie, że głównym problemem jest tu sam silnik bazy danych w LMS 7.8.0. Czy u Ciebie podczas wyszukiwania nowej muzyki również serwer się zawiesza? Gdy robię skanowanie całej bazy od nowa wszystko jest OK, natomiast podczas wyszukiwania nowych i zmienionych plików multimedialnych baza się zawiesza, wyszukiwanie trwa w nieskończoność a niejednokrotnie zawieszeniu ulega cały serwer.

Dużym problemem jest postawienie LMS na czystym systemie bez Jail'a. Jak wypadała płynność pracy na czystym systemie w porównaniu do LMS postawionego w Jail'u?

Podczas pełnego skanu mam load na poziomie 0.5, co jest dosyć znośne. Operacja ta praktycznie nie powoduje ograniczenia możliwości pracy na innych usługach serwera. Po przejściu z Atoma 330 na MicroServer czas pełnego przeszukiwania biblioteki skrócił mi się o połowę (z 10 minut do niecałych 5). Możliwe, że u Ciebie nie procesor, czy pamięć jest wąskim gardłem, a np. obsługa wejścia-wyjścia i operacji dyskowych. Poza tym znaczenie ma położenie baz danych. Ja przeszedłem na model, gdzie multimedia trzymam na wolumenie UFS, ale jaile, bazy i aplikacje na osobnym dysku i ZFS - wtedy odpada problem konkurowania mechanizmów wyszukiwania i zapisywania do bazy LMS w tym samym czasie. Poza tym można doinstalować praktycznie wszystko co chodzi na FreeBSD.

Generalnie silnik bazy danych w LMS nie jest problemem, bo on wykorzystuje SQLite. Bardziej obciążające jest to, że cały engine LMS jest napisany w perlu.

Postawienie LMS bezpośrednio na systemie bez jaila realizowałem w Nas4FREE 9, potrzebna jest do tego instalacja Nas4Free w trybie full i jest trochę zabawy z przekierowywaniem katalogu /var z pamięci USB na dysk serwera. Przy instalacji modyfikowałem skrypt, żeby pliki zmienne LMS (konfiguracja i baza danych) też były w innym miejscu (zmiana linków symbolicznych wystarczyła). Niestety takie postawienie systemu ma jedną zasadniczą wadę. W przypadku upgrade'u czy padnięcia pamięci USB z obrazem systemu tracisz wszystko i robisz od nowa. W przypadku stawiania w jailu wystarczy postawić system na nowo i zaimportować konfigurację z backupu, a reszta ustawień wróci sama. Płynność pracy w jailu i bezpośredniej instalacji jest podobna, nie zauważyłem różnic wydajnościowych.

hififreak.wordpress.com

Na jakim modzie trzeszczał ? Ja tak miałem jak zainstalowałem Mod Soundchecka 3.0 i mod Triode. Po wyrzuceniu Mod Soundchecka brak trzasków.

na soundchecku 3.0 po wywaleniu już nie trzeszczy, ale bardziej mi się podobal brzmieniowo z modem jak bez, a mod triode poprawia cos sonicznie czy jest do czegos innego?

Triode to najlepszy mod. Z SBT robi transport do przesyłania plików w HI-Res. Chyba dlatego został tak szybko wycofany z produkcji :). Klaus, twórca Soundchecka sam chyba przestawił się na mod Triode. Pełnię szczęścia daje połączenie tych dwóch modów ale nie potrafię sobie z tym poradzić. Problem leży po stronie bufora i dlatego pojawiają się trzaski. Może ktoś sobie z tym poradził i da parę wskazówek na forum. To co jest najważniejsze w modzie Triode to praca np. z konwerterem asynchronicznym z wykorzystaniem połączeniem za pomocą USB. Np. DI-V3 świetnie współpracuje z SBT. Jeśli zastosujesz takie połączenie nie poznasz swojego SBT. Trzeszczał ci na modzie 3.0 to spróbuj zmienić wielkość bufora, ale i tak zachęcam do sprawdzenia modu Triode wraz z zakupem konwertera asynchronicznego.

Edytowane przez Lucky

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

A jak temperatury dyskow sie przedstawiaja i jaki to ma zasilacz / pobor pradu?

Serwer stoi w zamkniętej, słabo wentylowanej szafie rack.

Temperatury dysków - 34st. CPU, 38st.

Zsilacz 150W, pobór z 2 dyskami 40-50VA.

hififreak.wordpress.com

Walki ciąg dalszy. Zainstalowałem FreeNAS 9.1.1. Dodałem dyski, voluminy, share point'y. Utworzyłem jail'a i za cholere nie mogę się do niego zalogować. Po wykonaniu polecenia jls lista jest pusta. Czy muszę do jail'a dodać najpierw storage i go wystartować żeby był widoczny po wydaniu polecenia jls?

Walki ciąg dalszy. Zainstalowałem FreeNAS 9.1.1. Dodałem dyski, voluminy, share point'y. Utworzyłem jail'a i za cholere nie mogę się do niego zalogować. Po wykonaniu polecenia jls lista jest pusta. Czy muszę do jail'a dodać najpierw storage i go wystartować żeby był widoczny po wydaniu polecenia jls?

1. wejdź na zakładkę Jails w panelu kontrolnym freenas

2. sprawdź, czy jail, którego założyłeś jest uruchomiony - status running, jeśli nie to trzeba go odpalić (przycisk na dole strony start)

jak już go będzie widać, to idź do punktu 3

3. jls

4. jexec -nr_jaila /bin/tcsh (lub inny status który lubisz).

Storage można dodać później - nawet nie jest potrzebny, żeby zainstalować LMS

hififreak.wordpress.com

No Bryan - zrobione. Po przesiadce na FreeNAS 9.1.1 śmiga wszystko na moim wysłużonym Atomowym serweku niesamowicie. Chodzi bardzo płynnie. Dużo lepiej niż na wersji 0.7. Wyszukuje z bazy błyskawicznie. A transfery po WiFi jeszcze skoczyły do góry. Także jestem very happy. Jedynie zazdroszcze tej fajnej obudowy jaką ma HP z czterema zatokami na dyski.

No Bryan - zrobione. Po przesiadce na FreeNAS 9.1.1 śmiga wszystko na moim wysłużonym Atomowym serweku niesamowicie. Chodzi bardzo płynnie. Dużo lepiej niż na wersji 0.7. Wyszukuje z bazy błyskawicznie. A transfery po WiFi jeszcze skoczyły do góry. Także jestem very happy. Jedynie zazdroszcze tej fajnej obudowy jaką ma HP z czterema zatokami na dyski.

Cieszę się, że zadziałało. Ja się trochę na Atomie pobawiłem, zanim przesiadłem się na HP. Pozwoliło mi to na przetestowanie zarówno Nas4Free, Vortexboxa i FreeNAS.

Co do obudowy jest kilka fajnych którymi możesz się zainteresować:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - niestety kosztuje niewiele mniej od MicroServera.

Fajną obudowę na 4 dyski hotswap można znaleźć na ebayu pod

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hififreak.wordpress.com

Triode to najlepszy mod. Z SBT robi transport do przesyłania plików w HI-Res. Chyba dlatego został tak szybko wycofany z produkcji :). Klaus, twórca Soundchecka sam chyba przestawił się na mod Triode. Pełnię szczęścia daje połączenie tych dwóch modów ale nie potrafię sobie z tym poradzić. Problem leży po stronie bufora i dlatego pojawiają się trzaski. Może ktoś sobie z tym poradził i da parę wskazówek na forum. To co jest najważniejsze w modzie Triode to praca np. z konwerterem asynchronicznym z wykorzystaniem połączeniem za pomocą USB. Np. DI-V3 świetnie współpracuje z SBT. Jeśli zastosujesz takie połączenie nie poznasz swojego SBT. Trzeszczał ci na modzie 3.0 to spróbuj zmienić wielkość bufora, ale i tak zachęcam do sprawdzenia modu Triode wraz z zakupem konwertera asynchronicznego.

ok poczytałem o tym modzie ale mój dac nie posiada wejścia usb wiec mod triode nic mi nie poprawi

ok poczytałem o tym modzie ale mój dac nie posiada wejścia usb wiec mod triode nic mi nie poprawi

No właśnie nie do końca, z tego co pamiętam, wiele osób na forum logitecha wspominało, że mod Triode poprawił też granie przez SPDiF, więc warto spróbować. W ustawieniach pozostaw wtedy tylko wyjście "digital", wyłączy to dac i analogówkę w SBT. Oczywiście, zawsze można wrócić do wyjścia "analog" lub zresetować SBT do ustawień fabrycznych i grać bez modu Triode.

U mnie najlepiej gra SBT+EDO (Triode) --> USB --> DI-V3 konwerter --> DAC, do tego sterowanie IPeng (rewelacja!!!) :-)

Edytowane przez ktm777

SBT + edo = swietny transport niezaleznie od wyjscia, zeby to przebic trzeba grubej kasy

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

SBT + edo = swietny transport niezaleznie od wyjscia, zeby to przebic trzeba grubej kasy

Bez przesady, wystarczy odpowiednio przygotowany laptop :-) ale wygoda użytkowania SBT pozwala wybaczyć pewne niedociągnięcia.

nie sadze, probowalem roznych rzeczy i nie wychodzilo, z odp. przygotowanym kompem to wg mnie mit, przynajmniej w porownaniu do sbt/edo, ostatnio porownywalem z moonem 180(mozna chyba porownac do odp. przygotowanego kompa), i co prawda byl troche lepszy, ale trzeba bylo naprawde mocno sie wsluchac, roznica niewielka

ps co do laptopa, wydaje sie to byc wyjatkowo trudne, patrz chociazby halas, wszyscy ktorzy mysla, ze wystarczy niedrogi/moze byc tez drogi laptop i np jplay powinni skonfrontowac sie z sbt/edo, szybko zmienia zdanie

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Poprawi, poprawi. Jeśli chcesz poznać na ile stać SBT z modem Triode przy wykorzystaniu łącza USB musisz kupić konwerter asynchroniczny np. z ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i dopiero z niego możesz wysłać sygnał na wejście coaxial do swojego daca.

Ukryta Zawartość

nie sadze, probowalem roznych rzeczy i nie wychodzilo, z odp. przygotowanym kompem to wg mnie mit, przynajmniej w porownaniu do sbt/edo, ostatnio porownywalem z moonem 180(mozna chyba porownac do odp. przygotowanego kompa), i co prawda byl troche lepszy, ale trzeba bylo naprawde mocno sie wsluchac, roznica niewielka

ps co do laptopa, wydaje sie to byc wyjatkowo trudne, patrz chociazby halas, wszyscy ktorzy mysla, ze wystarczy niedrogi/moze byc tez drogi laptop i np jplay powinni skonfrontowac sie z sbt/edo, szybko zmienia zdanie

No to mamy różne doświadczenia :-) Można całkiem cicho i bez JPlaya ale wtedy trzeba laptopa przeznaczyć tylko pod audio, tak jak SBT. A koszt jest porównywalny, za SBT + Tomanek chyba nawet wyższy.

Poprawi, poprawi. Jeśli chcesz poznać na ile stać SBT z modem Triode przy wykorzystaniu łącza USB musisz kupić konwerter asynchroniczny np. z ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i dopiero z niego możesz wysłać sygnał na wejście coaxial do swojego daca.

Masło maślane.

Najpierw piszesz o USB a potem o coaxie.

Zdecyduj się o czym piszesz. USB to nie SPDiF.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marekzawa

Co sądzicie o opcjach dodatkowych (po zainstalowaniu EDO) sugerowanych przez na stronie www.4hifi.pl

Cytuje:

Inne zalecane ustawienia

W celu zapewnienia najlepszej jakości odtwarzanego dzwięku zalecamy kilka dodatkowych ustawień odtwarzacza:

• włączenie opcji Avoid low power during playback - opcja zapobiega przechodzeniu procesora w stan oszczędności energii podczas odtwarzania. Opcje znajdziemy w Settings -> Advanced Settings -> Digital output -> Kernel idle option (experimental)
  • ustawienie bufora na Large - Settings -> Advanced Settings -> Digital output -> Buffer Tuning i wybieramy opcje Large. Opcja zwiększa bufor odtwarzacza, co ma znaczenie w przypadku odtwarzania z sieci - zapobiega trzaskom i innym 'efektom' dzwiękowym towarzyszącym 'doczytywaniu' danych

Masło maślane.

Najpierw piszesz o USB a potem o coaxie.

Zdecyduj się o czym piszesz. USB to nie SPDiF.

Przecież piszę z SBT wysyłamy sygnał przez USB do konwertera np. DI-V3 . Następnie z DI-V3 wysyłamy już sygnał po spdif do Daca. Co tu jest masłem maślanym.

Co sądzicie o opcjach dodatkowych (po zainstalowaniu EDO) sugerowanych przez na stronie www.4hifi.pl

Cytuje:

Inne zalecane ustawienia

W celu zapewnienia najlepszej jakości odtwarzanego dzwięku zalecamy kilka dodatkowych ustawień odtwarzacza:

• włączenie opcji Avoid low power during playback - opcja zapobiega przechodzeniu procesora w stan oszczędności energii podczas odtwarzania. Opcje znajdziemy w Settings -> Advanced Settings -> Digital output -> Kernel idle option (experimental)
  • ustawienie bufora na Large - Settings -> Advanced Settings -> Digital output -> Buffer Tuning i wybieramy opcje Large. Opcja zwiększa bufor odtwarzacza, co ma znaczenie w przypadku odtwarzania z sieci - zapobiega trzaskom i innym 'efektom' dzwiękowym towarzyszącym 'doczytywaniu' danych

Mam tak ustawione i jest zero trzasków.

Edytowane przez Lucky

Lucky czy połączenie SBT z Edo przez DI-V3 jest dużo lepsze brzmieniowo niż bezpośrednie po coaxie do daca ? Porównywałeś może ?

U mnie było dużo lepsze. Wszelki nalot cyfrowy został wywalony w kosmos.

• 3 tygodnie później...

Witam szanownych kolegów,mam ostatnio problem z moim classikiem a mianowicie podczas zmiany stacji radiowych jakgdyby urzadzenie przestawalo nie zatrzymywalo sie na wybranej stacji i przeskakiwalo o kilka zupelnie bez koordynacji.Dodam ze regulacja glośności dziala tak samo.Raz krótko naciśnięta potrafi sama skoczyc na max skali.Czy ktoś by pomógł co to sie porobiło?

Zastanawiam się jak ustawić zegar w squezeboxie tak zeby pokazywal prawidlowa godzine bo jak wlacze do sieci to jest dobra a jak zaczne sluchac z nasa to juz mam inna ?

• Pokaż nowe odpowiedzi