Skocz do zawartości
IGNORED

Naczym polega fenomen Altusów ?

Karol_Szymanowski

Rekomendowane odpowiedzi

Oj sam kiedyś przerabiałem ten temat Altus Alton i stara Unitra AT9100 (czasy podstawówki i początek średniej szkoły)ale kiedyś postanowił człowiek eksperymentować i zmienić kolumny.Właśnie z polskim unitra At 9100 chińskie Tannoye F4 zagrały ciszej i nie z takim łomotem niż Tonsile ale o niebo lepiej niż Altus i Alton(bas nie był płytki wysokie nie nawalały tak mocarnie a co najważniejsze pojawiła sie przestrzeń ).Przed zakupem porównywałem oba model na rożnych wzmakach(najbardziej zapadły mi w pamięć nad chyba c320 i Marantz pm17KI) raz nawet taszczyłem do porównania unitre i te 2 kloce(tonsile)do sklepu.Przy zakupie miałem ograniczony budżet wiec padło na F4 mimo ze "made in china" nie żałuje bo oferują dziwek lepszej jakości niż tonsile kosztem głośności(nawet na tym co mam obecnie rxv-357-ale juz nie długo-powrót do stereo).A dodam ze było dużo konstrukcji brzmiących o wiele lepiej niż tonsil(mniejszych rozmiarow i made in china)Szczerze nie staram sie oceniać czegoś po kraju pochodzenia (nie jestem uprzedzony)może być nawet "made in mars" ale jeśli jest lepsze to czemu nie kupić??(.Tonsile maja dla mnie wartość sentymentalna...... ale nie wrócę do nich (wole F4) wyrosłem z dyskotekowego brzmienia(PS w instrukcji do altonow piszą ze są to kolumny do muzyki elektronicznej - wiec chyba techno sie zalicza:))a i maja jeszcze duży minus pianka ulega biodegradacji;)(chyba dla tego ze poszły w odstawkę)MAJA TEŻ DUŻY PLUS SĄ LEGENDA!!!!

no ale przecież Altusy to kolumny stricte nagłośnieniowe do imprez dużego wymiaru, często plenerowych....

to jakbyście gadali o wyższości chińszczyzny nad tubą samochodową... albo megafonem kościelnym... ?!?

1.Dawno dawno temu miałem Altusy z kopułką na górze, w wersji eksportowej, z brązowymi maskownicami. Nie wiem czy kopułka była montowana w w tej właśnie eksportowej wersji czy była to przeróbka wcześniejszego właściciela - spotkał się ktoś może z taką wersją ?

2.Równie dawno temu mój kolega zrobił sobie klony Altusów (tak to kiedyś było -:) w obudowie z grubej sklejki i troche głębszej obudowie - i to też grało jak na tamte czasy całkiem sensownie.

Na moim początku miałem jakieś tam kolumienki, po jakimś roku zmieniłem je na Altusy 200 i jedyną ich wadą było to że mogłem ich słuchać tylko wtedy jak rodziców nie było w domu(wszystkie szklanki dzwoniły), jaka jakość dźwięku z nich wypływała to nie wiem bo nie miałem porównania. Ważne że grały, było mnie na nie stać i mi się podobały,a rozważania które lody są leprze: waniliowe czy śmietankowe niema tu żadnego sensu, leprze są te które ci smakują. W połowie lat 80 dostępna była guma do żucia Donald i Kulka,i jedno i drugie wywoływało u mnie wymioty, ale to nic, żarło się je, bo to był Donald.

Panowie możecie Altusy kochać lub nienawidzić , ale nie zmienicie jednego, ano tego że Altus zostanie na zawsze legendą. (tak jak guma Donald)

No własnie, producenci często szczycą się że kolumna ma ponad 92-96dB efektywnosci, a po przeczytaniu wpisów Qubric-a, to zwątpiłem czy aby napewno duża efektywność bardziej nie przeszkadza niż pomaga? :)

Widzę że zabrała się tu grupa melepetów w dodatku z trudnościami w rozumieniu drukowanych :)))

I teraz wyczytują to czego nie napisałem – jakie to ałdiofilskie! :)))

Osiągnięcie wysokiej efektywność w głośniku niskotonowym oznacza zawężenie pasma użytecznego. Standardowo –10db, od 98db oznacza granicę użytecznego pasma przy 88db. Ponieważ głośniki wysokoefektywne dla uzyskania takich osiągów mają lekkie membrany wiec mają też wysoką częstotliwość rezonansu własnego fs. Porównajcie np. Tonsilowski GDN20/80/2 (choć to nie całkiem typowy subwoofer, ale już prawie) z jakąkolwiek wysokoefektywną 8 calówką np. Eminenca.

Jest oczywiste, że wysokoefektywny głośnik będzie miał węższe pasmo przenoszenia mimo dużego rozmiaru, niż nawet znacznie mniejszy niskoefektywny subwoofer z ciężką membraną i niską częstotliwością fs. 15 calowe estradowce mają efektywności na poziomie 98db ale fs w okolicach 50hz. W małej obudowie ich pasmo przenoszenia często sięga zaledwie 60hz.

W podobny sposób zbudowane były Altusy. Większość dużych głośników niskotonowych z tamtych czasów miała efektywności na poziomie 90-92db przy 8 omach. Nie mogła więc nisko schodzić na basie.

Tylko kompletny łamaga techniczny (jak nie przymierzając Paul czy Sav) oczekiwałby niskotonowych tąpnięć ze stosunkowo niewielkiej i niezbyt mocnej (jak na warunki estradowe) wysokoefektywnej kolumny przeznaczonej do nagłośnienia (a taką był Altus) i mocno się dziwił, że nie jest w stanie uzyskać niskiego basu.

Przewaga głośników wysokoefektywnych jest taka, że zbudowany na nich monitor osiąga co prawda zaledwie np. 40hz z 30cm głośnika - tak samo jak niskoefektywny głośnik 13cm, ale robi to przy znacznie mniejszym wychyleniu membrany (mają takie samo wychylenie objętościowe). A więc produkuje zazwyczaj mniejsze zniekształcenia. Ponieważ zdolność do przenoszenia basu bez zniekształceń (moc akustyczna) zależy od wychylenia i kwadratu powierzchni membrany, dwa razy mniejszy głośnik musi mieć cztery razy większe wychylenie by wyprodukować tę samą moc akustyczną przy takiej samej częstotliwości. Dlatego najlepsze głośniki basowe nie będą miniaturowe. Natomiast duża i lekka membrana o małym wychyleniu z silnym napędem oznacza niskie zniekształcenia i przy okazji wysokie fs i wysoką efektywność.

Załapaliście już coś z tego – audiofile??? :)))

A teraz Sav włączy swoją buczącą popierdółke tannoja czy innego chińskiego śmiecia za 8 stów w detalu. Postawi w rogu pokoju i będzie się napawał dudniącym basem ciagnącym się jak flaki z olejem, opisując ekscytujące zabrzmenie Metallika na słabowitym wzmacniaczu (LOL)

Trzeba dodać ze altusy w 30-40 m grają całkiem inaczej na basie niż w 15 -20 m. Taka jest już właściwość dużych kolumn. W dużych pom. altusy potrafią wytworzyć naprawdę potężny bas, całkiem nisko schodzący :)

A z tym fs i efektywnością to nie jest reguła. Qubric zwróć uwagę na np vintagowe 15 calowce alteca, tam przy efektywności w okolicach 100db rezonans jest na poziomie 20hz - fajnie nie?

posiadasz wiedze, obrażasz tym samym innych ludzi swoimi opiniami.proponuje ci zapoznać sie z wpism w encyklopedii coż znaczy slowo T O L E R A N C J A.zniżam sie do tandetnej dysKusji z kOzakiem co to wszystkie rozumy zjadł, na dodatek będzie mi ciemnote wciskał.a więc chłopie ogarnij się czym prędzej, ponieważ twoje opinie mogą być tylko subiektywne, a tą ciemnote to możesz wciskać jakiemuś żulowi pod sklepem.FORUM JAST PO TO ABY KAŻDY MÓGŁ ZABRAĆ GŁOS - NIE WAŻNE JAKI ON BY NIE BYŁ

sav

Dobrze gadasz!Ten Qubric to prawdziwy fantasta.Nic nie widział, nic nie słyszał,ale czytał i wie.Tylko co z tego wynika?Kilka teorii,które nie bardzo się mają do rzeczywistości.Słuchać trzeba a nie gazetki tylko czytać!!!

p.f.pawlikowski, 7 Cze 2008, 18:41

>patrząc na ostatnie posty najwięcej można wynieść informacji z postów właśnie kolegi Qubrica...

>reszta to coś o tolerancji... dziwne ;))

i co z tego,ale jakim tonem zalosnym to pisze,wyzywajac innych od melepet czy "audofili",z tego co wiem mało kto sie na tym forum uważa za audiofila

nieznam sie na sprzecie tak zeby ocenic wiadomosci Qubrica ale jego wypowiedziom brak poprostu klasy

a facet ma jakis uraz do ludzi na forum i tyle

pozdrawiam

Zdzislav - tych Altecków nie widziałem. Konkretnie o jaki model chodzi? Są gdzieś ich szczegółowe dane w sieci? Ciekawe jak wygląda napęd takiej 15 calowej membrany.

PS. Oooo proszę dwa beztalencia techniczne lubujący się w burczącym basiku, obrażający mnie w każdym swoim wpisie żądają tolerancji??? Zalatuje jakoś tak cienkim piskiem. No ciekawe jak wygląda ta ich wiedza nabyta doświadczalnie w ramach tolerancji podczas słuchania pitu-pitu z chińskich popierdółek. Na razie jak u Ziobry, czyli ZERO :)))

>PS. Oooo proszę dwa beztalencia techniczne lubujący się w burczącym basiku, obrażający mnie w każdym

>swoim wpisie żądają tolerancji??? Zalatuje jakoś tak cienkim piskiem. No ciekawe jak wygląda ta ich

>wiedza nabyta doświadczalnie w ramach tolerancji podczas słuchania pitu-pitu z chińskich

>popierdółek. Na razie jak u Ziobry, czyli ZERO :)))

po pierwsze prosze powiedz czym przejawia sie twoj

talent techniczny

po drugie kolego Qbrik pokaz gdzie choc raz cie obrazilem

migdzie nierzadam tolerancj tylko DOBREGO WYCHOWANIA

kolumnienki posiadam Koreanskie i graja o niebo lepiej od Altusow tylko ja to moge stwierdzic bo posiadam je i posiadalem kiedys Altusy,a twoja "wiedza" polega naczytym ze kiedys cos czytales albo nie bo jesli powoluje sie na fakt czytania czegos albo nie powinno podac sie zrodlo a ty tego nierobisz,piszac bzdury i przekonujac innych ze np Altusy graja lepiej od Tannoy,moze uscislij konkretnie od jakiego mdelu Tannoy

Zer to szukaj kolego wiesz gdzie,domysl sie ;-))))))))))

czy twoim zdaniem to sa te chinskie popierdolki?? ktore graja gorzej od altusow

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12998-100001740 1212891617_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Qubric

Do mnie piłeś bo to ja według Ciebie mam popierdułki wykonane w Chinach.Co jeszcze mi wmówisz???Znałem jednego fachowca, który w teorii był bomba a jak go ustawili przed maszyną to jej nie umiał nawet włączyć.Przypominasz mi tego gościa...Altusy były dobre swego czasu jak nic innego nie bylo dla masowego luda.Obecnie niestety to archaik, do którego jedynie można czuć sentyment bo dobrze one nigdy nie brzmiały bo i nie taki był ich cel.Miały bawić masy niewyrobione w odbiorze muzyki na wysokim poziomie i do tego celu nadawaly się znakomicie.Wspominałeś,że były przeznaczone do wzmacniaczy dużej mocy.W latach ich świetności w domach były wzmaki od kilku do około 40 W.To musieli je robić dużo na wyrost myśląc o przyszłości.Wiem co mówię bo nie urodziłem się wczoraj.

Qubric parę linków:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pablo-rock jak już wklejasz tanojki to lepiej od razu z grubej rury :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No co Ty, ostatnio tannoy westminster royal był na allegro za 38 000. Przy teraźniejszych cenach nieruchomości za pół chaty to byś kupił pewnie taki cały system jak na dole :P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak Radul wg forumowych audiosyfilityków to właśnie o tych westminsterach napisałem, że kosztują 800 zeta (LOL).

Gdyby głupota bolała, to tych dwóch - dotkniętych doświadczeniem, miałoby nieuleczalną migrenę :)))

To forum nie schodzi na psy... Ono zeszło na paule, pablo-rocki i savy :)

PS. a’propos ostatniego tannoya – obudowy do niego produkowała Diora-Świdnica :))) Ale na pewno nie grały równie dobrze jak tannoye M1 i miały za mało bassu :)))

paul_67, 8 Cze 2008, 07:45

>[Altusy]>Miały bawić masy niewyrobione w odbiorze muzyki na wysokim poziomie<

Od kiedy na gminnych estradach, w remizach i pubach są masy "wyrobione w odbiorze muzyki na wysokim poziomie"???

>Wspominałeś,że były przeznaczone do wzmacniaczy dużej mocy.W latach ich świetności w domach były wzmaki... <

A gdzie napisałem że one były przenzaczone do domów, które w "latach ich świetności" były standardowymi M-3 o powierzczni użytkowej 35 metrów kwadratowych ???

Eeeech te ciągłe ałdiofilskie problemy z czytaniem :)))

Qubric,

Oj Ty chłopie już się nie zmienisz...Pamiętaj, że jestem z Wrześni i widziałem swego czasu te masy ludzi przed sklepem Tonsilu, które kupowały Altusy do nagłaśniania , według Ciebie ,estrad...Nie wiem na jakich wiejskich potańcówkach balowałeś,że masz takie obserwacje?Kto estradę nagłaśniał Altusami???

• Redaktorzy

Altusami nagłaśniano wszystko, bowiem uważane one były za najlepsze polskie głośniki do wszystkiego. Altusy widzałem w wielkich szkolnych aulach przymocowane pod sufitem, w salach tanecznych z wyszynkiem i w pokoikach wielkości kibla w bloku. Wiedza o istnienu związku pomiędzy parametrami akustycznymi pomieszczenia, a parametrami kolumn, nie była wówczas zbyt rozpowszechniona. Brano, co uważano za najlepsze, i pakowano, gdzie kto mógł. Zupełnie to nie świadczy o klasie kolumn (nie ma zestawów, które równie dobrze zagrają w 100 m2 i 9 m2), tylko o ówczesnym braku wiedzy i oczywiście przede wszystkim wyboru.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.