Skocz do zawartości
IGNORED

Budować nowe czy modyfikować stare ?

kondrax

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam takie pytania, czy modyfikować swoje stare kolumny i subwoofer czy zbierać na nowe. Aktualnie posiadam kolumny D25AG-05-06 + M18WH-08-08 vify 21L 48hz zwrotka robiona na słuch od lete a także Ravemaster BSW 124II 50L 38hz subwoofer. W obecnym zestawie są nie dociągnięcia np. nie odpowiednie zszycie suba z kolumnami, niska wytrzymałość mocowa kolumn i parę innych ale do poprawiania, typu kolumny w monitory closed zamienić, suba niżej stroić, poprawić według pomiarów zwrotkę czy lepiej jest zbierać na nowe głośniki kasę i zacząć coś od nowa od poczatku. Te vify już maja parę lat technologicznych jak bardzo się różnią od nowych przetworników.

Np. taka vifa D25AG-05-06 od seas 27TBFC/G jak bardzo się różnią czy grają podobnie czy jest różnica znacząca? Czy wartą np. w nią inwestować? J

Wiem że M18WH nie ma basu ale jest mi on nie potrzebny nadrobię to subem. Czy jest sens inwestować np w takiego L18RNX/P czy innego 18 cm perlesa? Czy jakość średnich tonów jest podobna czy dużo większa klasę prezentuje?

Chodzi mi o to czy inwestować w nowe czy poprawić stare i jak te nowe % (procentowo) według was sie różnią?

Za odpowiedzi z góry dziękuję.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Podłub przy starych, zatkaj bass-reflexy, przestrój suba, pokombinuj z dokładniejszym ustawieniem kolumn- zbierz doświadczenia, które wykorzystasz podczas budowy nowych, jak nie zadowolisz się uzyskanymi wynikami.

Seas L18 będzie miał lepszy zakres średniotonowy, ale specjalnie szybkiego basu to się z niego nie wyciśnie. Nie żeby brak kontroli, ale jakiś taki nieco zaokrąglony jest. To nie papier.

Peerlessy z serii HDS są bardzo trudne do napędzenia. Z basem też jest pewien problem. Jest niby fajny, ale po dłuższym słuchaniu zauważa się jego jednostajność, monotonność.

Z osiemnastek dobrze grają Ushery węglowe, ale wymagają solidnego wzmacniacza. Mocny, szybki tranzystor lub lampa na KT88.

Ze Scan-Speaków najpiękniejszą średnicę dadzą 18W8535. Najlepiej pracują w obudowie zamkniętej. Wtedy jest mało basu, ale Tobie i tak nie zależy.

IMHO najlepszym kompromisem bas-średnica jest u Skana kewlarowiec. Jako nisko-sredniotonowy uważam go za najlepszego Skana.

"słoneczka" czyli Revelatory - świetny, szybki, kopiacy bas, skromna średnica nie posiadająca ani bogactwa barw, ani wybrzmień. Na bas świetny, na średnich tonach - ponizej oczekiwań. Cena wysoka.

Jeszcze co do wysokotonówek. D25AG to najlepszy tweeter Vify. Alu Seas nie jest od niego lepszy, tylko inny. Ja wolę Vifę.

Czyli z wypowiedzi McGyvera wnioskuję, że D25AG nie opłaca się wymieniać na seasa, bo według niego jest lepsza vifa, mi vifa też odpowiada nie mam do niej zastrzeżeń. Prędzej mam do m18wh, ale to w basie i mocowej wytrzymałości niż średnicy.

Kolego porlick jest to jakaś myśl. Tylko czy wydam kasę na obudowy nowe zwrotnice stwierdzę ze to nie to to szkoda kasy było, jak można było nowe kupić za ten czas, z drugiej strony patrząc póki nowych nie słyszałem to nie wiem czy się na nie chwytać, bo się może okazać ze grają podobnie a różnice są minimalne, nie warte nowej kasy.

Tak patrze i patrze i widzę, że Thiel, Vonschweikert, Pinnacle w swoich najwyższych a także średnich konstrukcjach dawało D25AG. O czym to świadczy że to chyba nie taki tandetny głosik, jak po niektórych na forum wypowiedziach poczytałem typu "brzmi jakby ktoś uderzał metalowym patyczkiem w metalowy naparstek - brak detali, jazgocik" nie zgadzam się z tym i chyba te wielkie firmy tez nie jak ten głośnik stosowało.

Przykłady:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i wiele większość Vonschweikert audio starszych produkcji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kondrax juz zna moja opinie, ale powtorze ja dodatkowo tutaj - moze przyda sie komus.

D25AG jest tweeterem niemal idealnym - po 2 latach intensywnego uzytkowania naprawde nie mam pojecia, co mozna by bylo jeszcze poprawic w aspekcie brzmienia tego przetwornika. Dzwiek w zakresie wysokich czestotliwosci jest perfekcyjny (porownujac z Seasem montowanym np. w Harpia Nicolo, ktorym tak zachwycalo sie wielu formumowiczow, nie odczuwam istotnej przewagi Seasa). Powiem wiecej - D25AG ma potencjal, ktory jest ograniczony najczesciej pozostalymi elementami toru (poprawa w tych obszarach objawia sie jeszcze lepszym brzieniem w zakresach tonow wysokich, choc mogloby sie wydawac, ze "lepiej juz sie nie da"). Ta kopulka Vify ma znakomita barwe - vocal jest miekki, aksamitny, szczegolowy, absolutnie bez zadnej natarczywosci, czy odczuwalnej "digitalizacji". Talerze, werble, czy instrumenty dete - bardzo naturalne i bogate w "wybrzmienia".

W konstrukcji zwrotnicy opisywanej w watku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nanioslem ostatnimi czasy drobna korekte w postaci zmiany rezystora R3 (4,7) -> zastosowalem wartosc 5,4 (szeregowo laczac dwa rezystory 3,9 oraz 1,5). Coz moge powiedziec... Tak doskonalej barwy na srednicy i w czestotliwosciach wysokich dotychczas nie slyszalem. Wszystkie plyty, jakie posiadam, slucham na nowo - zmiana ta otworzyla w sposob rewelacyjny gore pasma oraz nadala mu wielkiego bogactwa i zroznicowania. Jednym slowem, swietny zabieg.

Coz moge powiedziec - D25AG jest jednym z niewielu przetwornikow, ktory na dzien dzisiejszy moze uchodzic za glosnik "na cale zycie" (nie ma po prostu potrzeby zmiany). Co do M18WH - poza piekna srednica, ma faktycznie wady. Jest to niestety tylko 18-stka, a wiec jak ktos lubi szybki, energiczny i wydajny bas, dobrze jest zastosowac zestaw trojdrozny lub zainteresowac sie subem dobrej jakosci. Mi akurat m18wh wystarcza (slucham glownie jazzu, vocali i wszelakiego "strawnego" brzmienia).

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

I widzę że mnie posłuchałeś i 5,6 wstawiłeś i już zostawiłeś :D Doradziłem ci a sam się zebrać nie mogę żeby tego 6,8 wywalić i dać 5,6 ohm. Pokrętłem treble mam ściszone :D lenistwo straszna rzecz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.