Skocz do zawartości
IGNORED

Szczyt AudioVoodoo ?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

rafal996, 16 Cze 2008, 09:18

>Czy ja dobrze rozumiem, że Wy wkładacie wtyczkę do gniazdka odpowiednią stroną, bo przy włożeniu

>odwrotnym źle brzmi?

Dobrze rozumiesz, złotouchych proszę o zahamowanie uwag w moim kierunku, do nikogo osobiście nie wędrowałem, jeśli się mylę - proszę o dowody, bo ani obraz w telewizorze, ani dzwięk na kilkunastu wzmacniaczach się nie poprawił, słuch mam jeszcze dobry.

>Ale z drugiej strony, nie uderza was podobieństwo reakcji na te cudeńka z reakcjami na wymianę kabli

>? Na nowy wzmak i CD ?

nowy wzmak i CD? :D

wczoraj tak na szybko na razie robiłem porównanie dwóch transportów.

pierwszy pioneer 904, drugi taniutki JVC (zwany shigaraki). stąd do NOS DAC, pre, końcówki i kolumny.

kolejny raz powtarzam: nie wiem jak trzeba mieć uszkodzony słuch, żeby nie słyszeć różnicy.

ale nie przejmuj się Pawle, nie musisz na szczęście pracować w tej branży.

jak to mówią.... pełnosprawni w pracy

rafal996, 16 Cze 2008, 09:18

>Czy ja dobrze rozumiem, że Wy wkładacie wtyczkę do gniazdka odpowiednią stroną, bo przy włożeniu

>odwrotnym źle brzmi?

Ja powiem szczerze nie stwierdziłem różnicy w zasadzie nigdy tak do końca nie testowałem tego na słuch, ale taką polaryzację staram się stosować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Gość

(Konto usunięte)

pawcio, 16 Cze 2008, 09:30

>wczoraj tak na szybko na razie robiłem porównanie dwóch transportów.

>pierwszy pioneer 904, drugi taniutki JVC (zwany shigaraki). stąd do NOS DAC, pre, końcówki i

>kolumny.

>kolejny raz powtarzam: nie wiem jak trzeba mieć uszkodzony słuch, żeby nie słyszeć różnicy.

>ale nie przejmuj się Pawle, nie musisz na szczęście pracować w tej branży.

>jak to mówią.... pełnosprawni w pracy

OK. Ale na drugi raz się nie śmiej jak ktoś słyszy *wyraźną* różnicę przy zastosowaniu "Teleportation Tweak". Bo niby czym się różnicie ?

zyzio, 16 Cze 2008, 09:54

No tak to widok IEC.

Większość producentów stosuje w swoich kablach tzw. przeplot tzn. że jeżeli żyła fazowa"gorąca" w gniazdku jest z lewej strony przy założeniu, że bolec uziemienia znajduje się u góry, to na wtyku IEC znajdzie się po prawej.

>OK. Ale na drugi raz się nie śmiej jak ktoś słyszy *wyraźną* różnicę przy zastosowaniu

>"Teleportation Tweak". Bo niby czym się różnicie ?

nie no litości, nie widzisz żadnej różnicy?

Jeśli polaryzacja jest tak ważna, to zdradźcie mi tajemnicę, dlaczego producenci kabli (każdych, nawet za 5 zł) nie oznaczają jak należy wkładać wtyczkę? Naprawdę bardzo mnie to ciekawi, dlaczego nie dzielą się z nami tą tajemną wiedzą. Przecież powinno to dać wspaniałe efekty.

Znając polskich fachowców, to tego nikt nie może być pewien ;)

Widzę że powoli przechodzimy do coraz ciekawszych tematów. Czekam na dyskusję o moim ulubionym - wpływ żarówek w domowych lampkach i żyrandolach na dźwięk. Jak wiemy, najlepiej grają 60W.

rafal996, 16 Cze 2008, 10:36

>Znając polskich fachowców, to tego nikt nie może być pewien ;)

>

>Widzę że powoli przechodzimy do coraz ciekawszych tematów. Czekam na dyskusję o moim ulubionym -

>wpływ żarówek w domowych lampkach i żyrandolach na dźwięk. Jak wiemy, najlepiej grają 60W

Żarówek?

Pewno żaden , ale świetłówki tzw. "rurowe" z zapłonnikiem i starterem mogą mieć wpływ na zakłócenia, zwłaszcza przy rozruchu. Ale raczej płyta w CD od tego sie nie zatnie :o)

Jaki tam żaden!

Cytuję mój ulubiony felieton dostępny niegdyś na hi-fi.pl:

"Trudno byś, Czytelniku, porównał dźwięk pralek, kup jednak - przykładowo - kilka identycznych żarówek. I wkręcaj je po kolei w tę samą oprawkę, nawet nie zapalone - kontaktujące się więc z siecią, w większości domowych instalacji, tylko od strony zera! Ważne, by słuchać każdorazowo tego samego. "Water of love", tym razem w stereo, jest nadal stosowne, jeszcze lepszy śpiew solowy z akompaniamentem fortepianu. Jeżeli zdobędziesz CD Mario Lanza, "Great songa from the Legend", to słuchaj "Torna a Surriento" - zawsze od początku. Zwróć uwagę na aspekty wyżej opisane, przede wszystkim zaś na frazę. Fortepian i głos będą również zmieniały brzmienie, pozostaną jednak rozpoznawalne jako te same. Odmienność natomiast intonacji, akcentów i pauzowania każe każdorazowo podejrzewać, że zebrali się - i tenor, i akompaniator - i wykonali od nowa. (...)

" (...) Tak samo i ja preferuję spośród żarówek, generalnie rzecz biorąc, 60-watowe, brzmiące nanjnaturalniej. "setki" dają więcej fundamentu i masy, ale zaciemniają kontur, "czterdziestki" brzmią blado i cienko, "siedemdziesięcio-piątki" - ni pies, ni wydra - nieprzekonywujaco."

Ha!

Gość

(Konto usunięte)

pawcio, 16 Cze 2008, 10:24

>Pawle ja na prawdę nie wierzę w magię tylko w to co słyszę.

>aha, ułożenie wtyczki w gniazdku też raczej olewam, chociaż nigdy nie sprawdzałem.

Pawel, oni też słyszą po zastosowaniu TT, naprawdę.

Wtyczkę też możesz usłyszeć, czemu nie ?

Rafał

Proszę cię QRWA nie mów że to ktoś napisał, bo się ro....

To,że co niektórzy nie wierzą w sieciówki i takie tam, ale to już bije wszystko na łeb na szyję.

Nie ja chyba już pójdę spać po tej nocce, bo jeszcze po tym wszystkim nie zasnę.

Japier..... :o)

Ja dawno wyleczyłem się z audiovoodoolejstwa. Zauważam jednak czasem tendencje odwrotne, tzn bagatelizowanie KAZDEGO elementu, który wydaje nam się na pierwszy rzut oka absurdalny. Zalecam odrobinę opanowania, pokory i umiarkowania w osądach,

Daleki jestem od wyrażania radykalnych i stanowczych opinii, tym bardziej w kwestiach, o których mogę nie wiedzieć wszystkiego. Czasem wiadomości wyniesione ze szkoły podstawowej mogą nie wystarczać...

W moim odtwarzaczu Denon 1520, który nie jest raczej wytworem "audiofilskich" szamanów, przewody dochodzące do trafa, są wyraźnie opisane - L i N...

>Pawel, oni też słyszą po zastosowaniu TT, naprawdę.

W tej całej zabawie w audio staram się zachować jakieś resztki zdrowego rozsądku ;)

Poprzestanę raczej na upgrade'dzie ważniejszych elementów układu (myślę o wnętrzu np. wzmacniacza).

Gość

(Konto usunięte)

pawcio, 16 Cze 2008, 11:01

>>Pawel, oni też słyszą po zastosowaniu TT, naprawdę.

>

>W tej całej zabawie w audio staram się zachować jakieś resztki zdrowego rozsądku ;)

;)

>Poprzestanę raczej na upgrade'dzie ważniejszych elementów układu (myślę o wnętrzu np. wzmacniacza).

Zysk dźwiękowy żaden, ale zabawa jest przednia, potwierdzam :))

rafal996, 16 Cze 2008, 10:51

>Napisał, napisał. To mój guru :)

>

>Tekst ów popełnił pan Jerzy Sarota.

A niech mnie licho, faktycznie popełnił

Ukryta Zawartość

czwarty akapit od dołu.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Kyle, 16 Cze 2008, 11:14

>Z tymi wzmacniaczami to już przesadzasz twierdząc że nie ma różnic ... skoro są ... nie tylko

>słyszalne ale też mierzalne.

Mierzalne tak, ale poniżej możliwości ludzkiego słuchu...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.