Skocz do zawartości
IGNORED

Szczyt AudioVoodoo ?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

XYZPawel, zdradź nam proszę swoje motywy. Zachowujesz się jak daltonista który próbuje udowodnić malarzowi że woda i łąka mają ten sam kolor, posługując się opiniami innego daltonisty.

Już pisałem wcześniej - nie obwiniaj całego świata za to że nie masz dobrego słuchu albo ten słuch sobie uszkodziłeś.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość

(Konto usunięte)

pawcio, 24 Cze 2008, 11:34

>>pokaż mi taki dowód. Ciekawe jak taki dowód wygląda: że coś NASTĄPI

>a jak wyglądają Twoje "dowody": że jakiś ktoś nie słyszy różnic to ich nie ma.

Znowu przeinaczasz: że jakiś ktoś nie słyszy różnic to ich nie ma "dla niego".

>wysil się w końcu i napisz cokolwiek sensownego na podstawie własnych doświadczeń.

Ja nie jestem naukowcem i nie przeprawadzam naukowych testów. Ale nie muszę, bo takie znam.

Raz już wymyślono koło, czy ja je mam na nowo wymyślać ?

Gość

(Konto usunięte)

opteron, 24 Cze 2008, 11:38

>>Ok. Pokaż źródło tych badań. Kiedy, kto i co udowodnił.

>to był program w tv z jakimiś tam profesorkami i doktorkami, z udziałem tzw. uszku szkolonych jak i

Hmm, może "taniec z gwiazdami" ? :))))) Albo Kaszpirowski ? ;)

>>>Twierdzisz że nikt tutaj rzeczowo nie potrafi dyskutować, ciekawe dlaczego zawsze uciekasz od

>>>rzeczowych rozmów? Dostałeś dowody że nie THD przesądza o brzmieniu lub różnicach między sprzętem

>>gdzie jest ten dowód ?!? Nic takiego nie dałeś.

>A jak się zapytałem co się zmieni gdy odwrócisz przewody w kolumnie to sam odpowiedziałeś "FAZA"

>To nie jest dowód? Przecież nie zmienisz THD, nie zmienisz poziomu głośności. Jakoś mnie nie dziwi

>że nie trybisz, nie pamiętasz, to normalne u ciebie. Po prostu lubisz w kółko powtarzać nie było,

>nie ma, nie dałeś itd.

No, fajny dowód. A co się stanie jak odłączysz kabel od jednej kolumny ?!? Albo: co się stanie jak przyłożymy 230V na wejście CD wzmaka ?

No, co Ty na to ?!? Na moje super dowody ? :)))))) (wymyśl sobie jeszcze czego mają dowodzić ;)

>>Jeśli ktoś twierdzi, że słyszy a później źle wskazuje to znaczy, że nie słyszy.

>Znowu pokazujesz jakim dyletantem jesteś zarówno z polskiego jak i angielskiego.

>Po pierwsze nie zrozumiałeś tekstu angielksiego z linka na który się powoływałeś

>Po drugie nie zrozumiałeś po polsku że lampa KT88 brzmi dość specyficznie i można ją pomylić z

>transyzstorem. Przypominam, oni SŁYSZELI różnice, jadnak który to tranzystor ocenili błędnie,

>wystarczy zestawić kt88 z jakimś mułowatym MF i każdy kto słyszy powie że kt88 to tranzystor.

Przeczytaj sobie uważnie początek tego tekstu o wzmacniaczach.

>>Nie masz pojęcia o rzeczowej rozmowie. Cały czas mówisz ogólnikami i opowiadasz o swoich

>wrażeniach.

>Pytałem się co się czy będziesz słyszał przesunięcie fazowe w jednym kanale sygnału stereo.

To było *odwrócenie* fazy :))

>Naturalnie nie wiedziałeś, jak mam z tobą rzeczowo rozmawiać? Władasz pojęciami o których nie masz

>ZIELONEGO POJECIA :-)

Hmm.

>>W moich linkach są szczegółowe odniesienia do konkretnych badań. Proszę pokaż mi takie same,

>>udowadniające Twoje stanowisko. Kiedyś szukałem. NIE MA. Ale może Ty będziesz miał więcej

>szczęścia.

>Po pierwsze to nie swą twoje linki.

>Po drugie widziałeś testy udowadniające w naukowy sposób różnice pomiędzy telewizorem kolorowym a

>czarnobiałym? Albo że gadanie do łopaty nie przynosi żadnych rezultatów? Nie udowadnia się rzeczy

>oczywistych. Pewnie że można powiedzieć upartemu iż kolory to to różna długość promieniowania

>widzialnego. Tobie równiez podawałem kikla razy jak wiele rzeczy ma wpływ na działanie wzmacniacza,

>w odtwarzacze nawet nie wchodzę bo jesli nie znasz zasady działania kondensatora to jak moge wymagać

>abyś zatrybił układy cyfrowe. Jesteś klasycznym przykładem "młotka" który WIERZY ale nie rozumie a

>posądzasz o to innych :-)

jeśli ja jestem młotkiem, to Ty jesteś kafarem :)))

Oczywiste to jest to, że nic do Ciebie nie dociera. Szkoda mi czasu na rozmowę z Tobą, idź sobie obejrzyj jakiś program TV.

Gość

(Konto usunięte)

mlb, 24 Cze 2008, 11:41

>XYZPawel, zdradź nam proszę swoje motywy. Zachowujesz się jak daltonista który próbuje udowodnić

>malarzowi że woda i łąka mają ten sam kolor, posługując się opiniami innego daltonisty.

>Już pisałem wcześniej - nie obwiniaj całego świata za to że nie masz dobrego słuchu albo ten słuch

>sobie uszkodziłeś.

Obejrzyj sobie ten test z Stereo review i napisz jak to jest, że ludzie widzą kolory i za chwilę stają się daltonistami ?!?

>Ja nie jestem naukowcem i nie przeprawadzam naukowych testów.

ależ po co od razu naukowy? najnormalniej w świecie porównaj sobie różne urządzenia i napisz co usłyszałeś.

napisz jakie porównywałeś, co z czym grało, w jakim pokoju itd. no na to chyba Cię stać?

miej jakiekolwiek własne doświadczenia. nikt nie będzie miał Ci za złe przecież, że nic nie usłyszysz. ale napisz w końcu coś od siebie.

co ty z tą nauką? jakieś kompleksy masz?

>Raz już wymyślono koło, czy ja je mam na nowo wymyślać ?

z tym, że "okrągłości" koła nikt nie kwestionuje a Twoje, ups, nie Twoje testy przygłuchych recenzentów prawie wszyscy.

a w ogóle to masz jakieś potwierdzenie, że wszyscy święci z twoich linków mają sprawny słuch?

bo chyba nie bardzo

>Obejrzyj sobie ten test z Stereo review i napisz jak to jest, że ludzie widzą kolory i za chwilę stają się daltonistami ?!?

Ja nie pytam o opinię ludzi z StereoReview tylko Ciebie! Miałeś okazję porównać te urządzenia? Jeśli nie - to zwyczajnie nie jesteś wiarygodny i szkoda tracić czas na dyskusję z Tobą.

Słuch jest rzeczą indywidualną i szczerze mówiąc opinie innych ludzi a zwłaszcza z komercyjnych pism sponsorowaych przez producentów sprzętu niewiele mnie obchodzą.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość

(Konto usunięte)

pawcio, 24 Cze 2008, 12:39

>>Ja nie jestem naukowcem i nie przeprawadzam naukowych testów.

>ależ po co od razu naukowy? najnormalniej w świecie porównaj sobie różne urządzenia i napisz co

>usłyszałeś.

zrozum, że tylko naukowa metoda pozwala na wyciąganie sensownych wniosków. Cała reszta to "parapsychologia"

>napisz jakie porównywałeś, co z czym grało, w jakim pokoju itd. no na to chyba Cię stać?

>miej jakiekolwiek własne doświadczenia. nikt nie będzie miał Ci za złe przecież, że nic nie

>usłyszysz. ale napisz w końcu coś od siebie.

pisałem już wielokrotnie, że słyszałem i słyszę różnice między urządzniami, ale wiem, że to jest złudzenie słuchowe. Tak jak uczestnicy ślepych testów: słyszą przed testem, ale w trakcie testu głuchną...

>co ty z tą nauką? jakieś kompleksy masz?

to się nazywa "wiedza".

>>Raz już wymyślono koło, czy ja je mam na nowo wymyślać ?

>z tym, że "okrągłości" koła nikt nie kwestionuje a Twoje, ups, nie Twoje testy przygłuchych

>recenzentów prawie wszyscy.

>a w ogóle to masz jakieś potwierdzenie, że wszyscy święci z twoich linków mają sprawny słuch?

>bo chyba nie bardzo

Tak, sami głusi audiofile, głuchną na czas testu :))

XYZPawel, 24 Cze 2008, 12:17

>Hmm, może "taniec z gwiazdami" ? :))))) Albo Kaszpirowski ? ;)

B. inteligentna odpowiedź, na miarę twoich morzliwości oczywiście.

>No, fajny dowód. A co się stanie jak odłączysz kabel od jednej kolumny ?!? Albo: co się stanie jak

>przyłożymy 230V na wejście CD wzmaka ?

>No, co Ty na to ?!? Na moje super dowody ? :)))))) (wymyśl sobie jeszcze czego mają dowodzić ;)

młotkuXYZ to jest DOWÓD (widzę że nie rozumiesz tego pojęcia ale również mnie to nie dziwi) że nie zmieniając THD, poziomu głośności, kanałów itd zmieniasz/burzysz obraz stereo. Nie zdziwię się jeśli tego nie rozumiesz i się z tym nie zgodzisz bo to przywilej cymbałów.

>To było *odwrócenie* fazy :))

młotku XYZ kondensator wprowadza prócz odwrócenia przesunięcia fazowe. No ale czego wymagać od ciebie...

>Hmm.

Albo raczej eeeeee......

>jeśli ja jestem młotkiem, to Ty jesteś kafarem :)))

>Oczywiste to jest to, że nic do Ciebie nie dociera. Szkoda mi czasu na rozmowę z Tobą, idź sobie

>obejrzyj jakiś program TV.

Normalne, jeśli coś jest dla ciebie niewygodne to najprosciej naskoczyć na drugą osobę. Kazdemu to wytykasz a robisz tak samo. Nikt tutaj ci szkoly nie zastąpi, nie jesteś partnerem do rozmów ponieważ jesteś ograniczony i to mocno, nie nadajesz się do polemik na jakikolwiek temat bo nie masz swojego zdania, nie warto na ciebie tracić więcej czasu bo gdy nie masz nic do powiedzenia zwyczajnie się zachowujesz jak niedouczony sk***ysyn, robiąc z siebie przy okazji kretyna.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Ja słyszę głosy i widzę przemykające po ścianie cienie, ale jak się rano budzę wszystko powraca do normy, "szarej" codzienności.

No, ale to chyba skutek czytania wypowiedzi (XYZ) w wątku.

Gość

(Konto usunięte)

pawcio, 24 Cze 2008, 13:23

>lubię słodycze, nie lubię soli ale to nie ważne bo wiem, że to tylko węglowodany czy jony sodu

>działają na kubki smakowe a nie jakiś tam smak.

Nielogiczny przykład, bo przeciętny człowiek w ślepym teście rozróżnia bez pudła słony i słodki, to są jedne z podstawowych smaków, więc to jest ważne.

XYZPawel,

>>>Poza tym zniekształcenia poniżej 0,1% nie są słyszalne dla człowieka - przy sygnale

>>> sinususoidalnym, przy muzyce to jest 1-2%.

>>

>>Proszę o informację gdzie napisano, ze 1-2% THD jest niesłyszalne przy muzyce ?

>

>Poniżej 1-2%

Ponownie proszę o podanie skąd czerpiesz informacje o tych 1-2% ???

Jest to ewidentna bzdura dlatego chciałbym wiedzieć czy wyssałeś ją z palca czy moze wyczytałeś w jakimś podręczniku dla niedosłyszących.

TUX

Jednym słowem jedziemy do Wieliczki:D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość

(Konto usunięte)

pawcio, 24 Cze 2008, 13:47

>tak samo bas może być wolny lub szybki.

>w ślepym teście bez problemu ro rozróżnienia.

Ale jaki parametr odpowiada za "szybkość" basu ? We wzmacniaczu ? Jak to zmierzyć ?

Gość

(Konto usunięte)

TUX, 24 Cze 2008, 14:05

>>>Proszę o informację gdzie napisano, ze 1-2% THD jest niesłyszalne przy muzyce ?

>>

>>Poniżej 1-2%

>Ponownie proszę o podanie skąd czerpiesz informacje o tych 1-2% ???

>Jest to ewidentna bzdura dlatego chciałbym wiedzieć czy wyssałeś ją z palca czy moze wyczytałeś w

>jakimś podręczniku dla niedosłyszących.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że to jest bzdura ? Na podstawie swoich efektywnych przesłuchań sprzętu ?

>Zadałem Ci konkretne pytanie. Czy masz zamiar na nie odpowiedzieć ?

Oczywiście że na to pytanie nie odpowie. Naczytał się anglojęzycznych stronek i myśli że dzięki temu jest mądrzejszy - tak jakby język stanowił gwarancję wiarygodności odsłuchu.

XYZ - skoro umiesz po angielsku, to proszę bardzo, poważna publikacja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Takim osobom jestem w stanie uwierzyć, w przeciwieństwie do operatorów młotów pneumatycznych zagnanych siłą do ślepych testów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

XYZPawel, 24 Cze 2008, 14:28

>Na jakiej podstawie twierdzisz, że to jest bzdura ? Na podstawie swoich efektywnych przesłuchań

>sprzętu ?

Na podstawie wzoru THD[db]=20log*THD[%]/100 cymbale

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• Redaktorzy

Zważywszy, że wątek zaczął się od audio-voodo, rozważań nad różnymi płytkami i srytkami, to fakt, ze ZNOWU omawia się kwestię, czy ktokolwiek jest w stanie usłyszeć cokolwiek, jest groteskowy. Może jednak wrócilibyśmy do tematu? Ja na przykład, zamiast przelewanie z pustego w próżne, chętnie usłyszałbym, jak na wybracje obudowy wpływa umieszczenie na niej stożka w kształcie rakiety (mady by Totem).

Gość

(Konto usunięte)

TUX, 24 Cze 2008, 14:31

>Zadałem Ci konkretne pytanie. Czy masz zamiar na nie odpowiedzieć ?

Nie zadałeś sobie trudu, żeby znaleźć chociaż jednego dobrego linka, któryby Twoje tezy potwierdzał. Dlaczego ja mam coś dla Ciebie szukać ?!?

Odpowiedź znajdziesz w moich linkach.

Ja też Ci zadałem konkretne pytanie. Jesteś tak stanowczy, że NA PEWNO masz jakieś mocne podstawy, nieprawdaż ? ;) Tylko nie pisz, że odpowiedź jest w internecie...

Eureka! Wiecie dlaczego nasz Mistrz Trzeciego Wymiaru pisze to co pisze, i nic do niego nie trafia? On po prostu NICZEGO nie słucha, nie ma takiej potrzeby, gdyż wszystko brzmi tak samo. Poza tym kiedy na to uboczne zajęcie znaleźć czas, jeśli tyle nieprzeczytanych linków, a i tym głupkom z forum trzeba bez przerwy coś tłumaczyć jak chłop krowie na miedzy.

Proponuję Mistrzowi założenie następujących wątków:

Magnetofon, czarna płyta czy CD - co wybrać?

Czy stereo naprawdę istnieje?

Mój wymarzony system - ćwierć wieku doświadczeń w audio

Najciekawsze linki do i dla przygłuchych

Czy ktoś widział decybela?

Gość

(Konto usunięte)

mlb, 24 Cze 2008, 14:52

>XYZ - skoro umiesz po angielsku, to proszę bardzo, poważna publikacja:

>http://www.avguide.com/news/2008/05/28/the-role-of-critical-listening-in-evaluating-audio-equipment-quality/

>Takim osobom jestem w stanie uwierzyć, w przeciwieństwie do operatorów młotów pneumatycznych

>zagnanych siłą do ślepych testów.

Poważna publikacja ?!? Ten facet został wielokrotnie wyśmiany w Audio Critic. Nie ma ŻADNEGO wykształcenia technicznego i notorycznie się ośmiesza :))

Na konwencji AES też został wyśmiany...

Fajnego sobie znalazłeś "eksperta" :))))

>Fajnego sobie znalazłeś "eksperta" :))))

Możesz mi podać konkretne zarzuty wobec niego czy tylko tak sobie gadasz z powodu braku innych argumentów?

Zresztą założę się że nie dotarłeś do końca publikacji ("Notes") - polecam uważną lekturę. Chyba muszę dodać "i czytaj ze zrozumieniem" chociaż mam duże wątpliwości czy potrafisz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.