Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio A640 V2 - usterka

P!

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Pisze z prośbą o radę. Czas już jakiś posiadam wzmacniacz Cambridge Audio A640 V2. Z wnętrza obudowy wydobywa się nieprzyjemne buczneie - nieważne czy wzmacniacz gra, czy nie (oczywiście jak gra to buczenia nie słychać, chyba że akurat przerwa między utworami jest). Oddałem sprzęt do serwisu, gdzie ponoć buczenie się nie objawiło, ale profilaktycznie serwisant dokręcił transformator. Przywiozłem wzmacniacz do domu i przez ok dobę było lepiej, ale buczneie wróciło. Co to może być?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek info.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/44066-cambridge-audio-a640-v2-usterka/

Jeżeli tego nie słychać w głośnikach albo w słuchawkach to nie przejmuj się zbytnio tym buczeniem. Takie to są uroki transformatorów. U mnie konwencjonalne trafo w 18 - letnim Cd Sony CDP-990 cichutko buczy a toroid w nowiutkim NAD C315BEE cichutko brzęczy.Czyli zespół zgrany, trąbka, pompka i organy.I w NAD-zie słychać to nawet jak jest w czuwaniu (zresztą to nie jedyna przypadłość wzmacniaczy w klasie A - zapewne w czuwaniu twój CA też mocno się grzeje ?) a Sonym nie słychać jak jest wyłączony bo po prostu 18 lat temu nie przewidziano funkcji czuwania, tylko albo jest włączony albo wyłączony.

No fakt, w głośnikach nie słychać - ten irytujący dźwięk dobywa się na 100% z pudła. Jednym zdaniem dałem się okpić serwisantowi, bo nic się z tym nie da zrobić, tak? Szczerze mówiąc nie wiem czy wzmacniacz grzeje się w czasie czuwania, bo buczenie tak mnie wkurza, że jeśli nie słucham, to odcinam mu zasilanie wyłącznikiem z tyłu obudowy. Jakby samego buczenia było mało, to ono raz głośniejsze, a raz cichsze jest...

• 4 miesiące później...

mialem ten model i nic nie buczało, CD tez bardzo dobre, dziek zamykania szuflady na poziomie akceptacji, moze to przydzwiek z sieci, jakis zakłocenia...? jak nie to tylko wina egemplarza

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.