Skocz do zawartości
IGNORED

Oyaide Tunami kabel sieciowy

JARO 66

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - a może nie ma naszych wtyków :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wtyki Oyaide są chyba drogie, myślę że tańsze Furutechy wyglądają równie ładnie - jeśli już idziemy w stronę biżuterii. Kwestią jest podłązzenie żył, nigdy nie pamiętam, z której strony ma być gorąca. Ale można sprawdzić, jak jest w gniazdku.

wtyk IEC:

Ukryta Zawartość

Na drugi koniec można dać np. Bals:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój oyaide ma taką wtyczkę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver

Jeśli ten IEC to Oyaide to ja jestem chiński cesarz :)To jest wtyk jakiejś holendreskiej firmy zerznięty z Oyaide w sumie jakość jest całkiem OK ( dużo lepsza od Balsa ) ale do Oyaide to mu sporo brakuje.Koszt wtyku IEC oraz wtyku schuko to ok 70-80 zł za sztukę ( mam dostęp jeśli by ktos potrzebował ) a za Oyaide trzeba zaplacić sporo więcej poza tym oryginalne wtyki Oyaide są pakowanw w metalowe puszki a nie papierowe pudełeczko

Pozdrawiam

Macieq71, 18 Cze 2008, 19:40

>McGyver

>Jeśli ten IEC to Oyaide to ja jestem chiński cesarz :)To jest wtyk jakiejś holendreskiej firmy

>zerznięty z Oyaide w sumie jakość jest całkiem OK ( dużo lepsza od Balsa ) ale do Oyaide to mu sporo

>brakuje.Koszt wtyku IEC oraz wtyku schuko to ok 70-80 zł za sztukę ( mam dostęp jeśli by ktos

>potrzebował ) a za Oyaide trzeba zaplacić sporo więcej poza tym oryginalne wtyki Oyaide są pakowanw

>w metalowe puszki a nie papierowe pudełeczko

>Pozdrawiam

A nie zastanawiałem się czy to Oyaide czy tylko podróba, to była pierwsza wtyczka jaką wypluła wyszukiwarka allegro po wpisaniu IEC. Nawet nie bardzo się przyglądałem, ja używam Wattgatów.

JARO 66, 18 Cze 2008, 22:52

>Koledzy to co piszecie jest wszystko ok natomiast mnie chodziło o to w jaki sposób łączyć

?????

duża wtyczka do gniazdka w ścianie, mała do sprzęta ;)

josef jesteś bardzo dowcipny ale budowa kabelka z tematu jest dość skąplikowana oczywiście są 3 żyły 3x6 oraz cięka linka miedziana i ekran miedziany i stąd moje bytanie a wy robicie sobie jaja.

Jak wrócę z pracy to przyjrzę się wtyczce bo jest częściowo przezroczysta, to może coś zauważę. W razie czego prześlę jakieś fotki jak będzie coś widać. Ewentualnie spróbuję rozebrać.

prawdopodobnie masz ten EE/F-S 2.6

good luck

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JARO 66, 19 Cze 2008, 00:43

>josef jesteś bardzo dowcipny ale budowa kabelka z tematu jest dość skąplikowana oczywiście są 3

>żyły 3x6 oraz cięka linka miedziana i ekran miedziany i stąd moje bytanie a wy robicie sobie jaja.

doczytałem że masz Tunami, ale będzie tak samo jak w linku powyżej linka miedziana tzw: "drain wire" lutujesz do kabla co idzie do uziemienia a ekran zostawiasz nie podłączony.

Ech nie ma możliwości edycji. Ekran miedziany zwiera się z linką miedzianą tak więc ekran jest uziemiony. Nie wiem tylko (i nie wynika to z opisu) czy linka może być przylutowana do ziemi z dwóch stron czy tylko z jednej strony od gniazdka, żeby się wtedy ekranu jakaś antena nie zrobiła.

Może jakiś lepszy odemnie elektronik praktyk się wypowie, albo posiadacz kabla co go już rozebrał

pogooglałem "ekran kabla uziemienie"

pierwszy wynik

Ukryta Zawartość

w środku strony punkt "obustronne uziemienie kabla"

mówi, że z dwóch stron

kolejny link

Ukryta Zawartość

wyjaśnia kiedy należy przylutować jedną stonę z tym, że druga też powinna być połączona ale przez kondensator, ale to przypadek instalacji dosyć rozległej w tym przypadku raczej nie ma miejsca.

Tak więc z dwóch stron

"W przypadku niespełnienia warunków ekwipotencjalności punktów uziemienia dwóch końców ekranów (róznica napięć punktów uziemienia powinna być mniejsza od 1 V napięcia skutecznego) ekrany kabli należy podłączyć do uziemienia jednostronnie. Drugi koniec ekranu należy podłączyć do uziemienia lokalnego poprzez kondensator (wartość orientacyjna 220 nF/400Vac) oraz iskrownik zabezpieczający przed skutkami wyładowań atmosferycznych."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bez sensu. Są trzy druty? Są. Więc czerwony na fazę, czarny na zero, a biały na uglebienie. Z obu stron. A "drain wire" uglebić tylko od strony ściany. Ot i cała filozofia.

Nie porobić zwarć, solidnie zmontować, i przemierzyć miernikiem na okoliczność zwarć między żyłami przed pierwszym użyciem.

A "drain wire" uglebić tylko od strony ściany

a dlaczego nie z dwóch, z tego co mi w głowie świta to powinno być z dwóch, żeby z ekranu nie zrobić anteny. Zresztą linki z tych opisów co prawda sieci strukturalnych (fizyka jest jednak ta sama) piszą, że z dwóch.

To ja mam chyba nieco inny układ.

Oto fotki:

Ukryta Zawartość

post-9795-100001018 1213892037_thumb.jpg

post-9795-100001019 1213892037_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Iceman, 19 Cze 2008, 18:13

>To ja mam chyba nieco inny układ.

No zupełnie inny, podwójny kabel zimny, podwójny gorący, a ziemia leci po ekranie czyli musi być połączona do ekranu z obu stron bo inaczej by nie uziemiała urządzenia.

• 1 rok później...

JARO 66,

Jeśli jeszcze nie jest za późno :-) zobacz jak jest podłączony firmowo. Nie mam lepszego zdjęcia ale wyrażnie widać ekran podpięty z uziemieniem. Po drugiej stronie (IEC) oczywiście nie jest podpięty.

Ukryta Zawartość

post-23943-100000680 1247036707_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.