Skocz do zawartości
IGNORED

MATA -jaka najlepsza-wasze doświadzenia

zawi

Rekomendowane odpowiedzi

Można skórę w miejscu labela podszlifować ręcznie płótnem ściernym robiąc małe lecz skuteczne obniżenie. Płótno można nałożyć na jakieś okrągłe naczynie typu kubek i otrzymamy okrągły równy kształt obniżenia.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

jac660, 25 Maj 2010, 22:04

>a przepraszam, że nieśmiało zapytam co to ten POM?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Przepraszam ale czegoś albo nie doczytałem albo nie zrozumiałem. W którymś wątku był już poruszany problem mat. Wyraźnie tam przeczytałem, że maty korkowe się elektryzują, co było powodem mojego odstąpienia od jej kupna. Może ktoś zechciałby uściślić, jak to jest w praktyce z tym korkiem?

Mariusz.

P.S.

Postaram się odnależć ten fragment to go przytoczę.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Witam. Nie potwierdzam że goły talerz akrylowy ma problem z gromadzeniem ładunku elektrostatycznego(przynajmniej u mnie) Słucham sporo muzy na takim talerzu i taki efekt jest nie zauważalny. miniabyr

=>jozwa maryn, 25 Maj 2010, 22:59

>Powiem polubownie: maty korkowe mniej się elektryzują, niż akrylowy talerz bez żadnej maty.

Znając życie to zależy od lepiszcza jakiego użyto do klejenia korka. Najlepiej było by używać monolitu ciętego z metra, taki nie powinien się elektryzować

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Witam .

Używam maty w swoim gramofonie SPECTRO jest bardzo podobna do maty AUDIOREF którą oferuje kolega asonik . Po założenie w/w maty dzwięk jeszcze bardziej się uspokoił,zrobił się bardziej pełny / jeszcze większa namacalnośc / w kwestii barwy nic się nie zmieniło co do dynamiki raczej nie zauważyłem drastycznej zmiany - może nieznacznie ale to akurat mi nie przeszkadza.Niestety zawsze musi być jakiś kompromis i z tym trzeba się pogodzić.Jestem bardzo zadowolony z tej maty ponieważ gra takim dzwiękiem jaki preferuję.Oczywiście jest to moja opinia,starałem się aby moja ocena była obiektywna...Pozdrawiam.

a ja taką właśnie kupiłem.

Ukryta Zawartość

jak przyjdzie napiszę co to warte.

Ukryta Zawartość

Ja również nie zauważyłem, by akrylowy talerz elektryzował się. Wcześniej słuchałem na talerzu stalowym z matą filcową, z której płyta zbierała różne paprochy. Na akrylu nic takiego się nie dzieje.

Witam

ja tylko zaznaczę że u mnie wszystkie płyty są myte i „upychane” w większości we właściwe koperty

wpierw były talerz projectowy oblepiony masą winylową

-tam nie miałem żadnych problemów z ładunkami „wybuchowymi” chciałem sobie polepszyć (bo poczytałem to forum ;) )i kupiłem firmowy korek, było nieźle do czasu, po podniesieniu któreś tam płyty okazało się ze korek przykleja się lp.i nie było na to silnych, wiec nie wiem jak to jest ze ludziska piszą ze korek się nie -ładuje elektrost.-

pewnie miałem wyjątkowy egzemplarz ;)

swoja drogą po jakimś czasie zdjąłem matę korkową i już nigdy jej nie założyłem, mimo ze czasami było nieźle -naprawdę, to przy niektórych płytach miałem wrażenie ze dźwięk jaki otrzymuje jest wyssany z energi, bez życia, choć kto wie może to była wina wkładki grado.

Na chwile obecną używam skóry i sobie chwalę, z podkładką pleksi próbowałem i to nie jest to.

Co do wycięcia pod label hmm, widzę to tak ;

struktura materiałowa skóry, korka czy gumy jest zupełnie inna, i używając ciężkiego docisku nie ma problemu z odpowiednim dociśnięciem maty skórzanej, czego nie można powiedzieć o korku, używajac docisku zakręcanego na szpindel, mając pod vinylem korek jedyne do czego dochodziło to do utraty kontaktu krawędzi płyty z talerzem (uprzedzam uwagi –dokręcałem z czuciem)jednak było ewidentnie widać podniesienie krawędzi płyty, oczywiście sprawę rozwiązałby oring ,ale ...to już inna historia.

Na chwilę obecną jest talerz aluminiowy, pleksi, skóra , ciężki docisk i jeśli nawet krawędź płyty się unosi jest to naprawdę niezauważalne (pisze o prostych płytach) natomiast jeśli płyta jest „bananem” to oring zewnętrzny załatwia ten problem, ale o tym bardziej w innym wątku :)

pozdr.

Jeszcze taka uwaga, nic odkrywczego, ot luźne potwierdzenie niektórych forumowych wpisów.

W moim przypadku takie dodatki jak mata skórzana, ciężki docisk czy zewnętrzy oring naprawdę mają wpływ na dźwięk- kurcze to po prostu słychać.

no i przyjechała ta mata z linku powyżej.

wygląd i użytkowanie

jak ją wyjąłem z opakowania to pierwsze na co się zwraca uwagę to jej "stan skupienia" lub "konsystencja". ani to guma, ani to silikon, ani smoła - coś pomiędzy. gumiaste i plastyczne. ma to podobne właściwości do silikonowych czyścików nagaoka - spodnia strona klei się do wszystkiego jak cholera, górna też trochę lepka, ale zrobiona na mat więc tylko trochę. nie idzie tego równo rozłożyć na telerzu, bo się przykleja, trzeba delikatnie od szpindla ale i tak równo nie będzie. w końcu się wkurzyłem i zwilżyłem to wodą, wtedy daje się przesuwać i można jakoś ułożyć. niestety talerz w lenco nie jest równy, ma nacięcia, więc nie można tej maty położyć bezpośrednio na talerz. tzn można ale to nie wygląda dobrze. poza tym chciałem, żeby płyta jak największą powierzchnią była przyklejona do maty. rozklapciałem więc ją na jakimś starym winylu i teraz mam matę kombinowaną, winylowo-sorbothanową. pierwsze położenie płyty na matę a właściwie jej zdjęcie było lekkim szokiem. płyta przykleja się do maty i jeśli ją się jeszcze "doklepie" na płycie pozostają paskudne tłuste ślady. na odtwarzanie dźwięku wpływu to nie ma ale wygląda obleśnie. na szczęście okazało się, że jak płyt nie doklepywać, płyta i tak się lekko przykleja ale ślady nie zostają. reasumując wygląd i wygodę użytkowania, nie da się tego równiutko ułożyć, brzegi są trochę nieregularne i to widać w trakcie obracania się talerza. . płyta się przykleja i nie łapie plam.

dźwięk

i tu się zdziwiłem. wpływ maty na dźwięk do tej pory był mi znany wyłącznie z teorii. a tu okazało się, że to gra! większa przestrzeń, bas niższy i bardziej kontrolowany, większa subtelność w wysokich, ładniejsza, cieplejsza średnica, właściwie dźwięk uległ poprawie w każdym aspekcie (od razu dodam, że VTA identyczne). nie ma co pisać, wiecie jak to jest, jak robimy jakiś upgrade to jak się poprawia to zazwyczaj wszystko. ogólnie jest szerzej więcej bardziej muzykalnie (np lepiej da się usłyszeć różnice w wysokości najniższego basu). tak mi się przynajmniej wydaje, chyba, że sobie to wszystko wmówiłem, co również jest możliwe :)

mata przyszłą wczoraj, niewiele posłuchałem, dziś moje kobity wyjeżdżają do tesciów (jes,jes,jes!!!) to się w to mocniej zanurzę i jeszcze coś napiszę (może odszczekam?). najciekawsze jest to, ze tak jak piszą w aukcji polepsza się jakość "czarnego tła", wzrasta dynamika. jest jeszcze coś ale o tym to się aż boję pisać bo mnie jak wrony zadziobiecie ;) więc najpierw dobrze sprawdzę, potem napiszę.

podsumowując: jeśli komuś nie przeszkadzaja kłopoty z założeniem i pewien wizualny nieporządek to sonicznie jest to świetny apgrejd

chyba muszę przyinwestować w matę akrylową jako podkładkę pod ten sorbothan, bo winyl nie do końca przylega na całej powierzchni do talerza.

pzdr

j.

Fajnie by było, gdybyś podesłał kilka fotek jak wygląda ta mata na talerzu i jeśli Ci się uda to jak wyglądają ślady na winylu.

- Duke Ellington -

Skoro zostawia ślady to może można ją umyć. próbowałeś ?

Przyznam że "tłuste" ślady trochę mnie zniechęcają, zwłaszcza że używam docisków centralnego i outerringa. Jak odsłuchy ?

fotki później wrzucę, jak napisałem, jak się lekko przykleja to śladów nie zostawia. z racji tego przyklejania uważam, że docisk jest zbędny a outer ringa nie mam.

bat73 co mam ci jeszcze napisać o dźwięku, nie czytałeś całego postu?

Jeszcze jedno. Czy w czasie prób "przyklejenia" maty nie odkształcała się ona przy pociąganiu. Konsystencja którą opisałeś + pofalowania na brzegach kojarzą mi się z "ciastowatością". Na zdjęciach w necie wygląda gładziutko. W sumie mam ochotę poeksperymentować więc najpierw pomęczę Cię pytaniami. Mam thorensa 160 i subplater jest u mnie na nieco niższym poziomie niż talerz tworząc małe zagłębienie. Czy ta mata odwzoruje ostro ten "schodek" ?

no, można powiedzieć, że mata jest "ciastowata" ale jak nad nią popracować układa się bardzo ładnie i równo. w międzyczasie doszedłem do wniosku, że ta mata musi bezpośrednio przykleić się do talerza, bo inaczej nie spełnia swojej podstawowej roli czyli tłumienia rezonansów tegoż. sciągnąłem więc talerz z drugiego Lenco bo drugi jest gładki bez frezów, tylko w środku ma spory dołek. mam tu niestety problem z VTA, bo nie mam regulacji i muszę robić kombinacje matowo-podkładkowe, kładę więc na macie winyl i dopiero właściwą płytę. wrażenia odsłuchowe wieczorem.

co do śladów na płytach to wyglądają jak odciski palców, ale jak się lekko kładzie to jest ok.

Ukryta Zawartość

post-20076-100002145 1275548325_thumb.jpg

post-20076-100002146 1275548325_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

po odsłuchach potwierdzam pierwsze wrażenie, choć efekt nie jest tak spektakularny jak mi się wydawało na początku, co zweryfikowały porównania bezpośrednie. ponieważ matę przykleiłem (przykleiła się) do talerza, więc robiłem porównania zmieniając cały talerz z matą. raz z sorbothanową raz z oryginalną z Lenco L-78.

sorbothan wniósł sporo porządku do dźwięku, wszystko jest jakby bardziej uładzone, mocniejszy i sprężystszy bas, wysubtelnione wysokie. mam wrażenie jakby sybilanty były mniej natarczywe (miejscami). więcej nt dźwięku nie będę pisał, bo różnice na pewną będą w zależności od gramofonu, materiału z którego wykonany jest talerz, podstawy, itp. w każdym razie moim zdaniem warto. ale oczywiście da się bez tego żyć ;)

pzdr

j

• 3 tygodnie później...

Co sadzicie o szklanej macie?

Ukryta Zawartość

I ponawiam swoje drugie pytanie - czy sa jakies maty korkowe z wyprofilowaniem korka na labelu?

Ukryta Zawartość

Mickiewicz, 19 Cze 2010, 16:58

>Co sadzicie o szklanej macie?

>

>

Ukryta Zawartość

>

>I ponawiam swoje drugie pytanie - czy sa jakies maty korkowe z wyprofilowaniem korka na labelu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- Duke Ellington -

>>>Mickiewicz,

Maty korkowe z wycięciem na label robi Thorens. Do kupienia w Polsce, zdaje się, że internetowy sklep f-my bestaudio ma te maty. Ale cena coś około 200 zł.

Pozdro,

Yul

Dzieki Panowie, a o Thorensie faktycznie zapomnialem, ale nie widze, zeby ta podstawowa mata (sa ogolnie dwie - specyficzny tandem) nie ma wglebienia... Przynajmniej na tych udostepnionych fotkach.

I wazne - co sadzicie o tej szklanej macie? Tego chyba tu jeszcze nikt nie testowal...

>>>Mickiewicz,

W linku poniżej jest ta mata o której myślę (na dole stronki):

Ukryta Zawartość

Bestaudio.pl nie ma jej w ofercie swego sklepu, choć kiedyś miał na pewno. Ktoś to w Polsce sprzedaje, mignęło mi to gdzieś na stronach www. nie dalej jak wczoraj, ale za nic nie mogę ponownie znaleźć.

"...I wazne - co sadzicie o tej szklanej macie?..."

A kto to słyszał aby kawałek szyby okiennej nazywać matą?

Ukryta Zawartość

Korkowy Thorens jest, szperalem, na Bestaudio faktycznie nie ma, ale podobnie jak Tobie - "mignelo mi". Nie draze, zniechecila mnie cena na razie...

Co do szyby okiennej - zwal jak zwal :) Chodzi o to, czy jakis waryjot sie znajdzie, co to polozyl Pink Floyda na szybce...

zachęcony kupiłem tę sorbothanową matę. Rzeczywiście dźwięk się poprawił. W sposób o jakim pisał jac660. Jednak to co pozostawiła mata na moich płytach woła o pomstę do nieba. Umycie tego to niezła mordęga a mam nadzieję że nie zmarnowałem przy tym płyty.

Na razie położyłem na macie krążek wycięty z foliowej okładki na płytę. Spróbuję znaleźć jakąś cieńką gumę. Na folii o dziwo nie jest wiele gorzej.

Niestety swoim zwyczajem wymieniłem jednocześnie matę, podkładki pod platformę antywibracyjną i łożysko w ramieniu więc trudno stwierdzić w jakim stopniu z poprawę odpowiada mata.

Wybaczcie podwojny, ale anuluje pytanie (nie doczytalem wczesniejszych postow). Wszystko jasne. Troche to jednak dyskwalifikujace, czlowiek w pocie czola myje plyty, by pozniej - ni stad ni zowad - dorobic sie porzadnego kleksa...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.