Skocz do zawartości
IGNORED

MATA -jaka najlepsza-wasze doświadzenia

zawi

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do kupna maty i zbieram opinie nt. temat jaki jest najlepszy materiał na maty:akryl, vinyl,korek a może inny? Może macie jakieś doświadczenia z wartymi zainteresowania matami ?

Na matę maksymalnie wyłożę 200 zł.

• Redaktorzy

Z matami to ja już sam nie wiem. Długo używałem LP12 z matą najpierw oryginalną, potem z Ringmatem, i było ok. Teraz mam VPI, żadnej maty do niego nie ma. Niby ok, ale goły talerz z akrylu elektryzuje mi się z płytą, więc zacząłem kombinować. Wpływ był wyłącznie negatywny, przy czym, o dziwo, łatwo słyszalny (VTA regulowałem, bez obaw). Mata Resona - tragedia. Połowę energii szlag trafił. Mata z LP12, z grubszego filcu - nie za dobrze, choć nie aż tak. Mata Ringmata - bez kryminału, ale trochę gorzej, niż bez maty. I bądź tu mądry. Widać że nie każdy gramofon powinien pracować z matą, niby o tym się wie, ale żeby aż tak??

No właśnie niby to wszystko takie proste a jednocześnie skomplikowane jest. Cholera troche dałeś mi do myślenia-może nic nie kombinowac i zostac przy filcu.

A próbowałeś może maty winylowej?

Moja mata: francuski klasyk AUDIOREF Le Mat. Polecana przez JEANA HIRAGĘ. Mata jest w stanie EXCELLENT, oryginalne pudełko w stanie VG. Wpływ na brzmienie Pro-Jecta Perspective był korzystny, ale po wymianie gramofonu na Acoustic Signature Samba (gramofon 20 kg, talerz 4 kg z dociążonego aluminium) preferuję odsłuch bez maty. Dlatego mogę odstąpić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2681-100000692 1214484608_thumb.jpg

post-2681-100000693 1214484608_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mata nazywa się Millenium.

Ukryta Zawartość

post-28-100000679 1214509882_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mata jest cienka i dwustronna. Po jednej stronie doklejony jest miękki aksamitny materiał, widoczny na zdjęciu powyżej. Do maty w komplecie dołączony jest lekki docisk - również widoczny na fotce. Fajna rzecz :)

Sporo chyba. Swoją kupiłem na wystawie, właściwie w momencie zamykania stoiska. Brałem też karbonową nakładkę na CD. Płaciłem w Euro, z rabatem i nie dokładnie pamiętam ile, ale ponad 100Euro wyszło. Napisz maila do producenta, może wyśle?

• 2 tygodnie później...

Obecnie stosuję angielską matę Sound Dead Steel "Isoplatmat". Mata otrzymała pochlebne recenzje w brytyjskim HiFi World oraz njnowsza recenzja ukazała się niedawno :

Ukryta Zawartość

Niebawem chyba ją sprzedam gdyż przymierzam się do lepszej ale sporo droższej maty.

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Właściciel tej maty na Ale, zdaje się wiedzieć najlepiej i wykłada nam wszytskim jaka jest prawda :)

Ukryta Zawartość

Przydałaby się jakaś polemika, jeśli znajdzie się ktoś kto używał mat z akrylu.

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

czołem,

w audio forte sprzedawca mocno polecał mi matę skórzaną projecta jako świetny upgrade soniczny. twierdził, że lepiej to już tylko harmonix (ale to już inna kasa). czy ktoś może używał skóry na talerzu?

pzdr

j

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Hej jac660 mam matę skórzaną która była w komplecie do gramofonu acoustic solid ,i z moich doświadczeń odsłuchowych wygląda to następująco:kiedy słucham tej maty ,to poprawia sie tzw. stereofonia -wrażenie szerszej bazy stereo. Niestety , ma też negatywne skutki.Mam mniej wysokich tonów- pasmo to staje się jak by lekko "matowe", bez blasku .To samo z niskimi częstotliwościami-gdzieś ucieka precyzja w prezentacji niskich tonów i nie maja takiego "kopa".Bez maty obraz stereo jest trochę bardziej chaotyczny, ale odbiór muzyki jest bardziej przyjemny .Mój talerz w acoustic solid ma 6cm. i jest wykonany z POM.Położenie płyty na goły ,gładki talerz niesie za sobą możliwość jej porysowania (mimo dociski 800g)- zbyt gwałtowny rozruch powoduje ,że płyta potrafi śliznąć się po talerzu.Ta sama mata na gramofonie clearaudio (talerz 4 cm ,akryl)poprawia większość bezdusznego brzmienia, jaki ten gramofon potrafi wyprodukować. poz.miniabyr

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Wydaje się ,że tylko metodą prób i błędów można to sprawdzić. Nie mam w swoich gramiakach talerza z metalu ,więc nie mam skali porównawczej .Mogę tylko opisać różnice Pom/akryl. poz miniabyr.

Wiesz co jac660, nie wiem! Zawsze kładę igłę na płytę, a nie na korek. Dlatego nie potwierdzam, że korek gra... matowo i korkowo.

W ogóle jak to brzmi? Ktoś wyżej napisał, że jak słuchał skórzanej maty to coś tam... To nie moja bajka. Mam najwyraźniej za słaby słuch. Nie słucham również, kabli. Tylko muzyki.

A na poważnie:

Potwierdzam, że jak ściągam płytę z cienkiej gumowej maty Akai to płyta się elektryzuje. Jak ściągam z maty korkowej tego efektu nie ma. Mam słaby sprzęt i może dlatego różnic nie słyszę. Dlatego napisałem, że MOIM ZDANIEM korek jest bardzo ok.

Nie jest drogi. Zanim wyda się 100 euro na AUDIOFILSKĄ, GRAJĄCĄ matę, polecam spróbować niedrogiej korkowej.

>>>miniabyr,

Przypuszczam, że Twoja mata skórzana nie ma dużego wycięcia pod label longplaya tylko małą dziurkę na szpindel. Używając takiej maty na talerzu Acoustic Solid niweczysz w ten sposób dobroczynne oddziaływanie ciężkiego docisku i pogarszasz kontakt płyty z talerzem. Pewnie stąd biorą się te zmiany w brzmieniu.

Pozdro,

Yul

P.S. Nie wiedziałem, że talerz Acoustic Solid jest wykonany z POM-u, sądziłem do tej pory, że z aluminium.

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Dzieki Yul,nie pomyślałem o takiej możliwości, którą może spowodować brak odpowiedniego wycięcia w macie.Mam również cleaver clamp clearaudio ,ale efekt brzmieniowy jest podobny na gramiaku acoustica.Co ciekawe zupełnie inaczej zachowuje się gramiak cleraudio -tu efekt jest dobroczynny.Co do talerz to acoustic solid ma model "machine black"który ma talerz z POM. Bardzo fajny gramofon. http://www.acoustic-solid.de/english/html/machine_black.html

>>>miniabyr,

No, no, maszyna full-wypas z tego "Black'a"! To jakaś nowość chyba. Myślałem, że z POM-u są też zrobione te srebrne, grube talerze i one tylko udają aluminium, ale jednak się POMyliłem:)

Nie namawiam do wycinania w skórzanej macie dziury na label. Ale może warto spróbować to zrobić z matą korkową Pro-Jecta. Kosztuje tylko 35 zł, a byż może po odpowiednim przystosowaniu polepszy Ci współpracę talerza, longplaya i docisku. Takie maty korkowo-gumowe (mieszanina korka i gumy) z wycięciem pod label robi też aktualnie Thorens, ale są one ździebko za grube i kosztują coś około 200 zł, czyli cena jest przesadzona.

Pozdro,

Yul

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.