Skocz do zawartości
IGNORED

MATA -jaka najlepsza-wasze doświadzenia

zawi

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam sam zrobić matę skórzaną - moje pytaine dotyczy rodzaju skóry - czy może być tzw. ekologiczna?nie będzie sie elektryzować?I pytanie z innej beczki - jaki smar do gramofonu polecacie? Bo nie zamierzam wydawać 60 zł na pro-ject grease it...wszystkie ich firmowe dodatki sa 10X za drogie (maty, wagi itd...)

Było kilka wypowiedzi o macie skórzanej, a ja właśnie przymierzam się do jej kupna. Mam konkretne pytanie - czy na forum jest może posiadacz Pro-jecta RPM 5.1, który jednocześnie kładzie płyty na skórzanej macie Pro-jecta? Jestem ciekawy, jak sprawuje się taka mata na talerzu RPM-a, jak wpływa na dźwięk i jak zachowuje się na niej płyta po "potraktowaniu" Record Clampem - czy brzegi płyty nie odstają od talerza bardziej niż na macie filcowej?

• 1 miesiąc później...

Czy ktoś ma, bądż używał takiej maty..?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

czesc, przejrzalem watek, ale przyznaje, ze nie znalazlem odpowiedzi, ktora by mnie ciekawila. Po zmianie wkladki, pan z Audioforte, ktory ja zalozyl, stwierdzil, ze z obecna mata (filcowa, dokladana z Xpression III), jest troche za wysoko i zaleca zostawic sam talerz. Przetestowalem to rozwiazanie, i faktycznie, roznica w macie filcowej i bez byla, z mata dzwiek byl bardziej przytlumiony, niby basowo, ale chyba to wynika bardziej z przytlumienia. Efektu elektryzowania sie talerza i plyt nie zauwazylem, a gra fajnie. Czy sluchanie plyt bez maty wplywa jakos na zuzycie/niszczenie plyty? Czy moze poszukac jakiejs cienkiej maty? o ile takowe sa, to czy moze ktos polecic cos wartego uwagi w raczej przystepnej cenie?

Moon

Nieprawda. Miałem PJ Xpression III i jest to gramofon w 100% "regulowalny" (VTA, azymut, itd.).

Waluch -> miałeś ten gramofon, czy wiedzę o braku regulacji VTA czerpiesz z jakichś innych niż własne doświadczenie źródeł?

yeutez , trochę spokojniej proszę

zerknąłem na szybo w necie i odpisałem

owszem, źle spojrzałem VTA jest regulowane

dziwne,że 'pan z Audioforte' (skoro jest tam regulacja) nie wyregulował VTA po założeniu nowej wkładki

audiokarma.org

W każdym PJ jest regulacja, chociaż jest to często skomplikowane. Wracając do głównego pytania - jeśli masz talerz akrylowy to nie musisz miec maty, płyty się nie zrysują, a przynajmniej nie powinny. Cienka mata filcowa raczej tylko przeszkadza, nie warto. Jeśli chcesz coś dać na talerz to lepiej coś grubszego i zmienić VTA, albo pozostać bez maty. Skoro dźwięk Ci odpowiada to nie ma co kombinowac.pzdr

W każdym PJ jest regulacja, chociaż jest to często skomplikowane. Wracając do głównego pytania - jeśli masz talerz akrylowy to nie musisz miec maty, płyty się nie zrysują, a przynajmniej nie powinny. Cienka mata filcowa raczej tylko przeszkadza, nie warto. Jeśli chcesz coś dać na talerz to lepiej coś grubszego i zmienić VTA, albo pozostać bez maty. Skoro dźwięk Ci odpowiada to nie ma co kombinowac.pzdr

na pewno mi odpowiada bardziej niz z mata:) wiec jesli mialaby byc jakakolwiek mata, to tylko taka aby brzmialo lepiej niz z talerzem :) najwazniejsze, ze talerz akrylowy nie szkodzi plycie.

yeutez , trochę spokojniej proszę

zerknąłem na szybo w necie i odpisałem

owszem, źle spojrzałem VTA jest regulowane

dziwne,że 'pan z Audioforte' (skoro jest tam regulacja) nie wyregulował VTA po założeniu nowej wkładki

Waluch, twierdzil, ze wyregulowal, ale ze jest 'malo miejsca' i ze lepiej bez maty. Faktem jest, ze akurat bez maty mi pasuja brzmienie, wiec jest ok. A na oko nie wydaje mi sie, zeby bylo az tak 'ciasno' z polozona mata filcowa.

Zadam pytanie jesli wolno . Linn LP12 -producent wyraznie nie zaleca uzywania jakichkolwiek innych mat niz wlasne ( filcowe ). Jednak pomijajc fakt ze faktycznie zbiera smieci , to niemozebnie , szczegolnie pod plytami 200 g , sie elektryzuje . Pare razy sciagnalem mate razem z plyta . Logika nakazywalaby szukac maty skorzanej lub ...wlasnie jakiej ? Moze ktorys z kolegow mial podobne doswiadczenia .

A jak z uziemieniem gramofonu? Od czasu do czasu mata mi się przykleja, ale to tylko dlatego, że płyta była wcześniej naelektryzowana. Zazwyczaj pomaga umycie płyty.

A jak z uziemieniem gramofonu? Od czasu do czasu mata mi się przykleja, ale to tylko dlatego, że płyta była wcześniej naelektryzowana. Zazwyczaj pomaga umycie płyty.

Plyty myje dosc czesto - ale nie przed kazdym graniem - i sa przechowywane w koszulkach nagaoka . Gramofon jest uziemiony ( uziemienie we wzmacniaczu ). Wpadlem gdzies na informacje - propozycje umycia maty w plynie antystatycznym . Ale troche obawiama sie jak to wplynie na nia . Wyglada dosc delikatnie .Stad tez moje pytanie odnosnie zamiennika .

Plyty myje dosc czesto - ale nie przed kazdym graniem - i sa przechowywane w koszulkach nagaoka . Gramofon jest uziemiony ( uziemienie we wzmacniaczu ). Wpadlem gdzies na informacje - propozycje umycia maty w plynie antystatycznym . Ale troche obawiama sie jak to wplynie na nia . Wyglada dosc delikatnie .Stad tez moje pytanie odnosnie zamiennika .

Ja swoją matę gumową traktuję wodą z płynem antystatycznym do płukania tkanin po praniu. Super działa i guma staję się milsza w dotyku, jakkolwiek to nie zabrzmiało :)

• 3 miesiące później...

Używam białej maty firmy Delta Device.

Tu duży wybór mat z plexigasu:

Ukryta Zawartość

Cześć. No właśnie. Ja też myślę o macie akrylowej. Możesz podzielić się swoimi wrażeniami z odsłuchu? Jak wypada dźwięk w stosunku do filcowych? Czy elektryzuje się jak np z filcu? Jestem ciekaw Twoich spostrzeżeń.

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Odgrzebię trupa:)

Powód jest taki, że kilka godzin temu na pro-jectową matę korkową położyłem matę z filcu (również pro-ject) - celem nie kombinowania z VTA, do płyt grubszych wystarczy zdjąć filc. No i jestem mile zaskoczony, filc na korku ocieplił przekaz, ale bez efektu koca. Przyjemniej się słucha. Ciekawe, jak będzie dalej, na razie fajnie jest.

ps. Jakby kto pytał, filc, jak i korek, elektryzują się równie mocno - pomogło mycie płyt. Zwykła knosti czyni cuda:)

Ostatnio nabyłem w Bajana na w-wkim Wolumenie matę ZONTEK'a. (40pln)Samoprzylepny welur , bardzo łatwy i przyjazny w nakładaniu, Idealne rozwiązanie gdy się chce obniżyć wysokość talerza. Walory antypoślizgowe zachowane i dostatecznie izoluje od rumble talerza.

Walory antypoślizgowe zachowane

a jak tam soniczne?

z matami jest jak z klejem - klej najlepiej trzyma gdy go nima

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.