Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre kolumny do cichego słuchania

deep

Rekomendowane odpowiedzi

Hello,

Generalnie rzadko słucham muzyki głośno. Poprostu tak mam. Poziom ok. -65 dB czasem nawet ciszej.

Pytanie jak w temacie. Jakie kolumny polecacie do cichego słuchania ?

Będzie to grał najprawdopodobniej z lekko ocieploną elektoniką, coś pokroju starszych MF-ów.

Basiko nie musi zabijać, ale dobrze żeby w ogóle było (hihi). Szczegółowa średnica i aksamitna, acz nie zamulona góra mile widziane. Dobre szczegóły, ale bez krwi uszach. Raczej podłogowe, ale jakiś dobry monitor też może być.

Cena - 2-3 kzł.

Coś w ogóle w takim przedzialem cenowym jest dostępne. Czego szukać, czego słuchać ?

Myślałem o Audio Academy (Hyperion), lub jako alternatywa XAVIAN MIA, ale może coś innego ?

Nie piszta mi tylko kup WLM Diva Monitor. hihi ;) Wiem, że dobre, ale cena nie dla mnie.

Z góry dzięki za podszepty

Pozdrawiam promieniście ;)

Mam KEF Q1 i bardzo dobrą budują przestrzeń przy bardzo cichym odsłuchu ... więc dla ciebie obowiązkowym punktem na liście odsłuchów powinny być KEF Q7 (przecena z 4K na 2K bo model wycofywany i zastępowany iQ7)

Witam serdecznie!

Mogliby szanowni Państwo wyrazic swoją opinię i ocenę na temat kolumn podłogowych Vifa Sence VS6.5F

Bardzo o to proszę i z góry bardzo serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam wszystkich audio fili

Napisz czy to ma być słuchanie nocą (sypialnia) i w jakim pomieszczeniu. Jeżeli nocą i w pomieszczeniu mniejszym niż 17-20mkw to jedynie monitory i to jakieś niewielkie z 13cm głośnikiem (Siesta Sat, Totem Mite, Usher S520). Do słuchania w nocy uważam, że mój zestaw jest fantastyczny tj. Arcam i Klony Totem Mite. Ładna średnica, bas nie wyrywa ze snu, góra nie jest metaliczna więc też we śnie nie przeszkadza. Wokale fantastyczne. Scena i przestrzeń rewelacyjne - KEFy nie mają startu. Miałem wcześniej Q1 ale właśnie dlatego sprzedałem, że brak im było szerokiej sceny i dobrej przestrzeni.

Jeżeli natomiast nie będzie to słuchanie do zasypiania to podłogówki mogą być.

Hello,

miałeś na myśli poziom 65dB, nie -65?

To naprawdę cicho, jak normalna rozmowa, przy tym poziomie nasze ucho ma słabą czułość na skrajach, nie wiem jaki fabryczny zespół głośnikowy mógłby to zrekompensować (zakładam, ze nie korzystasz z funkcji loudness :)

Iceman, 26 Cze 2008, 15:53

>KEFy nie mają

>startu. Miałem wcześniej Q1 ale właśnie dlatego sprzedałem, że brak im było szerokiej sceny i dobrej

>przestrzeni.

KEF Q1 mają wspaniałą szeroką przestrzeń i kolumny łatwo znikają nawet przy bardzo bliskim odsłuchu. Wiem bo mam (co dopiero kupiłem). Przy bliskim odsłuchu raczej omijałbym coś pokroju S-520 a szczególnie tonsil siesta sat .... brak punktowego źródła rozbija scenę/stereofonię przy bliższym odsłuchu.

Andy777, 26 Cze 2008, 16:59

>Hello,

>miałeś na myśli poziom 65dB, nie -65?

>To naprawdę cicho, jak normalna rozmowa, przy tym poziomie nasze ucho ma słabą czułość na skrajach,

>nie wiem jaki fabryczny zespół głośnikowy mógłby to zrekompensować (zakładam, ze nie korzystasz z

>funkcji loudness :)

LOL - chyba wiadomo że chłop ma wzmak i tłumienie 65 dB (tak jak napisał -65 dB) względem mocy max wzmacniacza. A ile to jest decybeli bezwględnie to już zależy od konkretnego wzmacniacza i efektywności kolumn.

Iceman, 26 Cze 2008, 15:53

>pomieszczeniu mniejszym niż 17-20mkw to jedynie monitory i to jakieś niewielkie z 13cm głośnikiem

... i oczywiście możesz wytłumaczyć dla czego niskotonowiec musi mieć ~13 cm ... ? Ja się z tym oczywiście nie zgadzam. Mam pomieszczenie ~16-17 m kw. i KEF Q1 z 16 cm niskotonowcem spisują się doskonale przy cichszym i głośniejszym graniu.

aha ... jeszcze jedno ... jak na mniejszym dystansie masz głowę nieco niżej/wyżej niż punkt promieniowania kolumn to brzmienie się praktycznie nie zmienia na koncentrykach a na kolumnach o zwykłej budowie następuje dosyć wyraźna zmiana przy zmianie pozycji odsłuchu w płaszczyźnie pionowej.

>Andy777

>Hello,

>miałeś na myśli poziom 65dB, nie -65 ?

Nie. Dokładnie to co napisałem. Max. wzmocnienie to 0 db. -65 db to jak to określacie godz. 7.30-8.00.

>Iceman

Pokój max 20 m, ale słuchanie bliskie.

NEXTON M-100, hmm... tych jak dotąd nie słuchałem. Widzę je pierwszy raz na oczy. Możesz skrobnąć coś więcej o nich ? Bas, średnica, góra ? Są raczej neutralne, z odstępstwem w jakimś kierunku ? Lekkie cipełko mi nie zawadzi.

>michal stabro

Harbeth - cena dość wysoka. W tej cenie to można spokojnie dostać AA Tethys II.

Chyba jeszcze poczekam i pozbieram. Generalnie jestem za WLM Diva Monitor. Jak ktoś z Was ma w cenie do 3 kzł biorę od ręki. hihi ;)

pozdrawiam

Kyle, 26 Cze 2008, 17:26

>KEF Q1 mają wspaniałą szeroką przestrzeń i kolumny łatwo znikają nawet przy bardzo bliskim odsłuchu.

Weź nie żartuj. Gdyby miały to o czym piszesz to w życiu bym ich nie sprzedał. Posłuchaj kiedyś RLS - wtedy usłyszysz co to jest prawdziwa przestrzeń i scena. Q1 sprzedałem bo wypadły niestety niewątpliwie gorzej pod tym względem niż zrobione przeze mnie klony Totem Mite.

Kyle, 26 Cze 2008, 17:33

>... i oczywiście możesz wytłumaczyć dla czego niskotonowiec musi mieć ~13 cm ... ?

Bo większy głośnik wytwarza większe ciśnienie (mocniejszy bas). Powiem Wam, że spanie przy Tannoy M2 było męczące, głośniki potrafiły obudzić w nocy mocniejszym pomrukiem, natomiast gdy przesiadłem się z M2 na Gale o mniejszym głośniku zaczęły się kolorowe sny :-) Teraz sypiam przy klonach Totemów i jest super.

deep, 26 Cze 2008, 17:57

>NEXTON M-100, hmm... tych jak dotąd nie słuchałem. Widzę je pierwszy raz na oczy. Możesz skrobnąć

>coś więcej o nich ?

Produkcja Polska, zaprezentowane na Audio Show 2007 zyskały spore zainteresowanie i sympatię - chyba dlatego że grają efektownie. Rewelacyjna konstrukcja patrząc od strony: jedna kolumna waży chyba 14 kg, dobre okablowanie i elementy zwrotnicy, rewelacyjnie polożony fornir, a przy tym fantastycznie wyglądający. Ładniejszych monitorów w cenie do 2kzł chyba nie ma - szacunek dla konstruktora. Ogólnie wykonanie bardzo dobre. Brzmienie gładkie - gładsze w porównaniu do klonów - Mietki mają więcej drivu. Oczywiście jak to zazwyczaj bywa w konstrukcjach opartych na 13cm głośniku ładna barwa średnicy no i oczywiście środek nie jest gdzieś schowany z tyłu, nie nie - wokalista stoi całkiem blisko. Środek nie jest cukierkowy. Bas jak na małe monitory jest w sam raz. Jedynie góra może budzić kontrowersje: góra jest jasna, wysunięta a przy tym głośnik wysokontonowy jest odcięty dosyć nisko, więc przetwarza też wyższy środek. Takie rozwiązanie jest bardzo dobre gdy słucham muzyki z gramofonu, gdy się słucha muzyki instrumentalnej, klasycznej bądź elektronicznej - jest po prostu fantastycznie. Ale gdy wrzucam płytkę Bon Jovi niestety góry jest ciut za dużo. Są na to dwa sposoby: albo zrobić zwrotnicę którą opracował do tych kolumn Irek z DIYaudio albo po prostu przy podłączeniu bi-wire wpinać na górę jakiś rezystor. Chociaż przyznam, że góra nie jest metaliczna, więc jest raczej dla ludzi którzy są fanami jasnego brzmienia. Ciemniejsze muzykalne wzmacniacze jak znalazł. Broń Boże Denona PMA - 560.

Głośniki ogólnie godne uwagi, chociaż cena niemała jak na polską konstrukcję.

"Chyba jeszcze poczekam i pozbieram. Generalnie jestem za WLM Diva Monitor. Jak ktoś z Was ma w cenie do 3 kzł biorę od ręki. hihi ;)"

Szukasz kolumn do cichego grania - podobno. W tym wypadku to błędny trop.

Wez pod uwage moc MINimalna. Ze znanych mi kolumn jedna z najmniejszych wartosci maja wlasnie Q1 co swiadczy o malych znieksztalceniach przy malej mocy/cichym sluchaniu. Wiekszosc kolumn ma (co jest rzadko podawane w specyfikacjach) stosunkowo duze znieksztalcenia przy b.malych mocach. Ponadto, co oczekuje pytajacy, Q1 maja dobre i duzo niskich, nawet przy malch mocach i stonowane wysokie,

Iceman, 26 Cze 2008, 19:32

Nie wykluczone że te RLS będą miały lepszą przestrzeń ... ale cena ... KEF Q1 kosztują 918 złotych a RLS ELARA (najtańsze) ponad 2x tyle co para KEF Q1

deep, 26 Cze 2008, 17:57

za 3kzl mozna kupic i harbeth , i male kefy podobne do harbet 3 oraz niezle cuda z drugiej reki

zreszta harbety sa na lata

chyba ze ktos lub ciagle zmieniac glosniki

pozdrawiam

a moze cos wysokoefektywnego zasilanego lampa?

michal stabro, 26 Cze 2008, 22:22

>a moze cos wysokoefektywnego zasilanego lampa?

Przyznaję że mi głupio że tak intensywnie polecam te KEF ... jednak tym razem po prostu podam suchy parametr odnośnie efektywności. KEF Q1 zgodnie z pomiarami w miesięczniku AUDIO (kwiecień 2004 jeśli dobrze pamiętam) to aż 88 dB (2,83V/1m) (producent podaje 91 dB) dla porównania Usher S-520 zostały też pomierzone w Audio i mają 82 dB (2,83V/1m)

tez lubie brytyjskie granie

kefy harbethy ,byle dobrze napedzone

usher lubi prad , i rzeczywiscie do cichego sluchania moga sie nie bardzo nadac

chociaz to tez dobre gl

zobacz jak ukladaja sie izofony na wykresie czułosci ludzkiego sluchu i sam sobie odpowiesz na to pytanie. generalnie im glosniej tym wykres bardziej plaski. ocen ilu dB potrzebujesz i porownaj z glosnoscia typowego odsluchu - powstaje pytanie jak glosny jest typowy odsluch?

roznica miedzy izofonami dla dwoch roznych glosnosci da wyobrazenie o ile musisz podbic basy i wysokie dla zrownowazenia tonalnego obserwowanego dla wiekszych natezen dzwieku. tyle.

wydaje sie ze trzeba szukac kolumn o "fizjologicznym przebiegu" - oczywiscie bez przesady bo realizatorzy nagran sluchaja na raczej wyrownanych kolumnach a uszy maja jak kazdy inny czlowiek (chyba ze juz ogluchli;) wiec celem nie jest odwzorowanie izofonu w przebiegu charakterystyki kolumny lecz tylko wyrownanie roznic miedzy izofonami na dwoch roznych poziomach natezenia dzwieku.

zastanawiam sie czy malo efektywne kolumny zasilane mocnym sygnalem beda graly z zalozenia lepiej niz wysokowydajne na slabiutkim sygnale. pewnie sa rozne przypadki ale cos mi mowi ze lepiej poszukac wsrod kolumn o b niskiej efektywnosci i zasilac je silnym sygnalem mimo to sluchajac cicho. no ale to takie gdybanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.