Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki ROTEL RA-985BX czy RA-972

pioterw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od kilku dni borykam się z dylematem, który ze wzmaków zakupić. Przewertowałem forum i nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytanie. Może, któryś z kolegów miał do czynienia z w/w sprzętami. Bardzo proszę o poradę. aha grać to będzie z B&W 603 S3 i RCD-971 ROTELA w pokoju 20m2. Do tej pory użytkuję PM-75 i PD-7300 z głośnikami jak wyżej. Czy zestaw ROTEL'a zagra lepiej???? Jak widać same znaki zapytania :)

https://www.audiostereo.pl/topic/44196-jaki-rotel-ra-985bx-czy-ra-972/

Mam RA 985BX i RCD 971. 985 to wzmak dynamiczny z duzym basem (jesli oczywiscie kolumny na to pozwalaja), o duzej wydajnosci pradowej. U mnie bez problemu napedza kolumny 3 drozne na Scan Speakach i na gorze Dynaudio (85 dB ) - na codzien gram na lampie. To najwieksza integra Rotela - poprzedni model obecnego 1070. Dokladnie to samo, choc na forum spotyka sie opinie, ze 1070 gra gorzej. Radze 985, bo jak kiedys zmienisz kolumny na wieksze, to wzmaka nie bedziesz musial szukac z powodu braku wydolnosci.

Tu jeszcze masz linka do watku, w ktorym sluchacze wprawdzie opisuja wrazenia z odsluchu poprzednich moich kolumn, ale byly napedzane tym Rotelem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moze zacznij czytac czytac od 8 Mar 2006, 13:02, bo watek dlugi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Wczoraj w końcu "zjechała" integra ROTEL RA-985BX. Jestem pod wielkim wrażeniem, jakiego doznałem po odsłuchaniu płyty Nick Cave and Bad Seeds – „Let Love In”. Pokój 22m2 całkowicie wypełnił się przestrzennym dźwiękiem i panującym nad wszystkim wokalem Cave. Precyzyjne umiejscowienie w przestrzeni poszczególnych instrumentalistów oczywiście z sekcją rytmiczną, sprawia, że czuje się jakby uczestniczyło na żywo z muzykami. Marantz PM-75 został pobity w pierwszej rundzie, a właściwie zaliczył nokaut. Pięknie wyeksponowany i kontrolowany bas z 603-ek, powalił mnie na kolana, nigdy wcześniej te głośniki nie wydawały takiej głębi i takiego brzmienia. Następnie poleciały płyty z mojej rockowej kolekcji i wszędzie to samo – uczta dla uszu. Jestem pod wielkim wrażeniem. Oczywiście wszystko to z moimi poprzednimi komponentami (B&W 603 S3, AQ Copperhead oraz AQ ROCKET33), co do kolumn i kabelków. Szkoda mi trochę PM-75, jednak do rocka to trochę za miękki i za słodki wzmak. Teraz dopiero jest widoczna różnica między tymi wzmacniaczami. Jak się trochę „oswoję” ze sprzętem czeka mnie jeszcze kilka eksperymentów z kabelkami. Czy szanowni koledzy z forum mogą coś doradzić w tej materii?

Budżet jakim dysponuje na w/w cel to 600 zeta na IC i 700 na kable głośnikowe. Czego poszukać do testów dla ROTEL-a i B&W? Czy AQ Type8 będzie trafnym wyborem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.