Skocz do zawartości
IGNORED

Parametry kabla phono DIY

tungsol

Rekomendowane odpowiedzi

Czy kabel o takich parametrach nadaje się Waszym zdaniem do phono, czy można znaleźć coś lepszego w temacie DIY?

Mam na myśli wyłącznie parametry techniczne:)

Double shielded (Al-Mylar-foil and SPC braid), pure solid OCC silver symmetrical interconnect cable in white/green nylon braided jacket, covered with transparent PVC. OD: 11,2 mm. Cross-section of the internal wires is 2 * 0,33 mm2, with hollow tube fill. R: 0,053 Ohm/m, C: 22,02 pF/m, H: 1,110 uH/m, Z: 0,00 Ohm

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/44201-parametry-kabla-phono-diy/

pojemność zależy od długości (cłkowitej powierzchni na przeciw siebie) żył roboczych i odległosci między nimi, to jak okładki kondensatora, ale równiez moze zależeć od reaktancji czy impedancji przy prądzie zmiennym a tu już rezystancja przewodu ma znaczenie a wiadomo srebro przewodzi lepiej ;) ja to bym bardizej się przejmował indukcyjnością kabla, ona muli..

najlepsze kable (dla mnie) do przesylania malych i b.malych sygnalow m.cz to kable o superniskich pojemnosciach i indukcyjnosciach pasozytniczych.

takie kable (np. Heliaxy)uzywane sa np.w profesjonalnych urzadzeniach do przesylania sygnalow o b.wysokich czestotliwosciach (powyzej 20GHz)czyli glownie w komunikacji i technice satelitarnej i sa takze niezastapione w konstrukcjach satelitow komunikacyjnych.

kabel taki ma konstrukcje koncentryczna (glownie do ''sma'')oplot ekranujacy wykonany z b.gesto plecionych bardzo cienkich srebrnych drucikow co daje praktycznie powloke scalona a wewnetrzna zyla to srebrzona miedz OFC... jedyna wada takiego kabelka jest to ze jest nieelastyczny...

ale za to idealnie nadaje sie do polaczen wewnatrz urzadzenia, ja mam z niego wykonane takze interconecty bo po odpowiednim uformowaniu doskonale pasuje do gniazd rca no i zupelnie przyzwoicie sie prezentuje szczegolnie z wtykami ''Neutrika'';)

zaleta to oczywiscie ekstremalnie niska pojemnosc na metr a takze ekstremalnie niska indukcyjnosc poniewaz kable te sluza do przenoszenia czestotliwosci rzedu 20GHz i wyzej...

uzywam takich kabelkow i od dawna i dla mnie nic lepszego nie istnieje a sprawdzalem i porownywalem juz wieeeeeeelu ''zawodnikow'' ;)

jak znajde chwile to wrzuce przykladowa fotke takiego ''kabulka'' ;)

pozdrawiam

vuy

parametry przy pradzie zmiennym jakim jest sygnał audio zmieniają się wraz z częst.. chyba nie da rady zjechać z L, C i R do zera, chyba że geometrycznie ukłąd kabla na danym odcinku trzeba było by gdzieś zasymulować puścić szum biały i mierzyć.. nadprzewądzący materiał i R=0 ;) no to jeszcze C i L.. i mamy kabelk jakby go nie było ;D

Matthew, 27 Cze 2008, 15:15

>no kabelek to filtr RLC, dlatego ma wpływ na brzmienie mniejszy lub większy, wyżyłowane parametry

>nie do końca mogą się okazać wskazane ;)

zgoda tylko wez pod uwage ze dla kabelka ktory musi sobie b.dobrze radzic z czestotliwosciami 20Ghz to czestotliwosci rzedu 20KHz sa po prostu niezauwazalne w zwiazku z tym mozna go uznac za 99.9% przewodnik dla tak malych wartosci czestotliwosci...(podobne rozwiazania stosuja czolowi producenci swoich high-end-owych kabelkow)ale czasem gorzej to wychodzi poniewaz te kabelki musza niestety byc elastyczne co przy zginaniu i skrecaniu ma wplyw na pojemnosc i indukcyjnosc niestety...

ja po prostu lepszego brzmienia i odseparowania kanalow nie slyszalem na niczym innym jak dotad...

jak budowalem pare lat temu swoje headampy na lampkach to dla mnie nie bylo alternatywy i zastosowalem taki kabulek wewnatrz choc wymaga to troszke pracy zeby go dobrze poukladac...

porownanie z innymi (do wewnetrznego okablowania) nie mialo wiekszego sensu... (trzy podejscia na podlaczonych HD650 a teraz AKG701 i prawda wychodzila na jaw...;)

pozdr

vuy

yuv hehe - osobiście się z Tobą zgadzam co do kabelków ale pewnie pojawi się ktoś kto powie, że kable telekomunikacyjne nie nadają się do audio - tak samo jak z kabelkami cyfrowymi - dobry koncentryk do satelitki spokojnie przenosi setki MHz czyli te 2.8 Mhz (powiedzmy nawet 100MHz jak ma być prostokąt) to pikuś a niektórzy mówią, że nie gra ;)

Sugeruję przede wszystkim małą pojemność: indukcyjności wkładek MM bywają na poziomie 0.5 H (!),

wiec z kabelkiem 200-300 pF dają rezonans w zakresie słyszalnym.

Czyli, jeśli już ten kabel, to skrócić go maksymalnie, co nigdy nie szkodzi :)

pozdr - Krzysiek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.