Skocz do zawartości
IGNORED

1tys>Jakie przetworniki na kolumnę dwudr

gomes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wrociłem do kraju wiec przyszedl czas na poprawe home audio. Wedlug waszych propozycji wybralem HDS180+XT25 vs XT18WH+MDT29. Oczekuje ladnej gory (kopolka nie moze "szelescic" i meczyc) i pozwalac na glosne sluchanie jak i w kinie tak i w muzyce, srednie szczegolowe a dol w muzyce dawal rady bez suba (ten podlaczany tylko do kina). W salonie sluchalem dzisiaj kef iq70. Mysle, ze spelnialy one me wymagania ale cena ich to 3500. Czy ktorys z tych 2ch modelow bedzie gral podobnie do tych kefow albo jakie macie jeszcze inne propozycje do tysiaca za przetworniki i zwrotnice (projekt musi byc znany). Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

gomes

Wiem, że to nie jest do końca dobra opcja, ale warto przeczytać recenzję kolumn zbudowanych w oparciu o te przetworniki. Oczywiście jest sprawa zwrotnicy, pudła i paru innych rzeczy, często co najmniej tak samo ważnych jak głośniki. Niemniej da Tobie to jakiś obraz tego, co można z tych głośników wyciągnać i czym "zasilić", żeby jako tako to grało. Jak wynika z recenzji z pierwszego linka, to HDS lubi waty. Ale sam zdecyduj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jak widać autorem recenzji jest ta sama osoba, więc odchodzi problem róznicy gustów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

• 2 miesiące później...

Co do HDS 180 exc i Vifa xt25 to mam to zestawienie. Zwrotnica z Akustyka(podobno). Kolumny napędzam amplitunerem do kina domowego Harman Kardon AVR45rds, cd Kenwood dp7090, kable kimber 4pr, interkonekty QED qnect2.

Ostatnie co można powiedzieć o tej Vifie to to że jest sucha i mało zróżnicowaną górą. Trochę wprawdzie przesładza ale robi to w granicach normy i w sposób przyjemny dla ucha. Jest bardzo przeźroczysta i w miarę zróżnicowana. Nie wiem też dlaczego niektórzy uważają HDS za trudnego do napędzenie. Ja ze swoim amplitunerem nie mam najmniejszych problemów. Przy dużej mocy zaczynają dzwonić szyby w drzwiach a na kolumnach nie robi to najmnieszego wrażenia. Dźwiek jest tak samo czysty jak przy cichym słuchaniu. Dotyczy to zarówno basu jak i wysokich tonów. Ja bym raczej powiedział że HDS lubią głośno zagrać i przy głośnym słuchaniu robią większe wrażenie co nie znaczy że cicho grają źle. Najbardziej podoba mi się bas z tego HDS. Jest bardzo dobrze kontrolowany. Nigdy wcześniej nie słyszałem tak jędrnego i przyjemnego basu. Wcześniej miałem kolumny na 18w8545 i D2905/9500 i uważam że zestawienie Peerless i Vifa są o wiele lepsze od Scan Speaka. Być może nie tak neutralne i wierne ale o wiele bardziej muzykalne i przyjemniejsze w brzmieniu a już na pewno bardziej podoba mi się wysokotonowy z Vify niż ze Scan Speak'a. Zaraz po zrobieniu kolumn chciałem wymienić wysokotonowy na HDS z Peerlessa ale głośniki sie dotarły(albo ja się przyzwyczaiłem) i w tej chwili nie mam zastrzeżeń. Moim zdaniem za te pieniądze 100% satysfakcji.

Obecnie na stronie AkustyKa jest dostępny projekt HDMX wykorzystujący głośniki jakie zastosowano w kolumnach ESA TRITON z małą różnicą, wysokotonowy w nowej wersji BG. Cena głośników w stosunku do ceny gotowych kolumn jest bardzo atrakcyjna. Noszę się z zamiarem wykonania projektu monitorów z Akustyka, ale nie zdecydowałem jeszcze, który projekt to będzie. Mam trochę czasu, bo za składanie wezmę się w wakacje.

Mały teścik ER18RNX Seasa. Jeszcze nie wiem jak gra (zostało fornirowanie skrzynek) ale opina super 260zł a gra jak ten za 690zł, parametry niemal identyczne z Revelatorem Scan-Speaka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

• 3 miesiące później...

Iceman, 1 Lip 2008, 23:52

Ja chyba też lubię zwrotki 1. rzędu.

"Dla mnie ważniejsza jest scena, przestrzeń, stereofonia niż idealnie równe pasmo."

I ja też mam takie preferencje.

Mam zestaw akustyka HX18 na HDS i Vifie XT i jestem zadowolony ale to prawda, że do HDSa trzeba mocy. Przez ostatnie może z pół roku grałem na NADzie 314 (o ile pamiętam coś około 2x30W na 4Ω) i żeby był jako taki bass, musiał mieć gałkę od basu dokręconą na 95%, nie do końca bo wtedy już buczał. Ostatnio gram na tripath TA2022 2x60 na 8Ω i niestety nie ma juz chyba powrotu do NADa a jedna próba powrotu już była. Co do tej suchości XT25 to zaobserwowałem ją podczas wybrzmiewania dźwięków "cykacza" perkusji, uderzeń w talerze. Sprawdziłem kilka rodzajów kabli m.in. Procab25ls, jakieś dwużyłowe Jantzena i ostatecznie zostały taśmy Jantzena na których ta suchość ustapiła a dźwiek zrobił się bardziej uporządkowany, nie ma już takiej sieczki w rocku jaka była na procabach. Gdzieś czytałem opinię, nie wiem czy nawet nie na tym forum, że żeby XT25 zagrała trzeba jej stworzyć odpowiednie warunki ;)

• 2 miesiące później...

olog, 16 Kwi 2009, 00:25

Owszem, bywa.

Jak charakterystyka pasma przenoszenia "źle" powyginana to nie rajcuje :)

Jak płaska jak stół to jest IMO trochę nudno i jakoś mnie takowe do końca nie przekonuje, ani nie angażuje... (Np. Omegi TONSILu - charakterystyka płaska jak stół.)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.